PS5 dit jaar nog en nieuwe Xbox? - Next-gen console geruchten 

Next-gen console geruchten 2018-05-14T10:51:46
Ondanks dat de PS4 Pro en Xbox One X nog niet zo lang op de markt zijn, wordt het tijd om uit te gaan kijken naar de echte next-gen PlayStation en Xbox! Florian duikt in de geruchten om alvast in te schatten of er ook maar iets van waar is.

Microsoft werkt al aan de nieuwe Xbox?

De PS4 Pro en Xbox One X kunnen we zien als een soort tussentijdse upgrade voor de inmiddels bijna 5 jaar oude PS4 en Xbox One. Het wordt zo langzamerhand weer tijd om uit te kijken naar een echt gloednieuwe generatie consoles en als we de geruchten mogen geloven zijn Sony en Microsoft op de achtergrond al flink bezig met het ontwerpen van de nieuwe consoles.

Het grappige is dat Microsoft er eigenlijk niet eens heel geheimzinnig over doet! Microsoft is namelijk op zoek naar een nieuwe senior electrical engineer en laat in de vacature doodleuk weten dat diegene gaat werken aan huidige en toekomstige hardware voor de next-gen Xbox. Een stukje uit de omschrijving van de vacature hieronder.

Xbox

“Microsoft is looking for a senior electrical engineer to come be a part of what's next in Xbox hardware. Xbox is seeking for an engineer to lead the DRAM solutions for the Xbox console hardware development team. The DRAM solutions include DDR3, GDDR5, GDDR6 and future DRAM technologies. This person will be working on currently shipping and future Xbox design projects.”

Zo klaar als een klontje! Meer details zijn er nog niet, maar er zijn wel andere geruchten nog, over de visie van Microsoft als het gaat om de nieuwe Xbox. Het lijkt er namelijk op dat het principe van de ‘Xbox family’ wordt doorgezet met de next-gen Xbox. Dat zou betekenen dat de next-gen Xbox, net als de Xbox One X, compleet compatible is met alle Xbox accessoires, zoals controllers, maar ook volledig backwards compatible is met alle Xbox One games. Dit zou me niets verbazen en ik denk dat ook Sony dit kunstje zal flikken.


PlayStation 5 komt dit jaar nog?

Hoe groot denk jij dat de kans is, dat Sony nog in 2018 de PlayStation 5 zal uitbrengen? Nee, ook ik denk dat die kans erg klein is, maar er zijn zeker geruchten die beweren dat we toch dit jaar al kennis gaan maken met de PS5. Zo is er Damian Thong, een analist die bijvoorbeeld de PS4 Slim en PS4 Pro voorspelde. Hij denkt te weten dat de PS5 eind dit jaar in de winkels komt te liggen en zijn uitspraak wordt onderbouwt door SemiAccurate, een bizz site waar je 1000 dollar voor moet betalen om lid van te worden.

SemiAccurate laat namelijk weten dat er al een shitload aan PlayStation 5 devkits bestaan en zelfs al bij de meeste developers op kantoor staan! Dit zou in principe wel kunnen, maar weet je wat er altijd gebeurt als er devkits worden verstuurd? Juist, dan komen er vage foto’s online te staan van het apparaat! Heb jij al iets gezien? Nee, ik ook niet.

PS51

Volgens Damian en SemiAccurate zijn er al games in ontwikkeling voor de PS5 en aangezien de devkits al een tijdje geleden zijn verstuurd maken ze de optelsom en komen op een release uit van eind 2018. Ik geloof er persoonlijk geen flikker van, maar ik laat me graag verrassen. Dit zou betekenen dat Sony op de komende E3 al moet gaan knallen met de nieuwe console en ach, wie houd ik voor de gek, dat gaat niet gebeuren.

We krijgen op de E3 hoogstens een kleine teaser naar de PlayStation 5, zoals Microsoft dat ook deed voor de Xbox One X 2 jaar geleden. Maar zelfs dat zie ik nog niet gebeuren. De PS4 gaat nog veel te lekker en er komen nog te veel vette games uit voor de PS4 om het nu al over de PS5 te hebben. Mijn voorspelling? We krijgen de PS5 te zien op de E3 van volgend jaar, met een release ergens eind 2019, of misschien zelfs pas aan het einde van het fiscale jaar, in maart 2020.


PlayStation 5 Devkits hardware

Over PlayStation 5 devkits gesproken! Buiten dat er geruchten zijn dat er al devkits bestaan in het wild, zijn er zelfs al kleine geruchten over de gloednieuwe hardware die gebruikt zal worden in de next-gen console. Het gaat hier uiteraard om hardware die de devkits gebruiken, maar dit geeft vaak al wel een idee van wat we mogen verwachten van de retail consoles. Te beginnen met de GPU.

Volgens de geruchten maken de PS5 devkits gebruik van een videokaart, die veel weg heeft van de AMD Navi architectuur. Het gekke is dat het er schijn van heeft dat het niet letterlijk een AMD Navi GPU wordt, maar een GPU die daar erg veel op lijkt. Waarschijnlijk dus een custom AMD chip, speciaal gemaakt voor de console.

PS52

De CPU is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Het zou een AMD Zen CPU zijn, die wederom custom gemaakt is voor de next-gen console. Meer details zijn er helaas nog niet.

Tot slot zijn er geruchten dat de PS5 speciale hardware gaat krijgen voor virtual reality, wat aangeeft dat Sony nog lang niet klaar is met PlayStation VR. Er zijn ook al een tijdje geruchten over een gloednieuwe PlayStation VR headset en nieuwe motion controllers, die misschien wel voor de PlayStation 5 in ontwikkeling zijn. Hopelijk krijgen we de komende maanden steeds meer duidelijkheid omtrent de next-gen consoles!

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord