Next-gen console geruchten: SSD’s, teraflops en de Zen 2 CPU 

Next-gen console geruchten: SSD’s, teraflops en de Zen 2 CPU 2020-01-08T13:57:31
Een nieuw jaar, een nieuwe next-gen console geruchten Feature! Deze maand heeft Florian het over het verschil tussen de devkits van de PS5 en Xbox Series X, de CPU in de next-gen consoles, de SSD die waarschijnlijk niet zelf te upgraden is en een hoop technisch gelul over het aantal teraflops.

PS5 games draaien beter?

Yes, de eerste next-gen console geruchten Feature in het jaar dat de nieuwe consoles ook echt gaan uitkomen. Voelt goed! Dat de release dichterbij komt wil niet zeggen dat er geen geruchten en nieuws te melden valt en hopelijk blijft dat voorlopig ook het geval. Om te beginnen deze maand een gerucht over hoe games nu draaien op de devkits.

Volgens een insider is de devkit van de PlayStation 5 een stuk verder gevorderd dan de devkit van de Xbox Series X. Volgens de insider draaien games daarom nu een stuk beter op de PS5 en dat legt hij hieronder uit:

PS5

"Right now, game performance is better on PS5. I believe that is probably because PS5 development hardware and software are in a more advanced state. I fully expect Scarlett to close that gap once they ship more mature dev kits and software. It must be said, since software, not hardware, is a traditional Microsoft area of expertise, it's very possible that they could ultimately deliver more advanced DirectX development software in the end, allowing games to run better on Scarlett even if the hardware is less capable."

Het lijkt er inmiddels op dat de Xbox Series X toch een stuk krachtiger gaat worden dan de PS5, dus dit is opmerkelijk nieuws, maar zal inderdaad alles te maken hebben met de staat van de devkits.


DF checkt de Xbox Series X CPU

Oh Digital Foundry, you beautiful bastards! Afgelopen week verving Xbox head honcho Phil Spencer zijn Twitter pic in zijn account. Er is nu een plaatje van de CPU van Xbox Series X te zien en ondanks dat de gemiddelde gamer daar weinig info uit zal kunnen halen, weet Digital Foundry er wel raad mee. Het is bijna bizar hoeveel info Rich Leadbetter uit het plaatje weet te halen. Enjoy!


PS5 Zen 2 CPU is een flinke verbetering

Ook nieuws over de CPU uit de PlayStation 5 nu, afkomstig van Przemyslaw Dabrowski, developer van Help Will Come Tomorrow. De game in kwestie moet binnenkort uitkomen voor de huidige consoles en PC, maar blijkbaar heeft Przemyslaw ook al een PS5 devkit op kantoor staan. Hij is dan ook erg enthousiast over de CPU die gebruikt gaat worden in de nieuwe PlayStation.

Volgens de beste man is de Zen 2 CPU een flinke upgrade ten opzichte van de CPU die nu gebruikt wordt in de PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro. Hij zei:

Zen

“The 8 core, 16 threaded Zen 2 CPU is indeed a major, and exciting improvement over the last gen consoles. More available processing power can offer a lot of benefits for the developer – for example in procedurally generated and simulation heavy games, or physics calculations. So not only does the better processing power offer a smoother gameplay experience, it will offer us – the developers – a possibility to create more realistic and immersive worlds.”

Daarnaast is hij erg te spreken over de SSD die gebruikt gaat worden in de PS5, die niet alleen voor veel kortere laadtijden gaat zorgen, maar ook voor een veel snellere data stream, waardoor games nog veel groter en gedetailleerder kunnen worden. Check het hele interview hier.


Geen upgradable SSD’s?

Over SSD’s gesproken! We weten inmiddels allemaal wel dat er een snelle SSD in de next-gen consoles komt te zitten, maar het wordt ook steeds duidelijker dat het hier niet om PC hardware gaat, maar om speciaal ontwikkelde SSD’s, die exclusief voor de nieuwe consoles zijn gemaakt. De geruchten dat gamers de SSD niet zelf kunnen upgraden voor een groter exemplaar worden dan ook steeds hardnekkiger.

Sammy

Volgens een insider wordt het niet mogelijk om de SSD zelf te vervangen in de PS5 en Xbox Series X en komen er bij launch van beide consoles meerdere versies uit met meer opslag. Zo zou de PS5 en Xbox Series X standaard een 1TB SSD krijgen, maar er moet ook meteen een 2TB versie uitkomen. Volgens deze insider komt er zelfs ook meteen bij launch een soort ‘Project Scarlett Edition’ van de Xbox Series X uit, met een 4TB SSD.

Een 1TB of zelfs 2TB SSD klinkt weinig met de steeds groter wordende games, maar er gaan flink wat geruchten dat gamers meer vrijheid krijgen over wat ze precies installeren van een game, door bijvoorbeeld van te voren aan te geven welke talen je wil gebruiken en of je aan de gang wil gaan met de singleplayer of multiplayer in de game. Misschien worden de games hierdoor dus niet heel veel groter op de next-gen consoles?


PS5 9.2TF vs Xbox Series X 12TF

Volgens de laatste geruchten gaat Xbox Series X de meest krachtige next-gen console worden. Door bepaalde leaks zou je deze conclusie kunnen trekken, waarbij de GPU van de next-gen Xbox op 12 teraflops zou uitkomen en de GPU van de PS5 op 9.2 teraflops. Vooral bij de huidige generatie consoles werd de power van de consoles aangeduid met het aantal teraflops, maar blijkbaar is het erg lastig om het aantal teraflops van de nieuwe generatie tegenover de teraflops van de huidige generatie te zetten.

PS5 Scarlett

Om het heel simpel te zeggen zijn de GPU’s in de next-gen hardware veel efficiënter dan in de huidige hardware, waardoor je ze wat teraflops betreft niet echt met elkaar kunt vergelijken. Gelukkig heeft Digital Foundry een fijne video gemaakt met alle geruchten over de hoeveelheid teraflops en een flink technische uitleg over hoe de vork precies in de steel zit.

Tot volgende maand! En ja, er gaan nog steeds geruchten dat Sony in februari de PlayStation 5 officieel gaat presenteren op een speciaal event, dus hopelijk komt er dan weer een hoop nieuwe info bij. Voel je de hypedness al? Het gaat dit jaar gebeuren!

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord