Is Mortal Kombat (1995) een slechte film? 

Is Mortal Kombat (1995) een slechte film? 2016-03-29T16:43:09
Op PU.nl plaatsen we sinds kort ook filmtrailers. Want films zijn bijna net zo leuk als games en er komt een hele zooi gamefilms aan. Reden voor PeterKoelewijn om weer eens een oude gamefilm te kijken: Mortal Kombat uit 1995!

Games en films hebben al jaren een relatie. Niet per se een goede relatie, maar de beslissingen die het huidige Hollywood neemt (nerdcultuur respecteren = rinkelende kassa’s), stemt hoopvol dat toekomstige gamefilms misschien niet helemaal, compleet, 100% kut zullen zijn. Vandaar dat ik terugkijk naar een van de bekendste gamefilms uit de jaren ’90: Mortal Kombat. Wat is er goed en wat is er slecht aan? Kun je hem gerust op een zaterdagavond terugkijken of moet ie gemeden worden als een Donald Trump Rally? We gaan het uitzoeken!

      

De gamefilm

Mortal Kombat posterNaam: Mortal Kombat

Jaar: 1995

Regisseur:Paul W.S. Anderson

Andere bekende films: Event Horizon en 100.000 Resident Evil films.

Rotten Tomatoes score: 33%

Fun fact: Geestelijk vader Ed Boon deed zelf de stem van Scorpion

Not so fun fact: Jean Claude-Van Damme bedankte voor de rol van Johnny Cage zodat ie Street Fighter kon doen. Bwahahaha!

      

Het Mortal Kombat verhaal

Dus waar gaat de Mortal Kombat film over? Goed nieuws! Het blijft redelijk trouw aan het verhaal van de eerste 2 games… als je het een verhaal kan noemen wat de serie heeft. De fancy cutscenes uit de Mortal Kombat X bestonden toen nog niet dus fans waren hoe dan ook onder de indruk dat Scorpion en Sub-Zero eindelijk realistisch bewogen.

Mortal Kombat 1995

Mortal Kombat is een toernooi dat gehouden wordt tussen de verschillende ‘realms’ van het MK-universum. Aan de ene kan staat de veroveraar Shao Kahn, die vanuit Outworld de meeste werelden regeert. Hij heeft zijn zinnen gezet op Earth Realm, oftewel de aarde. De oude goden verbieden hem echter om Earth Realm te veroveren voordat zijn sterkste krijgers 10 Mortal Kombat toernooien hebben gewonnen. Onder leiding van de kwaadaardige tovenaar Shang Tsung (Cary-Hiroyki Tagawa) hoeft hij nog maar één toernooi te winnen voor de rode loper naar Earth Realm wordt uitgerold. Raiden (Christopher Lambert), de dondergod en beschermheer van Earth Realm, heeft de hoop nog niet opgegeven.

Op het schip naar het Mortal Kombat eiland kiest hij 3 champions die de meeste kans op winnen maken: Liu Kang (Robin Shou), Sonya Blade (Bridgette Wilson-Sampras) en Johnny Cage (Linden Ashby). Liu Kang doet alleen mee omdat Shang Tsung zijn broer vermoord heeft en hij wraak wil. Sonya Blade werkt voor de politie en zit de gangsterbaas Kano achteraan. Johnny Cage is ondertussen een martial arts filmster wiens critici beweren dat hij nooit zijn eigen stunts doet, en dus wil hij het toernooi winnen om ze de mond te snoeren.

En de rest van de film is vechten!

 

Waarom is Mortal Kombat goed?

De film is best te pruimen omdat het precies is wat het moet zijn: een Mortal Kombat film. Het script is crap maar er zit zichtbaar veel liefde in de gamefilm. Speciale moves zoals Liu Kangs bicycle kick en Sub-Zero’s Ice Ball maken hun opwachting en met name de gevechten tegen Scorpion en Reptile zijn nog best vermakelijk. Daarbij zijn veel van de locaties en een paar special effects nog steeds indrukwekkend. Vooral de scènes op het eiland, met locaties opgenomen in Maleisië blijven fraai. De studio sets met de creepy standbeelden en architectuur, zouden zo in de oude Mortal Kombat games gestopt kunnen worden.

Sub-Zero

Hoogtepunt van de special effects blijft Goro. In 1995 waren computeranimaties in Hollywood op PSX-niveau, dus het was nog een gouden tijd voor animatronics. Check deze awesome featurette van het productieproces maar.

Goro ziet er na dik 20 jaar nog steeds realistisch en intimiderend uit in de Mortal Kombat film. Helaas kan dat niet gezegd worden van de andere special effects.

 

Waarom is Mortal Kombat slecht?

Meest genante aan het terugkijken van Mortal Kombat zijn de computeranimaties. Mijn god wat zien die er crap uit! Los van de green screen effecten die nog die heerlijke blauwe halo om de acteurs geeft, is Reptile echt walgelijk lelijk. Jurassic Park kwam 2 jaar eerder uit maar Reptile lijkt alsof ie een personage in Banjo-Kazooie is. Had hem op z’n minst niet knalgroen gemaakt!

Mortal Kombat Reptile

Maar de belangrijkste reden waarom Mortal Kombat punten verliest is omdat het een PG-13 film is. Dit is de Amerikaanse versie van 12 jaar en ouder en houdt in dat het bloed en gore tot een minimum wordt beperkt. Elke hedendaagse Marvel-film heeft meer bloed en geweld. Maar zelfs in de tijd toen we nog naar de Backstreet Boys luisterden, waren reviewers teleurgesteld in het gebrek aan gore waar de serie berucht om staat. De oorspronkelijke Mortal Kombat bedenkers, Ed Boon en John Tobias, hielpen mee met het script en de eerste draft was dan ook veel gewelddadiger. Maar ja, Hollywood geloofde niet in R-Rated publieksfilms voordat Ryan Reynolds Deadpool uitbracht. En de familievriendelijke Mortal Kombat-film was uiteindelijk een flinke zomerhit die z’n budget meerdere keren terugverdiende.

 

(Opnieuw) kijken?

Wat kun je verwachten van een film gebaseerd op een game gebaseerd op martial arts clichés? Als je van Aziatische vechtfilms houdt is Mortal Kombat je tijd niet waard. Maar als hardcore Mortal Kombat-fan of zelfs een casual fan van de fighting games, is de film best oké! De acteurs hebben kneuterige oneliners, Shang Tsung trekt constant gekke bekken, maar daartegenover staat Christopher Lambert die als Raiden elke scène steelt. En als die heerlijke jaren ’90 muziek begint te spelen tijdens de gevechten, moet ik toch toegeven dat de film charme heeft. Mortal Kombat hoort ook wel een beetje fout te zijn.

Shang Tsung

Tot zover de eerste terugblik naar een oude gamefilm! Vergeet niet in de comments te zetten wat je ervan vindt. Wie weet leggen we dan nog meer flicks op de pijnbank, want er zijn bijna net zoveel slechte gamefilms als gamefilms!

REACTIES (53) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord