Gameseries die terecht dood zijn 

Gameseries die terecht dood zijn 2017-10-24T13:30:49
Gamers hebben een verschrikkelijk goed geheugen als het om goede gamefranchises gaat. Niet alle gameseries die dood zijn verdienden dat… maar sommigen juist wel! PeterKoelewijn kijkt naar slechte gameseries die terecht dood zijn!

Tony Hawk’s Pro Skater

Tony Hawk’s Pro Skater 2 behoort tot de beste games ooit gemaakt als ik de alien motherhive van het Metacritic hoofdkantoor moet geloven. En ook de vervolgen en spin-off series waren over het algemeen goed te pruimen. Toen begon Activision-Blizzard echter te kutten met de serie en zette ontwikkelaar Neversoft op Guitar Hero- en Call of Duty-vervolgen. De studio ging ter ziele in 2014 maar Activision wilde daarna nog één keer cashen op de Tony Hawk-naam met Tony Hawk’s Pro Skater 5. Een game zo buggy en lelijk dat critici unaniem het tot slechtste game van het jaar bestempelden. Is er nog ruimte voor een skategame op de markt? Absoluut! Zolang het maar niet Tony Hawk’s Pro Skater is want met het sluiten van Neversoft en zo’n waardeloos vervolg kan niemand het meer goedmaken!

Tony Hawk's Pro Skater 5   

Army Men

Vind je dat Call of Duty, Assassin’s Creed en Mario al veel games krijgen? Dan heb je vast nog nooit gehoord van Army Men. Deze gameserie over speelgoedsoldaatjes fikte sneller af dan een strohut op een vulkaan! De eerste paar delen waren nog wel oké, maar toen begon het krankzinnige releaseschema. Van 1999 tot 2002 verschenen er gewoon een stuk of 10 Army Men games! En de kwaliteit nam af naarmate de aantal releases steeg. De games werden wereldwijd neergesabeld en de verkoop donderde na een paar jaar ook eindelijk in want ontwikkelaar 3DO vroeg faillissement aan in 2002. Maar helaas ging de serie daarna nog even door onder een nieuwe eigenaar. De laatste Army Men-game verscheen in 2010 voor smartphones en verkocht zo kut dat niemand meer iets ervan verneemt. Gelukkig maar.

Army Men    

A2 Racer

Tegenwoordig zijn Guerrilla Games, Vlambeer en een sloot andere studio’s de vaandeldragers van de Nederlandse game-industrie. Maar in de dark ages (Lees: de jaren ’90) moesten we het doen met Davilex. Deze prutsers maakten allerlei tenenkrommende games, zoals Redcat en de Spannende Stedentocht waarin je als een kat met de stem van Carlo Boszhard Koningin Beatrix moest redden. Of AmsterDoom, waarin je Amsterdam alienvrij moest maken in een FPS die de DOM in DOOM stopte. Maar hun grootste hit is altijd A2 Racer geweest. Het makkelijkste racespel uit de geschiedenis van de mensheid. En daar is eigenlijk alles wel zo’n beetje mee gezegd. Een zaadloze raceserie waarin je over amper herkenbare Nederlandse wegen (en later Europese routes) moest voort karren. Dodelijk saai dus hopelijk zien we de digitale A2 nooit meer terug!

A2 Racer   

Postal

Postal is een beruchte serie geworden doordat de hele franchise een tijdje de koning van wansmaak was. De games zijn volledig toondoof en bevatten gigantische veel geweld, gevloek en ook stront. Dat zou op zich werken als de gameplay niet zo enorm ruk was! Niettemin ontstond er veel buzz rondom Postal en met name Postal 2 doordat o.a. Nieuw-Zeeland en Australië de game in de ban deden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Uwe Bolls Postal-film die bijna het concept ‘humor’ de nek omdraaide. Zelfs House of the Dead: Funny Version is grappiger… en dat is Uwe Bolls House of the Dead met ‘grappige’ sketches door de film verwerkt!

Postal 2

Postal is een serie waar alleen de developers van kunnen houden.
  

Alone in the Dark

Alone in the Dark is zo’n serie die steengoed was in het begin en daarna langzaam maar zeker afgleed naar absoluut shit. De klassieker uit de jaren ’90 kreeg in 2008 voor het laatst een reboot voor o.a. PS3, Xbox 360 en Wii maar die was al een parade van middelmatigheid vergeleken met wat o.a. Resident Evil en indie horrorgames toentertijd deden. De nagel in de doodskist verscheen echter zo laat als 2015 onder de naam Alone in the Dark: Illumination. Een co-op actiegame exclusief voor PC die ab-so-luut niets goed doet! De game heeft een zeldzaam lage Metacritic-score van 19 procent. Een gameserie die terecht in het donker gelaten mag worden… alleen… alleen in het donker. Snapt iedereen hem?

Alone in the Dark: Illumination   

Silent Hill

Van de ene afgegleden horrorserie naar de ander, want Silent Hill is inmiddels ook compleet crap. Silent Hill 2 staat bekend als een van de beste horrorgames ooit gemaakt. Konami heeft sindsdien echter flink zitten kutten met de serie… en eigenlijk hun hele bedrijfsvoering. Net als wel meer horrorseries maakte Silent Hill de fout in het HD-tijdperk om meer actie dan horror te bieden. De vervolgen zoals Silent Hill: Homecoming, Shattered Memories en Downpour werden steeds middelmatiger. Voeg daar twee even middelmatige films aan toe en een slecht ontvangen HD collection en je hebt een serie die een reboot nodig had.

Silent Hills

Aan het begin van de huidige consolegeneratie leek die er dan ook te komen. Hideo Kojima en regisseur Guillermo del Toro sloegen de handen ineen om Project P.T. te maken: een teasergame die uiteindelijk zou leiden tot “Silent Hills”. De fans keken er reikhalzend naar uit maar toen ontstond het drama rondom Hideo Kojima en Konami en werd de game geannuleerd. Inmiddels focust het bedrijf zich meer op pachinkomachines en is er inderdaad een Silent Hill speelmachine in Japan verschenen. Silent Hill is dood mensen… hoe eerder we het accepteren hoe sneller Konami de pachinkomachines naar Nederland brengt.

Medal of Honor

Medal of Honor verdient in de wereld van de bruine militaire shooters zeker een… uh, medaille. Shit dat klonk grappiger in mijn hoofd… anyway, de serie is slapende en dat mag zo blijven van mij. Best raar op zich want Medal of Honor was lange tijd dé historische shooter op de markt. Nu keren Battlefield 1 en Call of Duty: WWII terug naar het verleden en is Medal of Honor nog nergens te bekennen. Dat komt doordat de laatste rebootgame, Medal of Honor: Warfighter een enorme haastklus was. EA en ontwikkelaar Danger Close Games wisten ook niet echt wat ze met de serie moesten doen in 2012, dus werd het een soort Call of Duty kastopvulsel voor het najaar. Battlefield onder DICE wist echter een veel effectievere concurrent te zijn. En nu ze met Battlefield 1 ook historische veldslagen goed kunnen namaken, is er eigenlijk geen behoefte meer voor Medal of Honor. Een beetje jammer maar we weten allemaal dat EA keihard is op zakengebied. Vraag maar aan de ex-medewerkers van Visceral Games. Hahahahahaha… uh, too soon? Fuck wat keek ik uit naar Uncharted Star Wars…

Medal of Honor  

SimCity

Als je aan platformers denkt, dan denk je waarschijnlijk aan Mario. En als je aan stedenbouwgames denkt, dan is SimCity natuurlijk je eerste keus. Alhoewel, anno 2017 blijft het erg stil rondom de SimCity franchise. De serie van Will Wright was ooit huge op PC maar ook via diverse speciale consoleversies. Toen verscheen echter SimCity 2013 en werd alle goodwill door de plee gespoeld. Maxis en EA ontwikkelden de game met zeer strenge DRM waardoor je altijd online moest zijn. De game ging daardoor ten onder aan zijn eigen populariteit; iedereen wilde SimCity op dag 1 spelen waardoor de servers eruit klapten en sommigen dagen of zelfs weken niet konden spelen. Voeg daar maps aan toe die veel kleiner waren dan in de voorgangers en je had een game die tegenwoordig universeel gehaat wordt. Maxis ontwikkelde een jaar later een offline mode waardoor gamers eindelijk de singleplayer konden spelen zoals het bedoeld was. Wil je een meer recente city building sim, dan raad ik Cities: Skylines aan die superieur is in de meeste opzichten. Paradox Entertainment gaf de ontwikkeling groenlicht naar aanleiding van het SimCity debacle. De een zijn dood is de ander zijn brood!

SimCity   

Duke Nukem

Het is waar, de Duke is niet meer zo awesome als hij vroeger was. Daar hebben zijn laatste releases wel voor gezorgd. Duke Nukem 3D blijft een meesterwerk dat in de gamegeschiedenis thuishoort. Toen 3D Realms aan Duke Nukem Forever begon reikten de geldbergen tot de hemel en dat is ook meteen de reden waarom de ontwikkeling episch lang duurde. Gebrek aan focus binnen de studio leidde ertoe dat er meerdere keren opnieuw werd begonnen aan de game. 3D Realms moest in 2010 uiteindelijk noodgedwongen de franchise verkopen aan Gearbox Software zodat de ontwikkeling ook naar hen werd overgeheveld. Een paar jaartjes later kregen we Duke Nukem Forever dan eindelijk en tjonge jonge wat was dit het wachten NIET waard! Gedateerd in ieder opzicht was het vooral een bewijs hoe lullig Duke Nukem tegenwoordig is. Natuurlijk, wij houden van foute humor (daarom gaf Wouter DNF ook een voldoende) maar je kunt echt veel beter krijgen dan Duke Nukem. Voeg daar de luie toevoeging van de Duke in Bulletstorm aan toe en je hebt een gamepersonage die rijp is voor het bejaardentehuis.

Duke Nukem Forever

En zijn een boel series die nieuwe games verdienen maar er is slechts zoveel tijd, geld en talent in de wereld. Hopelijk heeft dit lijstje het weer wat makkelijker gemaakt, want hé, soms komen dromen uit! En nu heb ik weer zin om de Beyond Good and Evil 2-trailer te kijken. Als jullie nog meer crappy series kennen die dood mogen blijven, zet ze in de comments!

REACTIES (38) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord