Graddus speelt random spelletjes vol. 3 

Graddus speelt random spelletjes vol. 3 2018-03-28T14:52:28
Graddus heeft om precies te zijn 1106 games. Voor de Xbox One, PlayStation 4 en Switch natuurlijk, maar ook veel ouwe meuk. Speciaal voor PU.nl pikt de baklap vijf random games uit zijn enorme collectie en speelt ze nog eens rustig door...
Met 1106 games in je collectie zijn er van die momenten dat keuzestress je overweldigd. Wat? De? Fuck? Moet? Ik? Spelen? Voor deze feature laat ik het lot beslissen: mijn vriendin noemt een getal tussen de 1 en 1106, en de daarmee corresponderende game steek ik in mijn console.
Duidelijk? Let's go!
    

Game #150 – Turok: Dinosaur Hunter

Ah, Turok. Een vriend van me had als één van de eersten een Nintendo 64 en elk tussenuur (of vaak ook tijdens de les) speelden we die game. De dino's, de jungle, de wapens: boy wat was dat vet! Let wel, GoldenEye 007 kwam pas een jaar later uit, dus wisten wij veel dat het nog véél beter kon... Toch heb ik altijd een soft spot voor Turok gehouden, en als ik mijn N64 aanslinger steek ik Acclaim's dinoshooter er sowieso even in. Ik ken de game dus op mijn duimpje.
Het tofste blijft de sfeer. Sure, de jungle heeft niet eens 1/100e van de begroeiing die moderne spellen op je scherm toveren, maar met beperkte middelen haalde men het onderste uit de kan. Neem het geluid: opzwepende drumbeats, terwijl er in de verte een oerkreet klinkt. Een aap? Een *slik* velociraptor? Je hart bonst in je keel. Zelfs de typische N64-mist (bedoelt om pop-up te maskeren) heeft een mysterieus effect.
Na het geweldige deel 2 raakte Turok helaas steeds meer aan lager wal. Turok 3 was matig, Turok Evolution nog matiger en over die verrotte 360/PS3 reboot wil ik het niet eens hebben. Kom op gamemakers, wie haalt deze oude held uit het slop...?
  • Collectability score: 80%                                        

Turok
     

Game #794 – Left 4 Dead

Holy fuck, de servers van Left 4 Dead. Ze leven! Binnen 3 seconden zit ik in een game, waar ik overigens net zo snel weer uitgetrapt word omdat er natuurlijk alleen nog maar cracks spelen en ik na al die jaren vergeten ben dat je boomers niet in hun dikke buik moet schieten want FUBAR.
Na een beetje oefenen zit ik er echter weer helemaal in. Vergis je niet: ik speelde deze game back in de day ka-pot, heb zelfs de achievement waarbij geen enkele survivor schade mag oplopen nadat je de reddingshelikopter oproept dus samen met Zoey etc. door de gangen van Mercy Hospital struinen voelt als een warm bad met nostalgische kruiden.
Wat opvalt is hoe goed Left 4 Dead anno 2018 nog meekomt. Het blijft tof om met de survivors te surviven, maar nog toffer is in de huid van de monsters kruipen en die ene sukkel die van de groep afdwaalt te grazen te nemen. Ha!
Bizar eigenlijk hoe Turtle Rock z'n magie kwijtraakte met dat gedrocht Evolve...
  • Collectability score: 75%

Left 4 Dead
     

Game #333 – Warcraft 2: The Dark Saga

Ooit, lang voordat Warcraft eigenhandig het MMO-genre creëerde, was Blizzard's paradepaardje 'maar' een RTS. Maar wel een RTS waar ik verdomd veel plezier aan beleefd heb! De stemmetjes van de units staan voor eeuwig op mijn prefrontale cortex gebrandt. 'Milord?', 'For the Alliance!' en natuurlijk het onvergetelijke 'Hopta'. Of was het nou 'Lokta'? Tja, whatevah...
Deze PlayStation 1-versie kocht ik ooit voor completeness sake, maar uiteindelijk speelde ik de hele campaign gewoon weer door. Ook nu heb ik al na twee levels de smaak te pakken. De soundtrack is serieus één van de beste gamecomposities ooit, zodat de relatief trage basisopbouw niet frustrerend maar juist heel zen is. Daarnaast is Warcraft II perfect in balans; voor elke human onderzeeër hebben de orcs wel een vliegende draak als counter, en vice-versa.
Na Warcraft en Command & Conquer ben ik het RTS-genre een beetje uit het oog verloren. Daarom mijn vraag: wat zijn tegenwoordig de must-play toppers? Geef een gil in de comments.
  • Collectability score: 90%

Warcraft
    

Game #581 - Formula One 05

Ik heb voor elk systeem meerdere Formule 1-games. Het was dus nooit de vraag óf er een in deze serial zou komen, maar wanneer. Vandaag is het zover en met de start van het nieuwe F1-seizoen is de timing perfect!
Formula One 05 is één van de laatste delen voordat Sony er definitief de stekker uittrok. De F1 zat na het saaie tijdperk Schumacher in een dip en de games verkochten niet; het zou vanaf 2006 zelfs drie jaar duren voordat Codemasters de licentie oppikte!
Voor fans als ik bijzonder frustrerend. Helemaal omdat de Formula One-titels gewoon goed waren. Psygnosis had het circus helemaal in de vingers en leverde met 05 misschien wel het beste deel uit de serie af. De bolides besturen supersoepel en grafisch ziet het er nog prima uit. Het gevoel van snelheid is zelfs onovertroffen, wat vooral komt door de ietwat cartoony windflarden die langs je wagen vliegen.
Max Verstappen's papa Jos was net een jaar gestopt, maar de Nederlandse F1-eer werd hooggehouden door Christijan Albers en Robert Doornbos. Nice.
  • Collectability score: 55%

Formula
    

Game #1 – Super Mario Bros.

Game nummer één op mijn lijst is een spel waar het voor velen ook letterlijk mee begon: Super Mario Bros. voor de NES! Ik denk niet dat deze titel verdere introductie behoeft, dus laten we meteen tot de chase cutten: is ie shit vandaag de dag nog een beetje leuk?
Ja, dat is het. JA, DAT IS HET!!! De muziek, de graphics, de soepele controls... Als een acrobaat ren ik door level 1 (ik weet zelfs nog onder welke pixel dat extra levensblok zit), en op de automatische piloot spring ik in level 2 naar de warp zone voor wereld 4. Maar wacht eens... Gedecideerd druk ik op de NES-resetknop. Ik ga geen shortcuts nemen; ik ga dit legendarische avontuur tot de laatste druppel uitwringen!
Iets meer dan twee uur later ren ik onder Bowser door en dump de dikke hagedis in de lava. 'Thank you Mario!', schreeuwt de prinses. Nee, dank JOU schat. Dat je tot in het einde der tijden gekidnapt mag worden zodat wij je kunnen redden...
  • Collectability score: 1000%

Super Mario Bros

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord