Het gedeelde Assassin's Creed, Watch Dogs en Far Cry universum 

Het gedeelde Assassin's Creed, Watch Dogs en Far Cry universum 2014-05-27T23:30:11
Complottheorie├źn, Alie smult ervan. Ze wilde dan ook graag in 'de zaak Ubisoft' duiken, want het lijkt er verdacht veel op dat die Franse Canadezen al hun games in hetzelfde universum laten afspelen. Assassin's Creed, Watch Dogs en Far Cry, de bewijslast is gigantisch. Lees en huiver.

Ubisoft Montreal is het Canadese dochterbedrijf van het Franse Ubisoft. De in 1997 opgerichte studio is momenteel een van de grootste ter wereld en heeft een indrukwekkend portfolio. Zo kennen we allemaal de Prince of Persia, Far Cry en Assassin’s Creed series en de Tom Clancy franchise. Sinds 2009 heeft Ubisoft Montreal onder andere de volgende games uitgebracht:

  • 2009 Assassin's Creed II
  • 2010 Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction
  • 2010 Prince of Persia: The Forgotten Sands
  • 2010 Assassin's Creed: Brotherhood
  • 2011 Assassin's Creed: Revelations
  • 2012 Assassin's Creed III
  • 2012 Far Cry 3
  • 2013 Far Cry 3: Blood Dragon
  • 2013 Assassin's Creed IV: Black Flag
  • 2014 Child of Light

Watch Dogs

En natuurlijk mogen we sinds gisteren Watch Dogs ook aan dit lijstje toevoegen. Maar goed, deze feature wordt geen Ubisoft geschiedenis of een Watch Dogs epos. Ik ga jullie meenemen in een heuse complottheorie. Niet lang nadat Watch Dogs werd aangekondigd, begon een hardnekkig gerucht te gonzen, namelijk dat Watch Dogs op de een of andere manier gelinkt is aan de AC-serie. En ach, Valve deed het met Half-Life en Portal, dus waarom Ubisoft niet?

Neem bijvoorbeeld AC IV: Black Flag-game director Ashraf Ismail, die het volgende zei over de connectie tussen de AC-serie en Watch Dogs:

"I don’t want to ruin the surprise for people. I don’t want to give anything away. I will say, for the people who love both games, for the people who will play both games, there are some Easter eggs that will be a bit hard to find, but when you find them, it will blow your mind."

Die interviewer verdient onmiddellijk opslag, he’s onto something.

 

De complottheorie

In zowel de AC-serie als Watch Dogs wordt gebruikgemaakt van nieuwe en extensieve technologie, zo kent AC de Animus dat je personage naar een virtueel gecreëerd verleden brengt, en hebben we in Watch Dogs te maken met het Central Operating System (ctOS) dat Chicago beheerst. Twee stukken technologie die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben…

Watch Dogs speelt zich namelijk af in Chicago dat wordt bestuurd door de Blume Corporation en hun ctOS. Het ctOS controleert elk stukje technologie en bevat informatie over alle inwoners en hun doen en laten. Je speelt als Aiden Pearce, een getalenteerde hacker die zichzelf toegang kan geven tot het ctOS, zodat hij verschillende elektronische systemen kan manipuleren.

Assassin's Creed IV: Black Flag

De AC-games draaien om de rivaliteit tussen twee geheime genootschappen: de Assassins en de Knights Templar. De real world in de games speelt in het heden en draait om Desmond Miles, die afstamt van prominente Assassins. Desmond wordt ontvoerd door Abstergo Industries, de hedendaagse Templars, en wordt gedwongen de Animus te gebruiken om zijn voorouderlijke herinneringen te beleven. Abstergo is op zoek naar artefacten, waarmee ze de mensheid kunnen controleren en samenbrengen tot een eendrachtige groep. Desmond ontmoet echter ook hedendaagse Assassins, waarmee hij samenwerkt om delen van deze artefacten te bemachtigen voor Abstergo dat kan doen. Om verder niet te veel te spoilen voor mensen die Black Flag nog moeten spelen, houd ik het erop dat Abstergo een nieuw persoon vindt om de Animus te gebruiken en door de herinneringen van Edward Kenway te spitten.

De Assassin’s Creed serie staat dus bekend om de avonturen in historische tijdperken; van de Italiaanse Renaissance tot de Amerikaanse Revolutie. Ubisoft brengt hiermee vrij accurate geschiedenis samen met een hedendaagse thriller. Een mix die heel veel mensen aan weet te spreken. En dat is naar mijn idee meer te danken aan het historische gedeelte dan aan het moderne overkoepelende verhaal. Ubisoft heeft dan ook aangegeven geen AC-deel te willen maken dat zich alleen in het heden afspeelt. Maar wacht eens effe... Zou Ubisoft daarom Watch Dogs in het leven hebben geroepen? Om toch verder te gaan met deze moderne gedeeltes, maar dan onder een andere naam?

 

Easter eggs

Een van die Easter eggs in AC IV: Black Flag zie je wanneer je met de hedendaagse protagonist rondstruint in het Abstergo kantoorgebouw. Aldaar hack je de e-mail van een van je collega’s en vind je een mail gericht aan je baas Olivier die gaat over het opzetten van een meeting met een bedrijf over nieuwe security operating software… Het bedrijf heet Blume en de software ctOS. Oftewel hetzelfde bedrijf en dezelfde software als in Watch Dogs... Hier een stukje tekst uit deze e-mail, waarin Blume het ctOS pitcht:

"Why Now? Why Wait? Why Blume?

As the world's foremost innovator of high-tech, high-performance communications and security technology, BLUME stands poised to reshape the way we think about Information Security Architecture (ISA).

Specializing in everything from mobile technology, to home computing, to digital image processors, to networked security systems, we take great pride in the fact we helped create most of the markets we now dominate.
And nowhere is our expertise more apparent than in our flagship product, "ctOS" - a ground-breaking proprietary security-software operating system.

So what is ctOS?

- CONFIDENTIAL: “Privacy is security.”
- INTEGRAL: “How did we ever do business without it?”
- ACCESSIBLE: “The touch of a button!”
- AVAILABLE: “We’re everywhere… all the time.”
- STABLE: “It just WORKS.”

Put simply, ctOS is the most stable and user-friendly software security-controller ever devised. Can ABSTERGO afford to pass up perfection?"

Assassin's Creed IV: Black Flag BLUME ctOS

Leuk, zo’n ‘Easter egg’, maar de moderne setting van AC IV is op nog veel meer manieren gelinkt aan Watch Dogs. Want sowieso, hacken? De manieren om het hier en nu in deel AC-serie te behandelen, is door Ubisoft al op verschillende manieren aangepakt. Maar in Black Flag is het plots veel simpeler. Je loopt lichtelijk doelloos rond om informatie uit computers te halen met een doofstomme protagonist die geen eigen wil lijkt te hebben. Daarnaast heb je geen naam, geen stem en speel je vanuit first-person perspectief, zodat je geen idee hebt hoe dit figuur eruitziet. Zou Ubisoft bewust de identiteit van het karakter proberen te verbergen? Nu wil ik niet meteen roepen dat we met Aiden spelen, maar misschien is het wel een personage dat we in Watch Dogs weer tegenkomen. Verder weten we dat Watch Dogs zich afspeelt in Chicago. En wat wil het toeval? In Black Flag gaat je baas Olivier op zakenreis naar (je raadt het al) Chicago. Conclusie: of Ubisoft voert z’n Easter eggs erg ver door, of er is weldegelijk meer aan de hand...

 

Meer verdachte zaken?

Maar niet alleen is er een link te maken tussen het hedendaagse AC en Watch Dogs, dit lukt ook met het historische gedeelte in Black Flag. Kenway is op zoek naar de Precursor artefact, waarmee je de locatie van wie dan ook ter wereld kan bepalen. Iets dat verdacht veel lijkt op de mobiele technologie van ctOS. Het is in ieder geval makkelijk voor te stellen dat het ctOS zo’n typische uitvinding zou zijn die de Templars maar al te graag te pakken zouden krijgen. Willen de Templars (en Abstergo) immers de mensheid niet ook controleren om hen van zichzelf te redden? Ook vind ik het toch wel frappant dat we best wel een klein poosje hebben moeten wachten op Watch Dogs. Naar mijn idee doet Ubisoft anders ook niet zo heel erg moeilijk over een paar overgebleven bugs. Misschien zit er dus wel meer achter de vertraging dan dat de game nog (zoals men dat in dev-land zo mooi kan zeggen) ‘gepolijst’ moest worden. Zou de vertraging soms opzettelijk doorgevoerd zijn juist om ons de tijd te geven eerst door Black Flag heen te gamen en Ubisoft de tijd te geven Watch Dogs ook aan de AC-serie te linken?

Assassin's Creed IV: Black Flag versus Watch Dogs

Dat Black Flag vol zit met Easter eggs mag in ieder geval duidelijk zijn, maar waar zouden deze dan op kunnen wijzen? Is het geen gedeeld universum dan wellicht toch wel op een soort toekomstige merger van de franchises? Zo heeft Ubisoft bekendgemaakt bezig te zijn met zowel een AC- als een Watch Dogs-film, waarbij men zelf de touwtjes strak in handen wil houden. Denk eens aan een The Avengers-achtige constructie door te beginnen met individuele films en later over te gaan tot crossovers. Zou best leuk zijn toch?

 

Far Cry 3: de derde speler

Dus, waar hebben we mee te maken: een aantal leuke Easter Eggs of echt een gedeeld universum? En stel je voor dat Ubisoft daadwerkelijk zo’n gedeeld universum bevestigt, hoeveel andere games spelen zich dan hierin af? Ik wil de theorie in ieder geval nog iets verder doorvoeren door ook de Far Cry-serie te betrekken in deze Feature. Ook al word ik meteen tegengesproken door meneer Darby mcDevitt:

“Just a bit of wistful fun, that’s all. It’s hard enough keeping one game universe consistent… if we took up the task of juggling three, spacetime would collapse upon itself.”

Maar goed, hoe harder ze schreeuwen, hoe meer ik denk dat ik gelijk heb. Ik presenteer bewijsstuk 1. Uit alle citaten die je maar kunt bedenken uit alle boeken, films en andere zaken ter wereld beginnen Far Cry 3 en AC III beide met hetzelfde citaat. Een citaat dat afkomstig is uit de klassieker van Lewis Carroll: Alice in Wonderland. Check onderstaande screenie.

Assassin's Creed III versus Far Cry 3

In AC III worden de woorden uitgesproken door Shaun terwijl je de deur naar de tempel openmaakt en in Far Cry 3 is het ’t eerste dat je ziet als je de singleplayer campaign start. En ik geef toe, beide games lijken verder op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar te maken te hebben, maar hoe groot is de kans dat de verantwoordelijke teams dezelfde geniale gedachte hadden er hier pas achter kwamen toen hun games al in de winkel lagen…

Daarnaast maakt ook Abstergo zijn opwachting in Far Cry 3. Zo vind je het logo bijvoorbeeld in een bunker. En ja, dat is hetzelfde Abstergo dat we ondertussen kennen van zowel de AC-serie als Watch Dogs. Verder zou je erover kunnen redetwisten dat de eilandbewoners in Far Cry 3 ook onderdrukt werden, er waren mercenaries aanwezig en we weten ondertussen dat Abstergo ook de gezelligste niet is wat betreft hun plannen voor de mensheid. En dan ten slotte om het cirkeltje mooi rond te maken: er komt ook een Far Cry-film...

Abstergo in Far Cry 3

Dan rest alleen nog de vraag: waar hebben we precies mee te maken? Is het een slimme manier om een soortgelijk thema vanuit verschillende invalshoeken te belichten en daarnaast Easter Eggs als een soort fanservice te bieden? Of spelen de games zich daadwerkelijk in hetzelfde universum af? Zolang men bij Ubisoft de kaken op elkaar houdt, zullen we nooit totale duidelijkheid krijgen... Maar misschien is dat ook wel het beste. Kunnen wij lekker fantaseren! Neem hieronder vooral de ruimte voor je eigen complottheorieën.

REACTIES (53) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord