Leuk Geprobeerd: slechte games met interessante personages 

Leuk Geprobeerd: slechte games met interessante personages 2019-04-04T12:33:32
Slechte games worden vaak snel vergeten, soms juist herinnerd omdat ze zo teleurstellend waren, of anders gewoon amper gespeeld bij negatieve reviews. Toch kunnen ook beroerde games stiekem heel wat dingen goed doen! Sven behandelt dit keer games die knap waardeloos zijn, maar aan de personages lag het in ieder geval niet.

Hé, welkom bij alweer deel zes van Leuk Geprobeerd. Tevens mijn laatste deel, want ik ben wel even klaar met praten over slechte games, zelfs al geeft deze serial er nog een positieve draai aan. Zo heb ik games lopen afkraken die er bijvoorbeeld ondanks alles toch heel mooi uitzien, ontzettend lekker klinken of op een bepaalde manier (te) innovatief waren voor hun tijd. Vandaag sluiten we af met hele toffe personages die per ongeluk in tergend slechte games terecht zijn gekomen

Het is voor ontwikkelaars niet heel moeilijk om de reputatie van goede personages te grabbel te gooien. Maak een slechte game en met een beetje pech worden de virtuele figuren er in alleen nog maar geassocieerd met de doffe ellende waar ze in rondlopen. Eeuwig zonde, want veel hiervan zijn wel heel tof bedacht en barsten van de potentie. Om dat te zien is er soms wat extra fantasie nodig, maar toch. Let’s go!
  

Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero

Wat een hele serie aan Mortal Kombat spin-offs moest worden, is gebleven bij slechts één game. En gelukkig maar. Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero is een soort side-scrolling RPG, met de klassieke combat van Mortal Kombat. Klinkt geinig? Was het niet. De game is onredelijk moeilijk, clunky en eigenlijk ook gewoon heel lelijk.

En toch lijkt het best een goed idee om een hele Mortal Kombat game om één personage te laten draaien, om hem zo beter te leren kennen. Als het eerste deel niet zo ontzettend slecht ontvangen zou zijn, dan hadden er meer delen gevolgd, elk met een andere MK vechtersbaas in de hoofdrol. Dan is Sub-Zero natuurlijk een prima gast om mee te beginnen! Ook zou dit de laatste Mortal Kombat zijn met de karakteristieke 2D personages, gemaakt op basis van echte acteurs. Echte ‘acteurs’ zie je trouwens ook in de tenenkrommende, maar oh zo hilarische live-action cutscenes.

  

Yooka-Laylee

Met als doel een spirituele opvolger voor Banjo-Kazooie te creëren, probeerde een groepje oud-medewerkers van Rare het 3D-platformgenre van weleer nieuw leven in te blazen. Dat is ze helaas net niet gelukt. Op gebied van nostalgie werkt Yooka-Laylee helemaal prima, maar het neemt daarbij ook alle gebreken van vroegere games mee: zero innovatie in gameplay, irritante controls en verwarrende levels.

Zonde, want de algehele uitstraling van de game is zo aantrekkelijk! Dit natuurlijk met name dank zij de super vrolijke personages. Niet alleen hoofdrolspelers Yooka en Laylee (een kameleon en een vleerhond), maar ook sidekicks als Trowzer (een slang in een broek, *gniffel*) en Vendi (een levende snoepautomaat) stelen de show. Mijn persoonlijke favoriet: Rextro Sixtyfourus, een dino die arcadekasten verzamelt en zelf ook uit 64-bit polygonen bestaat, zoals de 3D-games uit de Nintendo 64-generatie.

   

ReCore

Deze Xbox One exclusive uit het brein van Mega Man-papa Keiji Inafune zag er bij de aankondiging nog veelbelovend uit, maar is uiteindelijk verdronken in een zee van middelmatigheid. Balen dat het qua gameplay zo snel saai en repetitief wordt, want het verhaal is ondertussen wel heel erg sterk. ReCore zou dan ook zeker goed passen in de aflevering over slechte games met een sterk verhaal, maar daar hebben we het vandaag niet over.

Want een van de meest sprekende dingen die bij de aankondiging opviel, was een personage. Om precies te zijn, de robotische beste vriend van het hoofdpersonage: Mack! Deze trouwe viervoeter van het ras ‘CoreBot’ is een van de betere honden die ik ooit in een game heb zien rondhuppelen, en deze is niet eens van (virtueel) vlees en bloed!

  

Brütal Legend

Deze doet een beetje pijn, want ik ben stiekem wel fan van alles wat Tim Schafer en Double Fine bedenken. Maar vooruit, alleen voor deze feature durf ik het aan: Brütal Legend is geen goede game. Zo, ik heb het gezegd. Het is een leuke game, maar op het gebied van daadwerkelijke gameplay doet het weinig boeiends en als het iets boeiends probeert (zoals er opeens een strategy game van maken), valt het volledig uit elkaar.

Brütal Legend moet het dan ook vooral hebben van de over de top wereld (geïnspireerd door coverart van heavy metal albums) en veel meer nog van alle wacky metal personages. Natuurlijk hebben we roadie/metal-hero-wannabe Eddie Riggs (ingesproken door Jack Black), maar extra awesome zijn helden als de Kill Master en The Guardian of Metal. Deze twee zijn helemaal gebaseerd op én ook nog eens ingesproken door metal legendes Lemmy Kilmister en Ozzy Osbourne zelf. Als je nog geen metalhead was, dan wordt je dat na het spelen van Brütal Legend toch op zijn minst een klein beetje.

   

E.T. the Extra-Terrestrial

Yes!! Hier is hij dan eindelijk, E.-effin’-T.! Regelmatig aangehaald als slechtste game allerltijden en daarom had ik niet verwacht hem ooit mee te kunnen nemen in ‘Leuk Geprobeerd’. Er valt namelijk helemaal niks positiefs over dit gedrocht te zeggen. Het speelt niet, het ziet er zelfs voor 1983 niet uit en werd medeveroorzaker van een ware video game crash. De legende dat het overschot aan niet verkochte cartridges destijds in de woestijn was gedumpt, werd in 2014 bevestigd.

Maar het koddige ruimtemannetje verdient beter dan een beetje verdorren in het zand! Want komop, je speelt in deze game toevallig wel met dé E.T.! Toegegeven, je merkt tijdens het spelen helemaal niks van zijn sprankelende buitenaardse persoonlijkheid die we kennen uit de film, maar toch. De enkele tientallen pixels die je over je scherm laat bewegen vormen onmiskenbaar een digitale versie van E.T., en dat is dan ook gelijk het hoogtepunt van dit in vijf weken in elkaar gefrutselde misbaksel.  

 

Oké, genoeg! Leuk geprobeerd weer! Weet jij nog meer toffe personages, die te weinig waardering krijgen omdat ze jammer genoeg onderdeel zijn van een verder slechte game? Vertel het ons in de comments!
 

De Leuk Geprobeerd serial:

Slechte games die heel innovatief waren

Slechte games die er fantastisch uitzien

Slechte games met prachtige muziek

Slechte games met een sterk verhaal

Slechte games met een geweldige gamewereld

Slechte games met interessante personages

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord