Fanatieke Fandoms – Deel 2: The Elder Scrolls 

Fanatieke Fandoms – Deel 2: The Elder Scrolls 2019-06-03T13:13:59
We hebben allemaal een speciaal plekje in het hart voor de meest bijzondere games die we ooit gespeeld hebben. Velen gaan binnen een week weer door naar de volgende titel, maar sommigen zweren hun favoriete digitale werelden trouw. In deze serial werpt Marvin een blik op deze fanatieke fandoms. Vandaag: The Elder Scrolls.

Je bent vast wel eens een game tegengekomen die je niet meer los kan laten. Een game waar je álles over wilt weten, waar je je klep niet over dicht kunt houden en waar je telkens maar weer naar terugkeert. Je meldt je misschien aan voor een forum of Discord-server specifiek over die game, neemt deel aan jolige community-evenementen binnen de game en voor je het weet ben je deel van een game-familie. Althans, zo lijken de meest fanatieke fanschares tot stand te komen.

Om een beeld te krijgen van die fandoms bespreken we in elk deel van deze Serial een paar facetten van elke game(franchise). Spelersaantallen (en game-info), de organisatie van de fandom, in-game evenementen, evenementen buiten de game en mainstream media-aandacht. En nee, internetregel 34 (als het bestaat is er porno over te vinden) laten we links liggen. Vandaag: een gameserie die ouder is dan veel dan jullie en een heuse titaan is in gameland, The Elder Scrolls.

Elder Scrolls
                 

Game-info

Met de E3 om de hoek wordt het tijd om stil te staan bij een gamefranchise die steevast tijdens de presentaties een hoop jubelende en dolenthousiaste fans in de zaal hebben zitten. Een franchise die garant staat voor epische avonturen in waanzinnige en vooral goedgevulde gebieden; games waar je zo honderd uur in kwijt kunt en waar velen nog véél langer in rondlopen. We hebben het natuurlijk over The Elder Scrolls. Zelfs toen Bethesda vorig jaar op de E3 met een enorm korte The Elder Scrolls VI-teaser op de proppen kwam was de aankondiging ervan genoeg om de zaal te laten schudden, en de 36 seconden durende video is in de tijd sindsdien de basis geweest voor uren en uren aan speculatie op onder andere YouTube – om nog maar te zwijgen over de Reddit-threads en fora, maar daarover hieronder meer. Eerst weiden we uit over de franchise zelf en de spelers.

The Elder Scrolls startte in 1994 met een game genaamd The Elder Scrolls: Arena en daar leerden we het continent Tamriel kennen. Arena is, net als vrijwel alle andere games in de franchise, een RPG compleet met een wijde wereld om te verkennen (meestal één van de provincies binnen Tamriel) vol dungeons, nederzettingen van uiteenlopende facties, quests, NPC’s om mee te babbelen (of te vermoorden), wapens om te vinden en te maken en natuurlijk magie. Arena was tevens onze eerste kennismaking met de rijke geschiedenis van The Elder Scrolls. Zo rijk dat in de vier sequels op Arena en in de talloze spin-offs er vrolijk op verder werd geborduurd. Elke game laat een andere periode in de turbulente geschiedenis van Tamriel zien; nieuwe facties staan op, oude facties gaan met elkaar op de vuist en ook andere dimensies gevuld met demonen en zelfs goden komen er bij kijken.

The Elder Scrolls map Tamriel

Al met al kun je er van uit gaan dat je de volledige lore van de Elder Scrolls past begrijpt als je een paar duizend uur in de verschillende games hebt rondgelopen. Dit maakt de franchise ook zo meeslepend; het gevoel dat je in een waar universum rondloopt, waar je achter elke deur wel iets kunt ontdekken dat iets vertelt over het verleden of juist een quest of NPC die je het gevoel geeft dat je direct invloed uit oefent op het heden en de toekomst.

Lore wordt verder uitgediept in de vormgeving van de wereld. Via het doorlopen van kastelen die gevuld zijn met de lichamen van een of andere grote slag, of door te praten met een van de overlevenden. Figuren genoeg met een eigen mening die ze maar al te graag met de speler delen. En dan is er nog een ander belangrijk dingetje voor de Elder Scrolls-franchise: boeken. Overal in de wereld liggen boeken die bepaalde gebeurtenissen, filosofieën of geloven uitleggen en zelden weet de speler zeker of zo’n bron wel een geloofwaardige is. Dit biedt ruimte voor speculatie en vooral discussie, niet alleen tussen de verschillende facties en NPC’s in de games, maar vooral ook tussen de fans van de franchise.

Sommigen zweren trouw aan een specifiek ras als de Khajit, anderen aan een factie als de Dark Brotherhood, sommigen proberen van alles wat mee te krijgen, en ga zo nog maar even door. Het belangrijke om hier van te onthouden, voor nu, is dat de Elder Scrolls-franchise enorm goed is uitgediept, ruimte biedt voor interpretatie en speculatie en veel fans begaan houdt met de gebeurtenissen in alles wat met de games te maken heeft - de main RPG’s, spin-offs als The Elder Scrolls Legends of een van de vele Elder Scrolls-boeken, etc. Natuurlijk zijn het de solide gameplay, waarbij je zelf helemaal kunt beslissen wat voor personage je krijgt - een mage met wapens en bepantsering? Check! Een sneaky sluipmoordenaar die met een boog te werk gaat? Waarom ook niet! – en de manier waarop de speler invloed op de wereld heeft, die ervoor zorgen dat TES zo immens populair blijft, maar de games zouden nergens zijn zonder al die fantastische lore. Check vooral mijn Lore Achter Elder Scrolls-serial als je hier meer over wilt leren.

Cosmonology TES

Bron.

                   

Spelersinfo

Het wordt lastig om een goed beeld te geven van hoe populair de franchise precies is. Zo weten we niet precies hoeveel mensen nog dagelijks een Elder Scrolls-game opstarten, maar we weten allemaal wel dat de franchise een van de populairste gamefranchises ter wereld is. In totaal zijn de main RPG’s – The Elder Scrolls: Arena, The Elder Scrolls 2: Daggerfall, The Elder Scrolls 3: Morrowind, The Elder Scrolls 4: Oblivion, The Elder Scrolls 5: Skyrim én The Elder Scrolls Online – al meer dan vijftig miljoen keer verkocht. Met de tig ports die inmiddels van Skyrim verschijnen en het succes dat die game blijft boeken op elk platform dat je maar kunt bedenken, kunnen we er wel van uit gaan dat die 50 miljoen verkochte exemplaren ruimschoots is overschreden.

In 2014 kwam Bethesda met een MMORPG genaamd The Elder Scrolls Online, in een flink verouderde versie van Tamriel (zo’n 1000 jaar voor de gebeurtenissen in Skyrim). Langzaamaan wordt dit een van de populairste MMORPG’s van het moment; in ieder geval liet Bethesda vorig jaar tijdens een presentatie weten dat er al meer dan 11 miljoen spelers zijn. Waarschijnlijk gaat het hier om 11 miljoen verkochte exemplaren van TESO, op PC en consoles samen. Voor 2015 moesten spelers een abonnement hebben op TESO (zoals bij World of Warcraft), maar dat is niet meer het geval. Niet alle provincies in Tamriel zijn trouwens speelbaar in de MMORPG, maar met elke uitbreiding komt daar weer een provincie (of deel ervan) bij, en het groeien van de wereld zal er alleen maar voor zorgen dat er meer spelers bijkomen.

Elder Scrolls Online Party
                           

Organisatie van de Elder Scrolls fandom

Als fan van een gigantisch universum en de miljarden regels lore die je daar in aantreft wil je natuurlijk jouw passie delen met gelijkgestemden. Dat kan gelukkig op een van de vele Elder Scrolls-fora die op internet zijn te vinden. Eén specifiek forum benoemen is lastig, dus laten we kort de meest populaire bespreken. Ten eerste is er het officiële forum van Bethesda, waar The Elder Scrolls een categorie van is. De eerste versie van dit TES-forum (dat werd gebruikt tot april 2017) kent in totaal maar liefst 278.425 topics met 5.203.354 (!) replies, het nieuwe officiële Bethesda-forum heeft in de afgelopen twee jaar ‘slechts’ 25.984 topics vergaard (in de TES-sectie).

Vooral The Elder Scrolls Online kent de afgelopen jaren een erg actieve community, met ook een erg actief forum als gevolg. Het interessante is dat veel discussies over de main RPG’s ook gewoon plaatsvinden in deze fora, wat ook zou kunnen betekenen dat het TESO-forum de rol van het oude TES-forum vervult. In ieder geval nu nog, zeker omdat de nieuwste Elder Scrolls-content te vinden is in de MMORPG, in ieder geval tot TES VI uitkomt (en dat kan nog even duren). Het Elder Scrolls Online-forum bevat op moment van schrijven 9482 pagina’s aan threads, wat neerkomt op grofweg 284.460 threads met in totaal miljoenen replies.

Skyrim subreddit

De subreddit van The Elder Scrolls 5: Skyrim heeft  647.000 leden en lijkt daarmee de populairste; de algemene Elder Scrolls-subreddit heeft 184.000 leden en ook de andere games hebben nog hun eigen subreddit. Zelfs kaartgame The Elder Scrolls Legends gaat lekker met ruim 11.000 threads op het Bethesda-forum (nb: de game verscheen pas in 2017), 3.750 threads op het Steam-forum en een subreddit met ruim 25.200 leden. Van de andere forums is het lastig de aantallen leden te achterhalen; veel websites zijn in de afgelopen 20 jaar nou eenmaal gestopt en met elke nieuwe game die opduikt duiken er minstens vijf nieuwe fora op, de een nog minder belangrijk dan de ander.

Zoals bij elke populaire game of franchise tegenwoordig is er ook sprake van een flinke schare aan Twitch- en YouTube-kijkers. The Elder Scrolls Online staat op dit moment op nummer 23 van de meest populaire games op Twitch (met 5.299.221 gekeken uren) en 722.900 Twitch-kijkers volgen de game direct. De afgelopen maand keken er te allen tijde gemiddeld 7.360 mensen naar TESO op Twitch. The Elder Scrolls V: Skyrim is een stuk minder populair op Twitch; #55 van alle games en gemiddeld 2.734 kijkers. Op YouTube is Elder Scrolls-content ook immens populair. Let’s Plays doen het altijd erg goed, maar speculatiesvideo’s over de toekomst van de franchise worden ook vaak bekeken. Om nog maar te zwijgen over de video’s die dieper in gaan op de lore, en vaak honderdduizenden tot miljoenen keren bekeken worden.

TESO Twitch
                   

In-game evenementen en mods

Te beginnen met evenementen die inhaken op de organisatie van de fandom. Want zeker in The Elder Scrolls Online is sprake van een goede organisatie van spelers in guilds en ook de organisatie van evenementen binnen de game. Wie een guild wil vinden kan terecht op een van de fora, de specifieke ESOGuilds-subreddit, een database van guilds en ga zo nog maar even door. Van een Nederlandse Elder Scrolls-fanclubschare is natuurlijk wel sprake, maar ze lijken zich niet echt te verenigen (buiten de games). Al kun je natuurlijk altijd op zoek naar een Nederlandse guild in The Elder Scrolls Online, die zijn wel te vinden (zelfs op PU.nl).

Spelers organiseren binnen The Elder Scrolls Online - de enige game binnen de franchise waar spelers zó met elkaar kunnen samenspelen, de andere RPG’s zijn immers singleplayer – natuurlijk allerlei evenementen die je mag verwachten in een MMORPG. Of het nou een grote groep spelers is die samenkomt om als een stel idioten muziek te maken in een begingebied en zo beginnende spelers de schrik van hun leven te geven, of groepen spelers die door de wereld trekken om een spoor van chaos in hun kielzog te laten; wie lang genoeg rondloopt en met genoeg mensen praat komt ongetwijfeld wat gekke shit tegen in TESO. Daarnaast organiseert Bethesda natuurlijk bijna maandelijks wel een evenementje, en dan zijn er ook nog tig streamers en YouTubers die evenementen organiseren voor hun fans – check bijvoorbeeld onderstaand PVP-eventje van Angry Joe maar eens (inmiddels vijf jaar oud):

Tot slot staan we even stil bij een uiterst creatief aspect van de TES-franchise: mods. Want hoewel mensen bínnen de games elkaar niet kunnen opzoeken, zoeken ze elkaar buiten de games wel op met hun creaties voor ín de games. Tja, fans van de franchise zijn nou eenmaal zo fanatiek dat ze talloze mods maken om zo nóg meer tijd in de wereld te kunnen spenderen, en de gemiddelde Elder Scrolls-fan vindt het ook overheerlijk om bepaalde dingen die Bethesda kut heeft aangepakt te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de mod-community binnen The Elder Scrolls enorm fanatiek én hecht is.

Wanneer een nieuwe mod opduikt die de gameplay enorm aanpakt of een heel nieuw gebied creëert duiken er honderden video’s en topics op van mensen die hun ervaringen ermee delen, en voor je het weet overbruggen deze lui een gat van zo’n tien jaar tussen twee Elder Scrolls-game, alleen met hun eigen creativiteit. Bethesda mag hen wel een bedankje of 100 sturen. Het mod-valhalla vind je op Nexusmods, maar ook binnen Steam en zelfs op consoles kun je tegenwoordig mods ontdekken. Quality of Life-verbeteringen, compleet nieuwe armors, wapens, skins en zelfs NPC’s, compleet nieuwe verhaallijnen (niet-canon) en als je wilt zelfs Tomas de fucking Stoomtrein. Serieuze mods, niet serieuze mods; mods die het dev-team van Bethesda jaloers maken en mods die compleet belachelijk maar hilarisch zijn – je vindt ze allemaal in de TES-community.

Skyrim Train
                    

Evenementen buiten de games

Gek genoeg zijn er bar weinig evenementen die direct inhaken op The Elder Scrolls. Fans van de franchise verzamelen wel degelijk op Bethesda’s eigen conventies (zoals Quakecon) en de wat meer algemenere conventies – zoals de Role Play Convention in Keulen of op verzamelplaatsen/booths tijdens conventies als PAX East – maar van een fanconventie speciaal voor The Elder Scrolls Online, TES V: Skryim of The Elder Scrolls als geheel is geen sprake. Zeker voor The Elder Scrolls Online zou er echter wel animo zijn voor zo’n fanconventie – een game als RuneScape laat bijvoorbeeld met RuneFest zien dat er zeker wel een paar duizend man voor zo’n conventie te porren is, en TESO doet qua populariteit niet veel onder. Hopelijk brengt Bethesda hier binnenkort verandering in en komt er een TES-conventie, inclusief replica’s van draken als het even kan.

TES Cosplay                     

Media-aandacht

Van mainstream media-aandacht is voor The Elder Scrolls ook bar weinig sprake. Ja, de franchise is nou eenmaal fucking populair, met als gevolg dat heel wat meer mainstream mediakanalen (zoals de Telegraaf) er ook wel bij stil staat als een nieuw deel wordt aangekondigd, maar de franchise is niet populair genoeg om regelmatig aan te halen in nieuwsberichten. Daarnaast is de game zelf ook verre van controversieel en zijn er nog niet veel kranten/websites die TESO gelijktrekken met de ‘plaag’ die World of Warcraft of een RuneScape ooit was (“Gameverslaving!”, “Je leven is over!”). Games als Morrowind worden nog wel eens genoemd als het gaat om de ‘goede oude tijd’ van gaming, maar voor de SBS6’jes en De Volkskrantjes van deze wereld betekent The Elder Scrolls niet bepaald veel. 

Elder Scrolls Newspaper                

DE FANATIEKE FANDOM-SERIAL:

Zondag 05/05 – Deel 1 (Minecraft)

Maandag 03/06 – Deel 2 (The Elder Scrolls)

Zondag 30/06 – Deel 3 (World of Warcraft) 

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord