Legends of Runeterra: De ultieme cardgame

Legends of Runeterra: De ultieme cardgame? 2020-05-19T10:40:04
Voor iemand die talloze uren in zowel League of Legends als Hearthstone heeft gestopt, klinkt Legends of Runeterra – een League of Legends cardgame – als muziek in de oren. Roedie dook er dan ook gretig in, om erachter te komen of Legends of Runeterra de ultieme cardgame is!

De vergelijking met Hearthstone is tegenwoordig al snel gemaakt wanneer er een nieuwe digitale cardgame uitkomt. Niet zo gek ook, want Hearthstone is al jaren heer en meester op dat gebied. Cardgames die beloven het spel van Blizzard van de troon te stoten komen en gaan, de één met minder succes dan de ander. Riot Games is echter een ontwikkelaar met genoeg geld en middelen om de concurrentiestrijd aan te gaan, wat ze sinds kort doen met Legends of Runeterra.

Legends of Runeterra
   

De basis

Laten we met de basis beginnen. Je speelt met een deck van veertig kaarten, dat je gebruikt om de Nexus – een soort basis – van de tegenstander te vernietigen door het levensaantal van twintig naar nul te brengen. Een deck stel je samen uit followers, spells en champions. Champions die, uiteraard, in League of Legends te vinden zijn. Van iedere kaart kan je er drie in je deck stoppen, met een totaal van zes champions. De champions zijn een stuk sterker dan de andere kaarten, waardoor de meeste decks rondom de champions gebouwd worden. De followers herken je niet van League of Legends, want die zijn speciaal voor Runeterra gemaakt. Dit zijn de minder sterke kaarten die het grootste deel van een deck vullen.

Kaarten kan je spelen met mana, waar je er per ronde steeds één meer van krijgt. Mana dat je niet spendeert verandert in Spell Mana, waar je in totaal drie van kan hebben. Dat is vooral handig voor zogenaamde ‘late game’ of ‘control’ decks met duurdere kaarten, die vroeg in de game vaak veel mana verloren laten gaan maar op deze manier hun impactvolle spells al een stuk eerder kunnen spelen.

Champion Vi

Door followers en champions te spelen kan je een sterke aanwezigheid op het bord creëren, want de strijd die je kaarten daar uitvechten met de kaarten van de tegenstander bepaalt wie de overhand heeft. Als je tegenstander aanvalt, kan je je kaarten gebruiken om zijn aanvallen te blokkeren. Het is belangrijk om de wincondities van zowel je eigen deck als het deck van de tegenstander te begrijpen om te bepalen wanneer je met welke kaarten moet aanvallen en blokkeren. De tactiek hierachter is één van de belangrijkste elementen van de game, en je moet er een gevoel voor kweken door de game veel te spelen. Iedereen die bekend is met cardgames, heeft dit al een beetje.
     

Genoeg diepgang

Toen Hearthstone in 2014 uitkwam, werd al snel duidelijk dat Blizzard een soepel spelende game had gemaakt met makkelijk te begrijpen mechanics en een hoge funfactor. Voor een cardgame is Hearthstone namelijk vrij simpel. Legends of Runeterra weet een goede balans te vinden tussen de toegankelijkheid van Hearthstone en de enorme diepgang in klassieke cardgames zoals Magic: The Gathering. Het beste voorbeeld daarvan is de voortdurende interactie die beide spelers tijdens een potje hebben, wat één van de beste elementen van Runeterra is.

Een nadeel van veel cardgames is het gebrek aan interactie tijdens de beurt van je tegenstander. Vaak kan je gerust een glas water halen of je belasting doen terwijl je tegenstander zijn gang gaat, want zelf heb je toch niets te doen. In Legends of Runeterra is dit anders. In plaats van met beurten, wordt er gewerkt met rondes waarin beide spelers acties kunnen ondernemen, en een ‘Attack Totem’, die bepaalt wie er die ronde mag aanvallen. Als je een kaart – bijvoorbeeld de champion Yasuo – speelt, kan je hiermee aanvallen. De tegenstander kan dan een follower of champion gebruiken om zijn aanval te blokkeren, zodat Yasuo geen damage doet tegen de Nexus.

Legends of Runeterra

Daar wordt interactie van de speler belangrijk. Voordat de aanval plaatsvindt, kan de tegenstander namelijk een spell spelen die ervoor zorgt dat Yasuo bijvoorbeeld drie damage krijgt en doodgaat. En voordat deze spell weer verschijnt, krijg jij nog de mogelijkheid om hier een spell overheen te spelen, door Yasuo bijvoorbeeld drie levens te geven voor die ronde. Dan hebben beide spelers meerdere kaarten geïnvesteerd om één champion aan te vallen of te beschermen, wat grote gevolgen kan hebben op het vervolg van het potje. Op die manier zijn beide spelers actief betrokken bij ieder moment van het spel, waardoor het halen van een bakje chips toch echt nog even moet wachten… Het rondessysteem is het meest unieke element van Legends of Runeterra, en ook precies wat het zo leuk maakt.

Riot Games streeft ernaar zo min mogelijk willekeurigheid in de game te stoppen, wat ze tot nu toe goed is gelukt. Natuurlijk speelt willekeurigheid een grote rol in iedere cardgame, omdat de volgorde waarop je kaarten pakt altijd anders is. Maar in Legends of Runeterra heb je zelden het gevoel hebben dat je een potje onterecht verliest door een kaart met een willekeurig effect.

Collectie
   

Een vrijgevig systeem

Het opbouwen van een degelijke collectie is altijd één van de grootste obstakels voor iedereen die aan een collectable cardgame begint. Vaak word je gedwongen honderden euro’s uitgegeven om slechts een paar van de goede, maar peperdure decks te spelen. En met een beetje pech is dat nog niet eens mogelijk, wanneer het tegenzit tijdens het openen van de pakjes.

Legends of Runeterra pakt dit drastisch anders aan. De gevreesde willekeurige pakjes zijn er niet, en door het vrijgevige systeem dat er wél is hoor je niemand klagen dat deze game te duur is. Per regio – waar we later nog op ingaan – kan je enorm veel beloningen verdienen door simpelweg potjes te spelen. De game werkt met Common, Rare, Epic en Champion Wildcards die je direct in kan ruilen voor de kaart die je wil. Daarnaast is het niet mogelijk om kaarten te ‘disenchanten’, zodat je ook niet geneigd wordt om je halve collectie te vernietigen om één goed deck in elkaar te zetten.

Miss Fortune
    

Normal, Ranked en Expeditions

Verder zijn er drie manieren om Legends of Runeterra te spelen. Ranked is ongetwijfeld waar het voor de meesten om draait, maar als je even een iets minder serieus potje wil spelen, kan je natuurlijk ook gewoon een normaal potje starten waarin de inzet niet zo hoog is. De gamemodus Expeditions is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de Arena uit Hearthstone. Je krijgt steeds een aantal kaarten voorgeschoteld om een deck mee te samen te stellen, om vervolgens de strijd aan te gaan met spelers die op dezelfde manier een deck hebben gemaakt. Je kan in totaal zeven potjes winnen om leuke beloningen te verdienen, maar als je twee keer op een rij verliest, lig je eruit.

De Ranked-ladder ziet er ongeveer hetzelfde uit als de League of Legends Ranked-ladder. Er zijn zeven tiers: Iron, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond en Master, ieder met vier divisies (behalve Master). Per overwinning krijg je ongeveer twintig League Points (LP), waar je er honderd van nodig hebt om te promoveren. Zodra je een nieuwe tier behaalt kan je daar niet meer uit degraderen.

Ranked
   

Regio’s

Legends of Runeterra maakt ook goed gebruik van – en bouwt voort op – de lore achter League of Legends. Op dit moment zitten er zeven regio’s in de game, allemaal met een uniek en herkenbaar sfeertje. Noxus is de regio waar echte krijgers opgeleid worden om deel te nemen aan de oorlogen van het continent, dus champions als Draven en Katarina zijn in de agressievere decks te vinden die de tegenstander zo snel mogelijk proberen te vernietigen. In Ionia wordt magie beoefend en zijn spirits aanwezig, dus decks met kaarten uit deze regio bevatten veel spells om je kaarten sterke buffs te geven wanneer ze op het bord staan.

Regio's
    

Netjes afgewerkt

Zoals eerder al gezegd is Riot Games een ontwikkelaar die de middelen heeft om van Legends of Runeterra een succes te maken. De game ziet er dan ook gelikt uit. Van het openingsscherm tot aan de rewards-pagina is alles netjes afgewerkt. De animaties van zelfs de goedkoopste abilities in de game zijn prachtig, en wacht maar eens tot je de fullscreen level up-animatie van een champion ziet!

Verder zitten er talloze voice lines in de game – niet alleen wanneer je een kaart speelt, maar er zijn ook verschillende champions die interactie met elkaar hebben wanneer ze samen op het bord staan. Dit alles geldt ook voor de mobiele versie van Legends of Runeterra. Op een kleiner scherm kan je de cardgame namelijk zonder enkel probleem spelen. Het is dus duidelijk te zien dat Riot de game heeft ontwikkeld met de mobiele versie in het achterhoofd.

    

Hier om te blijven?

Maar voor hoe lang blijft Legends of Runeterra leuk? Omdat de volledige game nog maar net uit is, is dit natuurlijk moeilijk te zeggen. Zoals Riot Games met League of Legends bewijst, zijn ze bereid om regelmatig patches uit te brengen om de game te balanceren en de meta een nieuwe wending te geven. Toen Legends of Runeterra enkele weken geleden officieel lanceerde, werd er met Bilgewater ook nog eens een volledig nieuwe regio toegevoegd, met zeker 120 nieuwe kaarten. Aangezien een aantal regio’s in het universum van Runeterra niet in de game zitten (zoals The Void, Shurima en Ixtal), is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ook met een grote update naar Legends of Runeterra komen.

Champion Fizz

Legends of Runeterra ziet er mooi uit, speelt soepel en houdt beide spelers voortdurend bezig door een uniek rondessysteem dat genoeg diepgang met zich meebrengt. Daarnaast is het een verrijking voor het League of Legends-universum, omdat ze de unieke aspecten van alle regio’s goed in de stijl van alle kaarten hebben weten te verwerken. Misschien is het nog te vroeg om dit te zeggen, maar het lijkt erop dat Hearthstone er met Legends of Runeterra een waardige concurrent bij heeft.

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord