Google Stadia in Nederland: welke internetsnelheid heb je nodig? 

Google Stadia in Nederland: welke internetsnelheid heb je nodig? 2019-03-20T14:20:13
Het onvermijdelijke is gebeurd: al jaren leek Google bezig te zijn een gameplatform voor te bereiden en te lanceren en sinds afgelopen dinsdag weten we dat het streamingservice Stadia gaat worden. Echter zijn er ook een hoop vragen, met name over de internetsnelheid die je nodig hebt voor Stadia. Karim heeft het uitgezocht!

Google Stadia, een zeer ambitieus project van Google, is sinds gisteren een feit. Later dit jaar kun je op je Android telefoon, Android tablet, Chromebook, in je Chrome-tabbladen en zelfs op je Chromecast aan de slag met games die je niet meer in een console steekt, maar simpelweg ergens vanuit een datacenter streamt. Dit zorgt ervoor dat jij thuis niet meer de nieuwste en hipste hardware hoeft te hebben, want dit gebeurt allemaal in de datacenters van Google. Echter verplaatst dit probleem zich mogelijk van de hardware van je PC of console, naar de snelheid van je internet. Daarom zoeken we in dit artikel even uit of Google Stadia haalbaar is in Nederland, welke provider je daar het best voor kunt raadplegen en of het überhaupt interessant is voor de gemiddelde Nederlander.

De benodigde snelheid van Google Stadia

Tijdens de persconferentie werd het niet duidelijk gemaakt, maar in een interview liet Phil Harrison weten dat je om een game in 1080p60 te spelen op Google Stadia, een verbinding nodig hebt van ongeveer 25 Mbit per seconde. Harrison verzekert zelfs dat het eigenlijk minder is dan die snelheid, maar om zeker te weten dat 1080p60 goed gaat, is een verbinding van minimaal 25 Mbit per seconde wel ideaal. In het geval van 4K, alhoewel onduidelijk is om hoeveel frames dat dan gaat, heb je volgens Google een verbinding van ongeveer 30 Mbps nodig. Volgens Google wordt dit mogelijk gemaakt door de innovatieve en effectie manier die het bedrijf gebruikt om de Stadia-ervaring bij jou of op je mobiel te krijgen. Is dit haalbaar voor de meeste Nederlandse huishoudens?

Voordat we op 4G ingaan, gaan we het eerst hebben over de vaste internetaansluiting bij jou thuis. Voor een goede Google Stadia ervaring heb je namelijk een stabiele en vrij snelle verbinding nodig. Eerst is het belangrijk om thuis te identificeren wat voor een verbinding je hebt. In Nederland zijn er doorgaans vier manieren waarop je verbonden kunt zijn met het internet via je provider, met de volgende maximale snelheden:

ADSL - 24 Mbps
VDSL - 100 Mbps
Kabel - 400 Mbps
Glasvezel - 1Gbps

Bron: Internetten.nl

Laat ik er dan wel gelijk bij zeggen dat dit de maximale snelheden zijn en dat vooral ADSL, dat al 1Mbps onder het vereiste voor een 1080p60 ervaring voor Google Stadia zit, een probleem gaat worden met deze service. Met een ADSL-verbinding haal je namelijk haast nooit deze theoretische maximale snelheid, door de afstand van je huis met de wijkcentrale. VDSL, de opvolger van ADSL, kampt met hetzelfde probleem, maar die verbinding heeft wat meer ademruimte als het gaat om Google Stadia.

ADSL en VDSL

Echter zou ik met een ADSL of VDSL verbinding een streamingservice als Google Stadia vooralsnog afraden. Waar je met ADSL waarschijnlijk op een lagere snelheid alsnog vloeiend kunt gamen in een lagere resolutie - Google heeft toegezegd dat de service meeschaalt met je verbinding - zijn er bij DSL-verbindingen zoveel factoren die de snelheid kunnen aantasten. Niet alleen de afstand tot de wijkcentrale, maar bijvoorbeeld ook Interactieve TV kan ervoor zorgen dat je internetsnelheid afneemt. Daarnaast zorgt een huishouden met meerdere personen ervoor dat iedereen het dus met die snelheid moet doen en iedereen die dus iets op het internet doet dus wat van die snelheid wegneemt. Een goede Google Stadia ervaring is daarom op ADSL in een huis van minimaal twee personen al vrij onmogelijk te noemen en via VDSL voorspel ik ook dat het vrij lastig wordt. Iedere vorm van internet, ook kabel en glasvezel, zouden last kunnen hebben van andere gebruikers op het internet die bijvoorbeeld een Netflix-serie kijken, maar de impact daarvan is veel minder groot dan op ADSL en VDSL verbindingen.

Waar we het tot nu toe alleen over de downloadsnelheden hebben gehad, kun je met name met ADSL ook een probleem krijgen met je uploadsnelheid. Alhoewel jij niet veel upload naar het internet met een dergelijke service, is het drukken op de knoppen van je controller en de registratie daarvan wel degelijk een upload dingetje. Als je dan een uploadsnelheid hebt die bij sommige ADSL-verbindingen niet eens boven de 1Mbps uitkomt, kan ook dat flinke problemen gaan opleveren. Vooralsnog raad ik Google Stadia of iedere andere gamesservice waarbij streaming nodig is, af met deze verbindingen.

Kabel en Glasvezel

In het geval van kabel en glasvezel wordt deze service wel ongelofelijk interessant. Met een kabelaansluiting haal je snelheden tot maximaal 400 Mbps, meer dan genoeg om zelfs met meerdere apparaten tegelijk gebruik te maken van Google Stadia. Nu ligt het natuurlijk aan je abonnement of je deze snelheden daadwerkelijk haalt, maar zelfs met de helft minder zit je comfortabel binnen de vereisten van de streamingservice van Google. Als je een glasvezel verbinding hebt, kun je natuurlijk helemaal los gaan en zou Stadia geen enkel probleem op moeten leveren.

De bottleneck zou ‘m echter dan nog kunnen zitten in je provider en je huidige abonnement. Er mag dan bijvoorbeeld wel kabel liggen in je huidige woning, maar als je een goedkoop abonnement hebt, zou je bijvoorbeeld bij Ziggo ook zomaar een abonnement van ‘maar’ 40Mbps kunnen hebben. Deze abonnementen leveren ook ‘maar’ 4Mbps uploadsnelheid, wat waarschijnlijk genoeg is om de latency tot een minimum te beperken, maar ook allesbehalve ideaal is. Om die reden is glasvezel dan ook de absolute winnaar als het aankomt op dit soort services. Het laagste abonnement glasvezel wat je kunt hebben levert een snelheid van 50Mbps en het voordeel van glas is, dat die snelheid zowel geldt voor je download als je uploadsnelheid.

Voordat je aan iets als Google Stadia begint is het dus verstandig om eerst te checken welk abonnement je thuis hebt, welke provider je hebt en wat je daadwerkelijke snelheid is. Providers als KPN en Telfort leveren bijvoorbeeld alleen DSL en glas, terwijl bijvoorbeeld Ziggo internet alleen levert via de kabel. Om te checken wat jouw daadwerkelijke snelheid in huis is, kun je bijvoorbeeld een website als Speedtest raadplegen.

Wi-Fi

Voordat we ons druk gaan maken om 4G, is het ook belangrijk om even genoemd te hebben dat bovenstaande maximale snelheden allemaal gelden voor een bekabelde verbinding. Via een Wi-Fi verbinding kun je een hele hoop van die snelheden verliezen en daardoor zou het kunnen voorkomen dat je thuis op je PC prima uit de voeten kan met Google Stadia, maar op je telefoon, tablet of Chromecast dus een dramatische ervaring staat te wachten. Gelukkig wordt de techniek achter Wi-Fi steeds beter en is er veel wat je zelf kunt doen om het beter te maken in je routerinstellingen. Daarnaast bieden de meeste routers tegenwoordig zowel een 2,4ghz netwerk als een 5ghz netwerk. Hoewel laatstgenoemde frequentie minder ver van de router gebruikt kan worden, haal je op dat netwerk vaak wel de snelheden die je ook in een bekabelde verbinding zou halen, terwijl 2,4ghz netwerken flinke problemen zouden kunnen opleveren met bijvoorbeeld Google Stadia. Draai daarom je Speedtest ook op je Wi-Fi verbinding als je Chromecast niet bekabeld is, of je van plan bent dit thuis te gaan gebruiken op je telefoon of tablet.

Mobiel internet

Nu je weet wat je thuis allemaal nodig hebt om een beetje fatsoenlijk aan Google Stadia te kunnen beginnen, is het nu de beurt aan het mobiele netwerk. Google belooft namelijk ook dat Stadia moeiteloos draait op mobiel en tablet, maar is het wel een realistisch streven dat we aan het einde van dit jaar allemaal buiten met onze telefoontjes Doom Eternal zitten te spelen?

Laten we ook voor mobiel internet de maximale snelheden eens even op een rijtje zetten, samen met de technieken die daarmee gepaard gaan:

HSPA Plus - 43Mbps
4G (LTE) - 150Mbps
4G Plus - 225 Mbps

Bron: Internetten.nl


Zoals gezegd vereist Google Stadia voor een 1080p60 game-ervaring maximaal 25Mbps, dus met iedere snelheid zou dit dan goed moeten komen. Echter zit de realiteit toch wat ingewikkelder in elkaar en zou ik zelfs durven stellen dat Google Stadia via je mobiele telefoon op straat voorlopig meer een droom dan werkelijkheid lijkt te gaan worden.

Mobiele abonnementen

Momenteel is het namelijk zo dat veel providers nog werken met internetbundels, die je bijvoorbeeld 10 of 20 gigabyte per maand geven om buiten mee te appen, filmpjes te kijken en PU.nl te bezoeken. Uit onderzoek van Digital Foundry blijkt echter dat Google Stadia ongeveer 20GB per uur wegslurpt om deze service mogelijk te kunnen maken. Dit houdt vrij letterlijk in dat je dus je GB’s voor de hele maand kwijt zou kunnen zijn aan een uurtje Google Stadia. Alleen hierdoor al, lijkt het in ieder geval op de korte termijn heel lastig te worden om deze service daadwerkelijk te gaan gebruiken buitenshuis.

Zelfs als je een onbeperkt internetabonnement hebt bij bijvoorbeeld Tele2 of T-Mobile wordt het een zeer lastig verhaal. Deze providers bieden namelijk ‘onbeperkt’ internet aan, maar geven je in werkelijkheid 5GB per dag om te besteden. Steeds als je dan meer wil gebruiken, kun je gratis 1GB meer aanvragen. Dit betekent vrij letterlijk dat je na een kwartier dus iedere paar minuten een SMS’je kunt sturen naar je provider met de vraag of je nog een GB mag omdat je nog niet klaar bent met je leveltje Doom Eternal. Dit sloopt de ervaring van Google Stadia en zorgt ervoor dat je ook met onbeperkt 4G een hele vervelende ervaring tegemoet gaat met de service in 2019.

Wel kunnen we met optimisme naar de toekomst kijken wat betreft Google Stadia op je mobiel. Het is de bedoeling dat 5G in 2020 wordt uitgerold in Nederland en met dat supersnelle netwerk zou het mogelijk moeten zijn om niet alleen Google Stadia te draaien, maar ook om de databundels echt onbeperkt te maken. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is helaas niet aan mij, maar de mogelijkheid om dat te doen is er. Als Stadia dit jaar lanceert, is mobiel gamen echter dus nog wel een utopie.

Overigens werkt de Speedtest tool ook gewoon op je mobiele internet. Zie jij het bijvoorbeeld toch wel zitten om iedere dag terwijl je 10 minuten op de bus staat te wachten toch aan de slag te gaan met Google Stadia, dan kun je altijd nog de internetsnelheid bij de bushalte meten. Dan zie je direct of het met de snelheid op die locatie überhaupt kan, want hierboven spreken we van theoretische maximale snelheden. Niet iedere 4G-verbinding doet wonderen en soms kan de snelheid flink inkakken, wat dus ook weer een nieuw probleem oplevert voor een service als Stadia. In het OV valt de verbinding soms volledig weg en in het midden van het land zijn zelfs nog delen niet eens gedekt met 4G, wat ervoor zorgt dat Google Stadia buiten de deur op sommige plekken - zelfs als je de datalimieten vergeet - simpelweg voor geen meter zal gaan werken dit jaar. Ik zeg dit jaar, want de toekomst ziet er met 5G wél rooskleurig uit.

Kort gezegd kunnen we wel stellen dat de release van Google Stadia eind dit jaar te vroeg komt voor mobiel internet, maar dat veel huizen in Nederland wel klaar zijn voor een streamingservice. Met een kabel of glasvezel aansluiting hoef je je in ieder geval om jouw verbinding geen zorgen te maken, terwijl het per DSL-verbinding verschilt of je comfortabel gebruik kunt gaan maken van Google Stadia. Op 4G is Google Stadia voorlopig echter nog een mooi beeld van wat de toekomst brengen gaat, maar wat in 2019 nog niet het geval gaat zijn.

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord