GTA V - Humor in Games 

GTA V - Humor in Games 2018-08-06T11:53:11
In deze nieuwe Serial kijken we naar titels die komedie in games naar een hoger niveau hebben getild. En wie kan daar beter over schrijven dan de grappigste redacteur van PU? Helaas had Wouter geen tijd dus schrijft de op 28 na grappigste PU-redacteur over GTA V!

Hoe hebben we ooit kunnen leven in een wereld zonder Grand Theft Auto? De eerste 2 waren al hits maar de serie explodeerde echt met GTA III. Een van de eerste 3D open world games liet meteen zien dat dit genre big business was. Sindsdien is zo’n beetje alles een open world game aan het worden en heeft Rockstar flink wat concurrentie erbij gekregen. Maar qua humor kunnen weinigen nog tippen aan het fucked-up Amerikaanse microkosmos dat iedere GTA weer schept. Naar mijn mening doet GTA V dit als de allerbeste. De kwaliteit druipt uit iedere porie van deze titel, maar de humor is het kroonjuweel.
  

Michael, Franklin en Trevor

In GTA V speel je met 3 personages die gaandeweg geïntroduceerd worden. Michael De Santa is de eerste en is een typisch GTA-personage maar dan wel een die de game al uitgespeeld heeft. Hij is uit de misdaad gestapt en kreeg alles wat zijn hart begeert. Tegelijkertijd heeft hij een strippenkaart bij de psychiater, is hij vervreemd met zijn vrouw en 2 kinderen, en krijgt hij woede-uitbarstingen die tot een paar verdomd lastige (en grappige) situaties leiden. Misdaad wordt de uitlaatklep voor zijn midlifecrisis, nadat hij in contact komt met GTA V-personage 2: Franklin Clinton. Deze jonge, nuchtere autodief werkt verrassend goed als de ‘straight man’ tussen Michael en het derde speelbare personage Trevor Philips.

Grand Theft Auto V    

Een psychopaat spelen

Trevor is de eerste keer dat je een echte psychopaat speelt in GTA. Hij is chaos op 2 benen: een realistische vertolking van de hoofdpersonages uit eerdere GTA-hoofdrolspelers. Kon je in de oude games bonusmissies spelen om zoveel mogelijk mensen neer te knallen met een specifiek wapen, in GTA V zie je eerst een cutscene waarin Trevor ruzie krijgt met militairen omdat ze grappen maken over zijn Canadese accent. Het is GTA pur sang en in de realistische setting van deel 5 nog schokkender en grappiger. De grap is compleet als je aan het eind van de game ontdekt dat Trevor een enorm moederskindje is.

    

Britse humor over Amerika

Er hangt altijd iets cynisch aan de games van Rockstar. Soms zwartgallig zoals in Max Payne 3 en Manhunt, maar meestal met het soort diep sarcastische humor dat je in Britse sitcoms en films ziet. Niet toevallig zijn de broertjes Sam en Dan Houser geboren en getogen Britten. Je zou het niet verwachten, gezien hun games vaak zo über-Amerikaans zijn, maar de Housers hadden de touwtjes ook met GTA V nog steeds stevig in handen!

De Housers zijn verder vrij op zichzelf en geven zelden interviews. Wel weten we dat ze (vaak in combinatie met andere getalenteerde schrijvers) fucking grappige games kunnen maken. Al je geliefde hilarische Rockstar-games hebben schrijfwerk van deze gasten. Gecombineerd met de gave om topprestaties uit de stemacteurs te krijgen, zorgt dat voor vuurwerk.

Uiteraard houden ze ook van de nodige controverse. Van het ‘realistische’ geweld in GTA III, de hot coffee mod in GTA San Andreas, het dronken rijden in GTA IV en de martelscène in GTA V. Meestal wordt het opgeklopt door de conservatieve media, maar feit is dat het ontwikkelteam gepusht heeft voor deze toevoegingen. Met uitzondering van de Hot Coffee mod, dat een onafgewerkte seks-minigame was die per ongeluk in de code bleef zitten, heeft het een doel. En dat doel is om de fucked up samenleving van de GTA-wereld te tonen. Het is de “American Dream” die uit de hand is gelopen.

GTA V    

Geld en macht

Er is geen happy end. Er is geen beloning voor wie volgens de regels speelt. Er is alleen de jacht op geld en macht. Meestal allebei. Dat is doordrenkt in alle opdrachten, personages en gesprekken van voorbijgangers in GTA V. Diezelfde cynische ondertoon over de Amerikaanse samenleving vind je ook in andere Rockstar-games zoals Red Dead Redemption en Bully. Er zijn genoeg succesvolle open world-games verschenen, sommigen zelfs met hun eigen satirische stijl, zoals de Saints Row-serie en Watch_Dogs 2. GTA en in het bijzonder GTA V laten echter een kant van de VS zien die we zelden krijgen te zien in games.

Het ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ creëert namelijk ook onbegrensde gekken. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die bij enge figuren zoals Donald Trump en Alex Jones denkt: “wow, die kunnen echt zo NPC’s in GTA worden”. Maar de waarheid is dat vóór de allereerste GTA de VS ook al louche vastgoedmagnaten en schreeuwende radio-DJ’s met conspiracy theories had. Ik ben er als nuchtere Nederlander alleen voor het eerst in aanraking mee gekomen door de GTA-games.

Grand Theft Auto 5    

Politieke boodschap

Maar voor een diepe politieke boodschap hoef je niet aan te kloppen bij GTA V. Het is altijd geschreven vanuit het perspectief van een witte Amerikaan en zowel conservatieve als progressieve denkbeelden worden op de hak genomen. Wat dat betreft lijkt GTA V nog het meest op South Park. Als er een overkoepelende boodschap in GTA V zit, dan is het dat hebzucht en misdaad slecht zijn. Niet echt iets om een hele Feature over te schrijven… maar de weg naar die boodschap is awesome!

Net als de rest van de wereld kijk ik iedere keer weer reikhalzend uit naar de volgende GTA. Het vijfde deel is ook in 2018 het leukste lachspiegelpaleis van de ‘American Dream’. Los van de geweldige gameplay en het online segment dat de game eindeloos speelbaar maakt, vind ik GTA V daarom al een klassieker en een van de grappigste games ooit!

 

Humor in Games Serial

Coming soon

  • De Paper Mario-serie
  • The Witcher 3: Wild Hunt

Super Paper Mario

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord