Iconische filmregisseurs: De gebroeders Coen 

Iconische filmregisseurs: De gebroeders Coen 2018-11-14T15:15:57
Joel en Ethan Coen staan al decennia lang garant voor eigenzinnige films waarin bovenal de excentrieke personages de boventoon voeren. Hoewel het duo niet bekendstaan om de grootste blockbusters ooit, heeft bijna elke filmfan wel een Coen-film op zijn of haar lijstje met favoriete films staan. Echte cultfilm-regisseurs dus!

De broers schrijven en regisseren hun eigen films en werken daarvoor altijd samen. Daarom worden ze altijd in één adem genoemd. Hoewel in eerste instantie Joel de regie voor zijn rekening nam en Ethan produceerde, deelt het tweetal deze taken sinds 2004 samen. 

De broers werkten in het begin van hun carrière regelmatig samen met de legendarische regisseur Sam Raimi. Joel was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de montage van The Evil Dead en Ethan en Joel schreven samen het script voor de films Darkman en Crimewave. Hun debuutfilm, Blood Simple, kwam in 1984 uit. Hoewel het tweetal toen al opviel bij critici, was hun tweede film Raising Arizona de hit die de broers ook bekend maakte bij het grote publiek.

De broers werken vaak samen met dezelfde acteurs. Mensen als George Clooney, Steve Buscemi, John Goodman, John Turturro en Frances McDormand – de vrouw van Joel – spelen in veel Coen-films hoofd- en bijrollen.

De gebroeders Coen

De beste Coen-films

In deze aflevering van Iconische filmregisseurs pakken we het iets anders aan: hieronder volgt een ‘speedguide’ van films die je zeker eens moet kijken als je bekend wil raken met de films van de Coen-broers. We beginnen met een toegankelijke film, en duiken daarna wat dieper in het werk van de gebroeders Coen. Bekijk onderstaande films en je kan beginnen aan je nieuwe carrière als Coen-connaisseur!

The Big Lebowksi (1998)
‘This is what happens when you fuck a stranger in the ass!’
Een van de grootste hits van de Coen-broeders is ongetwijfeld de comedy The Big Lebowski. De film is enorm quotebaar en wordt eigenlijk bij elke keer kijken alleen maar beter. Jeff Bridges, John Goodman en Steve Buscemi zijn drie bowlingmaatjes. Bridges staat bekend als ‘the Dude’, een slacker eersteklas die eigenlijk heel de dag niets beters te doen heeft dan naar opnames van bowlingwedstrijden luisteren en White Russians drinken. Het gaat echter helemaal mis wanneer een stel criminelen hem aanziet voor een rijke stinkerd met dezelfde naam. Persoonlijk kijk ik deze film toch zeker minstens één keer per jaar. Zeker met een groep vrienden die ook bekend is met de film levert het weer een paar hilarische uren op waarin iedereen bepaalde quotes van personages met gemak op kan dreunen.

Fargo (1996)
‘Oh Geez.’
Na The Big Lebwoski kun je het beste meteen doorgaan naar Fargo, nog een comedy van de Coen-broers die twee jaar eerder uitkwam, maar iets zwartgalliger is. Een autoverkoper heeft schulden en laat zijn eigen vrouw ontvoeren om zo het losgeld van zijn schoonvader met de kidnappers te delen. Ook dat loopt natuurlijk helemaal uit de hand. Peter Stormare en Steve Buscemi, die hierna ook in The Big Lebowski zouden spelen, zijn twee hilarische criminelen, maar vooral Frances McDormand schittert als de politieagente die de zaak onderzoekt. Fargo is net als The Big Lebowski een culthit en is tegenwoordig nog bekender bij het grote publiek door de gelijknamige serie die onder andere op Netflix is te bekijken.

No Country for Old Men (2007)
‘What’s the most you’ve ever lost in a coin toss?’
Goed, we hebben nu twee komedies gehad, het is de hoogste tijd om vast te stellen dat de gebroeders Coen ook prima uit de voeten kunnen met andere genres, zoals deze ijzingwekkende thriller rondom een seriemoordenaar (Javier Bardem) met hogedrukspuit. Vele critici zien dit als de beste Coen-film tot nu toe – niet zo gek ook, want de film haalde 76 awards binnen, waaronder vier Oscars.

Raising Arizona (1987)
‘Son... you've got a panty on your head.’
Na drie van de beste Coen-films ooit is het een mooi moment om even flink terug in de tijd te gaan en de grote doorbrakfilm van het duo te bekijken. Al is het maar omdat in deze criminele slapstickcomedy Nicolas Cage weer heerlijk over-de-top speelt. Hij speelt een voormalige gevangene die samen met zijn vrouw een baby kidnapt. De film was duidelijk zijn tijd voor: de vaak gortdroge humor kwam niet bij iedereen even goed aan in de jaren ’80. Inmiddels wordt de film wel degelijk als klassieker beschouwd. Raising Arizona is misschien niet zo gestroomlijnd als de latere films van de Coen-broers, maar vaste kost voor iedereen die het werk van het duo beter wilt leren kennen.

True Grit (2010)
‘I always go backwards when I'm backing up.’
Ook westerns gaat de gebroeders goed af, zo bewijst True Grit, waarin Jeff Bridges na The Big Lebowski weer samenwerkt met de Coens om de rol van de dronken agent Cogburn te vertolken. Hij moet achter een crimineel aan die de vader van een meisje heeft vermoord, maar doet dat niet met al te veel enthousiasme. Helaas verzilverde True Grit geen van de tien Oscarnominaties, maar fans smulden van deze interessante mix tussen western, komedie en drama.

O Brother, Where Art Thou? (2000)
‘I'm a Dapper Dan man!’
De laatste film die we uitlichten is O Brother, Where Art Thou?, een misdaadcomedy met veel muzikale invloeden die losjes gebaseerd is op Homerus epische gedicht Odyssey. De film speelt zich af in Mississippi in 1937. Drie criminelen, waaronder George Clooney, weten uit de gevangenis te ontsnappen en gaan daarna op een episch avontuur in deze unieke tijd van de Amerikaanse geschiedenis. De humor is gortdroog en de soundtrack, met originele muzieknummers, is zelfs in de prijzen gevallen. Net zoals de meeste Coen-films is O Brother, Where Art Though? totaal niet vergelijkbaar met het andere werk van het duo.

Andere films van de gebroeders Coen die de moeite van het kijken waard zijn: Barton Fink, Miller’s Crossing, The Ladykillers, Burn After Reading, Hail, Ceasar! en Inside Llewyn Davis.

Overigens komt de nieuwe film van de Coen-broers, The Ballad of Buster Scruggs, op 16 november uit op Netflix. De western gooide eerder dit jaar al hoge ogen op het Venice filmfestival.


Volgende maand kijken we naar het werk van de legendarische regisseur Quentin Tarantino. Bekijk ook eerdere edities van deze rubriek over:

Alfred Hitchcock
Steven Spielberg
Stanley Kubrick

 

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord