Een Zak Vol Monsters - Deel 14: Alles wat we weten over Pokémon Sword, Pokémon Shield en de Galar-regio 

Een Zak Vol Monsters - Deel 14: Alles wat we weten over Pokémon Sword, Pokémon Shield en de Galar-regio 2019-04-25T01:23:55
In zijn vernieuwde Een Zak Vol Monsters-serial staat Marvin vandaag uitgebreid stil bij Pokémon Sword en Pokémon Shield. Hij bespreekt alles wat we weten over Gen 8 en de Galar-regio en werpt een blik in de glazen Pokébol. Daarnaast speelt 'ie nog altijd Pokémon Go, en is hij de afgelopen maand aangenaam verrast...

Toen een Direct voor Pokémon Day werd aangekondigd wist iedere Pokéfanaat natuurlijk al wat er stond te gebeuren: de nieuwe generatie Pokémon is aangekondigd! Veel hebben we er niet van gezien, maar wie de zeven minuten durende Nintendo Direct even goed uitpluist komt toch een hoop interessante dingen tegen. Laten we beginnen bij de basis: Pokémon Sword en Pokémon Shield komt aan het einde van dit jaar uit voor Nintendo Switch en speelt zich af in de nieuwe Galar Region.

Je hebt de Direct natuurlijk al gezien, maar hier nog even een korte opfrisser in de vorm van de onthullingstrailer (helaas maar twee minuten lang) zónder al dat gepraat van de ontwikkelaars eromheen:


                     

Alles over Pokémon Shield, Pokémon Sword, Gen 8 en de Galar-regio

Pokémon Shield en Sword lijken qua graphics in ieder geval nog aardig veel op Pokémon Let’s Go; de waanzinnige next-gen-waardige grafische pracht en praal waar sommigen op hoopten is er in ieder geval niet. Ontwikkelaar GameFreak staat er ook zeker niet om bekend dat ze hun graphics pushen tot de limieten van de console, maar er kan altijd nog het een en ander worden verbeterd in de pakweg acht tot negen maanden tot release. In ieder geval zijn Shield en Sword een flinke upgrade ten opzichte van Let’s Go. Het ziet er net even iets beter opgepoetst uit en onder andere door het lijn- en schaduwgebruik lijkt het nog meer op de anime, en dat is alleen maar positief. Daarnaast lijkt het erop alsof Pokémon Sword en Shield het ook meer van hun adembenemende omgevingen moeten hebben (met mysterieuze bossen en mooie uitzichten), maar daarover later meer.

De nieuwe regio, de Galar Region, is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op Groot-Brittannië, een van de locaties die door fans met een glazen bol de afgelopen maanden al het meest werd geopperd op het internet. Veel van de gebouwen uit de trailer en vooral de Big Ben-achtige toren die erin voorkomt lijken zo bij onze westerburen weggeplukt te zijn, en ook het heuvelachtige landschap correspondeert met wat je zoal in Groot-Brittannië vindt. Zo zijn er in Engeland de zogenaamde ‘chalk hill figures’, soms eeuwenoude en mysterieuze tekeningen die in de kalkvolle bodem van enkele heuvels zijn gekerfd. En wat treffen we aan in de trailer van Pokémon Shield en Sword?

Pokémon Shield Pokémon Sword Legendary Mythical Pokémon

Inderdaad, een gigantisch wezen in de kant van een berg, mogelijk met enkele kleine pokémon om zich heen en links van hem een of ander mysterieuze portal of mogelijk iets wat duidt op de krachten van dit gigantische ding. Er lijkt namelijk lucht uit zijn mond te komen, maar dat kan in de wereld van Pokémon natuurlijk ook een of andere duistere energie of wat dan ook zijn, en dat wordt omringd door elektriciteit. Of het daadwerkelijk een pokémon is weten we natuurlijk niet, maar omdat hij zo prominent op de berg en in de trailer aanwezig is gaan sommigen er al van uit dat dit een Legendary of zelfs Mythical pokémon is. Eentje die wel eens erg belangrijk kan worden voor het verhaal. En anderen, tja, die zien er op een of andere manier een Melmetal omringd door Meltans in. Wat jij?

Verder hebben we natuurlijk een mooi overzicht van de map gekregen, en daar kunnen we het een en ander uit opmaken. Ten eerste zie je meerdere stadions op de map, of in ieder geval locaties die als stadion kunnen dienen. In de trailer zien we een trainer met een sportieve outfit zo’n stadion inlopen, dus mogelijk vinden hier bepaalde Pokémon-battles plaats a la de Pokémon League Conference uit de anime. Hierbij denk ik meteen aan wisselende battlefields (water met eilandjes, rotsen, lava, etc.) en net even iets meer uitdaging in aanloop naar de Elite Four, maar het moet nog maar blijken wat voor rol deze stadions gaan spelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de stadions simpelweg de nieuwe Gyms zijn, want in de originele Direct-stream is bevestigd dat Gyms (of iets wat er op lijkt) hun terugkeer maken na afwezig te zijn geweest in Pokémon Sun en Pokémon Moon. Daarbij werd ook bevestigd dat het doel van de speler weer is om de Pokémon Champion te worden, en dat betekent hoe dan ook genoeg Gym- en (waarschijnlijk) Elite Four-gevechten om je een tijdje zoet te houden.

Pokémon Shield Pokémon Sword Galar Region

Een grote vraag vóór deze trailer het internet opging was hoe de speler in de game pokémon zal tegenkomen. In Let’s Go zien we immers pokémon rondlopen in de speelwereld, waardoor je erg gemakkelijk alleen kunt vechten tegen de pokémon waar je daadwerkelijk mee wilt vechten, maar dat gaat niet op voor Pokémon Sword en Pokémon Shield. In de trailer is te zien hoe een trainer door het gras sluipt en daar een ‘random encounter’ start tegen een Pikachu (zonder dat die gele rat in de speelwereld is te zien).

Pokémon Shield Pokémon Sword Pikachu encounter

Tot slot is natuurlijk het logo onthuld van beide games en wat daar erg opvallend aan is, is natuurlijk de wolfskop die zowel uit het zwaard als uit het schild steekt. Het zou erg tof zijn om twee Legendary wolf-pokémon aan de Pokédex te mogen toevoegen, maar mogelijk slaat dit zelfs op iets als een wapen (het embleem) van een belangrijke familie of bedrijf uit deze game. De komende maanden zullen er verder ongetwijfeld allerlei aankondigingen volgen, al dan niet over dit logo. Zo zullen er heel wat Gen 8-pokémon onthuld worden voor de game uitkomt en kunnen we er ook wel van uit gaan dat we het een en ander over de regio en het verhaal te weten krijgen. Zodra er meer nieuws is lees je dat natuurlijk hier op PU.nl!

Pokémon Sword Pokémon Shield logo release date
                  

De pokémon in Pokémon Shield en Pokémon Sword

Met de nieuwe starters en een compleet nieuwe regio mag het duidelijk zijn dat we hier te maken met Gen 8. De enige pokémon uit Gen 8 die we tot nu kennen zijn de net aangekondigde starters: het gras-aapje Grookey, het vuur-konijn Scorbunny en de derpy kikkervis die eruitziet alsof al zijn wateraanvallen als tranen uit zijn ogen komen, Sobble. Maar laten we ook niet vergeten dat er eerder al twee Gen 8-pokémon aan Pokémon Go en Pokémon Let’s Go zijn toegevoegd in de vorm van Meltan en Melmetal. Hoe zij in Pokémon Shield en Pokémon Sword voorkomen is nog maar de vraag; in Pokémon Go is het de bedoeling dat je de game koppelt aan Let’s Go om zo meerdere Meltan te verzamelen, maar of een soortgelijke verbinding met Pokémon Go ook in het verschiet ligt voor de nieuwe games weten we nog niet.

Hieronder een lijst met pokémon die we verder gespot hebben in de trailer (met tussen haakjes de evoluties die we daarom ook in Shield en Sword verwachten). In ieder geval lijken we van alle generaties wel een paar pokémon te zullen krijgen, en mogelijk wordt zelfs de héle Pokédex beschikbaar in de games – al zal dat wel een flinke opgave worden voor de ontwikkelaar. Daar moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat hoogstwaarschijnlijk niet álle pokémon in zowel Pokémon Sword als Pokémon Shield zullen zitten: in elke generatie games wordt altijd een verdeling gemaakt tussen welke pokémon je wel en niet kan vangen om zo ruilen met andere spelers en het kopen van het andere deel te stimuleren.

Pokémon Sword Pokémon Shield Grookey Scorbunny Sobble

 • Pikachu (Pichu/Raichu)
 • Minccino (Cinccino)
 • Wishiwashi (in ieder geval in solo-vorm)
 • Grubbin (Charjabug/Vikavolt)
 • Hoothoot (Noctowl)
 • Zweilous (Deino/Hydreigon)
 • Flygon (Trapinch/Vibrava)
 • Braviary (Rufflet)
 • Wailmer (Wailord)
 • Meowstic (Espurr)
 • Lucario (Riolu)
 • Tyranitar (Larvitar/Pupitar)
 • Munchlax (Snorlax)
                           

Niantic gaat de goede kant op met Pokémon Go-evenementen

Deze Serial begon als een dagboek voor mijn Pokémon Go-avonturen, en ik loop nog altijd dagelijks met mijn telefoon achter die digitale zakmonsters aan. Helaas heb ik wat minder tijd dan pakweg een jaar geleden, waardoor ik regelmatig bepaalde Shiny’s en Raid-bazen mis, maar het gaat de laatste tijd toch de goede kant op. In Pokémon Go is het vaak zaak om zodra een nieuwe Shiny is losgelaten of zodra een nieuw evenement start direct de straten op te gaan, zo snel mogelijk de exclusieve pokémon te bemachtigen voor Niantic er een nerf overheen gooit, en wachten tot een nieuw evenement. Hier is veel kritiek op vanuit de Pokémon Go-community, zo ook toen er een tijdje geleden een speciaal Feebas-evenement was.

Dat evenement was het eerste zogenaamde Research-evenement, waarbij spelers exclusieve quests konden bemachtigen en door die te voltooien kans maakten op een Shiny Feebas. Ik speelde de hele middag en kreeg toen geen enkele Shiny, wat erg pijnlijk was, maar met het Research-evenement van afgelopen maand heeft Niantic zich gerevancheerd. De ontwikkelaar liet namelijk blijken erg goed geluisterd te hebben naar de community. Zo waren de quests tijdens het Clamperl Research-evenement een stuk makkelijker en gevariëerder (vang 5 pokémon, maak drie great throws, etc.) en was de kans op een Shiny Clamperl een stuk groter dan op een Shiny Feebas. Zo hoef je niet drie uur lang intensief te spelen om een kans te krijgen op een leuke Shiny, en die toegankelijkheid is wel gewenst in een game als Pokémon Go.

Pokémon Go Shiny Clamperl Pokémon Go Shiny GorebyssPokémon Go Shiny Huntail

De Shiny-kans werd waarschijnlijk verhoogd omdat Clamperl twee evoluties heeft en het evolueren ervan willekeurig gebeurt. Dat wil zeggen dat je 50% kans op een Gorebyss en 50% kans op een Huntail hebt, en met de drie Shiny Clamperl die ik wist te bemachtigen (ik speelde twee van de drie uur van het evenement) werd het nogal spannend. De eerste twee Clamperl werden een Huntail en de derde gelukkig een Gorebyss, maar dat houdt wel in dat ik nu geen Shiny Clamperl meer heb, en die is wel erg mooi. Enfin, doet er niet toe, want enkele dagen stond al een nieuw evenement te wachten.

Dat evenement (dat op de dag van publicatie van dit artikel stopt), draaide vooral om Pokémon Day en de eerste generatie pokémon. Zo’n evenement is altijd leuk, zeker voor nieuwe spelers die nog niet veel kansen hebben gehad om pokémon uit de Kanto-regio te vangen, maar ook de toevoeging van Eevee’s en Pikachu’s met een bloemetje op hun hoofd is erg geinig. Het doorbreekt het monotone vangen van dezelfde pokémon en de speciale research tasks dragen daar ook zeker aan bij. Helaas geen Shiny Pikachu voor mij, die ontbreekt nog altijd in mijn collectie, maar veel tijd had ik niet om daar verdrietig over te zijn door de toevoeging van wéér een nieuwe pokémon: Smeargle.

Pokémon Go Eevee CameraSmeargle Pokémon Go

De manier waarop Smeargle in de game zit is ook weer erg leuk bedacht. De verf-pokémon kan namelijk alleen gevangen worden als je gebruik maakt van de nieuwe camera-functie van Pokémon Go. Door een pokémon te selecteren, op het cameraatje te drukken en enkele foto’s van hem te maken, loop je de kans dat Smeargle je fotobombt, waarna hij na het afsluiten van de camera naast de speler spawnt om gevangen te worden. Mij is het nog niet gelukt om een Smeargle te vangen (ook al heb ik al tevergeefs ruim 700 foto’s gemaakt), maar dat zal wel aan mijn geluk liggen. Eén tip, bevestigd door Niantic: het heeft geen nut om 10 keer foto’s te maken van dezelfde pokémon in de hoop dat Smeargle opduikt, de kans wordt groter dat hij opduikt als je na een paar foto’s een andere pokémon voor de camera sleept.

Tot slot was er afgelopen maand weer een Community day, en die stond zoals je vorige maand kon lezen in het teken van Swinub en Mamoswine. Het was een prima dag voor mij, ook al heb ik ‘slechts’ vier shiny Swinubs kunnen vangen. Ik gebruikte deze dag voornamelijk om candy voor Swinub te verzamelen en daarbovenop enkele Sinnoh Stones te bemachtigen via Trainer Battles.

Shiny Swinub Pokémon GoShiny Mamoswine Pokémon Go

Bij het evolueren naar een Mamoswine leerde de pokémon een speciale move, Ancient Power. Dat klinkt raar, want Ancient Power zat al langer in de game, maar sinds kort weten we dat die aanval een speciale rol gaat spelen in Trainer Battles. De aanvallen Ancient Power, Silver Wind en Ominous Wind kunnen namelijk een ‘Stat boost’ (een buff) triggeren, wat de pokémon die het gebruik een stúk sterker maakt en al snel de overhand in een gevecht met een andere trainer zal bieden. De stat boost werkt niet in Gym- en Raid-battles, en ook in Trainer Battles is het nog maar de vraag hoe effectief de aanvallen zijn. De kans op een stat boost is namelijk niet heel erg groot, en daarom is het érg riskant om je driekoppige pokémon-team te versterken met zo’n pokémon en er van uit gaan dat je geluk hebt.

De volgende Community Day vindt plaats op 23 maart tussen drie uur ’s middags en zes uur ’s avonds lokale tijd. Dit is een unicum voor Pokémon Go, want Community Days begonnen doorgaans aan het begin van de middag, en de starttijden verschilden enorm tussen de verschillende regio’s. Voor het eerst zal de Community Day overal ter wereld op hetzelfde tijdstip (lokale tijd) plaatsvinden, wat in ieder geval al aangeeft dat Niantic een stuk zekerder is over hoe ze de Community Days moeten benaderen (vanuit technisch perspectief). Eerdere Community Days waren met name in Azië soms een probleem, waar spelers akelige bugs tegenkwamen die gelijk hun hele dag verpestten.

Sceptile zal zoals altijd een speciale move krijgen als hij wordt geëvolueerd tijdens de Community Day, waarop ook ei-afstanden gedeeld door vier gaan en Lures een stuk langer actief zijn. En natuurlijk, het belangrijkste, Shiny Treecko zal ook van de partij zijn.

Shiny Treecko Evolutions POkémon Go
                

De tweede trailer van Detective Pikachu

Ryan Reynolds pluizige Pikachu is terug in een nieuwe trailer voor Detective Pikachu, en die heb je inmiddels natuurlijk al vijf keer gezien. Toch drop ik hem hier nog even, want hoe meer ik van deze film zie hoe groter de hype wordt:


                      

Een Zak vol Monsters - de Pokémon Go-Serial: 

Zondag 19/02 - Deel I (te veel shiny's, Pokémon GO onderwater en mijn progressie)

Zondag 18/03 - Deel II (een bijzondere collectie, de beste spelers ter wereld en meer)

Zondag 15/04 - Deel III (Quests, Mythical Pokémon, Community Days, mijn eerste vijftien shiny's en meer)

Dinsdag 22/05 - Deel IV (Shiny Charizard, Alola Pokémon en 1000+ kilometers)

Dinsdag 26/06 - Deel V (vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon)

Dinsdag 24/07 - Deel VI (Lucky Pokémon en een maand vol evenementen)

Maandag 20/08 - Deel VII (Celebi is hier, Pokémon Go-zoektips, Eevee Day en meer)

Maandag 17/09 - Deel VIII (zo voltooi je Gen 1, gegarandeerd geluk en meer)

Maandag 22/10 - Deel IX (Gen 4 is hier, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen?)

Maandag 12-11 - Deel X (Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties)

Maandag 10-12 - Deel XI (voorbereiden op Pokémon Go-PVP en koppelen met Let's Go doe je zo)

Zaterdag 05-01 - Deel XII (Pokémon Go, Pokémon Let’s Go en alles Pokémon) (Nieuwe insteek)

Donderdag 31-01 Deel XIII (Dataduiken in Pokémon Go, De pokémon van Detective Pikachu en meer)

Donderdag 28-02 Deel XIV (Alles wat we weten over Pokémon Shield, Pokémon Sword en de Galar-regio)

Donderdag 28-03 Deel XV (Voorbereiden op een maand bomvol Pokémon Go-evenementen en Shiny's)

Donderdag 25-04 Deel XVI (meer dan 100 Shiny’s in Pokémon Go, gouden medailles en de Pokédex vullen)

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord