Filmvisie: Nederlandse bioscopen moeten beter 

Filmvisie: Nederlandse bioscopen moeten beter 2018-12-13T10:32:08
Lekker een avondje naar de film is in Nederland geen moeilijke opgave. Er zijn overal bioscopen, dus je kunt makkelijk je date, moeder, beste vriend of collega’s meenemen naar een film. LauraJenny doet dat regelmatig, maar weet ook dat het beter kan.

Op zich hebben we niet heel veel te klagen over de Nederlandse bioscoop. Er wordt enorm veel geïnvesteerd in apparatuur. Zo bekijken we al sinds 2012 alleen nog maar films die digitaal geprojecteerd worden. Er wordt bovendien van alles gedaan om de filmbeleving nog groter te maken: het beeld wordt scherper, het geluid wordt beter en er wordt geïnvesteerd in technieken als 4DX. Maar er wordt ook gekeken naar verbreding: vorig jaar bekeek ik een concertregistratie van Slipknot in de bios, en een maand later een balletvoorstelling van Romeo & Julia. En er wordt aan gamers gedacht: je kunt grote esportstoernooien zien in de bios.

Ik ben nog steeds heel blij met de abonnementsvormen die we hebben. Vroeger was dat er niet en dan kon je bij een wekelijks bioscoopbezoek al gauw 40 euro per maand neertellen in plaats van de 20 euro die het nu kost. Terwijl je met een pasje nog veel vaker naar de film kan als je dat wilt. En waarmee je bovendien korting krijgt op eten en drinken, evenementen en meer. Of je nu van arthouse-films houdt of van blockbusters, je kunt altijd voor een abonnement kiezen, dus dat is fijn als je regelmatig van een bioscoopbezoek geniet. Maar, niet alles is rozengeur en maneschijn. Wat mij betreft kan dit beter:

dicaprio
  

De tijden zijn vervelend

Het heeft te maken met wanneer je naar een bepaalde film wilt gaan, maar heel vaak kom je tot de conclusie dat een film die al een tijdje draait, alleen nog om onmogelijke tijden te zien is. Dan begint een film om een uur of 5, of juist veel laat om 22:00 uur terwijl je de volgende dag weer op tijd op je werk moet zijn. Of als je wilt double billen (twee films achter elkaar kijken), dan is dat ook vaak maar moeilijk te realiseren omdat er of veel te veel tijd tussen zit, of de tweede film al is begonnen als je uit je eerste film komt. Wat mij betreft mogen er meer films beginnen tussen 6 en 8. En die arthousefilm die Pathé af en toe ineens weer in de bios haalt voor het ochtendse seniorenuurtje, die mag van mij ook wel een keer ‘s avonds of in het weekend worden vertoond.

showtime
  

De Oscars zijn er niet te zien

Hoewel er in de bioscoop wel Oscarweekenden worden georganiseerd waarbij je de genomineerden allemaal kunt kijken, is het niet mogelijk om de Oscars op het witte doek te zien. Dat is jammer, want het lijkt me hilarisch om met een zaal vol filmfans die net zo moe zijn te kijken naar wie welke jurk draagt, welke films er in de prijzen vallen en welke bijzondere dankspeeches daarbij worden gegeven. Doe er een leuke filmquiz bij en rijk een nep gouden beeldje aan een bezoeker uit en je hebt wat mij betreft een heel geslaagd filmevenement.

oscars
  

Het ademt niet genoeg film

Het vorige punt brengt me bij een algemener probleem met bioscopen: ze ademen wat mij betreft niet genoeg film. Het gaat toch vooral om commerciele boodschappen van bedrijven, in plaats van mooie odes aan de film. In sommige filmhuizen vind je nog wel mooie oude filmposters en Pathé Groningen heeft in haar café een muur met oude posters, maar het is niet zo dat wanneer je een Pathe binnenkomt, je meteen weet: dit is een plek waar filmliefhebbers samenkomen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Eye filmmuseum: dat lijkt zowel van de buitenkant als de binnenkant meer op een plek waar moderne kunst wordt getoond in plaats van epische films. Er wordt naast aankleding ook weinig met interessante thema’s gedaan.

Nu waren de mannen van “mijn” Pathé bios wel gekleed als dinosaurussen met de premiere van Jurassic World, het mag van mij wel wat meer zijn. Doe alles in een thema, roep mensen op verkleed naar de film te komen, deel een vette dino-prijs uit, en doe meer met het thema van de film, zoals bijvoorbeeld het aanwezig laten zijn van een dinosaurusexpert voor al je vragen over dino’s en misschien een kleine presentatie. En het grootste nadeel is dat er te weinig ruimte is voor de klassiekers en voor regisseurs, er mag best een soort hall of fame komen in elke bios met welke films records braken, welke regisseurs je echt moet kennen, enzovoorts.

moon
  

Iedereen zit zo opgepropt

Als je naar de bioscoop gaat in Amerika, dan wordt er tijdens de film veel meer gegeten en gedronken. Niet zozeer omdat Amerikanen bij het buffet alvast veel meer meenemen, maar omdat de bioscopen in Amerika wat ruimer zijn opgezet, waardoor je makkelijker tijdens de film nog even naar het buffet of de wc gaat. Dat gebeurt daar veel vaker, omdat je niet zoveel last van elkaar hebt als iemand even aan de wandel gaat. Je hoeft niet duizend keer sorry te zeggen en half over mensen hun tassen te struikelen, en de zalen zijn vaak zo ingedeeld dat je ook niet per se voor iemands zicht langsloopt als je de zaal tussentijds verlaat. Het lijkt daardoor meer alsof je naar een theatervoorstelling gaat in Nederland, terwijl het in Amerika meer als een verlengde van je huiskamer voelt.

zaal
   

Het buffet is om te huilen

Als je een bioscoopabonnement hebt dan zal dit meer opvallen dan als je een paar keer per jaar in de bios te vinden bent, maar dat buffet is iets waar ik af en toe wel verdrietig van wordt. Je kunt er niet even iets halen dat voor avondeten kan doorgaan, je kunt er nagenoeg geen betaalbare gezonde opties vinden en zeker bij Pathe is de popcorn ook niet om over naar huis te schrijven. Dat doet Vue al iets beter met de popcornmachines die on the spot vers aan het poppen zijn: je bioscoop ruikt dan naar bioscoop en bezoekers krijgen zin om dan popcorn te bestellen. Ik zou graag zien dat er wat meer gezond lekkers in de bioscoop lag. De reden dat ik bijvoorbeeld geen Snack-A-Jacks aanschaf, is dat die relatief zo duur zijn, dat ik dan toch altijd liever iets ongezonders kies dat betaalbaar is. Het mag van mij allemaal wel wat verser. Een lekkere smoothie in plaats van altijd maar die eeuwige ijsthee, en een keer wat nieuwe opties in plaats van al zoveel jaar exact hetzelfde.

popcorn
  

Nog betere events

In Amerika was er een bioscoop die de Hobbit-films vertoonde en waarbij elke keer als de hobbit aten, het publiek ook iets te eten kreeg. Sowieso zouden bioscopen meer met eten kunnen doen. Je zit er maar een beetje, dan is het toch lekker en leuk om iets te eten dat helemaal bij de film past? Het hoeft niet een heel warm buffet te zijn, maar bijvoorbeeld een koek in de receptuur van iets uit de film of iets anders grappigs. Er is genoeg te bedenken. Wat ik verder aan events mis bij bijvoorbeeld Pathé, waar ik vaak te vinden ben, is dat er eigenlijk maar weinig mogelijkheden zijn om wat informatie over de film te krijgen voor hij start. Waarom komen bijvoorbeeld acteurs uit de film of de regisseur niet iets vertellen? Hoeft niet eens in persoon te zijn, kan ook via het scherm in een livestream. Denk bijvoorbeeld aan de ladies night van Magic Mike XXL. Heel vet dat er enkele acteurs naar Tuschinski komen, maar waarom zou je alleen die zaal daar daarvan laten genieten, als je het ook kunt livestreamen naar die tientallen andere zalen waar de film die avond wordt vertoond?

magic mike
  

Het is niet persoonlijk

Ik noemde net wel dat het zo fijn is dat we abonnementen hebben, maar eigenlijk doen bioscoopexploitanten daar nog veel te weinig mee. Waar Netflix me precies weet te vertellen wanneer er weer een afschuwelijke kerstfilm online is verschenen, omdat het weet dat ik daar nu eenmaal graag naar kijk tijdens het tikken, doet bijvoorbeeld Pathé maar weinig met mijn bekeken films, of met de voorkeuren die ik in mijn profiel bewust heb aangegeven. Waarom komt er bijvoorbeeld na een film niet te staan: vond je deze film vet, probeer dan eens x. Bioscopen kunnen veel persoonlijker, zeker voor abonnementhouders, want daarvan weet de exploitant precies welke events die bezoeken en welke films ze bekijken.

netflix
  

Natuurlijk hebben bioscopen niet alleen last van streamingdiensten als Netflix omdat die persoonlijker zijn; soms staan films al op video-on-demand-platformen voordat ze in de bioscoop draaien. Zeker nu televisies steeds mooier worden en audiosystemen steeds beter, moeten bioscopen echt hard hun best doen om te blijven winnen van video-on-demand-diensten. Ik denk dat de bovenstaande tips daar een goede bijdrage aan kunnen leveren, maar misschien heb jij nog andere verbeterpunten voor de bios. Laat ze hieronder achter, ik ben benieuwd!

In deze serial verscheen al Filmvisie: Waarom krijgen vrouwelijke regisseurs geen voet aan de grond? Volgende maand ben ik terug met weer een nieuwe kwestie over cinema.

REACTIES (73) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord