Meer dan games: The Legend of Zelda 

Meer dan games: The Legend of Zelda 2019-04-09T11:54:27
Natuurlijk zullen we altijd het meest blijven houden van de games zelf, maar veel franchises hebben veel meer te bieden. Er zijn bijvoorbeeld films, series of boeken van, waardoor je veel meer met je favoriete franchise kan doen. In dit deel kijken we naar The Legend of Zelda.

Na drie fijne delen mag ik het stokje van Karim overnemen. Hij keek al naar alles wat Pokémon, Call of Duty en Mario te bieden hebben. Ik vul dit lijstje graag met (in ieder geval) drie franchises aan. Te beginnen met The Legend of Zelda.

The Legend of Zelda franchise
    

Tv-series

The Legend of Zelda

The Legend of Zelda was een 13-delige animatieserie, die eind jaren '90 op tv te zien was. De afleveringen waren (in Amerika) eenmaal per week te zien, op de dag dat de Super Mario Bros. cartoon er effe niet was. De tekenfilmserie is losjes gebaseerd op de NES-games The Legend of Zelda en Zelda II: The Adventure of Link. Zo proberen Link en Zelda traditiegetrouw hun Hyrule te beschermen door het op te nemen tegen Ganon.

"This is the Triforce of Wisdom, Link. The evil wizard Ganon has the Triforce of Power. Whoever gets both Triforces will rule this land forever! You must help me, Link!"

In veel van de afleveringen probeert Ganon prinses Zelda te kidnappen en haar Triforce of Wisdom te stelen. Het is natuurlijk aan Link om haar te redden. Wanneer hij daarin slaagt, probeert hij Zelda te bewegen hem een kusje te geven. De running gag is dat zij vlak voor het moment suprême steeds onderbroken worden. Anders dan we gewend zijn, is Link in deze animatieserie geen stille kracht. Sterker nog: hij is behoorlijk sassy. Zo hoor je hem regelmatig "Well, excuuuuuuuuse me, Princess!" uitroepen. Om precies te zijn, doet hij dat zelfs 49 keer in 13 afleveringen... Ook prinses Zelda is niet helemaal haar gebruikelijke zelf, zo verkiest ze veel vaker een broek boven een jurk, en is ze net zo bedreven in het gebruik van pijl en boog als in magie.

The Legend of Zelda was geen lang leven beschoren, zo werd de tv-serie tegelijk met The Super Mario Bros. Super Show! van de buis gehaald. Oudere versies van Link en Zelda waren later nog wel terug te zien in het tweede seizoen van Captain N: The Game Master.


     

Captain N: The Game Master

Captain N: The Game Master was van 1989 tot 1991 te zien op de Amerikaanse tv. De serie gebruikte elementen en personages van allerlei Nintendo-franchises, waaronder The Legend of Zelda. Er was overigens ook een bijbehorende comic, maar daarover later meer.

De tekenfilmserie draaide om de tiener Kevin Keene, die samen met zijn hond Duke in een ander universum (genaamd Videoland) belandde. Kevin is voorbestemd om de held Captain N te worden, de enige die Mother Brain kan verslaan. Hij krijgt daarbij hulp van het N Team, dat onder meer bestaat uit Simon Belmont, Mega Man en Kid Icarus. Mother Brain staat er echter ook niet alleen voor, zo wordt zij bijgestaan door personages als Dr. Wily.

Captain N: The Game Master laat allerlei Nintendo-coryfeeën opdraven, onder wie Link en Zelda. De prinses is namelijk goed bevriend met het opperhoofd van Videoland. En waar Zelda gaat, gaat Link natuurlijk ook. Op een gegeven moment komt het echter bijna tot een confrontatie tussen Kevin en Link: wanneer Zelda Kevin een complimentje geeft, kan Link dat namelijk niet zo waarderen... Gelukkig komt het helemaal goed wanneer Kevin en Link samen Ganon weten te verslaan.

Captain N: The Game Master
     

Comics en boeken

Zoals ik hierboven al aanhaalde, werd er ook een The Legend of Zelda-comic uitgegeven. Hierin zie je verschillende personages en omgevingen uit de animatieserie terug. Daarnaast zijn er ook allerlei manga-adaptaties van games als A Link to the Past, Ocarina of Time en The Minish Cap uitgegeven. Deze volgen veelal de verhaallijn van de bijbehorende games, alhoewel er ook wel eens nieuwe informatie te vinden was, zoals het feit dat Agahnim een vriend van Links vader was, bijvoorbeeld.

Naast comics kent The Legend of Zelda-franchises ook verschillende boeken en romans. De eerste stamt uit 1989. Deze Moblin's Magic Spear vindt qua tijdlijn plaats zo rond de eerste game. Begin jaren '90 volgden The Crystal Trap en The Shadow Prince. Deze boeken waren onderdeel van de zogenoemde Nintendo Adventure Books, waarin je à la Black Mirror: Bandersnatch door middel van keuzes zelf je avontuur vormgeeft. Dit zelfde trucje werd zo'n 10 jaar later herhaald met twee delen in de You Decide on the Adventure-serie. Deze boeken waren gebaseerd op Oracle of Seasons en Oracle of Ages. Nintendo zat in de tussentijd echter niet stil, zo werd in 1999 de roman Ocarina of Time uitgegeven. In 2006 volgde nog Link and the Portal of Doom, dat zich vlak na de gebeurtenissen in Ocarina of Time afspeelt.

De bekendste Zelda-boeken zijn echter ongetwijfeld de drie naslagwerken die hier door Dark Horse Comics uitgegeven werden. Dit schitterende drieluik begon in 2011 met Hyrule Historia. Later volgden The Legend of Zelda: Art & Artifacts en The Legend Of Zelda Encyclopedia. Tezamen staan deze boeken bekend als The Goddess Collection-trilogie, die bij mij een ereplekje in de woonkamer gekregen heeft.

The Goddess Collection-trilogie
     

Muziek

In 2010 vond het concert Symphonic Legends plaats in Keulen. Tijdens dit concert stonden Nintendo-games centraal, zodat de muziek uit The Legend of Zelda-games natuurlijk niet achterwege kon blijven. Sterker nog: de tweede helft van het concert draaide geheel om de evolutie van Link. Middels muziek werd in 35 minuten verteld hoe Link van kind naar held transformeerde.

In 2011 werd The Legend of Zelda 25 jaar oud! Om dit jubileum te vieren, kwam Nintendo met een nieuw concert. De eerste uitvoering vond in Los Angeles plaats, waarna het orkest de wereld rondreisde om op te treden. Een gedeelte van het concert was ook terug te horen op de speciale The Legend of Zelda 25th Anniversary Special Orchestra CD, die onderdeel was van de special edition van Skyward Sword. Sindsdien heeft Nintendo de smaak trouwens lekker te pakken, zo werd de 30ste verjaardag van de franchise ook uitgebreid muzikaal gevierd.


     

CD-i

Ik weet dat we het niet over games zouden hebben, maar ik kan deze feature simpelweg niet online gooien zonder eventjes stil te staan bij de CD-i-avonturen van The Legend of Zelda. Er werden namelijk maar liefst drie Zelda-games op het Philips-apparaat uitgegeven. Nintendo en Philips hadden namelijk een deal gesloten: Nintendo mocht randapparatuur voor de CD-i ontwikkelen en Philips mocht in ruil daarvoor gebruik maken van de first-party-titels van Nintendo. Uit deze uiteindelijk toch niet succesvolle deal wist Philips toch nog gewoon drie Zelda-games te persen, namelijk Link: The Faces of Evil, Zelda: The Wand of Gamelon, and Zelda's Adventure.

De CD-i-games zijn oprecht hemeltergend slecht. Zodoende worden ze niet beschouwd als canon en doen heel veel fans zelfs helemaal liever alsof de games nooit bestaan hebben. Kijk maar eens mee naar een van de onzettend cheesy cut scenes.


    

Natuurlijk heeft de The Legend of Zelda-franchise nog veel meer te bieden. Ik schreef bijvoorbeeld al eens over de coolste merchandise. Voor nu geef ik het woord echter graag aan jullie: kennen jullie nog meer noemenswaardige media of producten met Link of Zelda in de hoofdrol? Laat dat en nog veel meer weten in de comments!

    

De Meer dan Games Serial

Meer dan Games: Fortnite - vrijdag 10 mei

Meer dan Games: World of Warcraft - vrijdag 7 juni
     

Eerder in deze Serial

Meer dan Games: Pokémon

Meer dan Games: Call of Duty

Meer dan Games: Super Mario
    

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord