Films om in de stemming te komen voor Red Dead Redemption 2 

Films om in de stemming te komen voor Red Dead Redemption 2 2018-10-11T11:50:54
Met nog iets meer dan 2 maanden te gaan tot Red Dead Redemption 2 verschijnt, begint het nu toch behoorlijk te kriebelen. En alsof je nog niet hyped genoeg was, beginnen we een serial om Ć©cht helemaal in de stemming komen. Met vandaag in het eerste deel: films!

Op 26 oktober is het dan eindelijk zover en velen van ons kunnen echt niet langer wachten. En de nieuwste trailer voor de 20ste keer opnieuw kijken helpt niet! Om het wachten op Red Dead Redemption iets te verzachten (of misschien juist niet?) kun je terecht in deze serial over films, games en series, die op de een of andere manier perfect aansluiten bij je Red Dead Redemption-ervaring. In deze eerste aflevering: films om in aanloop naar de release helemaal in de ‘Red Dead zone’ te komen!   

Je zou natuurlijk prima in het wilde weg willekeurige Western films kunnen bingewatchen, maar als je liever kijkt naar dingen die daadwerkelijk iets met RDR te maken hebben, dan heb ik hieronder een aantal prima kijktips voor je. Nu snap ik dat je niet per se zin hebt om al deze films ook echt te gaan kijken (al heb je daar nog prima de tijd voor). Gelukkig werken de trailers op zich al goed genoeg voor het doel van dit artikel. Enjoy!
    

The Wild Bunch (1969)

Gelijk maar even beginnen met de meest voor de hand liggende: The Wild Bunch van regisseur Sam Peckinpah. Het is het begin van de 20ste eeuw, het tijdperk van het Wilde Westen loopt op zijn eind en een resterende bende van kleurrijke figuren worden, na een grote laatste (mislukte) overval, achterna gejaagd door ‘the law’. Hmm, waar hebben we dat nog meer gehoord… Een van de duidelijkste inspiratiebronnen voor Rockstar (zelfs de poster van RDR 2 lijkt op die van The Wild Bunch) stond destijds ook nog eens bekend om zijn unieke, snoeiharde weergave van geweld. Lekker.

     

War Horse (2011)

Als je een beetje hebt opgelet in de gameplay trailert van de game, dan weet je dat de band met je knol dit keer een heel belangrijke rol gaat spelen. En dan niet alleen omdat Rockstar er daadwerkelijk een gedetailleerd paardenscrotum onder heeft gehangen. Nee, je zult hem of haar echt moeten leren kennen, trainen en verzorgen. Manen borstelen en alles!

Om je hier een beetje voor warm te draaien zou je natuurlijk de Olympische prestaties van Ankie en Bonfire kunnen YouTuben, maar ik zou toch veel liever War Horse willen aanraden. Deze film van Steven Spielberg gaat over de band tussen een boerenjongen en zijn Engelse volbloed. Een band die zelfs het slagveld van de Eerste Wereldoorlog overleeft.

   

True Grit (2010)

Echte John Wayne-fans gaan vast voor het origineel uit 1969 (in het Nederlands ook wel bekend onder de titel ‘De eenogige sheriff’), maar ik zou het lekker bij de veel modernere verfilming van de gebroeders Coen houden. True Grit is rauw, sfeervol, grappig, maar toch bikkelhard. Kortom, alles de liefhebber van Red Dead sowieso zal waarderen. Nog enkele andere overeenkomsten met RDR 2: barre, winterse omstandigheden en ‘dual wielding’! Dit wordt trouwens de eerste keer dat Rockstar jonge kinderen laat rondlopen in een open wereld game. Nu weten we nog niet hoe dat gaat uitpakken, maar Mattie Ross uit True Grit is in ieder geval 20 keer minder lame dan Jack Marston...

   

Stagecoach (1939)

Als je echt terug wil naar het begin van het genre, dan kom je uit bij The Great Train Robbery uit 1903. Als je toch liever een iets meer kijkbare film ziet, dan is Stagecoach een prima optie. Deze film heeft de Western echt op de kaart gezet en was ook niet voor niks de doorbraak van John Wayne. Als je die samen met wat andere spraakzame figuren in een koets door Apache-territorium laat hobbelen, dan gebeuren er allerlei spannende dingen! Dit was trouwens voor het eerst dat ze doorhadden dat Monument Valley best wel een epische setting is. Rockstar snapt dat nu nog steeds en maakte er voor RDR 1 hun eigen versie van.

   

3:10 to Yuma (2007)

Nog maar even een remake in dit rijtje, hoewel het origineel van 3:10 to Yuma uit 1957 ook geweldig moet zijn. Net zoals John Marston in opdracht van de overheid achter zijn voormalig mede-bendeleden aanjaagt, neemt ook rancher Dan Evans (gespeeld door de altijd awesome Christian Bale) de taak op zich om een boef (Russel Crowe) naar de galg te brengen.

    

There Will be Blood (2007)

Deze oscarwinnende film is toepasselijk omdat er in Red Dead Redemption 2 ook vele liters bloed zullen vloeien. Te makkelijk? -zucht- Oké, vooruit... There Will be Blood begint in 1898, een jaar voor het verhaal van onze langverwachte Western game. Net als RDR 2 gaat het hier om het begin van de modernisering van Amerika, wanneer de vraag naar olie explosief toeneemt. Het grootste deel van There Will be Blood speelt zich af in 1911, het jaar van Red Dead Redemption 1. Een beetje kenner weet bovendien dat er in de game een dikke vette verwijzing naar deze film zit: het olieveld in het midden van de map heet Plainview, de naam van het hoofdpersonage in de film. Bovendien is daar ook een besnorde knakker te vinden die verdacht veel lijkt op Daniel Day-Lewis! Het mag duidelijk zijn dat Rockstar fan is van There Will be Blood. Hoog tijd om ‘m (opnieuw) te gaan kijken dus.

    

Django Unchained (2012)

Eigenlijk vind ik The Hateful Eight (2015) een betere film, maar om nou twee Tarentino films in dit lijstje te zetten wordt wat te veel van het goede. Bovendien heeft Django Unchained iets interessants  wat we (naast de eerder genoemde hoeveelheden bloed…) ook in RDR 2 gaan zien: een enorm gevarieerd landschap. Van besneeuwde bergen tot droge woestijnen, het komt allemaal voorbij. Uiteindelijk komen ze terecht in het moerasachtige Mississippi, vergelijkbaar met wat we al ook gezien hebben in trailers. Toch zal er veel veranderd zijn, aangezien de game zich 40 jaar later afspeelt en bijvoorbeeld slavernij al lang en breed is afgeschaft.

   

Alles van Sergio Leone

Moet dit überhaupt nog genoemd worden? Het is de man die eigenhandig het Spaghetti Western genre heeft opgestart met A Fistful of Dollars (1964), en dus indirect ook soort van verantwoordelijk is voor het bestaan van Red Dead Redemption. Toch zou hij vast nergens zijn geweest zonder de iconische muziek van Ennio Morricone, waar ook de componisten achter de soundtrack van RDR zich duidelijk door hebben laten inspireren. Of Bill Elm en Woody Jackson trouwens terug zijn voor deel twee is nog niet bekend.    

    

Rango (2011)

Goed, als je helemaal geen zin hebt in een of andere zwaarmoedige Western en je het over de top geweld liever voor de game bewaart, dan kun je altijd nog terecht bij Rango. Een suuuper strak gemaakte animatiefilm over een Armadillo-achtig dorpje vol woestijndiertjes, die moeten zien te overleven met een tekort aan water en een overschot aan Western clichés. Als de voice-acting in RDR 2 maar half zo sterk is als in deze film, dan mogen we heel erg blij zijn. Zeg Rockstar, gastrolletje voor Johnny Depp ergens?

Zo, hier kunnen we wel weer even mee vooruit! Heb jij nog meer goeie kijktips waarvan jij vind dat we ze gezien moeten hebben voor we aan Red Dead Redemption 2 beginnen? Gooi ze in de comments en tot de volgende keer, wanneer we het gaan hebben over games!
  

De serial om in de stemming te komen voor Red Dead Redemption 2:

- Films om in de stemming te komen voor RDR 2 (hiero!)

- Games om in de stemming te komen voor RDR 2 

- Series om in de stemming te komen voor RDR 2

 

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord