Hoe is het met de beste RPG’s uit de jaren ’90

Hoe is het met de beste RPG’s uit de jaren ’90? 2017-01-09T14:39:36
Hoe is het eigenlijk met de Mana-serie? Is er al een opvolger van Planescape: Torment in de maak? Hoe weet Final Fantasy decennialang populair te blijven? Alie geeft je in deze feature een top 10 beste RPG’s uit de jaren ’90, en vertelt je ook meteen hoe het nu met deze series is.

Sommige gameseries weten het te presteren al jaren of zelfs decennia relevant te blijven. De hele gamewereld kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe Zelda, en we kunnen massaal niet wachten op de volgende Mass Effect. Er zijn echter ook franchises die hun faam en glans met de loop der jaren verloren zijn. Zo is Sonic keihard onderuitgegaan en is er een hele generatie gamers onbekend met Myst.

In deze feature bekijk ik wat er terecht is gekomen van 10 van de beste RPG’s uit de jaren ’90. Waren het eendagsvliegen, zijn deze games inmiddels uitgegroeid tot succesvolle franchises of blijft die eerste game toch altijd nog de beste?

Diablo    

Final Fantasy VII

Final Fantasy VII was de eerst game in de franchise die niet uitkwam op een Nintendo-console. Die eer ging in 1997 namelijk naar de PlayStation. Met deze overstap speelde de game niet alleen een grote rol in de console war, maar wist Square Enix ook de toekomst van console-RPG te veranderen: de (3D-)graphics, het verhaal en de thema’s waren baanbrekend.

De eerste Final Fantasy-game kwam uit in 1987. Dat ik in deze feature nummertje 7 bespreek, zegt eigenlijk al dat de serie in ieder geval erg lang succesvol is gebleven. De talloze spin-offs en remakes zijn echter veelal een stuk minder geslaagd. Dat geldt zeker ook voor FFVII, waarvan de mobiele versies toch een beetje een vieze smaak achterlaten. Over de remake van Final Fantasy VII voor PS4 is op dit moment inhoudelijk nog weinig te zeggen. Desondanks zullen er mensen zijn die simpelweg per definitie geen fan zijn van remakes… Gelukkig blijft Square Enix tevens vooruitkijken en komen er in de main series nog steeds nieuwe games uit. Vooral de meest recente toevoeging (FFXV) speelt weer heerlijk weg.

Final Fantasy VII    

Secret of Mana

Ook Secret of Mana is gemaakt door Square Enix. Deze SNES-game uit 1991 is de sequel van Seiken Densetsu, een titel die wij kennen als Mystic Quest, maar in Amerika in de schappen lag als Final Fantasy Adventure. Secret of Mana is daarmee de eerste game in de franchise die niet meer gemarket werd als onderdeel van de Final Fantasy-serie.

Het gevechtssysteem, de coöperatieve multiplayer en de AI-opties in Secret of Mana waren allemaal ongekend innovatief. Daarnaast werden de graphics en muziek alom geprezen en zijn zelfs de ports het spelen waard! Maar waarom is de Mana-serie dan toch niet zo bekend als Final Fantasy? Er zijn namelijk wel degelijk nog opvolgers van Secret of Mana uitgebracht, zelfs op diverse platformen en in diverse genres… Maar misschien ligt hier ook meteen het probleem: de kwaliteit van de Mana-serie is nogal wisselend en de eerste vier games zijn verreweg de beste. De remake van de allereerste game uit de franchise, die vorig jaar verscheen op iOS en Android, kun je echter met een gerust hart downloaden.

Secret of Mana   

Might & Magic VI: The Mandate of Heaven

Of het nu de geüpdatet engine was of de fijne interface; Might & Magic VI: The Mandate of Heaven is volgens velen niet alleen het beste deel uit de jaren ’90, maar eveneens het beste deel uit de franchise in zijn geheel. Helaas betekent dat ook meteen dat er sinds 1998 geen betere opvolger uit is gebracht…

En dat is toch best wel zuur, aangezien er (met tussenpozen) nog steeds games in de franchise uitkomen. In 2014 verscheen bijvoorbeeld Might & Magic X: Legacy, dat zeker geen slechte game was, maar vooral aantrekkelijk was vanuit een retro-oogpunt. De charme is vooral old school en het budget duidelijk lager dan vroeger, maar eigenlijk is dat op een gekke manier weer erg verfrissend!

Might & Magic VI: The Mandate of Heaven    

Pokémon Red & Blue

Alhoewel Pokémon voor veel mensen toch wat minder duidelijk het label verdient, zijn Pokémon Red en Blue twee van de beste en meest memorabele RPG’s uit de nineties. Gecombineerd met de anime, films en merchandise hebben we in ieder geval te maken met de bekendste role playing games van het decennium.

Je hoeft eigenlijk alleen maar naar Pokémon GO te kijken om te zien dat de franchise nu nog steeds springlevend is. Maar dat geldt eveneens voor de main games: de turn-based combat, de aansprekende pocket monstertjes en de verslavende factor… De franchise is in de basis niet bijzonder veranderd, maar dat is dankzij het goede gamedesign ook eigenlijk niet nodig. Zodoende zijn de originele games nog net zo goed speelbaar als de nieuwste games uit de zevende generatie: Pokémon Sun en Moon.

Pokémon Red & Blue   

Diablo

De studio verantwoordelijk voor Diablo was het onbekende Condor Games. De studio werd opgekocht door Blizzard en omgedoopt door Blizzard North. Een vrij onbeduidend nieuwtje, totdat de game waar de studio aan werkte uitkwam… Halverwege de jaren ’90 ging het niet zo goed met het master race, althans totdat Blizzard in 1996 Diablo uitbracht. Het was de redding voor PC-gamers die hun lol niet op konden met alle te verzamelen loot, lekkere gameplay en fijne graphics.

We moeten er steeds vrij lang op wachten, maar de kans is groot dat we ergens in 2022 aan de slag mogen met Diablo IV. En wedden dat er tegen die tijd nog steeds mensen zijn die proberen alle shinies in deeltje drie te verzamelen?

Diablo    

Baldur’s Gate

Toen Interplay in de jaren ’90 de rechten van de Dungeons and Dragons-franchise opkocht, gingen ze op zoek naar een ontwikkelaar. Ze stuitten op het nog onbekende BioWare, dat met hun Baldur’s Gate (1998) uiteindelijk een meer dan waardige D&D-game wist af te leveren. Vooral het combatsysteem dat je kunt pauzeren, maar ook zaken als autosaves, saves die je kunt meenemen en een journal waren revolutionair.

Interplay ging voor een derde en vierde game in zee met Snowblind Studios. En hoewel deze Baldur's Gate: Dark Alliance en de sequel meer dungeon crawlers waren dan volwaardige RPG's, zijn het prima titels. Toch werden de twee volgende projecten van de studio gecanceld. Het gevolg was dat de eerstvolgende game in de serie pas in 2012 verscheen... en dat deze Baldur's Gate: Enhanced Edition ook nog eens een remake betrof. Inmiddels is de expansie Siege of Dragonspear verschenen, die zich richt op de gebeurtenissen leidend naar Baldur's Gate II: Shadows of Amn. Laten we hopen dat we na al deze (overigens uitstekende remakes) alsnog eindigen bij een geheel nieuwe Baldur’s Gate.

Baldur's Gate   

Planescape: Torment

Het kan zijn dat de naam Planescape: Torment geen belletje doet rinkelen. De RPG was in 1999 namelijk helemaal niet zo’n groot commercieel succes. Geheel onterecht, aangezien de protagonist interessant, de setting origineel, en het verhaal interactief is. Mocht je nog niet overtuigd zijn: Planescape: Torment is van het team achter Fallout, dat zijn inspiratie haalde uit Final Fantasy VII. Met zo’n premisse kan deze game toch ook niet teleurstellen?

Dat iedereen die de game ooit aangeraakt heeft het erover eens is dat we hier met een klassieker te maken hebben en de prijzenkasten bij de ontwikkelaar volstaan met GOTY-awards, betekent blijkbaar niet automatisch een tweede deel in de franchise. Wel is er inmiddels een spirituele opvolger in de maak: Torment: Tides of Numenera wordt op 28 februari verwacht op PC, PS4 en Xbox One.

Planescape: Torment   

Fallout

Baldur’s Gate en Planescape: Torment; de mensen bij Interplay Entertainment en Black Isle Studios hebben hun dikke, vette stempel op heel veel van de top-RPG’s uit de jaren ’90 gedrukt. Ook de eerste Fallout (1997) was van hun meesterlijke hand. De reden dat deze post-apocalyptische en retro-futuristische game in de lijst staat, is omdat het een van de eerste games was die de nadruk legde op keuzes en consequenties, en dit ook nog eens wist te vatten in gevatte dialoog.

Helaas sloot Interplay in 2004 de deuren van Black Isle Studios. Te beoordelen aan hun Fallout 4 (2015) weet Bethesda Softworks gelukkig ook best wel raad met de IP. En daarnaast schijnt Obsidian Entertainment (met ex-Black Isle-werknemers) nog steeds geïnteresseerd te zijn in het maken van een tweede Fallout: New Vegas…

Fallout   

The Elder Scrolls II: Daggerfall

En nu we het toch over Bethesda Softworks hebben: hun The Elder Scrolls II: Daggerfall mag niet ontbreken in deze lijst. Niet alleen vallen zelfs de maps in MMORPG’s in het niet bij die van Daggerfall, maar zijn er ook nog eens honderdduizenden NPC’s en duizenden stadjes (verspreid over meer dan 160000 km2 aan gegenereerde wereld) om je mee te vermaken. Sowieso indrukwekkend, maar nog veel meer wanneer je bedenkt dat het een van de eerste open-world sandbox games is.

De laatste twee nieuwe games in de serie betreffen The Elder Scrolls Online en The Elder Scrolls: Legends. Alhoewel die eerste weliswaar een MMORPG is, smachten de echte fans vooral naar een zesde deel… Ach, dat is met het succes van The Elder Scrolls V: Skyrim – Special Edition ongetwijfeld alleen maar een kwestie van geduld.

The Elder Scrolls II: Daggerfall    

EverQuest

Vóór World of Warcraft werd het MMORPG-landschap bepaald door de grote drie: Meridian 59 (1996), Ultima Online (1997) en EverQuest (1999). Deze laatste game was wellicht niet de eerste succesvolle MMO, maar het was wel de eerste commercieel succesvolle game in het genre met 3D-graphics, waarmee echt afstand werd gedaan van tekstuele MUD’s.

EverQuest bleef lange tijd populair, alhoewel de groei na 2002 iets afzwakte. Toch speelden in 2003 meer dan 450.000 mensen de MMORPG. Zodoende zijn er in de loop der jaren maar liefst 22 uitbreidingen voor de game uitgekomen, waarbij de laatste uit 2016 stamt. Jammer genoeg was het afgelopen jaar niet in alle opzichten een goed jaar voor de EverQuest-serie, zo werden EverQuest Landmark en EverQuest Next beide gecanceld… Ach, gelukkig krijgt de originele game in 2017 ongetwijfeld wederom een nieuwe expansie!

EverQuest

Heb ik jullie favoriete nineties RPG gemist? Op welke terugkeer zitten jullie te wachten? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!

REACTIES (54) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord