Een Zak Vol Monsters - Deel 10: Pokémon Go Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties 

Een Zak Vol Monsters - Deel 10: Pokémon Go Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties 2019-04-25T01:23:56
De mogelijk beste toevoeging aan Pokémon Go is de afgelopen maand live gegaan, dus Marvin maakte weer veel kilometers met zijn collectie zakmonsters. Verder: Shiny’s aan de lopende band, een nieuwe Gen 4-evolutiesteen en meer.

De afgelopen ‘maand’ (lees: drie weken):

 • Vergaarde ik 542.373 XP;
 • Zag ik mijn telefoon aan diggelen vallen;
 • Moest ik mijn oude telefoon met crappy batterij dus weer gebruiken;
 • Kwam Niantic met een toepasselijke oplossing voor mijn probleem (Adventure Sync);
 • Vierde ik mijn Zak Vol Monsters-jubileum door over de 1.500 KM-grens te gaan;
 • Haalde ik de Berry Master-achievement (1.000+ berry’s gevoed in gyms);
 • Ving ik drie van de mooiste shiny’s ooit (Ponyta/Rapidash);
 • En ving/evolueerde ik de volgende zakmonsters: Shiny Cyndaquil, Shiny Quilava, Shiny Typhlosion, Shiny Larvitar, Spinda (variant #7), Shedinja, Buizel, Staravia, Shiny Ponyta, Shiny Rapidash, Drifloon, Drifblim, Skuntank en Spiritomb.

Pokémon Go voortgangPokémon Go 1500 kilometerPokémon Go 1000 Berry's

Shedinja Pokémon GoBuizel Pokémon GoSpinda Pokémon Go

Staravia Pokémon GoShiny Ponyta Pokémon GoShiny Rapidash Pokémon Go

Drifloon Pokémon GoDrifblim Pokémon GoSkuntank Pokémon Go

Spiritomb Pokémon GoShiny Ponyta Pokémon Go

Adventure Sync: Pokémon Go zonder telefoon in je hand

Eigenlijk is het best raar dat ik deze Serial ´Een Zak Vol Monsters´ heb genoemd terwijl ik zelden Pokémon Go in mijn broekzak aan heb staan. Iedereen die de game speelt weet dat het beter is om dat ding in je hand te houden. Niet alleen trackt hij dan de gelopen kilometers beter, de kans bestaat dan ook niet dat je telefoon rare dingen gaat doen omdat hij ontgrendeld in je broekzak heen en weer beweegt. Er is al erg lang een alternatief voor deze manier van spelen, Pokémon Go Plus, maar ook dat ding heeft zo zijn gebreken en kost daarbovenop een handvol knaken. Nu, na ruim twee jaar, is er eindelijk een gratis, batterijbesparend alternatief: Adventure Sync.

De opzet van Adventure Sync is erg simpel. Pokémon Go kan nu samenwerken met de gratis fitness apps Google Fit en Apple Health, en daardoor hoef je de telefoon niet meer ontgrendeld te hebben om je eitjes uit te lopen. Dit is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld op hun school of werk erg veel rond moeten lopen maar daar niet zomaar even met Pokémon Go kunnen rondzwaaien. Als bonus krijgen we na elke week extra rewards voor het behalen van een bepaald aantal kilometers.

Adventure Sync Pokémon Go

Adventure Sync werkt niet als een soort Pokémon Go Plus; je zult geen Pokéstops kunnen draaien en zal ook geen pokémon kunnen vangen zonder de game op te starten. Toch is het een fantastische toevoeging aan de game omdat je enorm veel batterij kunt besparen, al helemaal als je op het platteland of iets dergelijks woont en er weinig pokémon en Pokéstops in de buurt zijn te vinden. Via push-notificaties kun je op de hoogte worden gehouden van het uitkomen van eitjes; je zult namelijk wel zelf de game moeten openen om te zien wat er in zit en natuurlijk een nieuw ei in een incubator te stoppen. Voordeel: Adventure Sync lijkt beter afstanden te kunnen tracken dan Pokémon Go Plus.

Je kunt je Adventure Sync-voortgang bekijken door linksonder op het scherm op je portret te klikken en naar beneden te scrollen. Hier zie je drie berry’s met elk een kilometeraantal eronder: 5 km, 25 km en 50 km. Bij het behalen elk van die mijlpalen zal je enkele beloningen krijgen, waaronder eitjes. Zorg er alsjeblieft wel voor dat je op maandagochtend om 09:00 uur ruimte vrij hebt voordat ei; zodra je de game na die tijd opstart zal je de Adventure Sync-beloning moeten claimen. Daarna kun je pas verder spelen.

Adventure Sync Pokémon Go

Die Adventure Sync-eitjes wil je zeker hebben, want zoals het er nu op lijkt zullen hier altijd Gen 4-pokémon uit komen. In de 2 km- en 5 km-eitjes is dit niet heel bijzonder (daar krijg je immers genoeg van), maar als je een 10 km-ei ontvangt is dat natuurlijk de jackpot omdat je zo bijna gegarandeerd een Shinx of Riolu krijgt. Een onderzoek van de Silph Road wijst uit dat bijna iedereen Gen 4-pokémon kreeg. In de 5 km-eieren zitten de starters en Buneary, ook erg handig als je nog candy nodig hebt voor de starters. Maar een ei als Adventure Sync-beloning is natuurlijk geen garantie, dit is wat je kunt krijgen:

 • 5 km20 Poké Balls.
 • 25 km – 10 Great Balls (en de 5 km-beloning) + 500 Stardust OF 1 Rare Candy OF een 5km-ei.
 • 50 km – 5 Ultra Balls (en de 5 km- én 25 km-beloningen) + 1500 Stardust OF 3 Rare Candy OF een 5km-/10km-ei.

Adventure Sync Pokémon Go Rewards

Maar pas op! Adventure Sync werkt niet als je aan het fietsen of hardlopen bent (tenzij je langzaam genoeg rent). De Sync lijkt dezelfde limitaties als Pokémon Go te hanteren, waardoor je dus niet al te snel kunt voortbewegen. Je kunt Adventure Sync wel gebruiken op bijvoorbeeld een loopband; omdat de fit-apps daadwerkelijk je stappen kunnen tellen zal je zelfs in de sportschool nog eitjes uit kunnen lopen.

Pas ook op met Pokémon Go Plus; mensen die zowel Go Plus als Adventure Sync gebruikten meldden dat de twee elkaar in de weg kunnen zitten. Pokémon Go zal dan namelijk de prioriteit aan Go Plus geven, terwijl Adventure Sync juist afstanden beter kan tracken. Let er tenslotte nog even op dat áls je Adventure Sync gebruikt, je niet ook een Power Saving-modus op je telefoon aan hebt staan, want dan werkt het niet. 
                         

Nieuwe evolutiesteen en Gen 4-evoluties in aantocht?

Als het gaat over het lekken van aankomende Pokémon Go-updates en/of het ontdekken van nieuwe items in de game, dan hebben we het bijna altijd over dezelfde persoon. Hij heet Chrales, en als je op de hoogte gehouden wilt worden van zijn vondsten kun je terecht op z’n Twitter. Ook de afgelopen week ontdekte hij iets leuks, namelijk een nieuwe evolutiesteen speciaal voor Gen 4-pokémon. Of nouja, het moet natuurlijk nog maar blijken of dat het geval is, maar het dingetje heet de ‘Sinnoh Stone’, en heeft de volgende beschrijving:

Een speciale steen die Sinnoh-pokémon kan evolueren, score! Ik zeg score omdat er op dit moment 20 pokémon in de game zitten die in de vierde generatie kunnen evolueren (maar waarvan de evoluties nog niet zijn toegevoegd). Spelers waren bang dat Niantic, net als bij de eerste generatie allerlei nieuwe items aan de game zou toevoegen a la King’s Rock, Up-Grade en Dragon Scale. Dat zou beteken dat we weer pokéstops moeten draaien als een malle, en keer op keer de verkeerde evolutie-items zouden ontvangen. Het lijkt er dus op dat dat gedoe ons bespaard blijft, en dat we één evolutiesteen kunnen gebruiken om het overgrote deel van de Gen 4-evoluties te bemachtigen. 

Omdat dezelfde dataminer, Chrales, onder andere ook een Shiny Tangela in de game aantrof, lijkt het erop dat de Sinnoh Stone en enkele nieuwe Gen 4-evoluties (waaronder dus Tangela-evolutie Tangrowth) binnenkort wel eens naar Pokémon Go zouden kunnen komen. 

                  

De Shiny-fabriek van Niantic

Opvallend detail: er zitten nu al meer dan 120 Shiny pokémon in Pokémon Go. Vorige week kwamen er drie Shiny’s bij tijdens de Community Day van november, en de week ervoor was er een tijdelijk event met Shiny Ponyta en Shiny Cubone. De laatsgenoemden werden toegevoegd om de release van een verbeterde versie van Niantics andere game, Ingress Prime, te vieren. Erg leuk zou je denken, maar niet iedereen is even blij met Niantics Shiny-fabriek.

Een van de hekelpunten is het feit dat Niantic de info over nieuwe Shiny’s bijna altijd exclusief deelt via Twitter. Zo kreeg niemand in-game de melding dat Shiny Ponyta en Cubone tijdelijk te vangen waren. Hekelpunt nummer twee is het feit dat Niantic bij dit soort tijdelijke evenementen niet aangeeft wanneer ze eindigen. De geboostte spawns van Ponyta en Cubone (en de geboostte Shiny-kans) hielden twee dagen stand, waarna ze stilzwijgend aangepast werden. Spelers voelen zich daardoor genoodzaakt om zodra een nieuwe Shiny toegevoegd wordt alles te laten vallen en als een malle over de straten te rennen om ze te vangen voor ze weer verdwenen zijn.

Shiny Ponyta Pokémon GoShiny Ponyta Pokémon GoShiny Rapidash pokémon Go

Wat bedrijfsvoering betreft is het een handige zet van Niantic; voeg sporadisch nieuwe Shiny’s toe en het aantal actieve spelers schiet tijdelijk de lucht in. Leuk voor Niantic, minder leuk voor de spelers die toevallig die dag(en) veel te doen hebben of slechts een uurtje de tijd hebben om rond te lopen (wat zelden genoeg is). Omdat deze strategie zo succesvol blijkt (op het gezeur van enkele spelers na), hoeven we niet te verwachten dat Niantic in de toekomst ineens álle Shiny’s aan de game toevoegt en ze allemaal dezelfde kans geeft om te spawnen. Dan toch maar Twitter of Reddit in de gaten houden, en hopen dat je toevallig de tijd hebt en de Shiny’s tegenkomt…

Bij mij ging het vorige week wel aardig. Zo kreeg ik driemaal een Shiny Ponyta, en met die blauwe vlammen is dat toch echt een van de mooiste in alle generaties pokémon. Cubone is al sinds ik voor het eerst Pokémon Red opstartte een van mijn favoriete pokémon, dus ik baal wel dat ik zijn Shiny niet tegen ben gekomen. Maar ja, die kotsgroene zakmonster ziet er niet bepaald mooi uit. De Alolan Marowak daarentegen... Damn.

Shiny Cubone Marowak Pokémon Go

Shiny Alolan Marowak Pokémon Go
                                    

Halloween Event 2018

Ook tijdens het Halloween-evenement ging ik de straten op alsof ik de kerst niet zou halen als ik geen Shiny Drifloon zou vangen. Hoewel ik genoeg van die beesten ving om meer dan 300 Candy te verzamelen en er waarschijnlijk nog veel meer ‘Shiny checkte’ (checken zonder vangen), mocht mijn geluk niet baten. Nee, ik ben zo’n speler die tijdens deze evenementen (net als Halloween vorig jaar, eigenlijk) geen enkele Shiny vangt en dan later ineens een Shiny tegenkomt met de kleinst mogelijke kans. Erg leuk enzo, maar niet als ik die Shiny al lang en breed heb. Larvitar, bijvoorbeeld…

Drifloon pokémon go shiny
                    

Community Day 10-11 (shiny Cyndaquil)

De Community Day van november stond volop in het teken van Cyndaquil. De starter-pokémon spawnde weer volop en het regende zoals wel vaker Shiny’s. Zelf ving ik in totaal 10 Shiny Cindaquil, maar het belangrijkste van deze Community Day was voor mij toch wel het lopen van veel kilometers (voor Adventure Sync) en het verzamelen van XP en Stardust.

Daarnaast is het altijd leuk om te zien hoeveel mensen in de stad rondlopen als er weer een Community Day plaatsvindt. Extra leuk als er toevallig op die dag een markt in de stad is en hordes aan shoppers niets snappen van al die mensen die in groepjes bij elkaar staan en op hun telefoon zitten te staren. Minder leuk was het feit dat ik ineens een Shiny Larvitar tegenkwam. Don’t get me wrong, ik ben blij met elke Shiny die ik kan krijgen, maar dit is al de tweede keer dat ik een Shiny tegenkom van een pokémon die al zijn eigen Community Day heeft gehad (eerst Squirtle, nu Larvitar). Moraal van het verhaal: check altijd elke pokémon die Shiny zou kunnen zijn, en bereid je er op voor dat je nooit degene zult krijgen die je echt wilt hebben.

Shiyn Cyndaquil Pokémon GOShiny Quilava Pokémon GoShiny Typhlosion pokémon Go

Pokémon Go Community Day CyndaquilShiny Larvitar Pokémon Go

De volgende Community Day moet nog aangekondigd worden, en het zal mij benieuwen welke pokémon centraal staat. Omdat we weer een starter-pokémon hebben gehad zal de volgende in ieder geval geen starter zijn. Persoonlijk hoop ik op Ralts, maar er gaan geruchten dat ook Slakoth en Trapinch tot de opties behoren. We zullen het zien wanneer Niantic ergens in de komende weken de datum en pokémon bevestigen.

Thanks voor het lezen van alweer de tiende editie van Een Zak Vol Monsters! Op naar nummer elf.  
             

Een Zak vol Monsters - de Pokémon Go-Serial: 

Zondag 19/02 - Deel I (te veel shiny's, Pokémon GO onderwater en mijn progressie)

Zondag 18/03 - Deel II (een bijzondere collectie, de beste spelers ter wereld en meer)

Zondag 15/04 - Deel III (Quests, Mythical Pokémon, Community Days, mijn eerste vijftien shiny's en meer)

Dinsdag 22/05 - Deel IV (Shiny Charizard, Alola Pokémon en 1000+ kilometers)

Dinsdag 26/06 - Deel V (vrienden in Pokémon Go, mijn beste Shiny ooit en exotische pokémon)

Dinsdag 24/07 - Deel VI (Lucky Pokémon en een maand vol evenementen)

Maandag 20/08 - Deel VII (Celebi is hier, Pokémon Go-zoektips, Eevee Day en meer)

Maandag 17/09 - Deel VIII (zo voltooi je Gen 1, gegarandeerd geluk en meer)

Maandag 22/10 - Deel IX (Gen 4 is hier, Shiny Metagross & Meganium en grote veranderingen?)

Maandag 12-11 - Deel X (Adventure Sync, Shiny Ponyta & Cyndaquil en Gen 4-evoluties)

Maandag 10-12 - Deel XI (voorbereiden op Pokémon Go-PVP en koppelen met Let's Go doe je zo)

Zaterdag 05-01 - Deel XII (Pokémon Go, Pokémon Let’s Go en alles Pokémon) (Nieuwe insteek)

Donderdag 31-01 Deel XIII (Dataduiken in Pokémon Go, De pokémon van Detective Pikachu en meer)

Donderdag 28-02 Deel XIV (Alles wat we weten over Pokémon Shield, Pokémon Sword en de Galar-regio)

Donderdag 28-03 Deel XV (Voorbereiden op een maand bomvol Pokémon Go-evenementen en Shiny's)

Donderdag 25-04 Deel XVI (meer dan 100 Shiny’s in Pokémon Go, gouden medailles en de Pokédex vullen)

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord