Iconische filmregisseurs: Steven Spielberg 

Iconische filmregisseurs: Steven Spielberg 2018-08-21T12:08:33
Vorig jaar leidde hij de film The Post en dit jaar Ready Player One. Hij was ooit te horen als stem in de film Paul en werkte als creative director aan de game Boom Blox. LauraJenny duikt in de wondere wereld van duizendpoot Steven Spielberg.

et
  

Steven Spielberg maakt al films sinds begin jaren 60: toen was hij pas 16 jaar oud. Met een 8mm-camera maakte hij Escape to Nowhere, een stomme oorlogsfilm van een half uurtje. Hij won er een prijs mee op een amateurfestival: een 16mm-camera. Een geweldige prijs, want hiermee kon hij nieuwe films maken. Uiteindelijk was het de 20-minuten durende romantische comedy Amblin’ waarmee hij zich bij Universal naar binnen wist te praten. De grote doorbraak kwam in 1971 met de televisiefilm Duel (vooral geweldig door de spanning en achtervolging) en 1975 volgde zijn megadoorbraak met Jaws, dat drie Oscars won. 

jaws
  

Grote hoogten en diepe dalen

“Whether in success or in failure, I’m proud of every single movie I’ve directed”, zo spreekt Steven zelf over zijn carrière. Hij heeft gigantische successen gehad met Schindler’s List, E.T., Jurassic Park en de Indiana Jones-reeks. Echter waren er ook flops: 1941 uit 1979 en Hook uit 1991. Enkele films waaraan hij bijdroeg als producent waren ook niet bepaald geweldig te noemen: Cowboys & Aliens, Eagle Eye en een hele rits Transformers-films bijvoorbeeld. Toch zijn dat zeldzaamheden in zijn enorm lange carrière waarin hij zelf aan het roer stond van ruim vijftig films.

Wat zo bijzonder is aan Spielberg, dat is de manier waarop hij heel snel een geloofwaardige wereld kan neerzetten, ook als het gaat om science-fiction. Hij kan je helpen om naar de wereld te kijken als een kind, omdat hij dat zelf ook lijkt te doen. Hij mag dan films als de GVR hebben gemaakt, kinderlijk is hij lang niet altijd: Schindler’s List en Saving Private Ryan zijn heel stevig materiaal. Dat is juist het speciale aan deze man: hij gooit je het ene moment in een bijna dystopische hypermoderne wereld in Minority Report, om je vervolgens in War Horse een pijnlijke, andere kant van de oorlog te laten zien. Een enorm veelzijdige filmmaker met zoveel liefde voor het vak, voor de geschiedenis en voor zijn publiek, dat het simpelweg van het beeldscherm spat.

jurassic park
  

Tien fantastische Spielberg-blockbusters

Films zijn er natuurlijk om gekeken te worden, maar waar begin je? Ik acht de kans groot dat je al meerdere Spielberg-films hebt gezien, maar ik geef je natuurlijk graag tips!

E.T. Phone Home.
E.T. - Vond je Stranger Things vet? E.T. is zo'n beetje waar deze serie op gebaseerd is.

You can't beat me on the grade! 
Duel
- Een heel klein beetje Hitchcock-achtig is het wel, deze spannende roadmovie en een van Spielberg eerste werken.

It's not the years, honey, it's the mileage.
Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark - De film waarmee de klassieke avonturierenseries vol onheilspellende tempels en exotische bad guys begon.

Dinosaurs eat man. Woman inherits the earth.
Jurassic Park - Een film die wordt geroemd om zijn special effects, maar die zeker credit verdient voor zijn humor.

Tell me something: what the hell is happening here?
Close Encounters of the Third Kind - Een alienfilm die toewerkt naar een spectaculair einde dat je niet zo 1-2-3 zou verwachten.

We need a bigger boat.
Jaws - Er is geen enkele haaienfilm beter dan deze.

Sometimes, in order to see the light, you have to risk the dark.
Minority Report - Zeer spannende Tom Cruise-film vol futuristische problemen die wellicht iets verder gaan dan waar we nu zijn, maar die toch interessante ethische vragen oproepen.

Ever feel like you're living in an airport?
The Terminal - Gezien Catch Me If You Can misschien niet de meest voor de hand liggende keuze in dit rijtje, maar wat The Terminal doet: alles op één locatie en toch een heel vermakelijke, aandoenlijke vertelling, is enorm knap van zowel de hoofdrolspeler als de regisseur.

She wanted to go dancing, so we watched a movie.
Ready Player One - Je kunt ervan vinden wat je wil, maar deze film over videogames bevat zoveel toffe easter eggs en herkenbare gamemomenten in een geweldig geschapen fantasiewereld: die mag je niet missen.

FUBAR.
Saving Private Ryan - Een van Spielbergs grootste films en het moment waarop zijn zeer vruchtbare samenwerkingsverband met acteur Tom Hanks startte. Zeer emotioneel en kritisch verhaal, op prachtige wijze verteld.

ready player one
 

Grappige feitjes

Spielberg is de succesvolste regisseur aller tijden. De totale opbrengst van zijn films is 10 miljard dollar en dat heeft nog nooit iemand geëvenaard. Inmiddels is hij alweer 71 jaar oud, maar hij wil nog lang niet met pensioen. Misschien wil hij er nog een Oscar bijwinnen? Hij heeft er drie op zijn schoorsteenmantel prijken: tweemaal beste regisseur (Schindler’s List en Saving Private Ryan) en beste film voor Schindler’s List. Grappig: hij dacht dat Saving Private Ryan zou floppen, nadat de mensen om hem heen hadden gezegd dat hij de film te hard had gemaakt. Sowieso neemt hij de mening van anderen serieus. Zo schijnt Spielberg, die mogelijk Asperger had toen hij jong was, enorm te werden gepest. Toen hij echter films ging maken, werd hij populair. Hij heeft zelf kinderen: zeven stuks maar liefst, samen met actrice Kate Capshaw (Indiana Jones and the Temple of Doom).

spielberg
  

De toekomst

De afgelopen jaren heeft hij gemiddeld een film per jaar geregisseerd, hij heeft nu twee projecten in pre-productie en een aangekondigde flick van Indiana Jones waarvan volgend jaar het filmen begint. De films waar Spielberg nu vooral mee bezig is zijn West Side Story en The Kidknapping of Edgardo Mortara. Het is nog onbekend wanneer die films moeten verschijnen. Voor zowel de remake van West Side Story als The Kidnapping of Edgardo Mortara werkt hij weer samen met scenarioschrijver Tony Kushner. Daarmee maakte hij eerder Lincoln en Munich.

The Kidnapping of Edgardo Mortara gaat over een joods jongetje dat in Bologne Italië stiekem wordt gedoopt en wordt ontvoerd. Hij wordt opgevoed als Christen en zijn ouders hebben enorm veel moeite om hem bij hen terug te krijgen, allemaal omwille van de kerk. Mark Rylance speelt de paus en Isaac Eshete is Antoine Freelance. De film is gebaseerd op een boek van David I. Kertzer. Er gaan ook geruchten dat de DC Comic Blackhawk door Spielberg wordt verfilmd, maar dat is nog niet officieel aangekondigd.

lincoln
  

En over helden gesproken, Spielberg zou met Hillary Clinton samenwerken aan een verfilming van haar boek The Woman’s Hour: The Great Fight to Win the Vote. Spielberg duikt voor HBO bovendien het verleden in, want hij maakt ook nog een miniserie over Napoleon die is gebaseerd op een filmscript waarmee Stanley Kubrick in de jaren ‘70 een film wilde maken. Fascinerend!

Nu we het toch over Kubrick hebben, die komt aan bod in de volgende editie van Iconische Filmregisseurs. Wie het daarna is, dat houd ik nog even geheim!

indiana jones
   

REACTIES (36) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord