Graddus op gamejacht: aflevering 1 

Graddus op gamejacht: aflevering 1 2018-02-26T10:12:46
Graddus houdt van retrogames. Regelmatig struint hij tweedehands winkels, beurzen en het internet af op jacht naar pareltjes. Voor deze serial neemt hij ons mee tijdens zijn zoektocht...

Voor de eerste aflevering van deze serial houd ik het simpel: ik ga langs bij twee van 's lands bekendste tweedehands gamewinkels. Daar moet haast wel iets vets te vinden zijn, toch...?
   

Vrijdagavond 19:34, winkelcentrum Hoofddorp...

Als je me vijftien jaar geleden had gezegd dat ik ooit voor mijn plezier naar Hoofddorp zou gaan, had ik je voor gek verklaard. Maar inmiddels is Amsterdam overgenomen door toeristen en biedt winkelcentrum Hoofddorp een lekker rustig alternatief. Je hebt hier alle grote ketens, waaronder de bekende groengele gamespecialist. Zeker, hun prijzen zijn vééééél te hoog, maar het assortiment is ruim en ik kom altijd wel met één of twee spelletjes thuis. Wat zou ik vandaag scoren?

Graddus gamejacht 

Ik begin bij het rek PlayStation 2-titels. De GTA-serie, Kingdom Hearts, Metal Gear Solid... Heb ik allemaal al. Da's toch een probleem voor de gevorderde retroverzamelaar: hoe groter je collectie, des te kleiner de kans dat je een ontbrekend puzzelstukje treft. Gelukkig heb ik een extreem brede smaak, dus graai ik Yakuza uit de schappen. Ik heb altijd al eens aan die serie willen beginnen en voor 9,98 euro kan ik me er moeilijk een buil aan vallen.

De merchandise laat ik voor wat het is en ook de Xbox One- en PlayStation 4-schappen loop ik voorbij. Mijn current-gen backlog is al groot genoeg. Ook de tweedehands Switch-sectie, hoe verleidelijk ook, laat ik links liggen; de prijzen zijn toch bijna hetzelfde als nieuw. Wel stop ik even bij de PS3-games. Ik had altijd een Xbox 360 als main-console en de laatste jaren loop ik de 'achterstand' nog even in. De meeste exclusives heb ik inmiddels rond, maar het blijft ook leuk om 360-favorieten nogmaals een slinger te geven op de PS3. Hitman: Absolution bijvoorbeeld, alsook The Orange Box. Daarnaast graai ik Star Wars: The Force Unleashed II mee: die had ik nog nooit gecheckt. De verhalen over deze sequel zijn allesbehalve positief maar misschien dat een wansmaakgamer als ik er wel wat mee kan.

Graddus gamejacht 

En zo eindigt mijn bezoekje aan Hoofddorp met een redelijk gevulde tas. Benieuwd of ik morgen ook slaag, als ik die andere grote tweedehands gamezaak bezoek!
   

Zaterdag 17 februari 13:16, Kinkerstraat in Amsterdam

Ik hou van de Kinkerstraat. Het is druk, het bruist en je vindt er letterlijk alles. Zelfs tweedehands games! Na een bijna-aanrijding met een tram bereik ik mijn doel: de roodwitte entertainmentzaak met de naam die rijmt op 'sex'. Ik kom hier graag, al was het maar om door de uitgebreide DVD-collectie te snuffelen met topfilms als Die Hard II voor 0,50 cent.

Ook het game-aanbod is lekker divers. Sure, ik mis bv. SNES en N64-cartridges, maar voor wat recentere retrospelletjes heb je hier best goede deals. Wat dacht je van Binary Domain voor 3 euro? De complete Halo-collectie op de 360 voor nog geen tientje? Of het underrated Alpha Protocol voor *slik*, 1 euro? Jep, de prijzen zijn hier een stuk schappelijker dan bij de concurrent.

Graddus gamejacht 

Helaas heb ik al die shit al thuis staan dus focus ik me voor nu op het schap GameCube-games waar toch een titeltje of twintig staat. Mario Golf, Mario Kart... Hé, zie ik daar nou echt Fire Emblem: Path of Radiance? Daar zoek ik al tijden naar! Wat een vondst!!

Mijn blijdschap verdwijnt spontaan als ik het prijskaartje van 120 euro zie. Bah. Die moet bijvoorbeeld online toch wel goedkoper te krijgen zijn... Sowieso vallen de tweedehands gamezaken een beetje tegen voor écht hardcore gamejagen. Ook vandaag kom ik thuis met slechts een handvol games, waaronder toch maar die Mario Golf voor 12 euro en Timesplitters 2 voor de PS2 à 5 euro.

Leuke deals, maar al met al kan ik retrogamehunten in tweedehands winkels niet hoger dan een 6+ geven. Prima voor beginners, maar gevorderde jagers storen zich vooral aan het gebrek aan games van meer dan twee generaties geleden...

Graddus gamejacht 

Voor de volgende aflevering van deze serial duik ik het internet op, terwijl ik in aflevering 3 een heuse gamebeurs bezoek. Tot dan!

  • Zondag 11 maart - Aflevering 2: online shoppen op Marktplaats etc.
  • Zondag 22 april - Aflevering 3: retrogamehunting op een gamebeurs

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord