Iconische filmregisseurs: Stanley Kubrick 

Iconische filmregisseurs: Stanley Kubrick 2018-09-18T17:22:31
Zijn films zijn zo briljant, dat we soms de helft ervan niet begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan 2001: A Space Odyssey. Stanley Kubrick is niet meer onder ons, maar hij maakte stuk voor stuk klassiekers die nog veel worden vertoond. LauraJenny is zeer gefascineerd door deze man. Tijd om zijn film-erfgoed te bespreken!

handje


De New Yorkse Stanley Kubrick overleed in 1999 op 70-jarige leeftijd, na een carrière die bijna vijftig jaar heeft geduurd. Kubricks films laten meestal een onuitwisbare indruk achter. Enerzijds omdat er in bijna al zijn films dingen gebeuren die je niet helemaal kunt plaatsen, maar ook omdat ze een bepaald onaangenaam gevoel naar boven weten te halen. Het zijn films met een duistere toon, bijzondere sets en wreed realisme. Hij is een fotograaf die uiteindelijk filmmaker werd, en die als opmerkelijke beslissing nam om in de piek van zijn carrière te verhuizen naar Engeland, waar hij de rest van zijn leven zou wonen en werken.

HAL


Grote hoogten en enkele dalen

Waar de carrière van bijvoorbeeld Spielberg wel een aantal iets minder succesvolle projecten telt, geldt dat eigenlijk niet voor Kubrick. Zijn laagst gerate film op RottenTomatoes is Eyes Wide Shut met 74 procent. Nu gaat Kubrick ook heel anders te werk dan Spielberg. Kubrick neemt veel meer tijd voor een film, waardoor er minder films zijn om te beoordelen. En waar Spielberg juist op zoek is naar digitale innovatie, bekeek Kubrick de wereld meer als fotograaf. Hij gebruikte voor Barry Lyndon (1975) Zeiss-lenzen die speciaal voor NASA waren ontwikkeld, om zo te kunnen filmen bij kaarslicht. Voor The Shining was hij de eerste die een Steadicam gebruikte.

Overigens zijn de in totaal 13 films van Kubrick niet altijd commercieel succesvol. Ondanks positieve reacties van critici, was Fear and Desire bijvoorbeeld een flinke flop. Het was een film van slechts een uurtje waarin vier legermannen in de strijd tegen een onbekend land hun angsten en verlangens onder ogen komen. Je kunt hem hieronder helemaal bekijken. Het lijkt erop dat het falen van deze film, het regisseursvuur in de destijds slechts 25 jaar oude Kubrick aanwakkerde. Daarna maakte hij alleen nog films die zeer grote successen waren. Uiteindelijk won hij 1 Oscar voor hem persoonlijk: die van Best Visual Effects in 2001: A Space Odyssey.


  

Tien fantastische Kubrick-blockbusters

Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room.
Dr. Strangelove Or How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb - Zwarte comedy is iets waar Kubrick excellent in was en dat zie je perfect terug in Dr. Strangelove, wat natuurlijk een manier is om kritiek te leveren op hoe er in de wereld werd omgegaan met de Koude Oorlog.

You like money. You’ve got a great big dollar sign there where most women have a heart.
The Killing - Een heerlijke zwart-wit heistfilm vol Kubrick-humor, dramatiek en gangstergeweld.

Do you believe in God? The questions is, does God believe in me?
Lolita - Controversiële film met speelse en ordinaire elementen, waarin een klassiek verhaal wordt verteld over een professor die verliefd wordt op een veertien-jarig meisje.

Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye.
2001: A Space Odyssey - Een film waarvan je aan het einde denkt; wat heb ik net gezien? Het doet bijna pijn aan je hersenen om alles te begrijpen, maar deze bijzondere film over een astronaut in de ruimte. Wat de film echter vooral uniek maakt, is hoe vreselijk modern hij is voor zijn tijd (1968!).


It’s funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen.
A Clockwork Orange - Een enorm opvallende film waarmee Kubrick grote risico’s nam. Malcolm McDowell speelt het personage Alex zo goed in dit dystopische verhaal, dat je bijna gaat denken dat Kubrick echt een hekel had aan jongeren.lolita
   

When a free man dies, he loses the pleasure of life. A slave loses his pain.
Spartacus - Film over een gladiator (Kirk Douglas) die zich hard maakt voor een volk slaven, en waarschijnlijk de film waarop Kubrick het minst zijn stempel kon drukken wegens ruzie met de scenarioschrijver over de te perfecte held van het verhaal.

Men have to stick it in every place they can, but for women… women it is just about security and commitment and whatever the f*ck else!
Eyes Wide Shut - Als een monogaam huwelijk een koppel begint te vervelen, dan komt meneer (Tom Cruise) terecht bij een vreemd soort orgie waar hij beter niet had kunnen zijn. Dit is volgens velen niet de beste film van Kubrick, maar het is wel zijn laatste. Hij laat echter niet alleen daarom een heel akelig gevoel bij kijkers achter: het is op een heel onaangename manier namelijk ook een heel herkenbare film.

You’re so ugly you could be a modern art masterpiece.
Full Metal Jacket - De oorlogsfilm die niet zozeer draait om de uiteindelijke strijd, maar juist de strijd om daar te komen: vooral de drill sergeant die soldaten probeert te breken is een fascinerende man. Je wordt er agressief van door er alleen al naar te kijken.

Here’s Johnny!
The Shining - Een van de beste thrillers aller tijden. Deze moet je gezien hebben. Met een glansrol voor Jack Nicholson, want hij speelt het zo goed, dat je eigenlijk geleidelijk een beetje gek wordt met hem. In Spielbergs Ready Player One zit een geweldige scene gebaseerd op deze film.

Fate had determined that he should leave none of his race behind him, and that he should finish his life poor, lonely and childless.
Barry Lyndon - Dit is weer iets heel anders dan je van Kubrick gewend denkt te zijn, al kun je je afvragen of je iets gewend kunt raken bij deze veelzijdige filmmaker. Barry Lyndon is een kostuumdrama dat erg langzaam gaat, dus dit is niet een film voor iedereen. Geef hem echter toch een kans, want net als de andere films in dit rijtje is dit een film waarvan je alle shots zou willen inlijsten en ophangen. Zo mooi.

full metal jacket
  

Grappige feitjes

Kubrick is een man die enorm perfectionistisch is. Hij las ooit 500 boeken over Napoleon om daar vervolgens toch maar geen film over te maken, maar Spielberg gaat van het script een mini-serie maken voor HBO. Dat is ook gebeurd met A.I. Artificial Intelligence, hoewel Kubrick toen nog leefde, hadden de twee altijd strijd over wie hem moest regisseren. Uiteindelijk overleed Kubrick en kreeg hij zijn zin: Spielberg had de leiding over de film die er uiteindelijk toch is gekomen. Er zijn meer dingen waar Kubrick nooit aan toekwam: hij overleed net voor de film Eyes Wide Shut de bioscoop in ging.

Andere toffe weetjes: Kubrick liet 200 Spaanse palmbomen invliegen voor Full Metal Jacket om Vietnam na te bootsen en hij betaalde een secretaresse om voor The Shining 500 pagina’s vol te tikken met “All work and no play makes Jack a dull boy”. The Shining, dat ooit genomineerd is geweest voor de Razzies (prijzen voor slechtste films van het jaar). En Kubrick vond het belangrijk dat Danny Lloyd, het jongetje uit die film, niet bang zou worden, dus het kind wist tijdens het filmen niet dat hij in een horrorfilm zat in plaats van een familiedrama. Dat heeft Kubrick goed onder de pet weten te houden, maar dat geldt voor heel veel dingen in het werk van dit mysterieuze genie.


eyes wide shut
  

Vorige maand dook ik in de wereld van levende legende Steven Spielberg. Volgende maand bespreek ik de geweldige carrière van niemand minder dan Alfred Hitchcock.

REACTIES (19) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord