Fanatieke Fandoms – Deel 1: Minecraft 

Fanatieke Fandoms – Deel 1: Minecraft 2019-05-05T15:08:13
We hebben allemaal een speciaal plekje in het hart voor de meest bijzondere games die we ooit gespeeld hebben. Velen gaan binnen een week weer door naar de volgende titel, maar sommigen zweren hun favoriete digitale werelden trouw. In zijn nieuwe Serial werpt Marvin een blik op deze fanatieke fandoms.

Je bent vast wel eens een game tegengekomen die je niet meer los kan laten. Een game waar je álles over wilt weten, waar je je klep niet over dicht kunt houden en waar je telkens maar weer naar terugkeert. Je meldt je misschien aan voor een forum of Discord-server specifiek over die game, neemt deel aan jolige community-evenementen binnen de game en voor je het weet ben je deel van een game-familie. Althans, zo lijken de meest fanatieke fanschares tot stand te komen.

Om een beeld te krijgen van die fandoms bespreken we in elk deel van deze Serial een paar facetten van elke game. Spelersaantallen (en game-info), de organisatie van de fandom, in-game evenementen, evenementen buiten de game en mainstream media-aandacht. En nee, internetregel 34 (als het bestaat is er porno over te vinden) laten we links liggen. Vandaag: een gameserie die massaal geliefd én gehaat wordt – Minecraft.

Minecraft
                 

Game- en spelersinfo

Een groot deel van de mensen die op dit artikel klikt heeft waarschijnlijk zijn of haar mening over Minecraft-fans al klaarstaan. Want laten we eerlijk zijn, er bestaan een hoop stereotypes over het volk dat zich nog regelmatig in de wereld van Minecraft begeeft. Ja, de game wordt voornamelijk gespeeld door kinderen, maar dat is op zich nog niet zo heel erg. Een enorm vocale minderheid van Minecraft-fans heeft de fandom voor velen namelijk compleet verpest met hun schreeuwerige video’s, pijnlijke memes en natuurlijk de talloze cringe-compilaties waar ze in voorkomen.

Google maar eens ‘Minecraft fandom’ en de enige resultaten die je ziet zijn ‘Worst fandom’-lijstjes. Enerzijds omdat sommige Minecraft-fans inderdaad het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen (maar elke fandom heeft dat volk rondlopen), anderzijds omdat het voor velen ontzettend cool is om te haten op zo’n populaire, “kinderachtige” game. Want ja, daar hengel je de views voor je YouTube-kanaal wel mee binnen.

Minecraft

Minecraft kwam officieel uit in november van 2011 - ‘Minecraft Classic’, de Java-versie van de game, begon in 2009 - en de game heeft sindsdien grote stappen gemaakt. Niet alleen wat betreft de talloze updates en ports naar andere consoles, maar ook wat betreft de spelersbasis. Die is namelijk gigantisch. Groter dan de Battle Royale-hit van de maand, groter dan Fortnite.  Het is erg moeilijk om vast te stellen hoeveel spelers de game nog maandelijks opstarten door de hoeveelheid platformen waar je hem op kunt spelen, maar volgens Microsoft (dat ontwikkelaar Mojang in 2014 kocht voor 2,5 miljard dollar!!) waren dit in oktober van 2018 nog gemiddeld 91 miljoen spelers per maand.

Die omvang is natuurlijk wel een beetje geflatteerd, zeker in vergelijking met Fortnite, want veel van dat succes is te danken aan de Chinese versie van de game. Binnen een jaar hengelden zo’n 150 miljoen Chinezen de blokkengame binnen; de originele versie van Minecraft deed er zeven jaar over om daarbij in de buurt te komen (144 miljoen verkopen in januari van 2018). Minecraft is gratis in China, wat er zeker aan bijdraagt, maar de cijfers zijn desalniettemin indrukwekkend.

Fun fact: waar de meeste populaire games er binnen een mum van tijd een sequel uit persen om te kapitaliseren op het succes ervan, besluit Microsoft geen sequel te maken uit angst dat dat de fanbasis verdeelt. In plaats daarvan besluiten ze Minecraft uit te breiden met allerlei updates en laten ze de fans de rest doen. Onder andere de resulterende merch-verkopen, bezoekersaantallen bij Minecraft-evenementen en verkopen van ports naar andere consoles maken het ‘gemis’ van zo’n sequel-hit waarschijnlijk meer dan goed.

Minecraft Xbox 360                   

Organisatie van de Minecraft fandom

Valt een horde aan Minecraft-spelende kinderen en volwassenen goed te organiseren? Nou, niet helemaal. Toch zijn er een boel plekken op het internet én in de echte wereld (zie kopje ‘Evenementen buiten Minecraft’) waar Minecraft-fans samen komen. Ten eerste is er het officiële Minecraft-forum, een forum met flink imponerende statistieken. In z’n tienjarige bestaan zijn er ruim 5,3 miljoen member-accounts aangemaakt en is er 20 miljoen keer gepost in een van de bijna 2 miljoen forum-threads. Alle posts bij elkaar zijn 3,8 miljard keer bekeken.

De Minecraft-community is ook op Reddit goed vertegenwoordigd. R/Minecraft heeft op moment van schrijven 1,1 miljoen leden, en wie regelmatig op Reddit komt ziet steevast elke maand wel een paar Minecraft-video’s of gifjes opduiken op de frontpage. Omdat Minecraft een game bij uitstek is waar spelers hun creativiteit in kwijt kunnen heeft de game een unieke positie op fora als Reddit. Een post over een stel indrukwekkende Fortnite-kills zal voornamelijk geupvote worden door fans/spelers van Fortnite, maar je hoeft geen Minecraft-speler te zijn om de originaliteit, toewijding en creativiteit van sommige Minecraft-fans en -creaties te kunnen waarderen. Zo groeit de community gestaag. 

Minecraft reddit

Het forum en de subreddit van Minecraft zijn zeker niet de enige plekken op het internet waar je de fanatici aantreft. Natuurlijk zijn er ook websites over game-mods (Minecraft is immens populair onder modders) en ongetwijfeld allerlei andere fora waar Minecraft-fans elkaar weten te vinden, maar de meest in het oog springende plekken waar ze samenkomen zijn ongetwijfeld bij streamers. Met name dat Minecraft-stereotype, van de schreeuwlelijke kinderen die helemaal lijp worden als je iets negatiefs zegt over de game, is hier goed vertegenwoordigd.

YouTube-kanalen als PopularMMOs harken gerust 500k tot een miljoen views binnen per Minecraft-video en in één jaar worden Minecraft-video’s letterlijk miljarden keren bekeken. Ook op Twitch zijn nog veel populaire Minecraft-streamers te vinden. Twitch-streamer Philza kwam afgelopen week zelfs uitgebreid in het nieuws door zijn dood in de permadeath-modus. Hoewel Minecraft ‘slechts’ op plek 22 staat in de meest populaire Twitch-games van de afgelopen 30 dagen is er in die tijd al ruim 6,7 miljoen uren naar Minecraft-streams gekeken. Kindvriendelijke Minecraft-streamers doen het extra goed; niet gek dus dat de kanalen die er werk van maken om verhaaltjes te vertellen of bizarre maps te creëren tot de top behoren. 

Minecraft youtube                

In-game evenementen en creaties

Minecraft staat natuurlijk bol van de in-game evenementen. Elke Minecraft-server kun je zien als een community op zich, en daarbinnen wordt ook regelmatig iets leuks georganiseerd voor de spelers. Elke server heeft zijn eigen regels, zijn eigen gameplaystijlen en natuurlijk zijn eigen wereld.

Te beginnen met de grootste server van dit moment: Mineplex. Die server is namelijk een MMO op zich, een gigantische map met daarin allerlei werelden die bevolkt worden door allerlei los van elkaar staande community’s. Deze server is ook een verzamelplaats van de vele gamemodussen die fans van Minecraft gedurende de jaren hebben verzonnen. Zo kun je er Minekart spelen (inderdaad een blokkerige versie van Mario Kart inclusief nagemaakte tracks en power-ups) en zijn er in-game spelletjes als Block Hunt, Bridges, Clans (een soort RPG in Minecraft) en Survival Games. Al deze games gaan gepaard met leaderboards en zelfs achievements, wat maar weer eens onderstreept dat dit een wereld op zich is.

Mineplex Minecraft

Andere toffe servers zijn/waren Brawl (Minecraft + first person shooters en gamemodi als Capture the Flag en Last Man Standing), Grand Theft Minecart en Pixelmoncraft (met een befaamde Pokémon-mod die multiplayer is gemaakt), maar dat is slechts een fractie van alle interessante servers en community’s die je in Minecraft kunt aantreffen. Fans van Game of Thrones kunnen bijvoorbeeld terecht bij Westeroscraft (inclusief waanzinnig gedetailleerde kopieën van delen van Westeros) en als er een franchise bestaat die nog geen eigen Minecraft-server heeft, dan lijkt dat slechts een kwestie van tijd. Voor levendige servers kun je terecht op sites als mc-servers, en toffe maps kun je vinden op sites als Planetminecraft (zoals deze Star Wars-map inclusief objectives).

Minecraft is simpelweg te gigantisch om hier uitgebreid stil te staan bij de vele creaties en in-game evenementen waar spelers mee op de proppen komen. Ook hier op PU.nl hebben we al een paar keer uitgebreid stilgestaan bij de waanzinnige bouwwerken, beste maps en beste mods in Minecraft en om de drie maanden zouden we wel een nieuw lijstje kunnen maken, want ze blijven maar komen. De Reddit-post hieronder is een dag voor het plaatsen van dit artikel verschenen, wordt overladen door positieve berichten en laat maar even zien hoe creatief sommige spelers kunnen zijn:

I swear, this was just supposed to be a normal Water Bucket fall video from r/Minecraft

               

Evenementen buiten Minecraft

Niet alleen binnen de game zoeken spelers elkaar op, ook buiten Minecraft vinden allerlei evenementen plaats. Het bekendste evenement is MineCon – dat startte als MinecraftCon in 2010 -, de officiële conventie die georganiseerd wordt door Mojang en te volgen is via livestream. Er zijn echter ook genoeg onafhankelijk organisaties die heft in eigen handen nemen en inspringen op het succes van de game. Minefaire is een jaarlijks terugkerende conventie die overal en nergens in Amerika plaatsvindt, MineVention is er een in Engeland.

Ook in Nederland zijn een paar evenementen over Minecraft. Een stuk minder, dat wel; opvallend is dat vooral veel bibliotheken en overheidsinstellingen inhaken op de populariteit van Minecraft onder jongeren. Bibliotheken gebruiken het om kinderen naar binnen te lokken met bouwwedstrijden, waar ze hun creativiteit los kunnen laten en daarmee een prijs kunnen winnen. Vorig jaar werd een Minecraft-evenement georganiseerd in de Johan Cruijff ArenA voor kinderen uit groep 6, 7 en 8, waarbij de kinderen los mochten gaan op een nagemaakt stukje Amsterdam Zuidoost. De beste plannen voor de stad werden overhandigd aan een bestuurder van de gemeente Amsterdam, in een poging om ook de jongste generatie te betrekken bij het ontwerpen en inrichten van de toekomst van de stad. 

Bouwwedstrijd Minecraft
                    

Media-aandacht

Omdat dit al een lap tekst van jewelste is gaan we hier niet uitgebreid stilstaan bij alle mainstream media-aandacht die Minecraft krijgt. Want dat de game immens veel media-aandacht geniet is een feit, en eigenlijk ook best logisch. Ouders snappen vaak bar weinig van de game en willen er graag meer over weten, en de game is ook een tijdje het paradepaartje geweest voor het ‘anti-game-kamp’; een gewelddadige game als Fortnite blijkt inmiddels daar een stuk beter voor te zijn.

Veel mainstream nieuwtjes over Minecraft haken gelukkig ook in op het creatieve aspect van de game. Als er weer eens een bestaand gebied wordt nagemaakt in deze digitale wereld vinden veel lezers dat wel interessant, en ook is Minecraft een in het oog springend medium waarbinnen stilgestaan kan worden bij rampen als de Notre Dame-brand. Maar het mooiste om te zien is toch alle hartverwarmende gebeurtenissen waar de fans van Minecraft voor hebben gezorgd, met als meest recente voorbeeld de ode die spelers van een Minecraft-server creëerden voor hun overleden host (helaas niet besproken in mainstream media).

Notre Dame Minecraft

Hoewel Minecraft dus door vele gamers gehaat wordt, illustreert het ook alle positieve dingen die games kunnen betekenen voor gamers. Hechte community’s komen samen om hun eigen creativiteit te delen en te vieren, en dat vaak in een kindvriendelijke omgeving. Toxic fans genoeg, maar die verbleken bij alle mooie momenten, bouwwerken en vriendengroepen die door deze blokkerige wereld zijn ontstaan. 

                   

De Fanatieke Fandom-serial:

Zondag 05/05 – Deel 1 (Minecraft)

Maandag 03/06 – Deel 2 (The Elder Scrolls)

Zondag 30/06 – Deel 3 (World of Warcraft) 

REACTIES (12) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord