Meer dan games: Fortnite 

Meer dan games: Fortnite 2019-05-10T11:49:14
Natuurlijk zullen we altijd het meest blijven houden van de games zelf, maar sommige franchises hebben meer te bieden. Er zijn bijvoorbeeld films, series of boeken van. In het geval van Fortnite strekt de franchise zich echter nog veel verder uit... Alie kijkt naar de bizarre impact van de game.

In het vorige deel van de Meer dan games Serial besprak ik The Legend of Zelda. Ik vertelde jullie over boeken, series en films, en muziek gebaseerd op de franchise. In het geval van Fortnite gooi ik het echter over een andere boeg. We mogen namelijk inmiddels wel spreken van een cultureel fenomeen!

Fortnite
     

Fortnite als Metaverse

Epic Games CEO Tim Sweeney denkt graag groot. Fortnite moet een volledige online wereld worden. Dat klinkt een beetje vaag, maar in principe bedoelt hij dat Fortnite meer moet worden dan "slechts" een game. Logisch, want in een echte online wereld is natuurlijk veel meer te beleven dan gamen alleen.

Sweeney spreekt in dit kader ook wel over Fortnite als een Metaverse. Deze term kom je vaak tegen in sci-fi-boeken, zoals bijvoorbeeld Ready Player One. Je moet het Metaverse zien als een soort collectief gedeeld virtueel universum, waarin het internet, augmented en virtual reality, en andere virtuele werelden allemaal samenkomen. Nu voldoet Fortnite natuurlijk (nog) niet geheel aan die beschrijving... maar we kunnen de game zeker al wel zien als een soort sociaal netwerk, een plek waar mensen in ieder geval al kunnen samenkomen en content kunnen scheppen.
     

Het concert van Marshmello

Dat Sweeney zijn uitspraken niet slechts toekomstmuziek zijn, bewijst het concert van Marshmello dat 10 miljoen mensen op de been kreeg bijvoorbeeld wel.

Marshmello kroop achter de draaitafels om in Fortnite een concert te geven. Hiervoor werd middels motion-capture een avatar gemaakt, die gesynced werd met de real-life bewegingen van de dj. De avatar betrad vervolgens Pleasant Park en liet daar in een minuutje of 10 een aantal van zijn hits horen, waaronder Happier en Alone. Speciaal voor het optreden werd al het andere in-game-geluid tijdelijk uitgezet.

Tijdens het optreden van Marshmello werden de toeschouwers vermaakt met onder meer balonnen en zero gravity. Na afloop werden zij omhoog geteleporteerd, waarna business as usual weer aanving.


     

Celebs die Fortnite spelen

Maar goed, voor nu is Fortnite natuurlijk toch nog gewoon vooral een game. Of nou ja, "gewoon een game"... Fortnite is natuurlijk wel een bizar veel gespeelde game. Neem bijvoorbeeld alle celebs die in ieder geval claimen de game te spelen. Drake, Travis Scott, Chance the Rapper, Joe Jonas, Roseanne Barr en Finn Wolfhard; het is slechts een kleine greep uit alle beroemdheden dat ooit op Twitter heeft geroepen Fortnite te spelen.

Blijkbaar is het dus zelfs voor mensen die zich over het algemeen nogal zorgen maken over hun imago geheel geaccepteerd om toe te geven dat ze Fortnite spelen. Sterker nog: waarschijnlijk is het zelfs heel cool om te stellen dat je de game speelt. En dat is natuurlijk nogal uniek voor onze favoriete hobby, die meestal in het verdomhoekje gezet wordt.

                  

     

De recordstream van Ninja

Ik noemde hierboven Drake al effe. Van deze rapper weten we in ieder geval zeker dat hij Fortnite ook echt checkt. Hij speelde de game namelijk live samen met de streamer Tyler “Ninja” Blevins. Met hun stream sloopten ze een Twitch-record: er keken op hetzelfde moment namelijk meer dan 600.000 mensen naar de stream. Het record stond op dat moment nog op 380.000 gelijktijdige kijkers. De stream ontplofte nadat Drake zijn 36,9 miljoen Twitter-volgers liet weten dat hij een potje ging spelen met Ninja.

Ook de (meer mainstream) media hebben in de gaten dat het best wel bijzonder is als zoveel mensen naar een stream kijken. Neem dit artikel van Volkskrant, waarin Martin ook nog effe aan het woord komt. Nee, niet alleen Fortnite zelf wordt als cultureel fenomeen gezien, zelfs de mensen die het spelen krijgen die status toebedeeld!
      

Fortnite-dansjes in sportwedstrijden

De tijd van een simpele sliding of het uittrekken van een shirt lijkt voorbij. Tegenwoordig telt je overwinning pas echt als je er een kek Fortnite-dansje bij doet.


    

Crossovers met andere grote franchises

Om dit punt te illustreren, hoef ik niet eens zo ver terug te blikken. We lieten je eind vorige maand namelijk weten dat er wederom een (tijdelijke) Avengers-spelmodus aan Fortnite toegevoegd wordt. Zo'n samenwerking kan natuurlijk maar één ding betekenen: het is voor Marvel Studios aantrekkelijk om met de game geassocieerd te worden. De filmstudio hoopt natuurlijk de 250 miljoen geregistreerde gebruikers van de game naar de bioscoop te lokken. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: Epic Games vaart er net zo goed wel bij om een samenwerking met een van de grootste filmfranchises van dit moment aan te gaan. Toch toont dit feit wederom aan dat Fortnite inmiddels zoveel meer is dan alleen een game. Het is ook een goed werkende marketingtool.
      

De dansrechtszaken tegen Fortnite

Niet iedereen is echter dol op Fortnite. Maar goed, ook negatieve berichten kunnen de impact van de game aantonen. Denk alleen maar eens aan de dansrechtszaken die er tegen de game aangespannen zijn. De overkoepelende vraag binnen deze rechtszaken was of het mogelijk is copyright te claimen op een dansje. Het Amerikaanse rechtssysteem is hierover nogal onduidelijk. Je kunt namelijk alleen auteursrecht claimen als het om een volledige dansroutine gaat. Maar waar ligt de grens? Is het dansje van Carlton uit The Fresh Prince of Bel-Air bijvoorbeeld een volledige routine? Uiteindelijk wees de rechtbank de claims van de aanklagers af. En daarmee werd meteen een geheel nieuw precedent geschapen. Hoe interessant is dat?

Fortnite Carlton dansje
     

De consoleboeren gaan overstag

Als laatste voorbeeld van de impact van Fortnite bespreek ik de uitzonderingen die de grote consolebouwers speciaal voor de game maakten. Neem de komst van crossplay naar de PlayStation 4. Na meer dan twee jaar aandringen, ging Sony vorig jaar eindelijk overstag. De vraag naar crossplay-functionaliteit was simpelweg te groot geworden. De consoleboer gooide zijn netwerk echter niet zomaar voor elke spellenmaker open: Fortnite was de (eerste) uitverkorene! Bizar hoe Sony middenin de cyclus van zo'n enorm succesvolle console voor deze ene game een complete beleidswijziging doorvoerde.

Het is echter niet alleen Sony die overstag ging voor de populariteit van Fortnite, ook Nintendo maakte een uitzondering door native voice chat toe te staan. En dan ten slotte nog een laatste bonusfeitje: voor de allereerste keer in de geschiedenis zijn de PS4, Switch en Xbox One allemaal te koop als bundel met dezelfde game... Je raadt het al: met Fortnite.

Fortnite
     

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van de Fortnite-manie. Voor nu geef ik het woord echter graag aan jullie: kennen jullie nog meer noemenswaardige voorbeelden? Laat dat en nog veel meer weten in de comments!

    

De Meer dan Games Serial

Meer dan Games: The Legend of Zelda - dinsdag 9 april

Meer dan Games: World of Warcraft - vrijdag 7 juni
     

Eerder in deze Serial

Meer dan Games: Pokémon

Meer dan Games: Call of Duty

Meer dan Games: Super Mario
    

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord