Het Hete Hangijzer: Nintendo games illegaal downloaden is soms een noodzakelijk kwaad 

Het Hete Hangijzer: Nintendo games illegaal downloaden is soms een noodzakelijk kwaad 2018-12-08T13:24:17
Super Smash Bros. Ultimate is sinds vrijdag uit maar je kon hem 2 weken geleden al illegaal downloaden en op je homebrew Switch spelen. Dat maakt PeterKoelewijn boos… maar hij is zeker ook boos op Nintendo zelf…

Voor alle details omtrent de Smash Bros. Ultimate leak raad ik jullie aan om dit artikel van Karim te lezen. Het staat buiten kijf dat ik enorm pissig wordt van dit soort lekken. Nintendo loopt kans dat ze verkopen mislopen en het illustreert ook dat de Switch gauw een ingrijpende update nodig heeft om de hackercommunity tegen te houden de boel verder open te breken voor piraterij.

Law and Order: ROM Edition

Maar dat is natuurlijk niet waarvoor jullie op dit artikel geklikt hebben. Jullie willen weten waarom ik illegaal downloaden in sommige gevallen gedoog. Nou, datzelfde Nintendo dat de afgelopen weken hele YouTube kanalen offline haalde om Smash Bros.-muziek verwijderd te krijgen, won in november een belangrijke rechtszaak van 2 ROM-sites: LoveROMS.com en LoveRETRO.co. Beide sites zijn inmiddels offline en moeten 12,2 miljoen dollar schadevergoeding betalen omdat ze ROMS van NES, GBA, N64 en andere Nintendo-consoles aanboden. TWAALF KOMMA TWEE MILJOEN DOLLAR!

Mario Shocked

Ik hoop dat het werkelijke bedrag aanzienlijk lager is en dat Nintendo dit bedrag officieus accepteert om de vele andere ROM-sites af te schrikken. Hoe dan ook, ze zijn er niet blij mee als jij en ik Golden Sun, Donkey Kong Country of Paper Mario: The Thousand-Year Door gratis downloaden en via een emulator op een PC of smartphone spelen.

Nintendo is een draak

Maar dan nu de hamvraag: waar kan ik Golden Sun officieel kopen van Nintendo? Nergens! Nintendo is een van de oudste gamebedrijven ter wereld en heeft een indrukwekkende bibliotheek aan klassiekers waarvan het merendeel nog prima speelbaar is. Maar als een draak bovenop een berg goud beschermen ze de meeste titels. Sterker nog, het is moeilijker dan ooit om retrogames te spelen op een Nintendo-systeem.

Nintendo Online retro games

Uitgezonderd van gamecollecties die third-party ontwikkelaars zelf remasteren (met wisselende kwaliteit), is het armoe troef op de Nintendo 3DS en Switch. Van de voorbeelden die ik noemde is alleen Donkey Kong Country te koop voor 3DS en dan heb je dus te maken met een handheld die op z’n laatste benen loopt. En nee, je aankoop transfert niet over naar de Switch. Nintendo heeft de Virtual Console voor hun nieuwe systeem ingeruild voor een downloadservice die je bij je Online Abonnement meekrijgt. Inmiddels bestaat de bibliotheek uit iets meer dan twintig NES-games. Verre van een ‘Netflix voor Games’. Als er al ooit Nintendo 64 of GameCube-games bijkomen, zijn we jaren verder en het is tekenend voor het gebrek aan interesse dat Nintendo heeft om hun oude games op grote schaal toegankelijk te maken. 

Dure tweedehands Nintendo-games

Is fysiek games opnieuw kopen dan de oplossing? Alleen als je een dikke bankrekening hebt. Oude Nintendo-consoles zijn nog redelijk betaalbaar, maar voor de games betaal je aanzienlijk meer dan de oorspronkelijke prijs. Nintendo produceert geen van beide meer, natuurlijk uitgezonderd van de Classic Consoles, wiens gamecollecties beperkt zijn en niet uitgebreid kunnen worden.

SNES Classic Mini

A pirate’s life for me!

Games illegaal downloaden is fout, maar voor de meeste oude Nintendo-games is het de beste of zelfs enige manier om ze te bezitten. Nintendo staat in zijn recht om de ROM-sites aan te pakken, maar zonder een redelijk alternatief zullen ze uit de grond blijven schieten. Het afschermen van de content via limited edition hebbeding-consoles maakt het alleen maar erger.

Valve’s Gabe Newell zei het al in 2011: “Piraterij is een serviceprobleem, niet een prijsprobleem.” Natuurlijk hoef ik jullie niet uit te leggen dat Steam een sleutelrol heeft gespeeld met het opnieuw grootmaken van PC gaming. Die markt stond aan de rand van de afgrond door illegaal downloaden.

lol waarom bestaat deze foto?

Met goede service en een goede prijskwaliteitverhouding, kan Nintendo het illegaal downloaden van oude games tegenhouden zonder hulp van advocaten. Een nieuwe game zoals Smash Ultimate downloaden brengt absoluut schade toe aan de industrie, maar in het geval van ROMS downloaden zie ik het als noodzakelijk kwaad om Nintendo (en natuurlijk de rest van de industrie) wakker te schudden. Als je tijdloze klassiekers maakt moet je niet opkijken als wij ze 20 jaar later nog eens willen spelen.

HET HETE HANGIJZER:

Red Dead Redemption 2 was de crunch niet waard

Telltale bewijst dat het zomaar voorbij kan zijn

Nintendo Direct is een geniaal communicatiemiddel

Google gaat zich mengen in de game-industrie

Fortnite maakt ons bewust van cross-play en dat is goed

De Xbox One biedt de meest klantvriendelijke consolervaring

De illusie van de fysieke gamecollectie

Stop met het verfilmen van games

REACTIES (38) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord