Een Zak vol Monsters – Deel 5: vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon 

Een Zak vol Monsters – Deel 5: vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon 2019-04-25T01:24:41
Door het nieuwe vriendensysteem hoeft Marvin zich niet meer helemaal alleen te voelen tijdens het spelen van Pokémon Go, en dat was de afgelopen maand weer motivatie genoeg om zijn luie reet achter virtuele zakmonsters aan te laten rennen. Die Pokédex is nog altijd niet vol, maar hij is weer eens dichterbij dan ooit…

Nummer vijf van de serial en eindelijk voel ik me niet meer eenzaam (al hebben jullie lieve woorden onder deze features daar natuurlijk ook aan bijgedragen). Jep, ik ga nog altijd dagelijks alleen op pad om pokémon te vangen, maar nu kan ik zo nu en dan een cadeautje ontvangen van in-game vrienden, wat de game gek genoeg veel leuker maakt. Verder in deze feature: belachelijk Shiny-geluk, Alola in mijn Pokédex en een handige XP-tip!
                 

De afgelopen maand:

 • Behaalde ik bijna level 33,5 (468.877/1.000.000 XP)
 • Vergaarde ik 460.371 XP;
 • Kreeg ik eindelijk vrienden;
 • Had ik weer eens belachelijk veel geluk tijdens een Community Day;
 • Sprintte ik in de brandende zon twee kilometer door Nijmegen voor een tegenvallende dikke koe (wel een stap dichterbij de volle Pokédex);
 • Bemachtigde ik de volgende pokémon: Articuno, Absol, Solrock, Shiny Tyranitar (98% IV: 15/14/15), Blaziken (98% IV: 15/14/15), Alolan Exeggutor, Alolan Rattata, Alolan Ratticate, Alolan Meowth en Miltank.

Pokémon Go voortgangTyranitar 98% ivMiltank

Absol pokémon goArticuno Pokémon GoSolrock Pokémon Go

Alolan RattataAlolan RatticateAlolan Meowth

Blaziken pokémon goAlolan Exeggutor Pokémon goPokémon GO

Pokémon Go Pokédex
                          

Minder eenzaamheid in Pokémon Go

Pokémon Go begint steeds meer te lijken op de game die twee jaar geleden getoond werd in de onthullingstrailer. Steeds meer zaken die daarin beloof werden zijn vandaag de dag gerealiseerd, en met het nieuwe vriendensysteem zijn we weer een stapje dichterbij die ultieme Pokémon Go-versie. Voor veel spelers is het inmiddels al te laat; ze vinden het vangen van zakmonsters maar saai en missen misschien een hype, en zijn daarom gestopt. De game viel inderdaad een beetje tegen toen hij in 2016 uitkwam, dus ik snap het als je bent afgehaakt, maar wie dit ooit een tof concept voor een game vond doet er goed aan terug te keren. We kunnen namelijk eindelijk ruilen, scoooore! 

Mochten jullie mij als vriend willen in Pokémon Go, mijn code is (nu nog) 8229 8116 7168 – dus voeg me vooral toe! Je kunt namelijk 200 vrienden in je vriendenlijst hebben staan, en van al die vrienden Gifts ontvangen en naar ze sturen. Niet alleen is het leuk om te zien waar al die Gifts vandaan komen (helemaal als ze uit het buitenland komen), met het stijgen van het vriendenlevel krijg je ook XP, en dat is voor iedereen goed. Aangezien ik slechts een handjevol vrienden in de buurt heb die de game spelen, sta ik open voor alle nieuwe vrienden. Mocht ik je dan ooit bij een Raid tegenkomen, kunnen we de bijkomende damage boost voor vrienden mooi gebruiken.  

Pokémon Go vriendenPokémon Go Gifts

Oké, oké, het ruilen van pokémon is niet per se een reden om terug te keren, maar het sociale aspect dat in de trailers beloofd werd was zo’n groot gemis dat er ongetwijfeld een hele hoop nieuwe en oude spelers Pokémon Go deze maand (weer) opstarten. Een beetje groepsdruk doet immers wonderen, helemaal nu Pokémon Go-veteranen hun newb-vriendjes een handje kunnen helpen door bijvoorbeeld exotische pokémon of extreem uitzonderlijke zakmonsters met ze te ruilen. Het kost een godsvermogen aan Stardust (waarover hieronder meer) - tenzij je het zogenaamde vriendschapslevel in de game levelt door samen deel te nemen aan activiteiten en cadeautjes naar elkaar te sturen – maar het is goed om te zien dat je zelfs als je niet 24/7 speelt nu meer kans hebt op het volkrijgen van die Pokédex.
                     

Voordelen van Pokémon Go-vriendschappen

Maar wat houdt het vriendensysteem nou precies in? Eigenlijk is het erg simpel: door samen dingen te doen in Pokémon Go werk je aan het levelen van een vriendschapslevel. Er zijn verschillende soorten vriendschaplevels, van normale ´Friends´ tot ´Best Friend´, en dat level bepaalt hoeveel Stardust het kost voor jou en je vriend om pokémon te ruilen. Wat ook van invloed is op de hoeveelheid Stardust die een trade kost, is of jullie de pokémon allebei al hebben (in ieder geval in je Pokédex), en of de pokémon in kwestie een Legendary en/of een Shiny is.

Vrienden Pokémon Go

Voor Legendary’s, Shiny’s en pokémon die nog niet in je Dex zitten heb je een Special Trade nodig, en dat zijn de kostige jongens. Bij het eerste vriendschapslevel kost een Special Trade namelijk 1.000.000 Stardust, en niemand met gezond verstand zou daar aan beginnen. Gelukkig kun je er voor zorgen dat jij en de vriend waarmee je wilt ruilen ‘Best Friends’ worden, waarna zo’n Special Trade slechts 20.000 Stardust kost, en dat is prima te overzien. Per dag kun je eenmaal een Special Trade voltooien, dus hou daar rekening mee; 'normaal' ruilen kan zoveel je wilt. 

Het ruilsysteem is niet alleen voor mensen met een lege Pokédex een uitkomst, zelfs iemand van level 40 zou in theorie sterkere pokémon kunnen krijgen door elke dag te ruilen. Het geval wil namelijk dat de CP en HP van een pokémon op de schop gaan na een trade; zo voorkomt Niantic dat we het ruilsysteem gaan misbruiken om gigantisch sterke pokémon met elkaar te delen, en heb je als speler natuurlijk de kans dat een pokémon een betere IV krijgt (en dus sterker is) door te ruilen. Hoe betere vrienden je bent, hoe hoger de CP van die pokémon kan uitvallen, maar dat hangt ook af van de spelerslevels.

Ruilkosten Pokémon Go

Mocht je een of twee vrienden hebben die Pokémon Go spelen in jouw omgeving, dan kun je door betere vrienden te worden en samen te spelen ook nog eens handige boosts krijgen (Premier Balls en damage), wat bijvoorbeeld Raids buiten de steden - waar in verhouding toch weinig spelers en Raids zijn te vinden - wat makkelijker kan maken. Kortom, je hebt echt iets aan dit sociale systeem, mits er genoeg mensen in jouw omgeving spelen en je vrienden hebt die met je willen Raiden. En dan heb ik het nog niet eens over de Gifts gehad, waarvan je er telkens vijf bij je kunt dragen om naar andere vrienden te sturen (waardoor ook het vriendschapslevel stijgt), en je maximaal 20 van op een dag kunt openen om handige items te ontvangen. Items, en speciale eieren.
                 

Alola is hier!

In de vorige Zak Vol Monsters had ik het al over de aankondiging van Alolan forms, en inmiddels zitten ze in de game! In het wild kunnen trainers Alolan Ratata vinden – waarschijnlijk ook Alolan Raticate, maar die ben ik niet tegengekomen – en voor de andere acht huidige Alolan pokémon moet je Alolan Eggs openen. Deze prachtige, gouden eieren krijg je uit Gifts, dus vergeet niet elke dag Gifts naar je vrienden te sturen en zelf Gifts te openen om nieuwe Pokémon-varianten aan je Pokédex toe te voegen. Sidenote: dit zijn dus varianten van bestaande pokémon, wat niet wil zeggen dat je een nieuwe Pokédex-entry erbij krijgt.

Mijn persoonlijke favoriet Alolan Marowak zit er helaas nog niet bij, maar met een beetje geluk kunnen we hem binnenkort vangen via Raids. Hetzelfde geldt voor Alolan Raichu; het zijn beiden Pokémon die geen Alolan voorevolutie hebben (Alolan Pikachu en Cubone bestaan niet), dus het is aannemelijk dat die via Raids worden toegevoegd. Daarnaast zijn er eigenlijk ‘slechts’ vier verschillende Pokémon die uit je ei kunnen wandelen omdat de andere nieuwe toevoegingen hun evoluties zijn. Dit zijn de acht Alolan Pokémon die je nu uit eieren kunt krijgen:

 • Meowth
 • Persian
 • Vulpix
 • Ninetails
 • Grimer
 • Muk
 • Sandshrew
 • Sandslash                    

Alolan pokémon
                    

Snelle tip

Mocht je een makkelijke manier zoeken om wat meer XP te vergaren (buiten het nieuwe vriendensysteem), dan heb ik een fun fact voor je. Het blijkt namelijk dat Field Research met een pokémon encounter als beloning opgespaard kan worden. Op het moment dat je zo’n Pokémon encounter start is wegrennen niet het eerste wat je wilt doen, maar doe het eens. Je beloning verdwijnt niet, hij staat simpelweg boven de rest van de Field Research (zie screenshot hieronder). Die shit stackt, wat wil zeggen dat je deze pokémon kunt opsparen om allemaal later te vangen met behulp van een Lucky Egg. Het wordt lastig om bij te houden welke pokémon je opgespaard hebt, maar geef het een paar weken en je bent zo een half uur kwijt aan het vangen van al die zakmonsters. Meer XP, meer beter!

Pokémon Go tip encounter
                    

Juni 2018 Community Day: Larvitar

Pokémon Go Community Day nummer zes was weer een doorslaand succes. Nijmegen stond weer eens bomvol Pokémon Go-spelers van jong en oud, het was een prachtige dag en ik kreeg een Shiny Tyranitar met 98% IV (15 Attack, 14 Defence en 15 Stamina), wat waarschijnlijk de beste Shiny is die ik ooit zal vangen in deze game. Daarnaast ving ik meer Shiny’s dan mijn vriendin, wat altijd goed is sinds zij twee Shiny Arons heeft gevangen – toegegeven, ze heeft eentje daarvan beloofd met me te ruilen dus ik mag helemaal niet klagen. Aangezien ik al een 100% IV Tyranitar uit een ei kreeg enkele maanden geleden en ook nog op de valreep een Shiny met 13 attack en Fire Blast evolueerde tijdens de Community Day, kan ik een alleraardigst Raid-team bouwen bestaande uit onder andere drie Tyranitars. Misschien wordt het dan eindelijk tijd dat ik intensiever ga Raiden…

Shiny Larvitar Pokémon GoShiny Puppitar Pokémon GoShiny Tyranitar Pokémon Go (98 IV)

De volgende Community Day is inmiddels ook aangekondigd. Op zondag 8 juli kunnen we om 11.00 uur ’s ochtends tot 14.00 uur in de middag achter Squirtles aanrennen, en natuurlijk de Shiny versie van hem en zijn twee evoluties bemachtigen. De grootste bonus tijdens deze dag is echter dat de afstand van eieren gedeeld worden door vier. Mijn tip is om alvast te sparen voor Super Egg Incubators zodat je tijdens het vangen van Squirtles tientallen eieren kunt laten uitkomen. Zo kreeg ik tijdens de Mareep Community-day bijna 100 Bagon-candy en 130 Beldum-candy, en nu zitten er ook nog eens Alolan Eggs en een hoop mogelijke Shiny’s uit de kleinere eieren (zoals Shellder) in de mix. Hier even een handig overzicht (thanks aan u/Janka_lml): 

Pokémon Go Eggs

Voor die Community Day staat er nog niets anders op mijn Pokémon Go-agenda, over vier dagen vindt namelijk een Safari Zone-evenement plaats in Dortmund waar ik mijn stinkende best voor ga doen om bij te zijn en uiteindelijk verslag van te doen. In ieder geval zal ik daar een Corsola en wat Unowns kunnen vangen, maar misschien gaat het zo goed dat ik eindelijk Gen 1 kan voltooien (met de regio-exclusieve Pokémon, en dat exclusief Raid-baas extraordinaire Mewtwo). To be continued!

               

Een Zak vol Monsters - de Pokémon Go-Serial: 

Zondag 19/02 - Deel I (te veel shiny's, Pokémon GO onderwater en mijn progressie)

Zondag 18/03 - Deel II (een bijzondere collectie, de beste spelers ter wereld en meer)

Zondag 15/04 - Deel III (Quests, Mythical Pokémon, Community Days, mijn eerste vijftien shiny's en meer)

Dinsdag 22/05 - Deel IV (Shiny Charizard, Alola Pokémon en 1000+ kilometers)

Dinsdag 26/06 - Deel V (vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon)

Dinsdag 24/07 - Deel VI (Lucky Pokémon en een maand vol evenementen)

Maandag 20/08 - Deel VII (Celebi is hier, Pokémon Go-zoektips, Eevee Day en meer)

Maandag 17/09 - Deel VIII (zo voltooi je Gen 1, gegarandeerd geluk en meer)

Maandag 22/10 - Deel IX (Gen 4 is hier, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen?)

Maandag 12-11 - Deel X (Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties)

Maandag 10-12 - Deel XI (voorbereiden op Pokémon Go-PVP en koppelen met Let's Go doe je zo)

Zaterdag 05-01 - Deel XII (Pokémon Go, Pokémon Let’s Go en alles Pokémon) (Nieuwe insteek)

Donderdag 31-01 Deel XIII (Dataduiken in Pokémon Go, De pokémon van Detective Pikachu en meer)

Donderdag 28-02 Deel XIV (Alles wat we weten over Pokémon Shield, Pokémon Sword en de Galar-regio)

Donderdag 28-03 Deel XV (Voorbereiden op een maand bomvol Pokémon Go-evenementen en Shiny's)

Donderdag 25-04 Deel XVI (meer dan 100 Shiny’s in Pokémon Go, gouden medailles en de Pokédex vullen)

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord