Is Pokémon Home de moeite waard? 

Is Pokémon Home de moeite waard? 2020-02-13T09:31:16
Pokémon Home is uit! Je weet wel, die nieuwe clouddienst van The Pokémon Company waarmee je alle pokémon kunt verzamelen en ruilen. Jacco vertelt je of het de moeite waard is.

Ik ben niet zozeer een pokémon-verzamelaar, want na tweemaal obsessief de National Dex vullen in mijn piepjonge jaren zag ik in dat het niet de moeite waard was. Waar ik veel meer om geef zijn de monsters zelf: elke pokémon is een herinnering en een virtueel huisdier waar ik een band mee heb. Als trainer maak je door de jaren geen nu eenmaal een hoop mee en hoe ouder het wezen, hoe specialer de herinnering. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat de National Dex ontbreekt in Sword en Shield, waardoor mijn verzameling vastzit in de 3DS-generatie. Tot nu dan, want dankzij Pokémon Home kunnen alle pokémon op één plek worden bewaard. Hoewel de app zelf nog wat te wensen overlaat en het niet gratis is, is dat an sich al een hele waardevolle feature.

Pokémon Home

Lekker Pokémon

Pokémon Home is een dienst die je middels een applicatie op de Switch en mobiele apparaten gebruikt. In feite is het de opvolger van Pokémon Bank voor de 3DS, waarmee je pokémon kon overzetten uit de 3DS-games. Home is in veel opzichten veel soepeler en uitgebreider, maar kost ook iets meer: 16 euro voor een jaar. Er is ook een gratis versie, waarmee je de meeste functies beperkt kunt gebruiken.

Pokémon Home is ‘lekker Pokémon’. Daarmee bedoel ik dat de dienst behoorlijk verwarrend in elkaar zit en de Switch-, iOS- en Android-versies soms onlogisch van elkaar verschillen. Oké, het spreekt voor zich dat je enkel op de Switch pokémon kunt uitwisselen tussen Home, Sword en Shield en de Let’s Go-games, maar de mobiele app heeft op zijn beurt weer exclusieve functionaliteiten. Toen ik voor zustersite Gamer.nl een gids maakte was het dan ook even zoeken naar wat je nou met welke app kunt doen, al had ik ook gewoon deze tabel kunnen bekijken.

Pokémon Home

In de wolken

Het belangrijkste aan Home is het overzetten van pokémon naar de cloud, en dat werkt verrassend goed. Zolang de game zich in of – in het geval van een digitale versie - op de Switch bevindt en pokémon zich niet in je party bevinden, kun je vrijuit hele boxen selecteren en bakken pokémon tegelijk verwelkomen in je nederige stulpje in Home. Pokémon overzetten vanuit Bank is iets meer werk, maar ook dat werkt prima. De linkcode die je moet invoeren is slechts drie minuten geldig en dat is als slechtste code-invoerder ter wereld een hele uitdaging, maar binnen een mum van tijd heb je alles en iedereen bij elkaar.

Dat komt wel met een prijs, want de meeste monsters kunnen niet meer terug naar hun oorspronkelijke game. Ten tijde van Bank was dat ook zo, maar het is iets om rekening mee te houden. Home werd gekscherend als de Home Prison genoemd, omdat Sword en Shield geen National Dex ondersteunen, want je kunt immers niet meer met ze vechten indien ze niet worden ondersteund in Sword en Shield. Toch vind ik Home een prima compromis. Ga maar eens na hoe tof het is om net zoals in de games toegang te hebben tot álle pokémon die je ooit hebt gevangen – vanaf de GBA-delen dan – en ze waar je maar wilt kunt ruilen. Bovendien kun je ‘gevangen pokémon’ in de toekomst ongetwijfeld kwijt in de dlc en nieuwe games als je ze wilt trainen.

Pokémon Home

Marktplaats zonder irritante mensen

Ruilen exclusief toewijzen aan de mobiele versie is dubieuze keuze, want het had prima in de Switch versie gekund voor mensen die geen applicatie willen installeren op hun telefoon. Desondanks is vrijwel alles wat je wilt van een ruilsysteem aanwezig: willekeurig ruilen, op afstand met vrienden ruilen en zelfs de populairste pokémon van het moment zien. Het tofste aan Home is echter dat het Global Trade System terug is van weggeweest. Het GTS is feitelijk Marktplaats voor pokémon, maar dan zonder irritante mensen die absurd laag bieden of het wereldrecord spelfouten maken in één zin breken. Nee, het GTS is top: je laat een pokémon achter met duidelijke eisen, of scrolt door ‘advertenties’ van anderen en ruilt in het eerste geval zelfs op de achtergrond.

Wonder Box is daarnaast knotsgek, want je kunt tot maximaal tien pokémon ruilen voor tien willekeurige andere pokémon. No way dat ik dat doe, want ik zie al voor me hoe ik tien vrienden vaarwel zwaai voor tien Koreaanse Bidoof. Overigens werkt ruilen niet altijd even lekker, want Room Trade is bijvoorbeeld erg onstabiel en geeft regelmatig een foutmelding. Ook de rest van met name de mobiele applicatie voelt erg traag en niet responsief, terwijl mijn telefoon normaal gesproken de zwaarste games als een zonnetje draait. Daarbij word je regelmatig uit de mobiele versie gegooid als je de Switch-versie hebt geopend en vice versa, al is het logisch dat je niet in beiden tegelijk kunt werken.

Poké Boy

De presentatie van Home is verder top. Professor Grand Oak leeft met zijn futuristische bril, smartwatch en lang haar duidelijk in 2020 en Poké Boy is de Clippy het Pokémon-universum. Verder schenkt Oak je een Pikachu en een starter met een hidden ability – mijn Charmander heet Homie, aangezien het mijn eerste Home-pokémon is – die je in je kamer kunt bekijken. Nou ja, ‘,kamer’: ik mis nog een beetje gezelligheid in Home. Volgens The pokémon Company kun je de boel decoreren met stickers als beloning voor uitdagingen, dus misschien moet ik daar eens werk van maken.

Pokémon Home

Ook Home Points kunnen omzetten in Battle Points, een judge-functie en aankomende wereldwijde gevechtsstatistieken zijn leuke extra’s voor een tot nu toe redelijk solide dienst. De hamvraag is natuurlijk of Home ook je centen waard is - 15,99 euro per jaar - en dat ligt geheel aan het soort Pokémon-speler dat je bent. Speel je regelmatig Sword en Shield en wil je onderweg lekker je pokédex aanvullen? Dan is Home helemaal voor jou. Speel je echter minder vaak, dan kun je het wellicht af met de gratis versie die een paar functionaliteiten biedt. De grootste beperking is dat je slechts dertig pokémon tegelijkertijd kunt opslaan, maar om af en toe te ruilen met vrienden is het prima.

Hoe regelmatig ik gebruik ga maken van Home moet de komende tijd blijken, maar het is in ieder geval heel fijn om overal waar je maar bent pokémon te kunnen beheren, ook al kun je er niet mee vechten. Pokémon Home is precies wat ik wil van een pokémon clouddienst in 2020, en daarmee misschien wel de motivatie om toch die National Dex te vullen.

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord