Marvel Unlimited: Waarom digitale comics zo tof zijn 

Marvel Unlimited: Waarom digitale comics zo tof zijn 2019-05-15T15:08:07
Jacco probeert al jaren een beetje wegwijs te worden in comics, maar de verwarrende tijdlijnen, stapels papier en flinke prijzen houden weerhouden hem ervan een échte superheldennerd te worden. Totdat hij Marvel Unlimited ontdekte en niet meer uit het Marvel-universum te slaan is.

Ik heb pijn in m’n voeten van het bemannen van de PU-stand op Heroes Dutch Comic Con, maar toch gebruik ik m’n pauze om even rond te snuffelen in de vele bakken met comics die er te vinden zijn. Met Infinity War vers in het geheugen en Endgame op komst wil ik dolgraag meer weten over Thanos, de imposante titaan en de belichaming van het kwaad in het Marvel Cinematic Universe. Tot mijn spijt ontdek ik dat de comic Thanos (2016) uit achttien delen bestaat en ik na lang zoeken alleen deel 1, 3 en 6 kan vinden. Man, wat een warboel zijn comics toch.

Een gigantisch aanbod

Ik geniet intens van superheldenverhalen met eindeloze krachtmetingen en de lastige kwesties die bij het superheldenzijn komen kijken. Sinds de eerste Avengers-film probeer ik dan ook meer te weten te komen over bepaalde helden, maar de wirwar aan tijdlijnen, versies, verhalen en scenario’s intimideert me gewoon. Bovendien verbaas ik me altijd over de cliffhangers waarmee ze eindigen en hoe je eigenlijk oneindig comics kunt blijven kopen. Ik wil gewoon álles kunnen lezen en niet uren door bakken hoeven spitten op beurzen.
Daarom ben ik zo blij dat ik Marvel Unlimited heb ontdekt, Marvels digitale comic-dienst. Voor een tientje per maand of omgerekend zo’n 70 euro per jaar krijg je toegang tot alle comics. Althans, bijna alles dan, want de dienst bevat alles tot een half jaar terug. Dat houdt in álles wat er voor oktober 2018 is uitgebracht, inclusief allerlei What If-series en de canon Star Wars-verhalen sinds de overname van Marvel door Disney.Het is werkelijk een verademing om niet op zoek te hoeven naar wat je wil lezen. Je klikt het gewoon aan en kunt oneindig comics lezen.

30.000 comics klinkt overweldigend, en dat is het ook. Het is alsof je de afgelopen decennia aan videogames hebt gemist en nu iets moet kiezen uit een lijst met alle videogames. Gelukkig voorziet Marvel gebruikers van superhandige leeslijsten met allerlei onderwerpen. Denk aan gebeurtenissen, helden, slechteriken, schrijvers, tekenaars en films, zodat je bijvoorbeeld de comic-versie van Infinity War(s) kunt lezen of het oorsprongsverhaal van Captain Marvel uitgebreider kunt beleven dan de film. Heel fijn zijn de lijsten voor beginners, die je in één oogopslag een overzicht geven van de beste, belangrijkste en populairste comics. Blijkbaar zijn de X-Men dus meer dan een stel gediscrimineerde gemodificeerde kneuzen, in tegenstelling tot in de meeste films.

Insteek-powers

Marvel geeft je dus een prima leidraad voor het lezen van comics, maar dankzij het oneindige aanbod kun je van alles aan je bibliotheek toevoegen om te kijken of het wat is. Marvel Unlimited biedt de fijne mogelijkheid tot scrollen door bakken met content, even iets aanzetten om te kijken of het wat is, om vervolgens te besluiten of je blijft hangen of toch even verder kijkt. Net als Netflix maakt dat allemaal niet uit, in tegenstelling tot fysieke comics. Die schaf je aan in de hoop dat het wat is, om ze vervolgens mee te slepen in van die plastic hoesjes waar je insteekkrachten voor nodig hebt om ze fatsoenlijk weer op te bergen. Serieus, waarom hebben ze geen mooie Marvel-multomappen daarvoor?

Ik denk zelfs dat veel comic-lezers onderschatten hoe laagdrempelig digitale comics zijn. Je moet onderweg maar net een vers exemplaar in je tas hebben, want losse comics zijn verbazingwekkend dun eigenlijk, terwijl je je telefoon altijd in je zak hebt. Het is een kwestie van de applicatie opstarten en gaan. Geen zorgen en geen gedoe. De leeservaring zelf vind ik ook veel fijner dan lezen op papier, alleen al omdat ik niet in m’n ooghoek al spot wat er verderop gebeurt. Ik heb van horen zeggen dat comic-veteranen met een getraind oog hier geen last van hebben, maar ik ben al afgeleid door de rest van een pagina sinds ik de Donald Duck lees.

Nog niet perfect

Focussen op één plaatje tegelijkertijd is daarom zeer prettig, evenals de mate van interactie die de applicatie aan de ervaring toevoegt. Door aan de zijkant van het scherm te tikken ga je namelijk niet gewoon elk plaatje af, maar speelt de ‘camera’ met het perspectief. Zo zie je soms eerst de ene held, terwijl in het volgende shot blijkt dat hij of zij niet alleen is en worden veel onthullingen gedaan door eerst tekst te tonen en vervolgens uit te zoomen. Dit soort trucjes geven iets meer lading aan heerlijke plottwists die je soms in superheldenverhalen vindt. De comics zelf zien er overigens prachtig uit. Ik merk zelfs dat ik regelmatig screenshots maak om als wallpaper te gebruiken. Qua tekst verschilt de kwaliteit gek genoeg een beetje. Waar letters bij de ene comic haarscherp zijn, is dat bij andere iets minder.

En zo heeft de applicatie op zowel Android als iOS wel meer kuren of rare tekortkomingen. Zo nu en dan crasht de boel zelfs, al is dat aantal in mijn geval nog op een hand te tellen. Ook kun je maar twaalf comics offline downloaden, terwijl je er waarschijnlijk veel meer kwijt kunt op je apparaat. Bovendien is het helemaal niet mogelijk om complete series of meerdere exemplaren toe te voegen aan je bibliotheek, waardoor je ze een voor een af moet gaan. Waarom kan ik niet gewoon een aantal series selecteren en opslaan? Het zijn kleine ergernissen en daarbij moet gezegd worden dat ik in de afgelopen weken zeker drie updates heb gedownload, maar Marvel Unlimited is dus nog niet perfect.

Thanos Wins

Ik hoor je denken: wat lees je nou eigenlijk? Ik ben dus begonnen met Thanos (2016), die ik eerst als Infinity Stones fysiek bij elkaar probeerde te rapen, maar nu dus éindelijk op m’n gemak kon lezen. Je weet inmiddels dat dit van een comic noob komt, maar wat mij betreft is het een absolute aanrader. Thanos zet de wrede krachtpatser namelijk in een heel ander daglicht dan je verwacht, terwijl het verschillende onthullingen doet over zijn verleden. Daarna komt nog een heel fijn toetje genaamd Thanos Wins, het meest duistere Marvel-verhaal dat ik ken. Deze korte verhaallijn toont namelijk wat er gebeurt als Thanos écht onsterfelijk is en iedereen wel zo’n beetje heeft verslagen. Als je genoten hebt van de laatste Avengers-films, dan is dit een heel vet verhaal.

Verder verken ik de personages uit Into the Spider-Verse, die ik recent nog een keer in 4K heb teruggekeken. Spider-Man uit 2016 opent zo’n beetje met Civil War 2, waardoor de reeks direct m’n aandacht te pakken had. Iets minder te spreken ben ik over Spider-Gwen, die ik qua tekenstijl erg slordig vind ogen en daardoor niet voor m’n plezier verder lees. Ik kwam op de spinnenvrouw toen ik de draad van het Spider-Man volledig kwijt was, maar bleek dat je ook de juiste delen van Spider-Gwen moet lezen voor de cross-over. Maar goed, die kun je toch zo aanklikken.


Een nieuwe generatie

Ik ben dus aardig te spreken over Marvel Unlimited, maar ik begrijp het volledig als je er niets van moet hebben. De verkoper die me op Comic Con vol enthousiasme allerlei goede beginpunten voor Batman-comics liet zien zal vast veel blijer worden van papieren comics. Iets in de kast hebben staan waar je van houdt is tof en het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Steeds meer gamers stappen tegenwoordig over op digitaal gamen, maar kopen ook nog regelmatig de games waar ze echt fan van zijn. Daarbij groeit de nieuwe generatie op in een totaal ander tijdperk en zijn digitale comics alleen maar een logische evolutie van het medium. Ik denk zelfs dat er in elke MCU-liefhebber en comic-lezer schuilt, en Marvel Unlimited is een fantastische dienst om comics lezen mee te beginnen.

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord