Leuk Geprobeerd: slechte games met een geweldige gamewereld  

Leuk Geprobeerd: slechte games met een geweldige gamewereld 2019-04-07T22:39:35
Slechte games worden vaak snel vergeten, soms juist herinnerd omdat ze zo teleurstellend waren, of anders gewoon amper gespeeld bij negatieve reviews. Toch kunnen ook beroerde games stiekem heel wat dingen goed doen! Vandaag in Leuk Geprobeerd: machtig boeiende gamewerelden die veel betere games verdienen.

Je bent aanbeland bij het volgende deel van Leuk Geprobeerd, de serial over de aspecten van slechte games die wél goed gelukt zijn. Eerder kon je bijvoorbeeld al lezen over op zijn minst niet zo heel erg goede games die eigenlijk heel vernieuwend waren, die hele fijne muziek hebben, of een goed verhaal vertellen. Vandaag: waardeloze titels met inspirerende werelden als setting.

Een fictieve wereld is voor een groot deel het visitekaartje van een game. Daarbij gaat het niet om graphics, maar om zaken als originaliteit, diepgaande lore, sfeer, stijl! Kortom, alles wat zo’n wereld uitnodigend maakt (of juist niet). Maar zoals altijd: een boeiende gamewereld verre van een garantie voor een boeiende game. En ook onderstaande beroerde games spelen zich allemaal af in gamewerelden die eigenlijk barsten van de onbenutte potentie
  

The Technomancer

Een game met een knap suffe titel, maar daar zou ik dit product van Franse ontwikkelaar Spider niet direct op afkraken. Nee, waar The Technomancer pas echt tekortschiet zijn zaken als oneerlijke, irritante combat, nutteloze skills, een gaar verhaal en een algemeen gebrek aan technische polish. Voor een game uit 2016 die zo veel om verhaal draait, kunnen die lelijke gezichtsanimaties bijvoorbeeld echt niet meer. Dat geldt voor alle andere animaties eigenlijk ook. Om nog maar te zwijgen over de voice acting...

Maar holy crap, wat ziet deze setting er bruut uit!! We zijn in games natuurlijk wel eens vaker op mars geweest, maar deze cyberpunk-interpretatie van onze toekomst op de rode planeet is toch wel een geval apart. De lore (iets met een gebrek aan water, natuurlijk) klinkt niet al te origineel, maar de uitvoering en de vormgeving zijn van hoog niveau. Vooral indrukwekkend zijn de enorme bouwwerken en zieke monsters.

   

The Crew 2

The Crew uit 2014 was een degelijke, maar toch eigenlijk niet zo heel boeiende, nee, misschien wel ronduit saaie racegame. The Crew 2 is zo mogelijk nog veel erger, want het doet veel te weinig zijn best om de titel van een volwaardig deel 2 te verdienen. Saai verhaal, fatsoenlijke multiplayer uit deel 1 foetsie en te veel herhaling. Ook de toevoeging van boten en vliegtuigen helpen daar weinig bij.

En juist een van de grootste redenen dat deze games zo teleurstellen is de potentie van de wereld waarin je mag rondcrossen. Het zogenaamde ‘Land of Oppertunity’, een schaalmodel van de USA, vol met alle steden en gevarieerde natuur die dat toch wel prachtige land rijk is. En bovendien belachelijk groot! Je bent uren bezig om van plek naar plek te rijden en dat geeft een immens gevoel van vrijheid. Maar goed, om een boeiende racegame te maken moet dat rijden, vliegen en varen wel een beetje leuk zijn.

  

Too Human

Kijk, eigenlijk zijn de beste verhalen allemaal al een keer verteld, dus als je een boeiende gamewereld wil maken, dan kun je deze net zo goed baseren op een van de grootste verhalen ooit geschreven. Maar dan wel met een originele twist, alstublieft! Dat is precies wat de makers van Too Human gedacht moeten hebben, toen ze besloten de gehele Noordse mythologie in een scifi-jasje te gieten. En gek genoeg werkt het ook nog. In het begin, tenminste.

Waar we inmiddels dankzij Kratos kennis hebben gemaakt geraakt met de (iets) meer traditionele versie van de Noordse mythologie, ging ontwikkelaar Silicon Knights er in 2008 al flink mee aan de haal. Verschil is echter dat God of War wél een goede game is en Too Human eh.. ernstig tekort schiet. Hoe cool het hele idee ook is, met snel eentonig wordende levels is de lol er snel vanaf. Om nog maar de zwijgen over de veel te lange, niet te skippen (!) cutscene waarin een valkyrie je meeneemt naar Valhalla, elke keer als je sterft!  

  

We Happy Few

Dit is misschien wel mijn grootste teleurstelling op deze lijst, want de wereld en het hele concept van We Happy Few leek aanvankelijk zoooo ontzettend awesome! Een dystopisch dorpje genaamd Wellington Wells, waar alle inwoners verplicht onder invloed staan van een drug met de toepasselijke naam ‘joy’. Super gezellig, super sfeervol en allemaal super onheilspellend. Op het eerste (veel te vrolijke) gezicht is het haast een soort BioShock met een overdreven Brits jaren ‘60 sausje. Lekker.

Een smakelijk idee, zeker, ware het niet dat de game na 2 jaar in early access nog steeds een groot bugfestijn is, maar nu wel gewoon fullpriced in de winkels ligt. Maar hé, bugs zijn te fixen. Veel erger is dat ze van zo’n awesome concept een procedureel gegenereerde gamewereld gemaakt hebben. Kortom, Wellington Wells is alles behalve een nauwkeurig met de hand ontworpen plaats geworden, waar we normaal zo graag in ronddwalen. Nee, in plaats daarvan is het een willekeurige zooi van herhalende gebouwen, met hier en daar wat set pieces voor het verhaal. Bluh.

  

Dark Void

Je zou kunnen stellen dat Anthem ook in deze categorie valt, met een geweldige wereld die tot leven is gekomen in het lichaam van het verkeerde genre. Maar goed, laten we BioWare vooral nog even de kans geven om er iets beters van te maken. Een andere teleurstellende game die wat aan Anthem doet denken is Dark Void. Een aanvankelijk veel te ambitieuze third-person shooter met veel vliegwerk, Iron Man-style.

De uitvoering was helaas niet om over naar huis te schrijven, want het voelde allemaal erg onaf, met gameplay die snel saai werd. Hoe innovatief ook. Aan de spectaculaire retro-futuristische wereld lag het echter zeker niet! De ‘Void’ is een soort alternatieve dimensie, waar je als piloot vlak voor WOII terecht komt, omdat je per ongeluk door de Bermuda Driehoek vliegt. Hier wordt je gedwongen om te vechten tegen aliens genaamd ‘the Watchers’, die stiekem de Nazi’s helpen, terug op aarde. Wat?! Precies.  

Ja, ja, leuk geprobeerd weer allemaal. Een 10 voor het idee, maar een dikke 3,5 op je rapport omdat je zo’n gave gamewereld zo hebt weten te verprutsen. Gefeliciteerd hoor! Weten jullie nog meer beroerde games die hun inspirerende virtuele wereld niet verdienen? Gooi ze in de comments!
 

De Leuk Geprobeerd serial:
  

Slechte games die heel innovatief waren

Slechte games die er fantastisch uitzien

Slechte games met prachtige muziek

Slechte games met een sterk verhaal

Slechte games met een geweldige gamewereld

Slechte games met interessante personages

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord