Een Zak Vol Monsters – Deel 19: bizar veel geluk in één Pokémon Go-zomer, alle Shadow pokémon en meer 

Een Zak Vol Monsters – Deel 19: bizar veel geluk in één Pokémon Go-zomer, alle Shadow pokémon en meer 2019-09-16T14:05:40
Zodra de zomerstop van Een Zak Vol Monsters begon ving Marvin ineens de Shiny en 100% IV pokémon aan de lopende band. Daarnaast begon hij fanatiek te raiden en Shadow pokémon te verzamelen, dus dat het een fantastische en verdomd lucky zomer was mag duidelijk zijn. Vandaag praat hij je bij.

De afgelopen zomer:

 • Bereikte ik level 39;
 • Vergaarde ik 4.501.647 XP;
 • Ving ik 56 Shiny pokémon (24 nieuwe);
 • Begon ik fanatieker te raiden;
 • En vergaarde ik de volgende zakmonsters: Shiny Drowzee (nu Hypno), Shiny Ekans (nu Arbok), Shiny Taillow (nu Swellow), Shiny Apom (nu Ambipom), Shiny Togepi, Shiny Lapras, Shiny Ralts, Shiny Kirlia, Shiny Gardevoir, Shiny Gallade, Shiny Rayquaza x2, Shiny Poliwag (nu Politoed), Shiny Bonsly, Shiny Suicune, Shiny Murkrow (nu Honchkrow), Shiny Alolan Raichu, Shiny Aron, Shiny Farfetch’d, Shiny Gligar, Shiny Turtwig, Shiny Grotle, Shiny Torterra, Alolan Raichu (100%), Lucky Shiny Metagross, Shiny Mudkip, Shiny Marshtomp, Shiny Swampert, Rayquaza (100%), Kyogre (100%), Purified Bulbasaur (100%), Mesprit, Latias, Gliscor (100%, Deoxys (alle forms), Unown T, Unown U, Alolan Sandslash (100%) en Vespiquen.

Pokémon Go voortgangPokémon Go Shiny Lucky Metagross

Pokémon Go DeoxysPokémon Go DeoxysPokémon Go Deoxys

Pokémon Go DeoxysPokémon Go UnownPokémon Go Unown

LatiosPokémon Go Vespiquen
              

Een zomer bomvol geluk

Hoewel er altijd complottheorieën op het internet rondgaan over dat Niantic meer met het krijgen van goede en/of Shiny pokémon te maken heeft en het niet simpelweg om kans gaat, is geluk natuurlijk een cruciaal onderdeel van Pokémon Go. Zo vang je drie maanden lang geen enkele Shiny in het wild en krijg je alleen maar pixelpoep uit je eitjes en raids, en zomaar vliegen de Shiny en 100% IV pokémon je om de oren. Deze zomer was het kantelpunt voor mij. Met 56 Shiny’s in drie maanden mag ik immers niet klagen - al zou ik dat nog blijven doen als ik 56 per maand kreeg, zoals het een verzamelaar van zakmonsters betaamt.

Opvallend is dat er veel Shiny’s tussen zitten die niet bij een event hoorden, wat wil zeggen dat ik ze gekregen heb met een kans van 1 op 450. Shiny Drowzee (tijdens de dagelijkse boodschappen), Torchic (tijdens Ralts community day, feest), Taillow (tijdens Rayquaza raid hour), Apom (op een normale zaterdag) en Aron (ook een normale dag) zorgden er afgelopen zomer voor dat m’n mond met verbazing openviel omdat ik ze niet zag aankomen. Vooral bij Lapras (gekregen uit Special Research) en Alolan Raichu (uit een raid) moest ik mezelf even tien keer knijpen.

Shiny Alolan Raichu Pokémon GoShiny Lapras Pokémon GoShiny Honchkrow Pokémon GO

Shiny Drowzee Pokémon GoShiny Hypno Pokémon GOShiny Taillow POkémon GO

Shiny Swellow POkémon GOShiny Apom Pokémon GoShiny Ambipom POkémon Go

Ik kreeg zelfs een Shiny Togepi uit een ei, en die kans is door de hoeveelheid pokémon in 7KM-eitjes nog véél kleiner dan 1 op 450. Dat ik tijdens het huidige evenement, waarmee Regionals als Tauros en Kangaskhan in 7KM-eitjes zitten en Shiny kunnen zijn, ook nog eens binnen de eerste week een Shiny Farfetch’d wist uit te broeden is de glimmende kers op een al overheerlijke taart. Shiny Bonsly kreeg ik tijdens een evenement, evenals Ekans en Poliwag.

De andere twee Shiny’s die ik bemachtigde heb ik gekregen door ouderwets te ruilen. Mijn vriendin is zoals altijd veel te goed voor me – als ze een Shiny vangt geeft ze die vaak aan mij in ruil voor een Community Day-pokémon die ze nog niet heeft – en gaf me een Shiny Gligar. Een vriend van me ruilde een Shiny Murkrow met me, en omdat ik wachtte op een Shiny om hem te evolueren heb ik evolutie Honchkrow ook aan mijn Pokédex toe kunnen voegen - dat 'ie Lucky is is mooi meegenomen. Omdat ik nu vaker raid en meer in-game vrienden in de buurt heb zal ik ook mijn overbodige Shiny’s (de dubbele) wat vaker kunnen ruilen voor pokémon die ik nog niet heb, dus ik hoop volgende maand(en) meer Shiny’s te laten zien!

Shiny Farfetch'd Pokémon GOShiny Togepi Pokémon GO

Shiny Aron Pokémon GoShiny Bonsly Pokémon GoPokémon Go Shiny Politoed

Shiny Ekans Pokémon GoPokémon Go Shiny ArbokPokémon Go Shiny Gligar

Zoals je bovenaan dit artikel kon zien had ik niet alleen geluk met de Shiny’s, het ging ook erg lekker wat betreft pokémon met goede IV’s. Sterker nog, tussen 6 augustus en 6 september kreeg ik maar liefst zes pokémon met 100% IV. De laatste keer dat ik überhaupt één 100% IV-pokémon ving was een jaar eerder. Waarom het deze maand ineens zo absurd goed gaat weet ik niet, laten we hopen dat het niets heeft te maken met de hoeveelheid euro’s die ik tegen de game aan heb gegooid voor Raid Passes en Incubators… 

Pokémon Go 100% IV KyogrePokémon Go 100% Gliscor

Pokémon Go 100% Alolan RaichuPokémon Go 100% Alolan SandslashPokémon Go 100% Purified Bulbasaur
             

(Shiny) Rayquaza brengt de raidtrein flink op gang

Zoals je misschien wel weet als je Een Zak Vol Monsters vaak leest, was ik nooit zo van het raiden. Met andere mensen afspreken op een bepaalde locatie en daar dan helemaal heen lopen om even (maximaal) twee minuten op mijn telefoon te rammen ging me vaak te ver, maar daar bracht één pokémon verandering in. Rayquaza is de naam, en mede doordat zijn Shiny vorm in de game zit beleefde Pokémon Go in augustus zijn meest lucratieve maand in drie jaar tijd. Niet gek, want die zwarte draak is zo ongelooflijk fucking bruut dat ook ik me niet in kon houden en mezelf inschreef voor de lokale Discord-groep.

En wat blijkt, dat raiden is toch wel erg leuk. Samenkomen met vreemden die ook een passie hebben voor digitale zakmonsters is toch een unieke ervaring, en kwijlen op de Shiny’s en sterke pokémon die zij wél wisten te bemachtigen gaat niet vervelen. Daarbij blijkt Discord een ideale manier om in contact te blijven met die mensen, en vooral een plek waar je erg makkelijk kunt zien welke raids in de buurt zitten en hoeveel man daarop af komt. Omdat ik Shiny Rayquaza koste wat kost wilde bemachtigen gooide ik een hoop centen tegen Pokémon Go aan in augustus, en heb ik ongetwijfeld meer dan 70 Rayquaza-raids gedaan. Resultaat: twee Shiny Rayquaza, één 100% IV Rayquaza en een 98% IV Rayquaza. Vooral de laatste twee blijken erg handig bij raids en Team Rocket-gevechten (waarover hieronder meer). 

Shiny Rayquaza Pokémon GOShiny Rayquaza pokémon go100% IV Rayquaza Pokémon Go

Door Rayquaza heb ik de raidsmaak flink te pakken, en daarom stopte ik ook niet toen Rayquaza uit de 5-sterren-raids verdween en plaats maakte voor Deoxys. Voor Deoxys deed ik echter minder mijn stinkende best; eigenlijk stopte ik na het vangen van alle verschillende Forms die hij heeft. Bovenop Deoxys en Rayquaza heb ik afgelopen maand nog een Mesprit gevangen tijdens een speciale Raid Hour én twee Shiny Suicune bemachtigd in een andere Raid Hour, en sindsdien staat het raiden op een laag pitje. Nog wel, want vanaf morgen staat Mewtwo een week lang in 5-sterren-raids – en ja, zijn Shiny is dan ook te vangen. Het is de bedoeling dat ik toch minimaal wel 15 Mewtwo-raids ga doen deze week, dus duim alsjeblieft voor me!

Shiny Suicune POkémon goShiny Suicune Pokémon GoMesprit Pokémon Go
               

Shadow Pokémon en Team Rocket-gevechten

Een van de dingen die het vandaag de dag een stuk leuker maakt om rond te lopen en Pokéstops op te zoeken dan drie jaar geleden, is Team Rocket. Sinds 5 augustus neemt het kwaadaardige (en veelal uit kneusjes bestaande) Team Rocket tijdelijk Pokéstops over. Dat zorgt ervoor dat het spinnen van zo’n Team Rocket Pokéstop minder items oplevert – o, en ze willen natuurlijk met je vechten. De Rocket Grunt die je uitdaagt heeft drie zogenaamde Shadow pokémon bij zich: ‘evil’ versies van geliefde pokémon, uitgerust met een onheilspellende aura en fel rode ogen. Het is aan ons om ze te redden, door met een team van drie de Team Rocket-pion af te slachten en één Shadow pokémon te redden. Nou ja, te vangen en bewaren in je storage omdat ze er zo tof uit zien.

Wil je ze écht redden dan kun je de pokémon purificeren, waar ze spontaan van naar level 25 schieten en +2 bij al hun stats krijgen. Een simpel maar leuk systeem, met een paar gruwelijke Shadow pokémon als Scyther, Snorlax en Gyarados die het checken van Rocket Stops de tijd zeker waard maken. Daarbij weet je nooit welke Pokéstops overgenomen worden tot je in de buurt komt, laat staan welke pokémon erin zitten. Soms is het te voorspellen aan de hand van wat de Rocket-man/-vrouw zegt, soms weet je het pas door te vechten. Je hebt een 50/50 kans op een van de eerste twee Shadow pokémon die hij inzet. Op moment van schrijven zitten er 58 Shadow pokémon in de game en Niantic voegt steeds meer toe. Hier een complete lijst (na zo’n 160 Rocket Stops heb ik ze allemaal op vijf na):

Pokémon Go Shadow Pokémon

 • Charmander + Charmeleon + Charizard
 • Squirtle + Wartortle + Blastoise
 • Rattata + Raticate
 • Zubat + Golbat + Crobat
 • Oddish + Gloom + Vileplume + Bellossom
 • Venonat + Venomoth
 • Psyduck + Golduck
 • Growlithe + Arcanine
 • Poliwag + Poliwhirl + Poliwrath + Politoed
 • Abra + Kadabra + Alakazam
 • Grimer + Muk
 • Drowzee + Hypno
 • Cubone + Marowak
 • Hitmonchan
 • Scyther + Scizor
 • Magikarp + Gyarados
 • Snorlax
 • Dratini + Dragonair + Dragonite
 • Houndour + Houndoom
 • Larvitar + Pupitar + Tyranitar
 • Mudkip + Marshtomp + Swampert
 • Ralts + Kirlia + Gardevoir + Gallade
 • Turtwig + Grotle + Torterra

          

De Community Days: Mudkip, Ralts en Turtwig

Een maandelijkse (of in dit geval zomerse) Shiny-oogst klinkt altijd een stuk indrukwekkender door de Community Days. Drie uur lopen en vangen levert steevast wel minimaal een handjevol Shiny’s op (mits je in een stad of spawn-rijk gebied speelt), en afgelopen zomer heb ik er drie meegemaakt. Te beginnen met Mudkip, een dag zonder al te veel verrassingen. Roze Shiny pokémon heb ik al genoeg van, dus van de Mudkip-familie werd ik niet bepaald warm. Toch ben ik drie uur lang aan de slag gegaan en heb ik een hoop Mudkips gecheckt. Resultaat: een respectabele 7 Shiny’s.

Shiny Mudkip family Pokémon Go

De tweede Community Day van de afgelopen zomer stond in het teken van één van mijn favoriete pokémon uit de mainline RPG’s: Ralts. Deze dag was een flinke domper, al moet ik zeggen dat mijn vriendin m’n met zweet bedekte ass wel heeft gered door één van haar mannelijke Shiny Ralts met mij te ruilen. Daardoor heb ik nu toch even een mooie Shiny Gallade met 98% IV, wat compenseert voor de vijf andere Shiny Ralts die ik heb gevangen en stuk voor stuk een bagger IV hebben. Het leuke van Ralts-dag was dat alle eitjes die je in de drie uur durende Community Day kreeg een Ralts bevatten, wat de kans op een Shiny met goede IV’s toch flink verhoogde. Ik liep er heel wat uit,  maar kreeg noppes, waarna ik met gebogen hoofd naar huis terugliep. De Pokémon Go-goden besloten me toen nog even flink na te trappen, want twee straten voor mijn huis ving ik nog even een Shiny… Torchic. Fuck.

Shiny Ralts family pokémon go

Dan door naar de dag voor dit artikel live gaat: Turtwig Community Day. Op zich heb ik vrij weinig met deze schildpad, maar als ik mijn Shiny-collectie kan aandikken ga ik daar natuurlijk wel voor (de teller staat nu op 185 Shiny’s). Het was een prima dagje, met als hoogtepunt een 100% IV Alolan Raichu en een oogst van zo’n 180.000 Stardust – oké, die vier Shiny’s in de laatste twintig minuten van het evenement waren ook wel leuk. Volgende maand zal ik wat uitgebreider ingaan op de komende Community Day, die plaatsvindt op 12 oktober. Welke pokémon centraal staat weten we nog niet, maar er gaan geruchten over zowel Gibble – zou leuk zijn, ik heb er nog altijd maar eentje – als Porygon. Beide prima Shiny’s, dus laat 12 oktober maar komen!

Shiny Turtwig family Pokémon Go
               

Een Zak vol Monsters - de Pokémon Go-Serial: 

Zondag 19/02 - Deel I (te veel shiny's, Pokémon GO onderwater en mijn progressie)

Zondag 18/03 - Deel II (een bijzondere collectie, de beste spelers ter wereld en meer)

Zondag 15/04 - Deel III (Quests, Mythical Pokémon, Community Days, mijn eerste vijftien shiny's en meer)

Dinsdag 22/05 - Deel IV (Shiny Charizard, Alola Pokémon en 1000+ kilometers)

Dinsdag 26/06 - Deel V (vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon)

Dinsdag 24/07 - Deel VI (Lucky Pokémon en een maand vol evenementen)

Maandag 20/08 - Deel VII (Celebi is hier, Pokémon Go-zoektips, Eevee Day en meer)

Maandag 17/09 - Deel VIII (zo voltooi je Gen 1, gegarandeerd geluk en meer)

Maandag 22/10 - Deel IX (Gen 4 is hier, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen?)

Maandag 12-11 - Deel X (Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties)

Maandag 10-12 - Deel XI (voorbereiden op Pokémon Go-PVP en koppelen met Let's Go doe je zo)

Zaterdag 05-01 - Deel XII (Pokémon Go, Pokémon Let’s Go en alles Pokémon) (Nieuwe insteek)

Donderdag 31-01 Deel XIII (Dataduiken in Pokémon Go, De pokémon van Detective Pikachu en meer)

Donderdag 28-02 Deel XIV (Alles wat we weten over Pokémon Shield, Pokémon Sword en de Galar-regio)

Donderdag 28-03 Deel XV (Voorbereiden op een maand bomvol Pokémon Go-evenementen en Shiny's)

Donderdag 25-04 Deel XVI (meer dan 100 Shiny’s in Pokémon Go, gouden medailles en de Pokédex vullen)

Donderdag 23-05 Deel XVII (Nieuwe Gen 4-pokémon, lure-mechanieken en Shiny’s in Pokémon Go)

Donderdag 20-06 Deel XVIII (Een drukke Adventure Week en falende evenementen in Pokémon Go)

Maandag 16-09 Deel XIX (Bizar veel geluk in één Pokémon Go-zomer, alle Shadow pokémon en meer)

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord