Hardware Hitjes: Eindelijk nieuwe betaalbare videokaarten 

Hardware Hitjes: Eindelijk nieuwe betaalbare videokaarten 2019-02-28T22:37:53
Het heeft even geduurd, maar na bijna drie jaar komen er dan eindelijk nieuwe videokaarten voor een schappelijke prijs. Nvidia is de eerste met nieuwe betaalbare videokaarten en AMD reageert met mogelijke prijsverlagingen. Daarnaast heeft Microsoft de tweede generatie HoloLens gepresenteerd.

Microsoft introduceert HoloLens 2

Ruim drie jaar na het lanceren van de originele HoloLens introduceert Microsoft nu de HoloLens 2. Dit tweede-generatie model is weer niet bedoeld voor consumenten en kost liefst 3500 Amerikaanse dollars, maar geeft wel een mooi kijkje op een eventuele toekomst voor VR-headsets. 

Het nieuwe model heeft met name het grootste pijnpunt van de origine HoloLens verbeterd: de kijkhoek. Microsoft zegt de kijkhoek te hebben verdubbeld zonder het aantal pixels per graden te verlagen. In plaats van twee 720p 'schermen' heeft de HoloLens 2 er nu twee met een 2K resolutie. Door deze verbeteringen verdwijnen hologrammen niet meer uit beeld bij de kleinste beweging van je hoofd en wordt het gebruik een stuk minder vermoeiend. 

Ook aan de besturing is gewerkt. Waar je eerst de headset bestuurde met een beperkt aantal handgebaren, zou de besturing nu natuurlijk aan moeten voelen. Dat betekent dus meer mogelijkheden voor games, en dat ziet Epic Games CEO Tim Sweeney ook. Hij heeft aangekondigd dat de Unreal Engine 4 ook ondersteuning gaat bieden voor de HoloLens 2.

                      

Eindelijk een nieuwe betaalbare videokaart van Nvidia

Afgelopen vrijdag heeft Nvidia een nieuwe betaalbare videokaart gelanceerd. Na bijna drie jaar is er eindelijk een opvolger voor de GTX 1060 in de vorm van een GTX 1660 Ti. De videokaart is gebaseerd op dezelfde architectuur als de RTX-kaarten, maar beschikt niet over RT- of Tensor-cores voor ray-tracing en DLSS. Hierdoor is de chip een stuk kleiner en kan de grafische kaart dus ook een stuk voordeliger worden geprijsd.  

 

GTX1660Ti

 

De videokaart beschikt over 1536 rekenkernen met een boostfrequentie van 1770 MHz, al is dat laatste getal door GPU-Boost slechts een grove schatting. 6 GB aan GDDR6 moet de chip van textures voorzien en alles bij elkaar verbruikt de nieuwe grafische kaart slechts 120 Watt. In de praktijk betekent dit dat de GTX 1660 Ti ongeveer 40% sneller is dan zijn voorganger en vrijwel even snel is als de AMD Radeon RX Vega 56. Dat laatste is vooral indrukwekkend als we kijken naar het stroomverbruik: de RX Vega 56 verbruikt namelijk twee keer zo veel!

De Nvidia GeForce GTX 1660 Ti ligt al in de winkels vanaf 299 euro.

              

Nvidia GTX 1650 en 1660 verschijnen binnenkort in de winkels

De Nvidia GeForce GTX 1660 Ti is natuurlijk een mooi begin, maar heel goedkoop is hij nog niet. De goedkopere modellen, de GTX 1650 en 1660, zullen echter niet lang meer op zich laten wachten aldus Digitimes. De GTX 1660 zal volgens de bronnen van Digitimes al op 15 maart moeten verrschijnen met een adviesprijs van 230 euro. De GTX 1650 zal iets langer op zich laten wachten en komt op 30 april voor een kleine 180 euro in de winkels te liggen. 

GTX 1650

AMD's RX-kaarten zullen door een nieuwe line-up van Nvidia flink onder druk komen te staan. De kaarten van AMD zijn ondanks hun nieuwe naam namelijk gebaseerd op een oude architectuur. Met de komst van de GTX 1600-serie is het voor het eerst in bijna drie jaar dat er een volledig nieuwe architectuur op de markt verschijnt in het budget- en middensegment. 

'AMD Radeon RX 580 en 590 worden in prijs verlaagd'

De Italiaanse Bits and Chips claimt informatie te hebben dat de RX 580 en 590 in de Verenigde Staten in prijs worden verlaagd. De nieuwe Amerikaanse adviesprijzen moeten veranderen in 199USD voor de RX 580 en 229USD voor de RX 590. Op het moment van schrijven gebeurt er in Europa en de Verenigde Staten nog helemaal niks met de prijs, maar het kan even duren tot dergelijke aanpassingen zich doorzetten naar de webwinkels. 

RX590

Met deze prijsverlaging zou AMD wat meer concurrentie moeten bieden tegenover de GTX 1660 Ti en de nog onaangekondigde GTX 1660 en GTX 1650. Op 7 juli komt AMD pas met een aankondiging voor budget- en middensegment-kaarten, waardoor prijsverlagingen voorlopig de enige optie zijn. 

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord