Games tegen je winterdepressie 

Games tegen je winterdepressie 2017-12-19T15:55:33
Zit je er even helemaal doorheen? Of heb je gewoon een vitamine D tekort? Wat de reden van je winterdepressie ook mag zijn, wees vooral niet al te lang SAD... Het leven is best leuk. Om je een beetje op weg te helpen, kiest Alie 10 feelgood games uit.

Als je lijdt aan een Seasonal Affective Disorder heb je op een bepaald moment van het jaar last van depressieve gevoelens. SAD (geweldige afkorting, trouwens) openbaart zich het vaakst in de winter. Een gebrek aan zonlicht maakt mensen nou eenmaal niet vrolijker. Als je wel vrolijk wordt van gamen kun je in principe elke game inzetten om je winterdepressie tegen te gaan. Maar mocht je nou specifiek op zoek zijn naar de 10 perfecte counters voor je SAD, dan is deze feature voor jou.

Flower
        

Flower

Flower is (net als alle games in deze lijst) niet specifiek ontwikkeld om je psychische gezondheid te verbeteren, maar toch is dat precies wat deze vredige en dromerige game doet. Met zijn simpele esthetiek en verstilde soundtrack biedt Flower je een escape uit de realiteit. De game is net als bijvoorbeeld Journey heel anders dan de meeste games. Laat je gedachten - net als de blaadjes - meevoeren met deze rustige, en misschien zelfs therapeutische, ervaring.
    

Monkey Island

De Monkey Island-games zijn van een heel andere therapeutische waarde. Deze point-and-click adventures behoren namelijk tot de grappigste games ooit gemaakt. De geweldige personages, het slimme script en het combat-systeem dat gebaseerd is op beledigingen; Monkey Island tovert gegarandeerd een lach op je gezicht. Zeker met de Monkey Island: Special Edition Bundle (met daarin The Secret of Monkey Island: Special Edition en Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge) haalt je winterblues bakzeil.

Monkey Island
    

The Legend of Zelda: The Wind Waker

Sowieso doet de aanblik van de zee wonderen voor je gemoedstoestand. De game die de zee een super chille functie geeft, is The Legend of Zelda: The Wind Waker. Ik weet nog goed hoe ik deze game zelf nachtenlang speelde toen ik niet zo lekker in mijn vel zat. Vaak zonder een specifiek doel voor ogen, zeilde ik van hot naar her. Misschien had het te maken met het gevoel van vrijheid, maar ook als je je wel richt op het echt uitspelen van The Wind Waker weet deze game je zo te vangen dat je blues als sneeuw voor de zon verdwijnt.
   

The Elder Scrolls V: Skyrim

Een andere game die je helemaal op weet te slokken, is The Elder Scrolls V: Skyrim. Heb je zin in een superlange RPG, die je de komende maanden bezig kan houden, dan is deze game van Bethesda ideaal. De wereld vol draken, reuzen en vampieren, is in ieder geval een goede afleiding van de dagelijkse beslommeringen. Dus sluit voor nu ramen en deuren voor de grijze buitenwereld. Tegen de tijd dat je klaar bent met deze game is er weer genoeg vitamine D te verkrijgen in het echte leven.

The Elder Scrolls V: Skyrim
   

Minecraft

Weet je nog hoe goed het leven vroeger was? Geen zorgen, geen rekeningen, geen verplichtingen? Keer terug naar je jongste jaren met de eindeloze blokkendoos van Minecraft. Bouw dat huis aan het strand dat je altijd wilde, ga naar school op Zweinstein en verken à la Indiana Jones de tunnels vol gevaren. Als je het kan bedenken, kan je het in Minecraft maken. PS Ook als je je gewoon eens verveelt op een grauwe, grijze januaridag biedt deze builder de perfecte afleiding.
     

Aether

In Aether speel je een kind op de rug van een vriendelijk, octopus-achtig monster. Jullie verkennen planeten, waar jullie de problemen van de planeten (oftewel: puzzels) oplossen. Hiermee kleuren jullie de planeten in, die in eerste instantie monochroom qua palet zijn. Aether is misschien de minst bekende game in deze feature met games tegen een winterdepressie. Zonde, want deze eerste game van Edmund McMillen (Super Meat Boy en The Binding of Isaac) is het spelen wel degelijk waard, zeker in deze wintermaanden.

Aether
    

Animal Crossing

Als je van je SAD af wilt komen door verrekt schattige games te spelen, dan is er maar een optie mogelijk: Animal Crossing. Deze games plaatsen je in een onbekend dorpje, vol met onbekende dieren. Gelukkig zijn deze bewoners allemaal super aardig, zeker als je opdrachten voor ze uitvoert. En als je ze even zat bent, ga je gewoon lekker je huis inrichten. Nog niet eerder een Animal Crossing gespeeld? Om een klein beetje een idee te krijgen, kun je de mobiele game Animal Crossing: Pocket Camp checken.
    

Guitar Hero

Muziek is uiterst bepalend voor mijn humeur. Als ik verdrietig ben en een verdrietig nummer luister, kun je me helemaal opvegen. Maar als ik verdrietig ben en ik een vrolijk deuntje opzet, is de kans groot dat ik in ieder geval een stuk sneller over mijn ellende heen ben. Ik raad daarom Guitar Hero aan tegen een winterdepressie. Maar ook andere muziekgames als Rock Band, of ritmegames als PaRappa the Rapper, en dansgames als Just Dance, krijgen een stempel van goedkeuring.

Guitar Hero
    

LEGO

Oké, misschien werkt echt spelen met LEGO nog wel beter, maar ook de games in de franchise bieden verlichting tegen depressieve gevoelens. Al is het alleen maar omdat ze lekker kleurrijk en bijzonder grappig zijn. Daarnaast zijn er inmiddels zoveel uitgebracht dat er altijd een LEGO-game gekoppeld is aan jouw favoriete franchise. Lego Marvel’s Avengers, Lego The Hobbit, Lego Batman, Lego Harry Potter, Lego Star Wars, Lego Indiana Jones; als je de smaak eenmaal te pakken hebt, zit jij deze winter goed.
    

Super Mario Sunshine

Verlang jij ook zo naar de zon? Ik ben waarschijnlijk de enige Fries die niet per se zit te springen om een Elfstedentocht – alhoewel de zomerse variant op de fiets wel heel gezellig is. Met mijn voorliefde voor hogere temperaturen is mijn ultieme feelgood game natuurlijk Super Mario Sunshine. Ik hoef Super Mario Sunshine maar in mijn Nintendo GameCube te stoppen en ik waan me in tropische sferen. Ik zou de hele dag luieren aan het strand, ’s avonds de binnenstad verkennen en verkoeling zoeken bij F.L.U.D.D. Het leven is mooi, heus.

Super Mario Sunshine
   

Kennen jullie nog vrolijke, schattige feelgood games, die je met een glimlach achterlaten? Oftewel: welke game raden jullie aan bij een winterdepressie? Laat dit en nog veel meer weten in de comments!
   

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord