Het verhaal van de Metro-serie: shooterstories 

Het verhaal van de Metro-serie: shooterstories 2018-12-16T15:19:08
Moskou na de apocalyps, een plek waar je maar beter in tunnels kan blijven. Niet dat die per se veilig zijn, zo leren we in de Metro-gamereeks. Metro: Exodus komt al bijna, dus LauraJenny duikt als voorbereiding in de korte geschiedenis van deze jonge gamefranchise.

We zeggen wel gamefranchise, eigenlijk is Metro dat oorspronkelijk niet. In 2005 verscheen het boek Metro 2033, geschreven door Dmitry Glukhovsky. Hij is een Russische schrijver die zich specialiseert in sci-fi, magisch realisme en politiek. Het bijzondere aan Metro 2033 is dat Glukhovsky het gratis beschikbaar maakte op zijn website, bij wijze van experiment. Inmiddels is het al door 3 miljoen mensen gelezen. Overigens is er inmiddels ook een gedrukte versie van het boek.

Metro 2034 was het tweede boek en een indirecte opvolger van Metro 2033. Ook deze is gratis beschikbaar op de website van Glukhovsky. Hij heeft bovendien een Russische muzikant genaamd Dolphin bereid gevonden er een soundtrack bij te maken, en Anton Gretchko heeft de olieverfschilderijen gemaakt waarvan een gallery op de website te zien is. Metro 2035 volgde in 2015, wat een opvolger is van Metro 2034. Het gaat verder waar de game Metro: Last Light eindigde. Overigens is van Last Light ook een boek gemaakt, maar dan in comicvorm genaamd Metro Last Light: The Gospel According to Artyom.

metro
   

Metro 2033 (2010)

Hoewel veel games die zijn gebaseerd op een boek vaak uitkomen zonder dat de schrijver al te veel betrokken is, is Metro echt een project waarin boeken en games hand in hand gaan. De first person survival horrorshooter Metro 2033 is qua verhaal niet geschreven door Glukhovsky, de Oekraïense studio 4A Games baseerde het wel op zijn boek. Het vertelt het verhaal van Artyom, een man die zijn station moet redden van mutanten. Er is in 2013 een nucleaire oorlog geweest waardoor miljarden levens zijn beëindigd. Jij bevindt je in Moskou, waar je in de metrotunnels woont om te kunnen overleven.

Je kunt sluipen en de tunnels donker maken om niet op te vallen, of lomp in het rond schieten, al moet je wel je ammo van de lichamen van dode vijanden afgrijpen. Sowieso krijg je vaak keuzes voor je kiezen: ga je iemand zonder dak boven het hoofd helpen, of laat je diegene creperen? Je moet bedenken of je anderen helpt, maar je moet ook constant jezelf helpen. Zo moet je regelmatig een gasmasker opzetten vanwege de hevige radiatie. De dood ligt telkens op de loer. Is het niet van radioactiviteit, dan wel van die mutanten die je in de donkere tunnels komen opzoeken. Die mutanten waren ooit ratten en beren, maar zijn nu monsterlijke, moordlustige creaturen geworden. Die griezels zijn niet het enige gevaar, want criminaliteit is hoog, mensen worden gegijzeld voor kogels (de valuta in die setting). Ondertussen zijn de nazi’s en de communisten nog lang niet uitgeruzied.

En dan zijn er ook nog de mysterieuze Dark Ones, een groep entiteiten die de Exhibition aanvalt. In die Exhibition is Artyom de commander en je moet de rest van de Metro om hulp vragen. Ik zou je graag meer vertellen over de personages die je onderweg ontmoet, maar eigenlijk worden die meestal gedood nadat ze je op de goede weg hebben gezet. Uiteindelijk weet je wel de overheid die je kan helpen te vinden, maar zij weigeren Exhibition hulp te bieden. Gelukkig heeft Miller nog een plan b. Miller is een kolonel die een van je vrienden aan je heeft voorgesteld. Hij raadt aan een raketsilo genaamd D6 op de Dark Ones af te sturen. Jij moet het commandocentrum van dat apparaat vinden en weer actief maken. Als dat je is gelukt, dan krijg je een hallucinatie door een Dark One, waarna er twee verschillende eindes mogelijk zijn, gebaseerd op je keuzes in de game.

metro
  

Metro: Last Light (2013)

Misschien vraag je je af waarom de tweede Metro-game niet de naam draagt van het tweede boek. Dat komt omdat de ontwikkelaars Metro 2034 niet zo geschikt vonden als game. De game Last Light borduurt voort op het verhaal uit de game. Glukhovsky heeft het verhaal en het dialoog van het spel geschreven, al realiseerde hij zich al snel dat hij veel te veel materiaal had. Dat materiaal wordt echter goed gebruikt, want dat heet Metro 2035 en dat is uiteindelijk dus weer een boek geworden.

Genoeg daarover, want ik heb dat kopje erboven gezet om het over de game te hebben. Last Light ervaar je ook door de ogen van Artyom, maar dan in een iets grotere wereld. Je hebt meer vrijheid: de eerste game was heel lineair, maar deze kent verschillende paden. Het verhaal speelt zich een jaar na de vorige game af. De peacekeeping force Rangers hebben D6 overgenomen en een van die Rangers is Artyom. Iedereen wil die bunker in, dus de groep moet zijn best doen om deze te verdedigen. Helemaal als ze horen dat er 1 Dark One is die de aanval aan het einde van de vorige game heeft overleefd.

Kolonel Miller wil die persoon graag uitroeien, maar een wat spiritueler ingesteld figuur genaamd Khan (die je ook vertelt over die laatste Dark One) wil liever het gesprek aangaan, omdat deze Dark One veel kan betekenen voor de toekomst van de mensheid. Het blijkt een kind te zijn, dat wordt gevangen door Vierde Rijksoldaten. Pavel, die Artyom in de eerste game nog goed hielp, blijkt een hoge pief te zijn en hij wil van Artyom alles weten. Gelukkig komt Artyom weg en weet hij Anna, die samen met de Dark One gevangen was genomen, te redden. Echter worden ze besmet met Ebola, waarna ze in quarantaine moeten.

Als ze eenmaal weer vrij zijn, dan vinden ze de Dark One en gaan ze naar Polis omdat daar een groep slapende Dark Ones zou zijn. Artyom blijkt als kind te zijn gered door een Dark One en toen gelinkt te zijn met de Dark Ones, waardoor hij weet dat ze in vrede komen. Er is in Polis ook een vredesconferentie bezig, waar blijkt dat het slechts een manier is om te zorgen dat een slechte generaal D6 kan overnemen. En ja, dan hangt het wederom van jouw keuzes in de game af wat er gebeurt. In het slechtste geval maak je heel D6 kapot om maar te zorgen dat het niet in slechte handen komt, maar er is ook een einde waarin de Dark One optreed tegen het leger, waardoor D6 gespaard blijft. Hoe het ook zij, uiteindelijk is het de Dark One die met de overige Dark Ones weggaat naar een veiliger oord, met de belofte om terug te komen om de wereld te helpen opbouwen.

metro
   

Metro: Exodus (2019)

Of die Dark Ones nodig zijn, dat zullen we merken in Metro: Exodus. Op 15 februari 2019 verschijnt het slotstuk van Metro. Het is de eerste open-wereldgame in de Metro-trilogie, dus je krijgt er nog veel meer vrijheid bij. Lees er meer over in de E3-preview van Wouter. 

metro
  

Een film

En zo zijn we weer helemaal bij. Tenminste… Er was ook een Metro-film in de maak, op basis van een scenario van F. Scott Frazier. Die is echter van de baan, omdat het de schrijver er niet oké mee was dat de film teveel veramerikaniseerd werd. Het zou zich ook moeten afspelen in Washington, wat natuurlijk erg vreemd is voor een verhaal dat zich vrijwel alleen in Rusland afspeelt (op een paar Europese uitstapjes na, en dat gedeelte op Antarctica natuurlijk). “In Washington, D.C. werkt het niet om nazi’s te gebruiken. En communisten al helemaal niet, en de Dark Ones ook niet. Washington D.C. is praktisch een zwarte stad. Dat is totaal niet wat ik wil. Het is een metafoor van algemene xenofobie, maar niet een commentaar op Afro-Amerikanen. Dat werkt niet.” Aldus de schrijver tegen VG247.

Glukhovsky schrijft ondertussen nog steeds, al heeft hij al jaren geen Metro-verhalen meer geschreven. Anderen doen dat trouwens wel. “The Universe of Metro 2033” is een serie boeken en short stories in de setting van Metro en met support van Glukhovsky. Het laatst verschenen verhaal in die reeks is Achromatopsja van Artur Chmielewski. Dat was echter begin 2017, dus het is al een tijdje stil rondom de Metro-serie. Tot 15 februari uiteraard, want dan ervaren we in Exodus hoe het gameverhaal afloopt.

metro
  

Dit is het tweede deel in de serial Shooterstories. Eerder besprak ik al Call of Duty Black Ops. Het derde deel verschijnt volgende maand en dan gaan we oprakelen hoe het ook alweer zat met Rage.

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord