Een Zak Vol Monsters – deel 7: Celebi nu verkrijgbaar, handige Pokémon Go-zoektips en Shiny-kansen op een rij 

Een Zak Vol Monsters – deel 7: Celebi nu verkrijgbaar, handige Pokémon Go-zoektips en Shiny-kansen op een rij 2019-04-25T01:18:31
Hoe minder Marvin Pokémon Go speelt, hoe meer geluk hij lijkt te krijgen. Vandaag: een flinke uitbreiding van zijn Shiny collectie, een overzicht van de zoekfuncties in Pokémon Go, een nieuwe look voor alle pokémon (en de komst van alle shiny varianten?), de komende drie Community Days, de Celebi-questlijn en meer.

De afgelopen maand:

 • Vergaarde ik slechts 562.049 XP;
 • Behaalde ik daardoor tot mijn schaamte niet eens level 35;
 • Kregen alle pokémon een nieuwe uitstraling;
 • Had ik door vakantie, een World of Warcraft-uitbreiding en warm weer te weinig kunnen spelen;
 • Bemachtigde ik alsnog meer Shiny’s dan ooit tevoren;
 • En ving/ruilde/evolueerde ik de volgende pokémon: Shiny Altaria (voorheen Swablu), Shiny Eevee, Shiny Umbreon, Shiny Espeon, Shiny Vaporeon, Shiny Jolteon, Shiny Flareon, Shiny Aggron (voorheen Aron/Lairon), 100% Alolan Raticate, Spinda, Alolan Golem, Lucky Poliwrath (mijn eerste Lucky’s).

Pokémon Go overzichtShiny Altaria pokémon goShiny Eevee pokémon go

Shiny Espeon pokémon goShiny Umbreon pokémon goShiny vaperon pokémon go

Shiny Jolteon pokémon goShiny flareon pokémon goShiny Aggron pokémon go

100% Alolan Ratticate pokémon goSpinda pokémon goAlolan Golem pokémon go

Pokémon Go Lucky Raikou Pokémon Go
                          

De Celebi-questlijn is hier!

Het is op moment van publicatie 20 augustus, en dat betekent dat we vanaf vandaag de tweede Mythical pokémon in Pokémon Go achterna kunnen zitten. In de loop van de dag zal de Celebi-questlijn live gaan, waarvoor we, net als in de Mew-quests, nog onbekende research moeten voltooien voor professor Willow. Celebi zit al een tijdje in de game, sinds 14 juli om precies te zijn, maar het wordt voor het eerst dat de befaamde pokémon over de hele wereld te vangen is. Naar verwachting dropt de quest rond 10 uur vanavond (1 PM PDT, zoals bij de meeste Pokémon Go-updates), maar ga er maar vanuit dat je morgen (21 augustus) echt kunt starten.

Op 14 juli vond in Chicago Pokémon Go Fest plaats, en daar konden aanwezigen waarschijnlijk een speciale versie van de Celebi-questlijn spelen. Deze hoefden ze niet ter plekke te voltooien maar kon in de weken erna ook worden afgemaakt, waardoor een klein deel van de spelers nu al beschikking heeft over de mythische rakker. Mocht je een van de weinigen zijn die ook in Chicago is geweest – heb je dat niet even in de comments met ons gedeeld?! Schaam je! – dan betekent dat niet dat je vandaag niets te doen hebt; de waarschijnlijk vernieuwde questlijn wordt voor iedereen beschikbaar en zal waarschijnlijk wat extra Celebi-candy opleveren.

Celebi PokémonGo

De toevoeging van Celebi zal er voor zorgen dat ik de komende week veel naar buiten trek, en hopelijk kan ik snel laten zien dat ik de mythische man heb gevangen. Shiny, natuurlijk. Ook al is de kans daarop ímmens klein en is er zelfs nog niemand die een Shiny Mew heeft gevangen. De broncode voor shiny varianten van beide mythische Pokémon zit wel in de game, maar dat bekent natuurlijk niet dat ze echt verkrijgbaar zijn. Helaas.
                

Shiny-kansen

Dus, in de maand dat ik het minst speelde sinds het begin van mijn Pokémon Go-carrière (in maart van 2017) ving ik een Shiny Swablu en alle Shiny Eeveeluties en kreeg ik een Shiny Aron (via ruilen, dat wel). Het lijkt wel dat mijn Shiny-geluk toeneemt wanneer ik minder speel – toegegeven, vorige maand had ik nóg meer geluk -  maar daar heb ik natuurlijk geen bewijs voor. Wel inspireerde dit me om na te gaan wat de daadwerkelijk Shiny-kansen eigenlijk zijn. Gelukkig hoefde ik niet zelf duizenden spreadsheets voor in elkaar te flansen, maar kunnen we terecht bij het altijd handige Silph Road.

Shiny Aron pokémon goShiny pokémon Pokémon Go

Geen idee wie/wat Silph Road is? Het is een groep ontzettend fanatieke Pokémon Go-fanaten, die al hun kennis, ervaring en vooral data verzamelen om op een wetenschappelijk verantwoorde wijze, iets wijzer te worden. Hun subreddit vormt een bron van ontzettend handige Pokémon Go-tips en –nieuwtjes, en eens in de zoveel tijd bundelen ze hun krachten voor een grootschaliger onderzoek. Zoals het onderzoek naar Shiny pokémon, gepubliceerd in afgelopen juni.

En wat blijkt? Gemiddeld is de kans op een Shiny pokémon – buiten de Community Days, maar wel rekening houdend met andere evenementen – 1 op 450. Dat wil zeggen dat de kans op een Shiny grofweg 0,22% is, al variëren de kansen mogelijk per pokémon. De kans op een Shiny Magikarp lijkt bijvoorbeeld groter dan de kans op een Shiny Luvdisc (1 op 630), maar er zijn geen significante verschillen gevonden.

Let er wel op dat dit een bericht is uit juni, en dat Niantic nogal graag stilzwijgend dit soort kansen aanpast. Die Shiny Swablu-vondst van mij, die ik toevallig vond toen ik op de bus stond te wachten, zal me in ieder geval geen twee keer overkomen. 

Shiny kansen (juni 2018) pokémon go
                          

Eevee Community Day

De Community Day in augustus was zoals je waarschijnlijk wel weet een bijzondere. In plaats van één dag mochten we twee dagen lang achter Shiny Eevee’s aanzitten; zowel op de zaterdag als de zondag vond het evenement drie uur lang plaats (tussen 11:00 uur en 14:00 uur), en dat was zeker nodig. Eevee heeft namelijk een vijftal evoluties die allemaal Shiny kunnen zijn, en daarbovenop krijgt de kleine zakmonster in Gen 4 nog eens twee evoluties, en in Gen 6 nóg een. Het doel van het Community uhh, Weekend, was dus minimaal acht Shiny Eevee’s (voor alle evoluties), en dat haalde ik op een haar na.

Het weekend begon rampzalig. Zoals wel vaker liep ik met mijn vriendin door Nijmegen en checkten we honderden pokémon, maar na drie uur lang Eevee’s Shiny-checken stond de teller ‘slechts’ op drie. Mijn vriendin, zoals altijd met het geluk van zes spelers, wist er elf te vangen, en ik kan je vertellen dat dat niet bepaald motiverend werkt. Desalniettemin stapte ik op dag twee weer met goede moed de deur uit, en dat werd beloond. Op de zondag ving ik acht Shiny Eevee’s, waarna het evolueren kon beginnen. M’n vriendin ving er wéér elf (in totaal dus 22…).

Eeveelutions Pokémon GoEeveelutions Pokémon Go

Het vervelende aan Eevee is dat je niet weet welke evolutie je krijgt. Aan het begin van het spel konden spelers gebruik maken van een naamsverandering om een Jolteon, Vaporeon of Flareon te garanderen, maar dat kon slechts eenmalig. Op Reddit zijn horrorverhalen te lezen over mensen die zes Shiny Flareons kregen, wat mij gelukkig bleef bespaard. Mijn eerste zes Eevee’s werden tot mijn ontzetting driemaal een Jolteon en driemaal een Vaporeon, waardoor ik niet genoeg zou overhouden voor volgende generaties.

Mijn vriendin (die natuurlijk direct de drie verschillende evoluties achter elkaar kreeg) had gelukkig een Flareon over, waardoor mijn Eevee-toekomst is gered. Espeon en Umbreon zijn ook binnen, die kun je immers evolueren door eerst 10 km met een Eevee te lopen, en daardoor hou ik in totaal drie Shiny Eevee’s over. Helaas zijn de Shiny varianten van Glaceon, Leafeon en Sylveon nogal… lelijk. 

Eevee day pokémon go
                 

Een ander spotlicht

In de afgelopen week is een Pokémon Go-update uitgerold die een opvallende verandering met zich meebrengt. De Unity-engine is namelijk geüpdatet, waardoor de belichting van álle pokémon anders is. Het zal je misschien niet direct opvallen maar het verschil is er wel degelijk. Het is niet even goed bij alle pokémon te zien, maar check bijvoorbeeld maar eens hoe Chancey er nu uitziet (links: Chansey nog voor de introductie van Gen 2. Rechts: Chansey vandaag).

Chansey pokémon go

Waarom deze aanpassing? Geen idee, Niantic is niet altijd even goed in communiceren. Op het internet wordt in ieder geval druk gespeculeerd, en veel mensen denken dat deze aanpassing op mogelijke nieuwe Shiny’s wijst. Kleine aanpassingen aan textures of belichting, zoals in dit geval, gaan vaak vooraf aan de toevoeging van nieuwe pokémon/pokémon-varianten. De kans is ook aanwezig dat álle Shiny pokémon in de game terecht komen; Niantic voegt er steeds meer toe, en een data-miner heeft al de broncode van alle Shiny pokémon gevonden, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt. Hier een klein overzicht van enkele Shiny’s in de game, check de volledige lijst hierrr (de CP en beschrijvingen slaan natuurlijk nergens op, dit is niet daadwerkelijk zijn Pokémon Go, maar eerder een soort testversie):

Shiny Pokeboys

Natuurlijk zou het ook kunnen dat Niantic zich opmaakt voor het toevoegen van Gen 4, iets waar ze al een lange tijd mee lopen te teasen. In ieder geval lijkt deze aanpassing meer dan zomaar even een update, en lijkt het er weer op dat ons leuke dingen te wachten staan. 

                     

Zoekfuncties

Of Gen 4 dit jaar nog dropt is de vraag, maar één ding is zeker: onze Pokémon Storage puilt steeds meer uit en we hebben steeds meer ruimte nodig. Mocht je net als mij een living Pokédex proberen bij te houden (met een ‘levende’ versie van elke pokémon/evolutie), dan krijg je al door dat het steeds lastiger wordt om overzicht te houden op al je zakmonsters. Gelukkig heeft Niantic daar aan gedacht en speciale zoekfuncties beschikbaar gemaakt. Met het zoekmenuutje waarmee je waarschijnlijk al op pokémon-namen hebt gezocht, kun je op allerlei categorieën sorteren, wat erg handig is. Niantic deelt deze info niet openlijk, en daarom heb ik hieronder even een lijstje voor je gemaakt.

 • Naam – bijv. “Pikachu” laat alle Pikachu zien.
 • Nickname – bijv. “151515”, “100”, “hitmonschop”.
 • Pokédex-nummer – Bijv. “12” laat Butterfree zien, “164” laat Noctowl zien. Bijv. “24-32” laat de pokémon met Pokédex-nummers 24 t/m 32 zien.
 • Evolutie-familie – bijv. “+charmander” laat de hele evolutie-lijn van Charmander, Charmeleon en Charizard zien. “+squirtle” doet dat voor Squirtle, Wartortle en Blastoise, etc. (NB: de “+” moet voorafgaan aan de naam, anders krijg je alleen de pokémon die je zoekt).
 • Shinies – “shiny” laat alle Shiny pokémon zien.

pokémon go "evolve"

 • CP – bijv. “cp500” laat alle pokémon met 500 CP zien, “cp500-1000” of varianten daarop zijn ook mogelijk.
 • HP – bijv. “hp400” laat alle pokémon met 400 HP zien, “hp200-400” of varianten daarop zijn ook mogelijk.
 • Gym-verdedigers – “defender” laat alle pokémon zien die nu een Gym verdedigen.
 • Evolueerbare pokémon – “evolve” laat alle pokémon zien die je nu kunt evolueren; houdt er dus rekening mee of je genoeg candy en/of andere nodige items hebt.
 • Legendary’s – “legendary” laat alle legendarische pokémon zien.
 • Mythicals – “mythical” laat alle Mythical pokémon zien (Mew en Celebi).
 • Alolan forms – “alola” laat alle pokémon uit de Alola-regio zien (dit werkt niet bij “kanto”, “johto” en/of “hoenn”).
 • Type – bijv. “normal”, “fire”, “rock”, “dragon”, “ice”, “fairy”, “steel”, etc. etc.
 • Move – bijv. “@fire spin” laat alle pokémon zien die de move Fire Spin kennen (NB: de “@” móet er bij).
 • Move-type – bijv. “@dragon” laat alle pokémon zien die een drakenaanval kennen.
 • Weather-boost – “@weather” laat alle pokémon zien die een of twee moves met een Weather Boost bezitten. 

Pokémon "fire spin"
                  

Community Day-data bekend

Je kunt de data voor de aankomende drie Community Days alvast in je agenda zetten. Op 22 september kunnen we Shiny Chikorita’s vangen en krijgen we 3x zoveel XP voor het vangen van pokémon. Wat we in de daaropvolgende Community Days kunnen vangen is nog niet bekendgemaakt, maar wel weten we dat ze plaatsvinden op 21 oktober en 10 november. Het lijkt er dus niet op dat we meer tweedaagse evenementen krijgen, zoals bij Eevee het geval was. 

Chikorita Pokémon Go Community Day
                   

Een Zak vol Monsters - de Pokémon Go-Serial: 

Zondag 19/02 - Deel I (te veel shiny's, Pokémon GO onderwater en mijn progressie)

Zondag 18/03 - Deel II (een bijzondere collectie, de beste spelers ter wereld en meer)

Zondag 15/04 - Deel III (Quests, Mythical Pokémon, Community Days, mijn eerste vijftien shiny's en meer)

Dinsdag 22/05 - Deel IV (Shiny Charizard, Alola Pokémon en 1000+ kilometers)

Dinsdag 26/06 - Deel V (vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon)

Dinsdag 24/07 - Deel VI (Lucky Pokémon en een maand vol evenementen)

Maandag 20/08 - Deel VII (Celebi is hier, Pokémon Go-zoektips, Eevee Day en meer)

Maandag 17/09 - Deel VIII (zo voltooi je Gen 1, gegarandeerd geluk en meer)

Maandag 22/10 - Deel IX (Gen 4 is hier, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen?)

Maandag 12-11 - Deel X (Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties)

Maandag 10-12 - Deel XI (voorbereiden op Pokémon Go-PVP en koppelen met Let's Go doe je zo)

Zaterdag 05-01 - Deel XII (Pokémon Go, Pokémon Let’s Go en alles Pokémon) (Nieuwe insteek)

Donderdag 31-01 Deel XIII (Dataduiken in Pokémon Go, De pokémon van Detective Pikachu en meer)

Donderdag 28-02 Deel XIV (Alles wat we weten over Pokémon Shield, Pokémon Sword en de Galar-regio)

Donderdag 28-03 Deel XV (Voorbereiden op een maand bomvol Pokémon Go-evenementen en Shiny's)

Donderdag 25-04 Deel XVI (meer dan 100 Shiny’s in Pokémon Go, gouden medailles en de Pokédex vullen)

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord