Graddus doet Battle Royale: Tetris 99 

Graddus doet Battle Royale: Tetris 99 2019-06-05T11:51:10
Als een Battle Royale-game 100 spelers heeft, win je gemiddeld 1 op de 100 potjes. Toch? Graddus ontdekt in deze serial dat de harde realiteit toch nét even anders ligt...

Wanneer zelfs Nintendo achter een hype aanloopt weet je dat het waarschijnlijk geen hype meer is, maar een blijvertje. Ik heb het natuurlijk over Tetris 99. Op het eerste oog een variant op de bekende game met blokjes, bij nadere inspectie één van de meest hardcore, meedogenloos verslavende Battle Royale-games op de markt. Het spel is gratis voor iedereen met Nintendo Switch Online, dus hoog tijd om die shit een slinger te geven.

Voor een Tetris-meastro als ik is die eerste plek natuurlijk slechts een kwestie van tijd! (spoiler: niet dus...)

Tetris 99  

Niemand zegt Tetris

Het is grappig. Vraag 99 fanatieke gamers naar hun beste game ooit, en niemand zegt Tetris. Toch heeft iedereen én hun moeders de game wel eens gespeeld, en komt-ie steevast terug in lijstjes met 'meest invloedrijke games ooit'. De kracht zit hem in de eenvoud: zeven verschillende blokvormen die langzaam naar beneden vallen. Maak verticale lijnen, en je wint. Laat de blokkenstapel te hoog komen, en het is GAME OVER BITCH!

In de loop der jaren hebben tientallen ontwikkelaars hun eigen draai aan het Tetris-concept gegeven, bijvoorbeeld met extra vormen of vreemde kleurtjes/patronen. Toch blijft de originele versie het beste. Tetris 99 begrijpt dat: het rommelt niet met de gameplay, maar voegt in de vorm van z'n Battle Royale-stand wél iets tofs toe. Jij tegen 98 anderen. Of zoals de game zelf zegt: 'You versus the World. Can you win it alll?'.

Nou, het eerste potje nog zeker niet. Met een 45e plek gaat het niet eens héél slecht, maar ik heb geen moment het idee dat ik voor de overwinning speel. De stapel grijze 'junkblokken' die andere spelers bij me dumpen wordt steeds groter, en eigenlijk loop ik voortdurend achter de feiten aan.

Tetris 99 

Een beetje mazzel

Het probleem is dat ik Tetris 99 op de traditionele manier speel: aan één van de randen een open rij vrijlaten en wachten op een 1x4 oftewel I-blok, om vervolgens een Tetris te scoren. Dat werkt in principe ook wel en je kunt er met een beetje mazzel best wel een keer de top twintig mee halen, maar wil je écht goed worden dan zul je meer moeten begrijpen van de vier Attack Modes (KO's, Badges, Attackers en Randoms) waarmee je 1 van de 98 andere spelers aanvalt, en de zogenaamde 'badges' die je aanvallen een multiplier geven.

Het lijkt een beetje abracadabra allemaal en eerst dacht ik ook 'rot op ik wil gewoon Tetris spelen', maar wil je voor een overwinning gaan dan is deze shit een must. Hieronder leg ik kort uit wat de verschillende Attack Modes doen:

  • KO's - Dump je lijnen bij tegenstanders die bijna dood zijn, zodat jij ze hopelijk de genadeklap uitdeelt. Hiermee verdien je een stuk van een badge zodat je nóg meer junkblokken bij andere spelers dumpt!
  • Badges - Target de persoon met de meeste badges. Ben jij degene die hem KO mept, dan gaan alle badges naar jou! Let wel op: deze spelers zijn vaak erg goed, dus bestaat er een kans dat hij/zij alle zooi bij jou dumpt en jij zelf het loodje legt...
  • Attackers - Met deze Mode dump je je blokken bij speler(s) die jou aanvallen. Handig als verdediging, omdat je het voor aanvallers lastiger maakt om combo's te maken.
  • Randoms - Hiermee val je een random speler aan. Niet echt handig in welk scenario dan ook - je kunt nog beter handmatig een 'slachtoffer' uitzoeken.

Word je zelf aangevallen? Maak dan combo's om de rij junkblokken die zich links van je speelveld opstapelt kleiner te maken. Zorg ervoor dat de rij blokken niet rood gaat flitsen/piepen; bij je volgende move worden ze over je heen gedumpt.

Extra tip: Bewaar altijd een lang 1x4 blok onder de (L)-knop, zodat je in tijden van nood een dikke combo kunt maken!

Tetris 99 

Ontzettend oude lul

Goed, laten we eens kijken hoe het met deze nieuwe kennis gaat. Hmmm, een 71e plaats. Niet helemaal wat ik ervan had verwacht... Het begint nog veelbelovend, maar op een gegeven moment word ik van vijf verschillende kanten loeihard aangepakt. Ik heb mijn aanvalsstand op KO's staan, dus misschien dat alle spelers die ik target 'Attackers' als Mode hebben? Ik probeer het nog een keer, nu wat rustiger/defensiever. En ja, met een verdienstelijke 34e plek gaat het een stuk beter. Wel merk ik naar het einde toe dat ik te weinig badges (aanvalskracht) heb om het de spelers die mij targetten echt lastig te maken. Halverwege switchen naar KO's of Badges is dus wellicht geen slecht idee.

Ik word een keer 40e, 31e en zelfs een keer 18e. De top vijftien blijft echter uit zicht, laat staan de laatste tien. Op een gegeven moment vallen de blokken gewoon te snel, zelfs als ik geen fast-drop gebruik. Eén keer zijn er nog maar 11 spelers over en lig ik er best goed voor maar maak ik één klein foutje waarna de andere spelers als hyena's op me duiken. FUUUUUUU!!!

Tuurlijk, er komt ook een stukje geluk bij kijken. Maar zelfs dan blijft Tetris 99, een op het oog supertoegankelijk stukje software, één van de meest meedogenloze Battle Royale-games OOIT. Of word ik gewoon een ontzettend oude lul en is deze game de game die me daar keihard mee om m'n oren slaat...?

Hoe zit dat hier? Jullie al een keer eerste geworden in Tetris 99? Hoe dan? Share het in de comments!

 

REACTIES (9) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord