Het Eiland VanAnimal Crossing-eilanden van PU-redacteuren gereviewd 

Het Eiland Van – Animal Crossing-eilanden van PU-redacteuren gereviewd 2020-06-07T15:53:19
Animal Crossing: New Horizons is al een tijdje uit en onze redacteuren zijn druk bezig geweest om hun eiland tot op de laatste centimeter vol te bouwen. In ‘Het Eiland Van’ bezoekt vakantieconnaisseur Jacco Animal Crossing-eilanden om ze te voorzien van een uitgebreide review.

Welkom bij de eerste editie van Het Eiland Van, het programma waarin ik op vakantie ga en eilanden voorzie van een kritische, doch eerlijke review. Voordat ik m’n zonnebril opzet en met Dodo Airlines naar de meest exotische bestemmingen vlieg, moeten we het even hebben over de spelregels.

Ten eerste overziet een derde, onafhankelijke partij het proces van vliegveld tot vliegveld om ervoor te zorgen dat reviews zo objectief mogelijk zijn. Dat betekent geen vriendendiensten (ook al gun je al onze redacteuren natuurlijk een goede recensie) en al helemaal geen giften of fooien! Daarnaast wordt elk eiland steevast beoordeeld op vier cruciale onderdelen met een score van 1 tot 5: ambiance, vormgeving, accommodaties en Insta-proofness.

Ambiance is heel algemeen: hoe is de sfeer? Zijn de bewoners een beetje vriendelijk? Vormgeving spreekt voor zich: wat voor stijl hebben de gebouwen? Hoe is het eiland vormgegeven? En is er een beetje coherentie? Accommodaties zijn natuurlijk ook heel belangrijk op een eiland: je bent op vakantie en wil wat te doen hebben. Tot slot haakt Insta-proofness op alle onderdelen in, want kan je een beetje mooie kiekjes schieten op het eiland en nieuwe volgers krijgen?

Nu we dat uit de weg hebben, introduceer ik de eerste drie eilanden: Atlantica van Michel Musters, Momo Isle van Lucas May, en Doinktown van Dwayne Vrancken, ook wel bekend als Wimpie. Tijd om op reis te gaan!

Atlantica

De eerste kandidaat van Het eiland van is Michel Musters, de man die ruim 230 uur in de game stak en nog steeds niet is uitgespeeld. Wellicht heb je zijn bouwproces al voorbij zien komen op Twitter of YouTube, maar nu het eiland ‘redelijk compleet’ is, werd het tijd voor een bezoekje.

Ambiance 5/5

De heer Musters heeft met Atlantica een uitzonderlijk sfeervol eiland neergezet, dat van alle markten thuis is. Er zijn meerdere locaties om te relaxen, er galmt rijke verscheidenheid aan muziekgenres uit de verschillende boxen en zonnestralen en het geluid van stromende watervallen zijn nooit ver weg. Ook is de vibe zeer gastvrij, met een heus plateau vol bruikbare spullen voor gasten om mee te nemen. We spraken de roboteend Sprocket, dat ons ondanks zijn bijzondere uiterlijk met open armen ontving. ‘Atlantica is een paradijs met alles erop en eraan’, zegt hij. Helemaal mee eens, vijf punten.

Animal Crossing

Vormgeving 4/5

Dat Atlantica van alle markten thuis is, betekent ook dat er veel architecturale invloeden aanwezig zijn. Voor een enkeling is dat wellicht verwarrend, maar over het algemeen zet deze veelzijdigheid Musters’ creatie kracht bij. Voor de liefhebber van Aziatische invloeden is er een ware Japanse winkelstraat dat uitloopt in een troon met bijbehorende gong en zijn diverse locaties gemaakt met bamboe. Er zijn echter ook minder uitbundige, strak vormgegeven gebouwen en locaties. Neem het terras met een van het eiland aflopende waterval, de brug over de centrale rivier en de moderne woonkamer van de heer Musters zelf. Vier punten.

Accommodaties 5/5

Voor een vakantie-eiland is er op Atlantica zeer veel te doen, ook dingen die je niet snel op andere vakantiebestemmingen vindt. Zo zijn er veel uitgebreide sportfaciliteiten, een absolute must voor de sportieve bezoeker. Zo zijn er een complete outdoorgym, een basketbalveld en een flinke klimmuur. Om te relaxen is er ook van alles: een spa, meerdere strandtentjes, een kampeerplek, een arcade en een zeer chique restaurant waar je moet reserveren om een lekker hapje te eten. Bovendien heeft museumketen Blathers een grote locatie gevestigd op het eiland en is er een buitenbibliotheek voor de echte cultuursnuivers. Heel indrukwekkend: vijf punten.

Instaproofness 5/5

Met zoveel verschillende accommodaties en bouwstijlen is Atlantica een goudmijn voor spectaculaire Instagramfoto’s. De zonsondergang bij de vele strandtentjes, actiefoto’s in de gym of zoals onderstaande foto eten in de typisch Amerikaanse diner: het is er allemaal. Wie indruk wil maken heeft eigenlijk geen filters meer nodig. Vijf punten.

Momo Isle

Het tweede bezoek is aan het pittoreske Momo Isle. ‘Momo is Japans voor perzik, de fruitsoort op het eiland’, vertelt eigenaar Lucas May. May is pionier op het gebied van vakantie-eilanden en was voor de officiële opening van het seizoen al flink op weg. Maar heeft hij deze voorsprong weten te behouden? Ik zocht het uit.

Ambiance 4/5

De sfeer van Momo Isle is zoals je kunt verwachten van een gevestigd vakantie-eiland. Het weer is uitstekend, er zijn uitgestrekte stranden en je vindt er een heerlijke verscheidenheid aan vegetatie. Dat de bewoners van een feestje houden bewijst de draaitafel op het strand, waar volgens de Engelstalige beer Pudge tot diep in de nacht wordt gefeest. ‘Verwacht hier geen pillen of andere gekkigheid’, vertelt hij me in zijn knusse houten vertrek. ‘Gewoon een gezellige beestenboel.’ Veel valt er eigenlijk niet meer te zeggen, de sfeer is meer dan prima. Vier punten.

Animal Crossing

Vormgeving 4/5

Momo Isle kent een redelijk consistente vormgeving, die culturele verrijking en rust uitstraalt. Bij binnenkomst maakt de heer May indruk met zijn sneeuwman, die op magische wijze in de zon blijft staan. De rode bloemen om hem heen symboliseren het bloed van de voormalige sneeuwman die wél smolt. Zo zijn er wel meer verwonderlijke aspecten, zoals een paaseilandbeeld, een raket en prachtig dinosaurusskeletten. Hier en daar zijn ook wat Japanse invloeden te vinden, zoals een prachtige vijver, en kun je via een ingenieus pad een privéstrand bezoeken voor absolute kalmte. De vormgeving van Momo Isle is verwonderlijk en fijn. Weer vier punten.

Accommodaties 3/5

Het aantal accommodaties is redelijk, al blijft er wat te wensen over. Zoals gezegd is er een hoop cultuur te snuiven, zoals in het Blathers-museum, en vind je hier en daar een plekje om te relaxen. Een centrale eetgelegenheid ontbreekt echter – ik moest een zak chips uit de lokale snackautomaat halen om niet hongerig het vliegtuig terug in te stappen. Ook is er helaas vrijwel geen sportgelegenheid, iets wat eigenlijk wel bij een modern vakantie-eiland past. Wél scoort Momo Island punten met de publieke toilet, want dat zie je niet vaak. Het rook er ook nog eens naar roosjes. Drie punten.

Insta-proofness 3/5

Ook de Insta-proofness scoort een voldoende. Er zijn een aantal plekjes om indruk te maken op je vrienden, waarvan we er twee willen uitlichten. De eerste bevindt in Lucas Mays huis zelf, namelijk een angstaanjagend waarheidsgetrouwe Twin Peaks-kamer. Wil je een vrolijker kiekje maken, dan is het vrijheidsbeeld een prachtige locatie met een mooie boodschap. Drie punten.

Doinktown

Het laatste eiland van deze editie is Doinktown, waar Dwayne ‘Wimpie’ Vrancken zo’n 140 uur in stopte om het op poten te zetten. Laat de meme-waardige naam je niet misleiden, want Doinktown is een heerlijke vakantiebestemming.

Ambiance 4/5

Er hangt een gemoedelijke sfeer op Doinktown. Opvallend is dat vrijwel iedereen een mondkapje draagt, wat iets gebroederlijks uitstraalt. ‘Je moet een beetje rekening houden met elkaars gezondheid. Maar verder doet het weinig af aan het vakantiegevoel’, zegt de kikker Raddle. Daar ben ik het absoluut mee eens; iedereen gaat lekker z’n eigen gang, houdt afstand en groet me vriendelijk als ik passeer. Voor liefhebbers van fossielen is er zelfs een uitbreide collectie om geheel gratis mee te nemen, in overleg met de eigenaar uiteraard. Prima ambiance dus, vier punten.

Animal Crossing

Vormgeving 4/5

De vormgeving van Doinkdown is goed doordacht, zo bewijst de rivier die in een u-vorm over het eiland loopt. Vrancken speelt duidelijk graag met reliëf, want verschillende delen van het eiland zijn enkel begaanbaar via een trap of pilaren, waarbij je overigens goed moet uitkijken dat je niet van grote hoogte in het water valt. Ook is er een prachtige afwisseling aan verschillende soorten bomen, met een heus fruitbos waar bezoekers elk soort fruit als souvenir of tussendoortje kunnen meepikken. Het museum is duidelijk het pronkstuk, want dat staat op een opzienbarende verhoging en kent een net zo imposante ingang. Vier punten.

Accommodaties 3/5

De accommodaties op Doinktown zijn duidelijk gericht op sport, sport en nog eens sport. Weinig vakantie-eilanden bieden zo’n uitgebreid aanbod aan sportactiviteiten: een buitengym, klimmuur, voetbalveld, basketbalveld, pingpongtafel en meerdere fietsen om een toer te maken: het is geen wonder dat iedereen op het eiland zo fit is. Het enige nadeel daarvan is dat er voor liefhebbers van strandtentjes en ontspanning minder te doen is – los van de geinige arcadehal met allerlei klassieke games. Iets om rekening mee te houden dus. Drie punten.

Insta-proofness 4/5

Ook dit eiland heeft twee pronkstukken. Zelf neemt Dwayne Vrancken het liefst Instagram-foto’s bij het imposante museum, en we geven hem geen ongelijk. De jeugd zal echter eerder gaan voor het gigantische Godzilla-standbeeld, dat zó overtuigend is dat een jonge vogel getroost moest worden. Gegarandeerd een brute foto dus, als je iedereen in beeld krijgt. Vier punten.

Tot slot

Dat was alweer de eerste editie van Het Eiland Van! Al met al een geslaagde eerste ronde, als je het mij vraagt. Ik wil de organisatie en de deelnemers hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en moeite. Wil je nou ook een review van je eiland? Stuur me dan een foto en omschrijving op Twitter of naar m’n e-mail, dan selecteert de commissie vakantiebestemmingen

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord