Next-gen console geruchten: Blu-ray, 4K/60 en PS VR 2 

Next-gen console geruchten: Blu-ray, 4K/60 en PS VR 2 2018-10-05T13:39:22
In deze editie van de next-gen console geruchten Feature wordt er gesproken over de limitaties van Blu-ray, de 4K/60fps sweetspot, een gloednieuwe Nintendo Switch en PlayStation VR 2.

Nieuwe Switch onderweg?

Er gaan steeds meer geruchten dat Nintendo in het geheim al hard werkt aan een nieuwe Switch! De console/handheld hybrid is een groot succes en Nintendo zou het momentum hoog willen houden door een nieuwe versie uit te brengen volgens The Wall Street Journal. Nou is het bijna standaard dat Nintendo nieuwe versies van hun hardware uitbrengen, dus waarom zou dit niet bij de Switch gebeuren?

Switch

Nintendo heeft daarnaast nog een extra stok achter de deur in de vorm van piracy. Alle Switch consoles zijn vrij gemakkelijk te hacken en omdat er in dit geval een exploit zit in de hardware zelf, kan Nintendo dit probleem niet oplossen door firmware updates. Er moet nieuwe geupdate hardware komen om de Switch weer dicht te plakken voor hackers.

Als dit op het einde van de console cyclus was gebeurt, had Nintendo er nog schijt aan kunnen hebben, al hun platforms worden immers gehackt, maar voor de Switch komt deze exploit nu veel te vroeg. Voordat het een te groot probleem wordt, moet Nintendo nieuwe hardware in de winkels leggen. Die nieuwe Switch komt er sowieso en waarschijnlijk eerder dan we denken.


Weg met Blu-ray discs?

Het heeft er alle schijn van dat we voorlopig nog niet af zijn van games op disc. Xbox One en PS4 games staan op Blu-ray discs, maar het wordt voor developers steeds lastiger om alle data van hun game passend te krijgen. De blu-ray discs die de Xbox One en PS4 kunnen lezen bevatten maximaal 50GB aan data en dat wordt aardig krap tegenwoordig. Dat probleem wordt nog veel groter bij de next-gen PlayStation en Xbox, waarbij de bestanden van de games nog veel groter worden.

Microsoft gaat dit probleem misschien omzeilen door een streaming Xbox uit te brengen, waarbij je helemaal niets meer hoeft te installeren of vast zit aan fysieke media en volgens Mark Little, de executive producer van WWE 2K19 is dit ook nodig. Hij zegt:

Blu

"Literally, having Blu-rays as our media is challenging, because the advent of 4K gaming means everything is getting better and bigger and bigger, and we try to add more content every year. One of the challenges we have every year is how do we try to fit everything on to a Blu-ray, and then how do you load it fast enough, because you're literally talking 50GBs of data. It seems like a funny problem to have, but it is one of those challenges we face, and we talk to the hardware guys about it and they're like, 'yeah, that's hard'."

Er bestaan overigens wel Blu-rays die meer data dan 50GB kunnen hebben, maar daar heb je speciale spelers voor nodig om af te kunnen spelen en die read/write speed is veel te laag. Dan ben je of uren aan het wachten voordat een game is geïnstalleerd op je HDD, of krijgen we super lange laadtijden. Beide niet echt een optie.


4K/60fps wordt niet de standaard?

Gaming in native 4K, in 60 frames per seconde wordt gezien als de sweetspot. PC gamers kunnen hier met de juiste hardware al een tijdje van genieten en het is nu een soort van droom dat dit ook mogelijk gaat zijn met de next-gen Xbox en PlayStation. Volgens Stefano Pinna, de founder en CEO van Forge Studios, moeten we hier echter niet op rekenen.

Het wordt volgens Stefano wel mogelijk, maar developers zullen altijd de vrijheid hebben om te kiezen wat ze gaan doen met de extra power ten opzichte van de huidige consoles. Hij legt uit:

PS5

“I think each developer is still going to decide where he wants to put the new power available. You can steer that in higher resolution and fluidity or you can put insane amount of visual fidelity on screen and render it at lower resolution or a bit less fluid… let’s say that a current-gen game, visually astonishing as a Naughty Dog game can be, would probably run 4K/60fps with new amazing tech features added… if you want more visual fidelity than that, we are going to lose either FPS or resolution.” 

Als ik persoonlijk de keuze zou hebben, zou ik vrolijker worden van 4K/60fps dan nog meer grafische toeters en bellen. De huidige games zien er al serieus fantastisch uit en als je die games in 4K/60fps kunt draaien, zien ze er sowieso al nog veel beter uit. Kom maar op met die next-gen hardware!


PlayStation VR 2 wordt draadloos?

Er gaan steeds meer geruchten over een nieuwe PlayStation VR headset, die aangestuurd kan worden door de PlayStation 5. PlayStation VR is een behoorlijk groot succes op de PlayStation 4, maar als we heel eerlijk zijn, zien we ook allemaal dat de hardware van zowel de PlayStation 4 als de PS VR headset zelf veel beter moeten voor een nog veel vettere VR ervaring. Ook Oculus en HTC maken flinke stappen in de wereld van VR en Sony moet meedoen om het gat niet te groot te maken.

Volgens de geruchten krijgt PS VR 2 een veel bredere field of view, waardoor dat ‘kijkdoos effect’ een stuk minder wordt en je nog meer het idee krijgt midden in de game wereld te staan. Daarnaast gaat de resolutie van de schermpjes omhoog, zodat het ‘screendoor effect’ minder aanwezig zal zijn. Niemand wordt vrolijk van pixels tellen. Het zouden zelfs 4K HDR schermpjes kunnen worden volgens de geruchten!

PSVR2

De grootste vernieuwing zou echter zijn dat PlayStation VR 2 volledig draadloos wordt. Het is inmiddels mogelijk om HDMI signalen draadloos te versturen, zonder dat dit vertraging oplevert. Er is een add-on voor de Oculus Rift en HTC Vive om ze draadloos te maken, maar als we de geruchten mogen geloven, zal dit allemaal intern al in de PlayStation 5 zitten. Ook die stomme connectie box zal dus verleden tijd zijn. Zin in!

REACTIES (30) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord