Iconische filmregisseurs: Quentin Tarantino 

Iconische filmregisseurs: Quentin Tarantino 2018-12-11T12:47:48
Wat filmregisseurs betreft is Quentin Tarantino een van de bekendste van deze generatie. Dikke kans dat je ook wel eens een film van hem hebt gezien. Zijn repertoire zit vol met stijlvol geschoten films met inmiddels iconische, zelf uitgekozen muziek en kleurrijke personages.

Tarantino ademt films. In zijn tienerjaren schreef hij al scripts en hij werkte daarna onder andere in een pornobioscoop en een videotheek. Als filmfan leent hij dan ook verschillende stijlen en zelfs complete scènes van oude favorieten. Mensen verwarren dit vaak voor jatwerk, maar het zijn eigenlijk altijd odes. In '87 schreef en regisseerde Tarantino zijn eerste film, My Best Friend's Birthday. De tape van de film werd echter vernietigd door een brand in de edit-kamer. De screenplay van de film vormde later echter de basis voor het script van True Romance. Van het geld dat het schrijven van het script voor Natural Born Killers opleverde, financiërde hij zijn eerste echt bekende film Reservoir Dogs. De diverse grote acteurs die rollen hebben in de film, speelden voor een habbekrats, waardoor Reservoir Dogs een van de meest succesvolle onafhankelijke films van die tijd werd.

Sindsdien heeft hij zijn repertoire uitgebouwd met een groot scala aan films waarin de kleurrijke personages, sterke dialogen en door Tarantino zelf gekozen soundtracks centraal staan. Naast zijn zelf geregisseerde films heeft hij ook voor diverse andere films (gedeeltes van) scripts geschreven en speelt hij hier en daar zelfs een rolletje - bijvoorbeeld aan het einde van Django Unchained. De release van een nieuwe Tarantino-film is altijd weer een heel evenement, en in 2019 moet zijn nieuwe film Once Upon a Time in Hollywood verschijnen, met rollen voor onder andere Brad Pitt, Leonardo DiCaprio en Margot Robbie.

Quentin Tarantino


Tarantino maakt vaak gebruik van dezelfde acteurs voor meerdere films. Leonardo DiCaprio is een voorbeeld, maar ook Samuel L. Jackson, Harvey Keithel en Michael Madsen keren vaak terug in projecten van de regisseur. Er is zelfs zoiets als een 'Tarantino Cinematic Universe', al lijkt dat vooral tongue in cheek te zijn. Vincent Vega (gespeeld door John Travolta) in Pulp Fiction is immers de broer van Victor Vega (Michael Madsen) uit Reservoir Dogs. Tarantino wil altijd nog een film maken rondom de twee broers, maar zoals zoveel projecten waar de regisseur wel eens over praat in interviews - bijvoorbeeld een derde deel van Kill Bill - lijkt deze film er nooit te komen.

Er hangt nogal wat controverse rondom Tarantino. In interviews kan hij notoir bot uit de hoek komen - vooral wanneer interviewers onderwerpen aanhalen waar hij niet over wil praten - en het gebruik van raciale woorden in veel van zijn films valt niet altijd in goede aarde. Hij gaf in een interview ook toe dat hij wist van de seksuele intimidaties van Harvey Weinstein en dat hij achteraf spijt heeft van het feit dat hij er toen niet meer aan heeft gedaan. Actrice Uma Thurman zat tijdens de opnames van Kill Bill ook in een auto-ongeluk, omdat Tarantino er op stond dat ze haar eigen stunts deed. Tarantino heeft zich hier echter voor verontschuldigd en Thurman heeft die verontschuldigingen geaccepteerd.

De beste Tarantino-films

Natuurlijk is het erg moeilijk om de beste films van zo'n groot regisseur te kiezen en is het vooral ook een kwestie van smaak, maar hieronder staan een aantal films die je als nieuwkomer (bestaan ze nog?!) niet mag missen. Er zitten ook een paar films bij die Tarantino niet zelf heeft geregisseerd, maar waar hij het script voor heeft geschreven of waar hij een rol in speelt.

Reservoir Dogs
'Are you gonna bark all day, lil' doggie, or are you gonna bite?'
Mocht je van plan zijn eindelijk eens te beginnen aan het kijken van Tarantino-films, dan is zijn mainstream debuut natuurlijk ook de beste plek om van start te gaan. De film uit het begin van de jaren '90 kijkt nog altijd prima weg en speelt zich vooral op één locatie af; een verlaten loods waar een stel gangsters elkaar na een mislukte bankoverval weer ontmoeten. In deze film toonde Tarantino al hoe goed hij is in het schrijven van sterke dialogen, aangezien de film vooral door de vele sterke acteerprestaties bij elkaar wordt gehouden. Grootheden als Harvey Keitel, Michael Madsen, Tim Roth en Steve Buscemi sleuren je mee in de gewelddadige wereld van Tarantino en laten je niet meer los, al vanaf de eerste scène waarin de groep gangsters met elkaar om tafel zit. Tarantino zelf speelt overigens ook een rol in de film. Hier liet Tarantino ook zien dat hij een uniek oor heeft voor unieke filmmuziek, van de intro met 'ons eigen' George Baker (Little Green Bag) en de huiveringwekkende martelscène begeleid door het vrolijke Stuck in the Middle with You van Stealers Wheel. 


Pulp Fiction
'English, motherfucker! Do you speak it!?'
Twee jaar na Reservoir Dogs kwam Tarantino met Pulp Fiction op de proppen. Inmiddels was Tarantino al een groot naam in Hollywood en met het grotere budget dat hij beschikbaar had, maakte hij een film met veel meer locaties en grotere namen (zoals John Travolta en Samuel L. Jackson). Maar ook acteurs als Harvey Keithel en Tarantino zelf keren terug in de film. Het misdaadverhaal volgt verschillende tijdlijnen en personages die allemaal op een bepaalde manier met elkaar in verbinding staan. Ondanks het grotere budget is het sterke punt van Pulp Fiction wederom de gevatte dialogen. Hoewel de film minder consistent is qua toon als Reservoir Dogs, is dit waarschijnlijk de meest bekende film van Tarantino en nog steeds prima kijkvoer.


From Dusk Till Dawn
'Welcome to slavery'
'No thanks, I already had a wife'
From Dusk Till Dawn is geregisseerd door Robert Rodriguez, een goede vriend van Tarantino, maar laatstgenoemde heeft wel het script geschreven en speelt ook de hoofdrol naast George Clooney, Juliette Lewis en Harvey Keitel. Tarantino en Clooney zijn twee gangsters die een voormalige pastoor en zijn gezin kidnappen om over de Amerikaanse grens in Mexico te geraken. De eerste helft van de film lijkt nog het meest op de stoere gangsterfilms van Tarantino, maar eenmaal in Mexico aangekomen verandert de film plots in een horrorfilm vol met vampieren, bloed en komische personages zoals Sex Machine die geweren op hun kruis dragen. Een unieke genrefilm die iedere filmfan wel eens gezien moet hebben. 


Inglourious Basterds
'Say 'auf Wiedersehen' to your Nazi balls.'
Tarantino liet zich voor deze oorlogsfilm inspireren door het uit '78 afkomstige Inglorious Bastards van de Italiaanse filmmaker Enzo G. Castellari. Een groep Amerikaanse soldaten trekt door Duitsland om Nazi's af te maken. Dat levert prachtige, spannende en soms ook humoristische scènes op met acteurs als Brad Pitt, Eli Roth en Michael Fassbender. De echte ster van de film is zonder twijfel echter Christoph Waltz, die door Hollywood 'ontdekt' werd via deze film. Hij speelt SS-commandant Hans Landa, ook wel bekend als de 'Jew Hunter', en elke keer wanneer hij een beeld komt ontneemt hij je de adem met zijn ijzingwekkende acteerprestaties. 


Django Unchained
'Sold! To the man with the exceptional beard and his unexceptional nigga!'
Tarantino werkte in Django Unchained opnieuw met Christoph Waltz samen. Deze stilistische ode aan de spaghettiwesterns draait om Django (Jamie Foxx), die er samen met Waltz op uit trekt om slavenhandelaars en -eigenaars een lesje te leren. Ondanks dat deze mensen vaak op pijnlijke wijze om het leven komen, viel het regelmatige gebruik van racistische termen niet bij iedereen in de smaak. Tegelijk kunnen de acteerprestaties, vooral van Leonardo DiCaprio, niet genegeerd worden. 


Kill Bill: Volume 1 en 2
'You and I have unfinished business.'
The Bride (Uma Thurman) wordt door haar ex-geliefde Bill voor dood achtergelaten en zint op wraak. Daarom gaat ze in haar iconische gele pakje en haar vlijmscherpe samoeraizwaard er op uit om Bill en al zijn handlangers te doden. Kill Bill had in eerste instantie eigenlijk één lange film moeten worden, maar uiteindelijk splitste Tarantino het op in twee delen. De eerste film is vooral actiegericht, terwijl het vervolg wat meer op de typische Tarantino-dialogen aanstuurt. De films zitten zoals gebruikelijk vol met odes aan oude filmgenres en interessante keuzes voor de soundtrack. Samen bieden Kill Bill 1 en 2 misschien wel de meest consistente samenvatting van de vele gezichten van Tarantino's films.


Eigenlijk zijn alle films van Tarantino natuurlijk wel het kijken waard. Zet dus ook vooral eens Jackie Brown, Death Proof en The Hateful 8 op!

Volgende maand hebben we het over de films van David Fincher. Bekijk ook eerdere edities van deze rubriek over:
De gebroeders Coen
Alfred Hitchcock
Steven Spielberg
Stanley Kubrick

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord