Modern Warfare 2 Remastered is een nostalgische facelift 

Modern Warfare 2 Remastered is een nostalgische facelift 2020-04-05T08:14:38
We wisten al min of meer dat er een remaster van Call of Duty: Modern Warfare 2 aankwam, dus daarom is het extra fijn dat Activision hem zonder poespas online gooide. Jacco downloadde de game en genoot met volle teugen van deze nostalgische facelift.

In 2009 stond ik voor één van de grootste dilemma’s uit m’n leven. Ik had net al m’n PS2-games ingeruild voor een pijnlijk laag bedrag in een gamewinkel die inmiddels niet eens meer bestaat en kon één van de volgende twee games kopen: Uncharted 2: Among Thieves of Call of Duty: Modern Warfare 2. Ik koos uiteindelijk voor Uncharted 2, dat naar mijn mening één van de beste games ooit is, maar dat doet niets af aan het vervolg op de shooter die het gamelandschap voorgoed veranderde. Ik heb fantastische herinneringen aan Modern Warfare 2 en de remaster haalt die – hoewel het helaas alleen om de campagne gaat - op een heerlijke manier naar boven.

Modern Warfare 2 Campaign Remastered

Boze Russen

Call of Duty 4: Modern Warfare was een meesterwerk, een schot in de roos dat Infinity Ward en Activision mogelijk zelf ook niet aan zagen komen. Waar de titel aanvankelijk eerst bijna werd geannuleerd ‘omdat er geen behoefte was aan moderne oorlogsgames’, gooide de franchise het roer om en werd er volle bak ingezet op red dot sights, AC-130’s en boze Russen als de grote bad guy. De hype voor Modern Warfare 2 was ongekend hoog, mede dankzij de fantastische trailer met ‘Till I Collapse van Eminem als achtergrondmuziek.

Maar hoe volg je een legendarische game als Modern Warfare op? Met exponentieel meer explosies en vliegende kogels, moet Infinity Ward hebben gedacht. Ten opzichte van diens voorganger is Modern Warfare 2 namelijk een stuk actiegerichter, met een veel minder genuanceerd tempo als gevolg. Waar Call of Duty 4 de actie afwisselt met bijzonder kalme missies als Al Ghillied Up, breekt in Modern Warfare 2 vrijwel altijd direct de hel los. De gedempte pistolen worden kort na elke spaarzame stilte ingewisseld voor een ACR met granaatwerper om huis te houden alsof het Kerstmis is.

Modern Warfare 2 Campaign Remastered

Memorabel

Hoewel het bovenstaande nogal negatief overkomt, heb ik mij nooit gestoord aan het hoge Micheal Bay-gehalte van de game. Call of Duty-campagnes beoordeel ik vaak op basis van het aantal memorabele momenten, en daarvan zijn er in Modern Warfare 2 meer dan genoeg. Cliffhanger is bijvoorbeeld één van die fantastische stealthmissies die uitmonden in een waanzinnig actiespektakel. De hartslagsensor, de manier waarop je vijanden neerhaalt in een ijzige sneeuwstorm en de vlucht op de sneeuwscooter – waarbij je met een machinepistool slechteriken van hun voertuig afknalt en met een razende snelheid over een klif springt – zijn momenten die me altijd zullen bijblijven.

Ook in 2020 is het daarom grotendeels smullen geblazen. Onderdeel van dit succes is de overtuigende manier waarop de game de stress en ‘professionele paniek’ van soldaten weergeeft. The Hornet’s Nest, waarin Soap, Ghost en een aantal anderen zich zéér nerveus door een met terroristen krioelende favela heen worstelen en achter elke hoek de dood hen kan opwachten, is daar een goed voorbeeld van. Ondanks de hoeveelheid onzin – Call of Duty blijft ‘Murica: The Videogame – sleurt Modern Warfare 2 me nog steeds mee in die duizelingwekkende achtbaanrit.

Een heet hangijzer is natuurlijk No Russian, de missie die destijds voor een hoop ophef zorgde en nog steeds in de game zit. Het is een lastige kwestie, want enerzijds krijg je nog steeds de keuze om de aanslag over te slaan en zit Modern Warfare uit 2019 vol met bijna net zo schokkende momenten. Anderzijds is de wereld sinds 2009 flink veranderd en heeft actief burgers aan flarden schieten een andere lading dan voorheen. Daarbij koos de meest recente Modern Warfare ervoor om het perspectief van politieagenten tijdens een aanslag in beeld te brengen, een wat mij betreft veel slimmere manier om de vijand neer te zetten. Goed, je kunt de missie overslaan, dus de keuze is nog steeds aan jou.

Modern Warfare 2 Campaign Remastered

‘Niet zomaar een remaster’

Komt mijn relaas over de game je bekend voor, dan was het nog nooit zo helder wat je van een game kunt verwachten als Modern Warfare 2 Campaign Remastered. Het is namelijk Modern Warfare 2, maar dan op veel aspecten naar huidige standaarden verheven. Ik wil niet zeggen: ‘dit is niet zomaar een remaster’, maar: dit is niet zomaar een remaster waarbij de resolutie opgeschaald is.

Voor een grondige analyse verwijs ik je door naar Digital Foundry – die hebben er écht verstand van – maar aan een paar dingen zie je duidelijk dat er behoorlijk aan het origineel is gesleuteld. De toevoeging van HDR maakt een gigantisch verschil en brengt zowaar wat kleur aan in het zo grauwe origineel. Ik was écht verbaasd over hoe kleurrijk de game op sommige momenten oogt, zoals de rode lucht boven het Witte Huis tijdens Of Their Own Accord. Ook lichten en bijkomende schaduwen zijn sterk verbeterd. Het is niet op het niveau van de laatste Call of Duty, maar het komt er wel bij in de buurt, met realistische lens flares en mooie lichteffecten van knipperende lampen in bijvoorbeeld de Gulag – die rechtstreeks uit Warzone lijkt te komen.

Personages zijn ook gedetailleerder en dankzij nieuwe animaties iets minder houterig. Hier en daar doen ze denken aan een GCI-trailer voor de game uit 2009: mooier dan je zou denken, maar minder realistisch dan hedendaagse standaarden. Verder is de 4K-resolutie op mijn PS4 Pro een welkome toevoeging, al helemaal als je deze vergelijkt met het origineel. De Xbox 360-versie ziet er op een 4K-tv bijvoorbeeld niet uit.

Oké, niet alles is ultramodern. Zo klonken de wapens in mijn herinnering superrealistisch, maar heb ik bij sommige exemplaren nu meer het gevoel een Nerf-geweer in m’n handen te hebben. Dat doen hedendaagse shooters toch een stuk beter. Ook de snellere tactische sprint en het kunnen mounten van je wapen uit Modern Warfare mis ik heel erg. Maar goed, we hebben het over een game van elf jaar oud.

Modern Warfare 2 Campaign Remastered

Geen Spec Ops

Hoewel je waarschijnlijk ontzettend geniet van de campagne, is het spijtig dat de rest van de game niet bij Modern Warfare 2 Campaign Remastered is inbegrepen. De multiplayermodus is begrijpelijk, want Infinity Ward wil de groep spelers niet splitsen zoals het bij Modern Warfare Remastered en Infinite Warfare deed in 2016. Bovendien was er – als we even eerlijk zijn – qua balans het een en ander mis met de multiplayermodus van Modern Warfare 2. Ga je deze punten fiksen en riskeren dat de community op z’n achterste benen staat, of het laten zoals het is en eigenlijk dezelfde reactie krijgen? Dat lijkt me niet handig, geef mij dan maar een moderne versie van Airport in het vorig jaar verschenen Modern Warfare.

Het ontbreken van de Spec Ops-modus is wél echt een groot gemis. Deze ‘derde modus’ was één van de redenen dat Modern Warfare 2 oneindig speelbaar was, en ook nog eens in co-op. Hoe snel kun je je door de Gulag of de Favela’s vechten? Laat maar zien. Zeker nu de Spec Ops-modus van Modern Warfare niet is wat we ervan hadden gehoopt, was de terugkeer naar de lekker rechtdoorzee uitdagingen van de originele Spec Ops fantastisch geweest.

Modern Warfare 2 Campaign Remastered

Houd dus goed in het achterhoofd dat je voor 24,99 euro enkel de campagne krijgt, maar wel een die het origineel absoluut eer aandoet. Ik kan Modern Warfare 2 Campaign Remasterd ten zeerste aanraden, want nog steeds weten maar weinig shooters hetzelfde gevoel op te wekken.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord