Korte games die je in vijf uur uit kunt spelen 

Korte games die je in vijf uur uit kunt spelen 2018-01-09T13:55:39
Alie leidt aan chronisch tijdgebrek. Of ze haar tijd simpelweg niet in kan delen of het daadwerkelijk druk heeft, laten we in het midden... Ze is namelijk hoe dan ook de perfecte kandidaat om 10 games uit te zoeken die je allemaal in minder dan 5 uur uit kunt spelen.

Druk, druk, druk. Geen tijd om een ellenlange game van meer dan 30 uur door te spelen? Of misschien ben je als je 's avonds thuis komt van een lange dag werken of studeren gewoon wel oprecht moe. Wat je reden ook is, als je op zoek bent naar een fijne, korte game ben ik je raadgever. Voor deze feature kies ik namelijk 10 games uit die je binnen 5 uur door kunt spelen.

Journey - korte game
    

Journey – 2 uur

Je reis in Journey brengt je steeds dichterbij je einddoel: de besneeuwde bergtop in de verte. De vergezichten en muziek zijn bijzonder mooi, maar het allerleukste is de kans op het vinden van een metgezel. Je kunt niet communiceren met woorden, en ziet zelfs geen naam, maar toch is het heel bijzonder om de berg samen met deze metgezel te bereiken. Dat je Journey in twee uur uit kunt spelen, doet dan ook helemaal niets af aan de ervaring. Journey blijft je ondanks de geringe speelduur nog bijzonder lang bij.
     

Superhot – 2 uur

In Superhot verstrijkt de tijd alleen wanneer jij beweegt. Misschien is deze game dan ook nog wel meer een puzzelgame dan een FPS. Je hebt geen health regen en geen ammo drops, maar moet toch de vele vijanden in de kamer verslaan. Je ontwapent vijanden en schakelt ze vervolgens met de grootste precisie als een ware Neo uit. Maar hoe cool deze vertraagde actie ook is: het allerleukste moment in Superhot is wanneer je alle vijanden in een kamer verslagen hebt en je moves in real-time afgespeeld worden.

Superhot - korte game
    

80 Days – 3 uur

Mobiele apparaten lenen zich natuurlijk perfect voor korte games. Je kunt ze spelen terwijl je zit te wachten op een afspraak of je moet vermaken in de trein van Amsterdam naar Haarlem. Wat is er in dat laatste geval toepasselijker dan het spelen van deze steampunk-adaptatie van De reis om de wereld in tachtig dagen van Jules Verne? De game 80 Days kun je in drie uur doorspelen, maar de herspeelbaarheid is groot. Doordat je verschillende keuzes kunt maken over bestemmingen, items en andere personages, duurt het waarschijnlijk veel langer voordat je Phileas Fogg zat bent.
      

Firewatch – 4 uur

Hank zit middenin zijn midlife crisis. Hij besluit de eenzaamheid op te zoeken en wordt "brandwachter" in Wyoming. Dat betekent zoveel als dat hij op de uitkijk staat voor brand in het natuurgebied. Hank heeft (gelukkig) niet zoveel te doen, behalve praten met zijn collega, Delilah. Hank en Delilah hebben elkaar nog nooit lijfelijk ontmoet; ze kennen elkaar alleen via hun radiocontact. Firewatch verkent de relatie tussen de twee personages, en omringt hen met een mysterie en een unieke atmosfeer.

Firewatch - korte game
     

Inside – 3,5 uur

Ken je Limbo? Inside is van dezelfde ontwikkelaar, Playdead. Op zich hebben de games niets met elkaar te maken, alhoewel het beide interessante en intuïtieve puzzelgames zijn... Maar alsnog vond ik dit feitje het vermelden waard, al is het alleen maar om je aandacht te grijpen. Inside is namelijk minstens net zo goed, en vooral verrassend. Op screenshots is het moeilijk om de essentie van deze game te vangen. En dat is misschien maar goed ook. Zelfs in dit korte stukje tekst ben ik als de dood teveel te spoilen: vooral het einde moet je zelf meemaken.
     

Far Cry 3: Blood Dragon – 4,5 uur

Normaal gesproken, zitten de maps in Far Cry-games vol met dingen om te doen... Far Cry 3: Blood Dragon is daarom onzettend verfrissend. Je speelt deze ode aan slechte sci-fi en actiefilms uit de jaren '80 in zo'n 4,5 uur door. De game heeft lasers, robots, haaien en dinosaurussen, maar die houden jou – cybercommando Major Rex Power Colt – niet tegen. Je missie is om de dame in nood te redden, de slechteriken te verslaan en de wereld te redden. Geen cliché blijft je bespaart, maar dat is ook meteen de charme van deze oldskool blik op de toekomst.

Far Cry 3: Blood Dragon - korte game
     

Gone Home – 2 uur

Gone Home duurt ongeveer even lang als de gemiddelde film. Het grote voordeel is dat je de reistijd naar de bioscoop kunt skippen, evenals die veel te dure snacks en drankjes. Zet die download maar vast aan en plunder je voorraadkast. O, en ga ook nog maar even naar het toilet. Het verhaal van Gone Home weet je dusdanig te grijpen, dat je de game het liefst zonder te stoppen wilt doorspelen. Je puzzelt het verhaal van de Greenbriars bij elkaar door het herenhuis van de familie door te spitten. En geloof me: dat is spannender dan het klinkt.
     

To the Moon – 4 uur

Misschien is deze depressieve periode niet het beste moment om To the Moon te spelen... Maar ach, zet gewoon wat zakdoekjes klaar en vergezel Dr. Rosalene en Dr. Watss terwijl ze de gedachten van Johnny betreden om zijn laatste wens in vervulling te doen gaan. De twee dokteren maken kunstmatige herinneringen voor terminaal zieke patiënten. Johnny zijn droom heeft alles te maken met de titel van deze game: hij wil naar de maan. Of zijn droom in vervulling gaat of dat het verleden beter onveranderd kan blijven, leer je – tussen je tranen door – in To the Moon.

To the Moon - korte game
    

Portal – 3 uur

Het zijn niet alleen maar indiegames in deze lijst. Eerder kwamen jullie bijvoorbeeld Far Cry 3: Blood Dragon al tegen. Ook Portal is zo'n super bekende en geliefde game, die stiekem toch maar drie uurtjes duurt. Deze perfecte puzzelgame heeft alles, behalve taart... Dat wil je ontwikkelaar Valve echter wel vergeven als je met je portal gun en een glimlach op je gezicht bevelen opvolgt van GLaDOS. Deze kunstmatige intelligentie heeft namelijk een nogal... bijzonder gevoel voor humor.
    

Her Story – 2,5 uur

Sommige games doen de scheidslijn tussen game en video bijna verdwijnen. Her Story is zo'n game. Na het starten van de game beland je in een interface waar je door interviewbeelden kunt browsen. Je ziet daarop een vrouw die een aantal dagen lang ondervraagd is door de politie. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een moord. Als je als een ware detective de juiste vragen stelt, speel je steeds meer beeldmateriaal vrij. Als je alle puzzelstukjes weet te vinden en samen weet te brengen, volgt een intens einde.

Her Story - korte game
    

Welke games in deze feature met korte games hebben jullie al gespeeld? En welke zouden jullie graag aan de lijst toevoegen? Of is een game van minder dan vijf uur voor jullie de moeite niet waard? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord