Een Zak Vol Monsters – Deel 9: Gen 4 in Pokémon Go, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen? 

Een Zak Vol Monsters – Deel 9: Gen 4 in Pokémon Go, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen? 2019-04-25T01:24:56
Net na het voltooien van Gen 1 rent Marvin al weer achter een nieuwe generatie pokémon aan in Pokémon Go. De eerste Gen 4-pokémon, twee Community Days en andere evenementen, een aankomende stat-update en veel meer; het was een goede maand voor digitale zakmonsters.

 De afgelopen maand:

 • Vergaarde ik 696.834 XP;
 • Had ik veel (ingame) redenen om weer naar buiten te stappen;
 • Maakte ik twee Community Days mee;
 • En ving/ruilde/evolueerde ik de volgende zakmonsters: Shiny Beldum, Shiny Metang, Shiny Metagross, Shiny Chikorita, Shiny Bayleef, Shiny Meganium, Shiny Squirtle (why?!), Celebi, Farfetch’d, Kangaskhan, Tauros, Pikachu (zwart petje), Raichu (zwart petje), Suicune, Bidoof, Bibarel, Piplup, Buneary, Lopunny, Turtwig, Kricketot, Starly, Shinx en Chimchar.

Voortgang Pokémon GoShiny Squirtle Pokémon GoCelebi Pokémon Go

Farfetch´d Pokémon GoKangaskhan Pokémon GoTauros Pokémon Go

Pikachu Black Hat Pokémon GoRaichu Black Hat Pokémon GoSuicune Pokémon Go

Bidoof Pokémon GoBibarel Pokémon GoPiplup Pokémon Go

Buneary Pokémon GoLopunny Pokémon GoTurtwig Pokémon Go

KricketotStarly Pokémon GoShinx Pokémon Go

Chimchar Pokémon GoShiny Eevee Pokémon Go

Beldum Community Day

Laten we beginnen bij de tofste Shiny die we de afgelopen maand konden krijgen, namelijk die van Metagross. Het komt niet vaak voor dat een Shiny pokémon in Pokémon Go zo'n uniek kleurenpalet heeft - laat staan er zo bruut uitziet (Shiny Charizard was de laatste). Daarbovenop is een Metagross met een goede IV en de speciale aanval die je alleen tijdens de laatste Community Day kon leren, Meteor Mash, een veelbelovend Raid-monster. Er wordt nog volop getest door de community, maar het lijkt erop dat een Meteor Mash Metagross een van de beste meta-pokémon (end-game pokémon die je gebruikt bij raids, gyms, etc.) van dit moment is. In ieder geval is de aanval een waanzinnige Steel-aanval, en die mocht er zeker nog wel bijkomen. 

Waar Metagross eerst voornamelijk werd ingezet als verdediger bij Gyms, kunnen we hem nu voor het raid-karretje spannen en mee laten vechten met de besten. Een YouTuber/Twitteraar/Pokémontrainer genaamd EpiCrimson heeft namelijk een Metagross naar level 40 gepompt en daar wat leuke tests meegedaan. Zo bleek dat als je een Level 40 Blissey tegenkomt (met Zen Headbutt of Dazzling Gleam), Metagross de twee na beste aanvaller is, na Machamp. Machamp doet er 53 seconden over, Metagross 67 seconden, Dragonite 70 en Tyranitar 84. Daar komt dan ook nog bij dat Metagross waarschijnlijk de meeste HP overhoudt omdat hij zo'n robuuste zakmonster is. 

Shiny Beldum Pokémon GoShiny Metang Pokémon GoShiny Metagross Pokémon Go

EpiCrimson ging vrolijk verder met testen, en kwam ook tot de conclusie dat een 87% IV Metagross (level 30) met Meteor Mash beteris dan een 100% IV Metagross met Flash Cannon áls je hem gebruikt tegen dezelfde Kirlia raid-boss. Ook bij het doen van Gyms deed die Metagross het beter dan zijn Flash Cannon-tegenhanger, wat maar laat zien hoe veel beter de pokémon nu in de end-game is geworden sinds Community Day. 

Allemaal leuk en aardig, maar al voor ik die informatie tot mij nam wist ik dat ik een 100% IV Shiny Metagross wilde. Kijk één seconde naar de screenshots van zijn evolutielijn en je weet direct waarom. Helaas had ik zoals wel vaker het geluk niet om zo'n sterke rakker te krijgen, maar met zes Shiny Beldums in drie uur tijd mag ik niet klagen. Hell, ik had zelfs meer dan mijn vriendin (die vangt ze normaal gesproken aan de lopende band), dus het was een goede dag voor mij. De beste Beldum van de dag was helaas maar 87%, wat betekent dat mijn hoogste Metagross met Meteor Mash alsnog beter is dan de Metagross die ik hiervoor had met Flash Cannon, maar het kon en mocht wel wat beter...

Shiny Metagross Pokémon anime

Verder was het een rustige Community Day zonder al te veel gedoe. Datzelfde kunnen ze in Azië helaas niet zeggen, want er gingen daar zóveel trainers op pad - of Niantics servers waren totaal niet voorbereid - dat de servers het begaven. Het doemscenario kwam uit en de Community Day werd gecanceld, maar ze krijgen nog een nieuwe dag om alles in te halen. In Europa klaagden sommige spelers over belachelijk lage spawnrates van Beldums, in ieder geval buiten de steden. Sommigen zeggen dat het na een uur of twee wel iets beter werd, maar voor velen werd Shiny Belldum the one who got away...

Zelf ondervond ik enkele technische problemen, zo liep de app vaker vast dan ik gewend ben en ging mijn GPS zo nu en dan de hele kaart over (of uhhh, de Waal in, zoals je hieronder kunt zien). Handig als er water-pokémon en Pokéstops binnen bereik komen daardoor, minder handig als je er een 93% Beldum door misloopt - ik baal er nog van. Het komt waarschijnlijk door alle updates die Niantic aan het doordrukken is, dat gaat nou eenmaal vaak gepaard met wat probleempjes. Maar hey, ik heb talloze kilometers gemaakt (positief!) en minstens 18 eieren uit laten komen - waar ik NIETS aan had (negatief!). Volgende keer misschien niet weer zoveel Incubators aanschaffen als het beste wat ik krijg een 87% IV Lickitung is, die me alleen maar lijkt uit te dagen met z'n roze bakkes.

Pokémon Go in de WaalLickitung Pokémon Go

Nu wordt het tijd om te wachten op de volgende Community Day, die zo dichtbij 31 oktober - aka Halloween - valt dat hij mogelijk gepaard zal gaan met het Halloween-event, dat vorig jaar van 20 oktober tot 2 november liep (maar nog niet is bevestigd voor 2018 check de laatste alinea onderaan deze tekst!). Krijgen we daarom een extra spooky versie van de Shiny pokémon van de volgende Community Day?

Zou leuk zijn, want op zich lijkt Cyndaquil (eigenlijk Typhlosion) niet veel toe te zullen voegen aan de end-game, ook niet met een speciale aanval. Doet er niet toe, ik wil er weer zo veel mogelijk Shiny's van bemachtigen. Niet omdat ik de iets rodere Cyndaquil-evoluties zo mooi vind, maar omdat al die Shiny-tekentjes zo leuk staan in mijn pokémon storage. Hoe ik weet dat Cyndaquil de volgende Community Day-pokémon wordt? Nou, dat is een logische opvolger in het rijtje met Pikachu, Dratini, Bulbasaur, Mareep, Charmander, Larvitar, Squirtle, Eevee, Chikorita en Beldum. Wat de dááropvolgende wordt is nog een raadsel. 

Cyndaquil, Quilava en Typhlosion Pokémon Go (via Pokémon Go HUB)
                           

Chikorita Community Day (september)

Het was niet de enige Community Day die ik de afgelopen maand meemaakte, want die van Chikorita vond al in september plaats (kort na mijn laatste Zak Vol Monsters). Ik zal het niet uitgebreid gaan hebben over zijn moveset, want zelfs met de speciale aanval Frenzy Plant zal je een 100% IV Meganium in de praktijk niet veel kunnen gebruiken. Hij is wel beter dan Sunflora, score! Persoonlijk was het een prima dagje, zo ving ik zesShiny´s en maakte ik weer voldoende kilometers om te verantwoorden dat ik de rest van de dag binnen bleef gamen. Een ervan ruilde ik met mijn vriendin, die de hele dag aan het werk was, en daarvoor kreeg ik een extra Shiny Eevee terug. Altijd handig, zo´n Shiny variant van een pokémon met driemiljoen evoluties. 

Het opmerkelijkste van de maand vond misschien wel kort voor de Community Day plaats; ik liep rustig naar de supermarkt en kwam een Squirtle tegen. Niet zomaar een Squirtle, een Shiny Squirtle. Precies, een pokémon waar ik al twaalf Shiny's van had, want daar zat ik echt op te wachten. Doe me de volgende keer maar een Shiny Poochyena - of uhh, een Shiny Shinx, aangezien dat nu ook kan.

Shiny Chikorita Pokémon GOShiny Bayleef Pokémon GOShiny Meganium Pokémon GO
                    

Gen vier is hier en deze pokémon kun je al vangen

In de vorige editie van Een Zak Vol Monsters zei ik het al, Gen 4 komt eraan. De vierde generatie is de afgelopen week eindelijk geïntroduceerd, maar nog niet alle 120 pokémon uit de generatie zitten erin. Vooralsnog moeten we het doen met zo'n 26 Gen 4-pokémon. Het lijkt erop dat, net als vorig jaar met Gen 3, de Ghost pokémon en andere spooky zakmonsters hun opwachting maken tijdens het Halloween-event. Tot dan heb je genoeg tijd om de rest te vangen en candy's te verzamelen om ze alvast te evolueren (ik wacht zelf nog op betere IV's voor ik die Candy ga verspillen), of natuurlijk achter nóg een van de tofste Shiny's ooit aan te gaan: Shinx. Jep, de kleine Raid-boss (en 10KM-ei-vuller) heeft een gouden variant, en zijn hele evolutielijn is simpelweg awesome:

Shiny Shinx Pokémon Go

Dat is natuurlijk niet alles, want met minimaal 20 pokémon die je nu kunt gaan vangen lijkt dit een prima eerste kennismaking met Gen 4. Zeker als je iemand zoals mij bent, die de eerste drie generaties van binnen en buiten kent maar daarna de RPG's steeds minder is gaan spelen en akelig veel moeite heeft met het uit elkaar houden van alle 'nieuwe' zakmonsters. Vooralsnog lijken er geen sterke meta-pokémon aan de game te zijn toegevoegd, dat komt ongetwijfeld later wanneer bijvoorbeeld ook de nieuwe evoluties van de al bestaande Gen 1/2/3-pokémon erbij komen. Er gaan al geruchten dat alle nieuwe evoluties van vorige generatie-pokémon toegevoegd zullen worden via een soort Evolutie-evenement - a la het afgelopen Psychic-evenement maar dan met een hogere spawnrate van de voorevoluties - maar dat is speculatie. Deze 26 pokémon zijn dat níet (al is het niet helemaal duidelijk in welke regio's sommige pokémon exclusief te verkrijgen zijn):

 • Turtwig (Wild)
 • Grotle (Wild, Evolve)
 • Torterra (Evolve)
 • Chimchar (Wild)
 • Monferno (Wild, Evolve)
 • Infernape (Evolve)
 • Piplup (Wild)
 • Prinplup (Wild, Evolve)
 • Empoleon (Evolve)
 • Starly (Wild)
 • Staravia (Wild, Evolve)
 • Staraptor (Wild, Evolve)
 • Bidoof (Wild, Raids)
 • Bibarel (Wild, Evolve)
 • Kricketot (Wild, Raids)
 • Kricketune (Wild, Evolve)
 • Shinx (Raids, 10km ei) - Can be shiny
 • Luxio (Evolve) (eerst nog via eitjes, was een foutje)
 • Luxray (Evolve)
 • Pachirisu (Wild) (exclusief aan Canada?)
 • Buneary (Wild, Raids)
 • Lopunny (Wild, Evolve)
 • Chatot (Wild) (Exclusief aan zuidelijk halfrond? )
 • Riolu (10 km ei)
 • Lucario (Evolve)
 • Carnivine (Wild) (Exclusief aan de VS?)

Pokémon Go Gen 4 art
                              

Grote veranderingen op komst

Paniek in de Pokémon Go-community! Afgelopen week logden spelers over de hele wereld in om te zien dat hun pokémon in hun slaap in elkaar zijn getrapt. De HP is naar beneden gehaald en nagenoeg elke pokémon in hun storage heeft een potion nodig, en daarbij lijkt de CP van al die pokémon ook nog eens te zijn veranderd. Wat blijkt, Niantic fucked up, en rollde een update uit ver voordat hij eigenlijk live mocht gaan. Het gaat hiet om een update die de game en pokémon moet balanceren nu Gen 4 is geïntroduceerd, zoveel is al toegegeven door Niantic. Niet elke pokémon zal dezelfde aanpassingen ondergaan, zo zal een Chansey bijvoorbeeld harder worden geraakt dan een Chikorita omdat die in verhouding veel HP heeft. 

Hoe de update vorm gaat krijgen, en wat dit gaat betekenen voor combat, end-game vechters en de nieuwe zakmonsters die nog aan de game toegevoegd moeten worden, is een raadsel. Desalniettemin lichtte Niantic een tipje van de sluier via een blogpost, waar de volgende info uit duidelijk werd:

 • Er komt verandering in het weersysteem, wat in vervolg minder invloed heeft op welke pokémon in de buurt zullen spawnen.
 • Hoe meer je rondloopt, hoe meer variatie in spawns je zult aantreffen (om te compenseren voor het feit dat we steeds meer kunnen vangen).
 • Parkjes en andere plekken als natuurreservaten zullen nog meer variatie in pokémon bieden.
 • CP wordt gebalanceerd (rip mijn bijzondere collectie).
 • HP wordt aangepast om het verschil tussen de lage HP-pokémon en hoge HP-pokémon te verkleinen.
 • De stats Defense en Stamina worden ook gebalanceerd, zodat pokémon met een hoge defense (een Metagross bijvoorbeeld) het ook waard zijn in te zetten bij pokémon-gevechten.
 • Defense wordt allround iets verminderd, weer om het gat tussen lage defense-pokémon en hoge defense-pokémon te verkleinen.

Wanneer deze aanpassingen geïmplementeerd worden is onduidelijk - misschien komt alles tegelijk in één grote update, misschien gebeurt het in stapjes. In ieder geval houdt Niantic zich druk bezig met de end-game, en hoe beter gebalanceerd het geheel wordt, hoe meer kans dat de langverwachte trainer battles een ding worden. We blijven hopen! 

Pokémon Gen 4
                                

Halloween Event 2018 bevestigd, nieuwe Gen 4-spoken!

Net voor ik dit artikel live wil gooien, komt Niantic geheel in stijl met een nieuwsupdate. Het Halloween-event is namelijk bijna hier en zal een hoop nieuwe spoopy pokémon introduceren. Oplettende gamers zullen zich al afvragen waarom er nog geen Halloween-pokémon zijn te vangen, vorig jaar begon het evenement immers al op 20 oktober. Niantic heeft geantwoord met een korte nieuwsbrief, waarin het volgende te lezen is:

Breaking news! Breaking news, trainers. Professor Willow reports that spooky events have occurred nearby. Could they be the work of a Ghost-type Pokemon? Stay tuned to find out.

Het evenement is dus 'uitgesteld' (in ieder geval als je verwachtte dat hij nu al live zou zijn), maar het lijkt erop dat we deze week nog aan de slag kunnen met de nieuwe Ghost pokémon. En dat zijn er best veel, al weten we natuurlijk niet zeker dat ze worden toegevoegd tot we ze in de game tegenkomen. In ieder geval lijkt het erop dat de pokémon Drifloon, Mismagius, Dusknoir, Froslass, Spiritomb en Drifblim zullen worden toegevoegd, dit zijn in ieder geval de spooky pokémon die Gen 4 heeft te bieden. Mogelijk zou zelfs Rotom, de pokédex-pokémon, erbij kunnen zitten, maar omdat die zo veel verschillende vormen heeft kan hij ook zijn eigen mini-evenementje krijgen. Houd je telefoon in ieder geval in de gaten, Halloween-pokémon komen eraan! 

Pokémon Go Halloween Event 2017
                          

Een Zak vol Monsters - de Pokémon Go-Serial: 

Zondag 19/02 - Deel I (te veel shiny's, Pokémon GO onderwater en mijn progressie)

Zondag 18/03 - Deel II (een bijzondere collectie, de beste spelers ter wereld en meer)

Zondag 15/04 - Deel III (Quests, Mythical Pokémon, Community Days, mijn eerste vijftien shiny's en meer)

Dinsdag 22/05 - Deel IV (Shiny Charizard, Alola Pokémon en 1000+ kilometers)

Dinsdag 26/06 - Deel V (vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon)

Dinsdag 24/07 - Deel VI (Lucky Pokémon en een maand vol evenementen)

Maandag 20/08 - Deel VII (Celebi is hier, Pokémon Go-zoektips, Eevee Day en meer)

Maandag 17/09 - Deel VIII (zo voltooi je Gen 1, gegarandeerd geluk en meer)

Maandag 22/10 - Deel IX (Gen 4 is hier, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen?)

Maandag 12-11 - Deel X (Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties)

Maandag 10-12 - Deel XI (voorbereiden op Pokémon Go-PVP en koppelen met Let's Go doe je zo)

Zaterdag 05-01 - Deel XII (Pokémon Go, Pokémon Let’s Go en alles Pokémon) (Nieuwe insteek)

Donderdag 31-01 Deel XIII (Dataduiken in Pokémon Go, De pokémon van Detective Pikachu en meer)

Donderdag 28-02 Deel XIV (Alles wat we weten over Pokémon Shield, Pokémon Sword en de Galar-regio)

Donderdag 28-03 Deel XV (Voorbereiden op een maand bomvol Pokémon Go-evenementen en Shiny's)

Donderdag 25-04 Deel XVI (meer dan 100 Shiny’s in Pokémon Go, gouden medailles en de Pokédex vullen)

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord