Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en The Phantom Pain – hoe zit het? 

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en The Phantom Pain – hoe zit het? 2014-03-08T12:53:26
Het verhaal achter de Metal Gear-serie uitleggen. Een onmogelijke opgave zou je zeggen. Maar niks bleek minder waar! Alie heeft het gedaan, ook al had ze daar wel meer dan 3000 woorden voor nodig… Maak het jezelf gemakkelijk en ga er lekker voor zitten!

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes komt eraan! 20 maart mogen we weer aan de slag met Big Boss. Nu staat de Metal Gear-serie sowieso niet bekend als de meest overzichtelijke ooit, maar met de komst van deze proloog op Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is de verwarring alleen maar groter geworden. Want hoe verhouden de twee games zich tot elkaar? En hoe passen ze in het langlopende verhaal? Met nog 11 dagen te gaan, presenteer ik jullie de grote Metal Gear Solid V rescue guide! 

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

 

Tweeluik: Ground Zeroes als proloog op The Phantom Pain

Zo’n twee jaar geleden werd Metal Gear Solid V officieel aangekondigd. Hideo Kojima hield het destijds nog effe geheim, maar inmiddels weten we dat Big Boss terug zal keren als protagonist, en dat Ground Zeroes en The Phantom Pain wat betreft de chronologie van het plot de 4e en 5e game in de serie zijn. Verder is het inmiddels ook duidelijk dat Ground Zeroes zal dienen als proloog op The Phantom Pain. In eerste instantie was het de bedoeling om deze tezamen als een game uit te brengen, maar vanwege de lange ontwikkeltijd van The Phantom Pain is er anders gekozen. Maar goed, dankzij deze proloog kunnen we in ieder geval alvast snuffelen aan de nieuwe wereld die dit tweeluik ons zal voorschotelen.

Kojima wil het verhaal in deze games op een nieuwe manier vertellen, waardoor hij het noodzakelijk vindt ons langzaam te laten wennen aan al die nieuwerwetsheid. Zo stelt hij dat al de vorige Metal Gear titels lineair waren; je had weinig echte vrijheid. In dit tweeluik kun je je op vele verschillende manieren een weg banen door de wereld, oftewel: Kojima heeft een echte open world gecreëerd. Je kunt kiezen in welke volgorde je de missies wil doen, terwijl het overkoepelende verhaal niet verloren gaat. Ten slotte hebben ook de vele cutscenes plaats moeten maken, omdat deze volgens Kojima niet meer van deze tijd zijn. Laten we hopen dat dit niet ten koste gaat van het verhaal, dat eigenlijk best briljant is…

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

 

De Metal Gear-serie: wat is het verhaal?

Hideo Kojima snapt het niet meer... Waarom vind iedereen het verhaal van de Metal Gear-serie toch zo lastig?

"Having a complex story is not my intention at all. It's nothing I ever shoot for or try to do. Ideally what I want to do is, for example, make a story that’s seems very simple, it's very easy to understand on the surface, and once you zoom in there's a lot of details and a lot of things that you can see there. But overall, ideally I try to stay within a story that once you zoom out the main story is rather simple."

Simpel on the surface dus… Euh, Laten we het erop houden dat de meningen hierover enigszins verdeeld zijn. Waarschijnlijk heeft dit grotendeels te maken met het feit dat de 11 (hoofd)games in de serie (inclusief Ground Zeroes en The Phantom Pain) verhaaltechnisch niet in chronologische volgorde uit zijn gebracht. Zo vertelt Metal Gear Solid 3: Snake Eater (uit 2004) het begin van het verhaal, en vertelt Metal Gear (uit 1987) eigenlijk pas het zesde deel in het verhaal. Anders gezegd: Metal Gear Solid 3: Snake Eater kwam in 2004 uit, maar speelt zich af in 1962-64 en Metal Gear kwam in 1987 uit, maar speelt zich af in 1995. Het verhaal dat in de games verteld wordt, beslaat inmiddels dan ook al meer dan vijftig jaar: vanaf de Koude Oorlog tot de nabije toekomst (2018).

Om jullie het verhaal van Ground Zeroes en The Phantom Pain te kunnen vertellen, zal ik eerst jullie geheugentjes opfrissen door te praten over de drie games die zich daarvoor afspeelden: Snake Eater, Portable Ops en Peace Walker.

• 1964 – Metal Gear Solid 3: Snake Eater
• 1970 – Metal Gear Solid: Portable Ops
• 1974 – Metal Gear Solid: Peace Walker
• 1975 – Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
• 1984 – Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
• 1995 – Metal Gear
• 1999 – Metal Gear 2: Solid Snake
• 2005 – Metal Gear Solid
• 2007/09 – Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
• 2014 – Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
• 2018 – Metal Gear Rising: Revengeance

Metal Gear Solid Snake

 

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Het begint eigenlijk allemaal met The Boss. Deze vrouw richtte tijdens de Tweede Wereldoorlog een Amerikaans/Russische special forces unit op (de Cobra Unit), die van cruciaal belang was voor de overwinning van de geallieerden, maar tijdens de Koude Oorlog uiteenviel. Ook trainde The Boss John, die haar laatste en waarschijnlijk beste leerling zou blijken te zijn. John had op jonge leeftijd al een imposante militaire carrière achter de rug. In 1962 stapte hij echter uit het leger om zich aan te sluiten bij de FOX Unit van de CIA. Snake Eater speelt zich kort hierna af.

De Amerikaanse regering wil de overgelopen Russische wetenschapper Sokolov, die in het geheim een nucleaire tank (de Shagohod) heeft ontwikkeld, naar Amerika brengen. De CIA stuurt de FOX Unit erheen en John ontvangt voor deze missie de codenaam Snake. Hij wordt per radio bijgestaan door zijn commanding officer (Major Zero), de FOX Unit medic (Para-Medic) en zijn vroegere mentor (The Boss). Al snel blijkt dat Snake niet de enige is die Sokolov in handen probeert te krijgen; er zit een anti-Khrushchev factie achter hem aan onder leiding van Volgin. Ook bemoeien de KGB en GRU zich ermee, waaronder Ocelot (onthoud die naam!). En als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl loopt The Boss ook nog over naar Volgin... Zij geeft hem een nucleaire shell, waarmee hij de onderzoeksbasis opblaast. Khrushchev gelooft dat Amerika achter de ontploffing zit, maar in een geheime ontmoeting wordt een deal gesmeed om de onschuld van de Amerikanen te bewijzen en de vrede te bewaren. De Amerikanen stemmen erin toe Volgin zijn factie te stoppen en The Boss uit te schakelen.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater The Boss en Volgin

Snake wordt door de CIA dus een tweede maal naar Rusland gestuurd. Hij wordt tijdens deze missie bijgestaan door ex-NSA agent Eva. Op z’n zachtst gezegd frappant, omdat Snake dacht dat Adam hem zou helpen… Maar goed, al snel ontmoet Snake Dr. Granin, die verbitterd is omdat alle beschikbare resources gebruikt worden om de Shagohod te ontwikkelen en niet naar zijn eigen ontdekking gaan (een tank met de naam Metal Gear, verdacht non?). Volgin is op z’n zachtst gezegd niet zo’n fijne man en vermoordt hoppa eerst Granin en later ook Sokolov. Ook Snake wordt gemarteld, waarbij zijn oog zwaar beschadigd raakt terwijl hij de ‘geliefde’ van Sokolov probeert te beschermen. Deze vrouw onthult zich vervolgens echter als Eva en verwijst Snake naar een vluchtroute. Snake weet explosieven bij de Shagohod te plaatsen, maar krijgt het aan de stok met Volgin en Ocelot. Volgin weet ondertussen ook dat Eva undercover was, aangezien ze een microfilm met informatie over de Philosophers’ Legacy in haar bezit had.

Uitleg: deze Philosophers’ Legacy is een groot bedrag dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verzameld is door de machtigste mannen in Rusland, Amerika en China, om projecten te financieren die zouden helpen de oorlog te winnen, zoals nucleaire wapens en ook de Cobra Unit. Na de Tweede Wereldoorlog viel de organisatie uiteen, waardoor het geld verdeeld werd over verschillende banken over de gehele wereld. Volgin heeft via zijn vader al dit geld in zijn bezit gekregen. Anyway, uiteindelijk draait het uit op een gevecht tussen Volgin en Snake, dat Snake glorieus weet te winnen. Nu moet alleen The Boss nog uitgeschakeld worden. Tijdens deze ontmoeting vertelt The Boss Snake over haar beweegredenen en verleden. Hoogtepunten: ze toont Snake een slangvormig litteken op haar buik. Ze heeft ooit een jongetje gebaard die meteen door de Philosophers werd meegenomen. Ze vertelt dat de originele leden hiervan in de jaren ’30 om zijn gekomen en dat de Philosophers van tegenwoordig geen benul meer hebben van goed en kwaad. Haar vader was een van hen. Hij legde haar uit hoe de ene oorlog leidt tot vele andere conflicten en hoe de Philosophers deze spiraal in stand wilden houden. Ze geeft hem de microfilm met de locaties van de Legacy en haar oude gun, de Patriot. Ze vraagt Snake haar leven te nemen en zijn missie te voltooien.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater Ocelot

Eva en Snake eindigen in Alaska en spenderen de nacht samen. De volgende ochtend is Eva verdwenen. Ze heeft alleen een boodschap achtergelaten, waarin ze uitlegt dat ze een Chinees-Amerikaanse spionne is, die gestuurd is om de Legacy mee te nemen naar China. Alleen The Boss doorzag haar vermomming. Ook legt Eva de laatste missie van The Boss uit... Deze heeft haar land niet verraden, ze stierf voor haar land. De hele missie was in scène gezet door de Amerikaanse overheid, zodat ze de Legacy in handen konden krijgen en de Shagohod konden vernietigen. Alles verliep volgens plan tot Volgin de nucleaire explosie veroorzaakte. De missie werd niet opgegeven, maar aangepast. The Boss mocht niet levend terugkomen, haar leven moest worden beëindigd door Snake. Ze zou de geschiedenis ingaan als een crimineel, alleen begrepen door haar laatste pupil, die nog altijd de echte microfilm in zijn bezit had.

Snake ontvangt na de missie de titel Big Boss, maar vertrekt vrijwel onmiddellijk na de ceremonie. Hij bezoekt The Boss haar graf, waar hij haar wapen en een boeket lelies neerlegt. Na de credits horen we Ocelot contact opnemen met de top van de KGB om verhaal te doen. Hij zegt dat de tijd van de KGB is aangebroken, maar kort daarop belt hij de CIA. Hij zegt dat de kopie van de Legacy van Eva nep is en dat de echte onderweg is naar Amerika. Ook heeft hij de blauwdrukken van Granin te pakken gekregen. Ocelot is eigenlijk een soort van driedubbele spion, die iedereen heeft weten te bedonderen.

Metal Gear Solid: Portable Ops

Portable Ops speelt zich grotendeels af in Colombia, zes jaar na Snake Eater. Aan het begin van de game zien we Snake als gevangene van Lieutenant Cunningham (FOX Unit), die de locatie van de missende helft van de Philosophers’ Legacy probeert te achterhalen. ‘De FOX Unit?’ hoor ik je denken. Jep, deze zijn rogue gegaan door te breken met de CIA en hebben een opstand in Zuid-Amerika ontketend. Snake ontmoet tijdens zijn gevangenschap Campbell, de enige overlever van het Amerikaanse Green Beret-team dat gestuurd was om de rebellie te onderzoeken. De twee weten te ontkomen en Snake probeert contact op te nemen met Major Zero. Hij krijgt echter Para-Medic en Sigint te spreken, die hem vertellen dat Zero gearresteerd is en dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de rebellie. Snake besluit dat hij het beste de leider van de rebellie (Gene) te pakken kan krijgen om hun namen te zuiveren.

Gene wil zijn eigen militaire natie vormen. Hij is een product van het Successor Project dat een perfecte commandant wilde creëren. Cunningham is zijn tweede man. Snake leert dat de het Pentagon Cunningham heeft ingezet om Gene aan te sporen een experimenteel wapen (Metal Gear, daar is ie weer) in te zetten in de hoop de reputatie van de CIA te vernietigen. Gene was echter vanaf het begin af aan op de hoogte van dit plan dankzij informatie van onze oude bekende Ocelot. Gene wilde zijn nucleaire aanval op Amerika richten om de Philosophers te vernietigen en een natie van soldaten te starten, Army’s Heaven. Om de boel nog iets ingewikkelder te maken, heeft Gene de meeste Russische soldaten aldaar ervan overtuigd zich bij hem te voegen. Om zijn missie te laten slagen, moet Snake deze vijandelijke soldaten overhalen te helpen de FOX aanwezigheid uit te schakelen.

Metal Gear Solid Portable Ops Snake en Gene

Niet in staat om zijn verlies te accepteren, probeert Cunningham Snake te vermoorden en de basis op te blazen. Deze explodeert echter voor launch en doodt Cunningham. Snake weet uiteindelijk ook Gene te verslaan, en het Metal Gear model te vernietigen. Voor zijn dood vertelt Gene over een machtig man, Hot Coldman, en geeft hij Snake zijn fondsen, equipment, personeel, en alle andere informatie over de Army’s Heaven. Snake richt hiermee FOXHOUND op: een elite special forces unit die gespecialiseerd is om te dealen met lokale revoluties en top secret operaties binnen niet-geautoriseerde combat zones.

We horen Ocelot wederom met een onbekende man spreken over het feit dat ze de Legacy willen gebruiken om hun eigen agenda te doen slagen. Ocelot wilde de CIA targetten met het nucleaire wapen, om deze te chanteren hem de documenten met de identiteiten van de Philosophers te geven. Ocelot gaat akkoord om mee te doen met het project van deze man, mits Snake ook meedoet. Major Zero is ondertussen ook vrijgesproken en verlaat FOX om een nieuwe organisatie te starten, The Patriots. Samen met Ocelot haalt hij Snake over om te joinen. Snake wil Eva er ook bij hebben, maar raakt tijdens deze missie in coma. Zero gebruikt Snake zijn DNA om eicellen bevruchten, die vervolgens bij Eva ingebracht worden. Eva krijgt een tweeling, Solid Snake en Liquid Snake. Als Snake wakker wordt, is hij woedend en verlaat hij The Patriots en FOXHOUND om als huurling aan de slag te gaan. Zero besluit een kloon van Big Boss te maken, met de codenaam Solidus Snake. Big Boss raakt in Zuid Amerika bevriend met Kaz, waarmee hij samen de Militaires Sans Frontières opricht.

 

Metal Gear Solid: Peace Walker

Peace Walker speelt zich grotendeels af op Costa Rica in 1974. Het is inmiddels vier jaar na Portable Ops en 10 jaar na Snake Eater. Kaz introduceert Snake aan Paz en Gálvez, twee potentiële cliënten. Omdat Costa Rica geen leger heeft, vertelt Gálvez Snake dat de Costa Ricaanse overheid hem de autoriteit heeft gegeven om de service van de MSF te kopen om de Peace Sentinels te stoppen, die mechs testen tegen de lokale vrijheidsstrijders. In eerste instantie onwillig besluit Snake om toch mee te doen, nadat hij een recente audio opname krijgt met daarop de stem van The Boss. Aan de hand van meerdere aanwijzingen vermoedt Snake dat de CIA nucleaire wapens het land binnensmokkelt. Zich zorgen makend over een potentiële politieke crisis, herinnert Snake Gálvez zijn briefing en zoekt hij contact met de lokale rebellen die hij noemde om meer informatie te achterhalen. Na een aantal van hen gered te hebben, bevestigt hun leider, Amanda, Snake zijn vermoedens. Als een vliegtuig een aantal van de rebellen te pakken krijgt, waaronder Amanda’s broer Chico, vraagt Amanda of Snake Chico en de andere rebellen wil redden.

Snake hoort Dr. Huey en Hot Coldman ruziën over de lancering van een nucleair wapen. Coldman is een rogue CIA agent, die een systeem wil ontwikkelen dat nucleaire aanvallen voor is en zelf beslissingen kan nemen. Hierdoor zou de mens extra angstig zijn om een nucleaire oorlog te starten. De ruzie eindigt wanneer Coldman de in een rolstoel zittende Huey de trap afduwt. Huey licht Snake in over het Peace Walker Project, een systeem dat door een preventieve nucleaire aanval uit te voeren de eigenaar verzekert van het ontsnappen aan een wederzijdse vernietiging. Binnen ontmoet Snake Dr. Strangelove, een oud-studente van The Boss en een vriendin van Eva, die wapens wil maken die zichzelf bemannen, zodat soldaten gespaard blijven. Strangelove heeft de AI waar ze aan werkt, gebaseerd op The Boss, de perfecte strateeg.

Metal Gear Solid Peace Walker Kaz

Snake spreekt met de AI, die de stem op de tape van Gálvez blijkt te zijn. Snake raakt buiten bewustzijn en de Mammal Pod wordt weggevoerd. Kaz informeert Snake over de testlocatie van de Peace Walker, een ondergrondse basis. Snake slipt de Mammal Pod binnen en ondervraagt de AI over Operation Snake Eater. Voor hij de AI kan vernietigen, wordt hij omsingeld en gevangen genomen. Coldman geeft toe dat hij de mastermind achter Snake Eater was en The Boss opdracht heeft gegeven zich op te offeren. Net zoals Eva al zei dus. Coldman legt uit dat het Peace Walker Project bedoeld is om de suprematie van Amerika te herstellen, door ervoor te zorgen dat er een volledige oorlog ontstaat tussen Amerika, Rusland en Cuba. Hij stuurt valse data naar het systeem, waadoor Amerika grotendeels gespaard zal blijven. Voor Coldman de locatie in kan voeren, nemen de Sovjet troepen Coldman onder vuur, als Gálvez verschijnt die zichzelf bekend maakt als KGB operative Zadornov. Zadornov heeft dan wel samengewerkt met Coldman, maar gebruikte hem voor zijn eigen doeleinden; hij chanteert Strangelove om de Peace Walker Cuba te laten aanvallen, wat zal resulteren in sympathie voor de Russen en een verdeling van Amerika. Zadornov onthult ook dat hij de MSF ingehuurd heeft om de Sandinistas te helpen, zodat hij een revolutie kon starten die de regering omver zou kunnen werpen. Zadornov probeert Snake te doden, maar voordat hij hierin slaagt, overweldigen de Sandinistas en de MSF de Sovjets, waarbij ze hem gevangen nemen. Na een aanval op de Peace Walker, opent de Mammal Pod zich waardoor Snake het geheel van binnenuit kapot kan maken. Uiteindelijk ontwikkelt de AI een soort van gevoelens en zodoende verdrinkt de machine zichzelf, waardoor een aanval uitblijft. Hiermee wordt ook de onschuld van The Boss wederom bewezen: haar AI kloon kiest immers voor een niet-gewelddadige oplossing.

Sanke en Kaz willen hun leger snel uitbreiden en hun eigen Metal Gear (Zeke) fiksen om hen te beschermen. Strangelove sluit zich aan bij de MSF en werkt met Huey aan Metal Gear Zeke, een AI mech. Wanneer Zeke af is, onthult Paz haar ware intentie, ze is een spionne (Pacifica) voor Cipher en ze probeert Snake over te halen om ook te joinen. Ze wil de Oostkust van Amerika nucleair aanvallen en de schuld in de schoenen van MSF schuiven. Snake vernietigt Zeke, waardoor Paz overboord wordt geslingerd. Kaz geeft toe op de hoogte te zijn geweest van de identiteit en de beweegredenen van Pacifica en Zadornov. Ook weet hij dat Cipher Major Zero is, de ware mastermind die de uitbreiding van de MSF gefinancierd heeft. Hij is van mening dat de MSF een nieuwe trend zal zetten en dat het einde van de Koude Oorlog zal leiden tot regionale conflicten waarin de MSF kan shinen. Aangezien de MSF de globale militaire balans heeft verstoord, is Big Boss van mening dat ze hoogstwaarschijnlijk gestopt zullen worden en dat ze buiten de gemeenschap om als onafhankelijke kracht moeten opereren.

 

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes/The Phantom Pain

Ho, stop, wacht! Ik hoop in het voorgaande je geheugen een beetje opgefrist te hebben en in principe ben je nu helemaal klaar om Ground Zeroes te kunnen spelen. In het laatste gedeelte van deze feature bespreek ik het plot van deze games, dus lees alleen verder als je het niet erg vindt om mogelijke SPOILERS tegen te komen.

Het is 1975 en dus ongeveer een jaar na Peace Walker. De macht van MSF groeit nog altijd. Snake krijgt te horen dat Paz nog leeft en dat ze wordt vastgehouden in Camp Omega in Cuba. Chico probeerde haar te redden, maar is nu zelf ook gevangen genomen. In Ground Zeroes is het Snake zijn hoofdmissie om Paz en Chico te bevrijden. De missie blijkt echter slechts een afleiding te zijn… Tijdens deze missie wordt de MSF hoofdbasis aangevallen door een organisatie met de naam XOF Unit, onder leiding van Skull Face. Big Boss belandt in een coma en de overlevende MSF-leden raken verspreid over de planeet.

Negen jaar later ontwaakt Snake. Zijn linkerarm is vervangen door een prothese en in zijn voorhoofd zit een stuk metaal. Voor hij de situatie goed en wel kan verwerken, wordt het ziekenhuis aangevallen. Snake moet vertrouwen op een man die zichzelf Ismael noemt, om hem daar weg te krijgen. De twee vluchten in een ambulance en moeten hulp van Ocelot aannemen om het heelhuids te redden. Ocelot vertelt hem dat Kaz wordt vastgehouden in Afghanistan (ten tijde van de Sovjet-oorlog). Snake neemt een nieuwe codenaam aan: Punished Snake. Hij is uit op wraak om de mannen achter de vernietiging van de MSF op te sporen en Kaz te redden, en hij vormt een nieuwe huurlingen groep, de Diamond Dogs. Snake wordt in eerste instantie gedreven door wraak, maar komt er al snel achter dat de Cipher organisatie een wapen wil ontwikkelen dat het Metal Gear-systeem zelfs voorbij streeft. Hierdoor verschuift de focus van zijn missie…

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes ligt 20 maart in de winkel. 

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord