EA E3 2013 persconferentie: De samenvatting! 

EA E3 2013 persconferentie: De samenvatting! 2013-06-11T12:05:58
De tweede die vandaag een spreekbeurt over z'n producten mocht houden was EA. Hoewel we hier op de redactie allemaal dachten dat dit de minste presentatie zou worden, wisten ze bij EA toch best wel even te knallen, zeg! Je leest hier wat er zoal gezegd werd en welke games je de komende tijd van Electronic Arts kunt verwachten!

Omdat EA nu eenmaal niet met nieuwe hardware komt, wisten we zeker dat ons tijdens hun presentatie enkel een stroom aan games te wachten stond. Maar of dit allemaal boeiende exemplaren zouden zijn, was nog maar de vraag. Weet EA als underdog ons toch weg te blazen met een fantastische presentatie?

 

Battlefield 4 multiplayer

Voor heel veel mensen draaide deze E3 Briefing om Battlefield 4 en Dice vertelde ons even het één en ander over de multiplayer van de game. Men spreekt van een ‘LEVOLUTION' en we vermoeden dat ze ooit een Chinees 'Revolution!' hoorden roepen en dat gewoon onwijs grappig vonden. Uiteraard mogen we in Battlefield 4 weer strijden ter land, ter zee en in de lucht en ook dit keer is teamplay van groot belang!

Om ons daarbij te helpen is de Commander Mode in het leven geroepen. Hiermee krijgt één speler een bird's-eye view van het level om zo voor zijn team te kunnen spotten en de situatie te overzien. Bovendien kan deze speciale tjap extra hulpmiddelen inzetten. In theorie zou hij dus de leider van het zooitje ongeregeld moeten zijn. Nu maar hopen dat de spelers ook daadwerkelijk naar deze Commander gaan luisteren.. We krijgen geen beeld van deze Commander-mode, maar in zelf gevormde groepen kan dit wel eens supervet worden!

Battlefield 4

Om de multplayer te demonstreren neemt DICE ons mee naar  het level Siege of Shanghai. Op het podium zitten zogenaamd 64 spelers klaar om dit ‘live’ te spelen. Of dat echt zo is, dat mag je zelf bepalen, maar we zien een team met flink geweld twee checkpoints overnemen. De Commander geeft verrassend weinig orders, hetgeen het eerdere vermoeden over echtheid doet versterken. Hoe dan ook, het team stuit opeens op een tank, die zich boven hen bevindt! Fok, wat nu!? Dit wordt creatief opgelost door C4 aan het plafond te plakken, waardoor de grond rond de tank onder hem vandaan zakt! Tof man!

We hebben inmiddels behoorlijk wat van de map gezien, die op de PC natuurlijk gigantisch is. De grote vraag is of de consoles dit ook aan gaan kunnen. We bevinden ons opeens op een wolkenkrabber van misschien wel meerdere kilometers hoog en terwijl de speler vanaf boven wat vijanden neerknalt begint het gebouw te wankelen. De boel staat op instorten! Het hele team sprint daarom naar de rand en springt naar beneden, om dankzij een parachute veilig op de grond te landen. Als er omgekeken wordt zien we hoe het gebouw langzaam richting de grond pleurt. Je kunt niet anders dan even bij het WTC stilstaan, zo echt ziet dit eruit.

Als de instorting inderdaad het resultaat is van een door spelers beschadigd gebouw, dan is het fantastisch! Maar het kan zomaar zijn dat dit onderdeel een scripted event is en dat je de instorting na vijf keer dus wel weer gezien hebt. Toch, de details van het puin terwijl de hele zooi instortte. Wauw. Gewoon wauw!

 

Dragon Age: Inquisition

Dan het moment waar iedereen op wachtte; Dragon Age: Inquisition! Dit moet volgens de ontwikkelaar een geheel nieuwe RPG-ervaring worden. Het is logisch dat we een grote open wereld als speeltuin krijgen, maar onze keuzes in de game moeten daadwerkelijk effect hebben op je omgeving. Of dit sociaal bedoeld wordt of dat de locaties echt transformeren is onduidelijk, maar dit kan zomaar eens heel tof worden.

Ons doel is om orde te herstellen in een wereld die kapot is gegaan door de oorlog. We zien beelden waar menig graphicshoer echt een superharde boner van zou krijgen. Het detail van het landschap om ons heen en de uitrusting van de personages zijn om je vingers bij af te likken. In de game wordt een stad aangevallen, terwijl vervolgens de hemel letterlijk openbarst. Dit leidt tot een ware hel op aarde, want we zien allerlei gespuis uit de onderwereld voorbij vliegen. Denk aan draken en skeletten die vrij rondhuppelen om jouw spelwereld naar de knoppen te helpen.

De trailer eindigt met een chick (dat is Morrigan, baklap! - Wouter) die ons vraagt hoe we deze shit gaan oplossen. Tja, het zal weer eens niet; een vrouw die begint te mekkeren bij problemen, maar wat we hebben gezien is fantastisch! Check de trailer zelf, we kunnen Dragon Age: Inquisition rond de herfst van 2014 verwachten. Ze nemen dus nog even de tijd!

 

Plants Vs Zombies: Garden Warfare

Een ongebruikelijke, maar absoluut treffende manier om een presentatie te starten, is het gebruik van Plants vs Zombies! Zodra de trailer van deze nieuwe titel begon, was het duidelijk waar deze game om draait; pure fun en over de top humor! Opvallend is dat Plants vs Zombies: Garden Warfare niet langer de top-down strategie game is die je verwacht. Nee, in plaats daarvan krijgen we een third-person action game die nog het meest doet denken aan Borderlands. Terwijl de naam overduidelijk een knipoog is naar Modern Warfare!

Er zijn vier verschillende planten die ieder een klasse voorstellen. De game zal om die reden waarschijnlijk het leukste zijn als je de 4-speler co-op benut, waardoor je met vrienden als een bezetene de zombies kapot kunt knallen. Er komen namelijk constant waves met zombies op je af, tot je bij de boss round aankomt. In de het filmpje worden we geconfronteerd met een compleet idiote Disco Zombie die eruit ziet alsof hij recht uit de jaren 70 is gestapt. Ook door dit soort gekkigheid blijft Borderlands in het hoofd spoken.

PvZ Garden Warfare

Deze Disco-Dummie blijkt een nepbaasje te zijn, want even later komt de echte eindbaas tevoorschijn en die is een stuk indrukwekkender. Een vijftien meter lange zombie die je met zijn stuk hout wel even naar de klote komt meppen. Tijd om aan de slag te gaan! De vier klasses zijn simpel doch effectief; een healer zonnebloem, een cactus die van afstand schiet, een close combat vleesetende plant en een peashooter. Hoe chaotisch en overdreven het er ook allemaal uitziet, ik kan me voorstellen dat dit superleuk is om met je maten te doen!

De game komt eerst naar de Xbox One en later naar de Xbox 360. Een datum is nog niet bekend, maar je kunt de trailer hieronder checken! Oh en voor we het vergeten; op het eind werd nog even snel geroepen dat Peggle 2 ook in de maak is! Yay!

 

Titanfall

De game waar iedereen na de Microsoft-presentatie naar uitkeek is Titanfall van Respawn Entertainment, Ward pieste uit opwinding zelfs een beetje in zijn broek! De focus van deze game ligt niet alleen op Mechs, al wordt het gebruik ervan meteen weer duidelijk. We krijgen een developers diary te zien, waarin het team aangeeft dat ze met Titanfall een hele beleving proberen neer te zetten, in plaats van een gebruikelijke, voorspelbare singleplayer game. De gameplay wordt precies in tweeën gehakt, want we kunnen naar eigen zin in of uit de Mech stappen. Het is voor de ontwikkelaar daarom ook noodzaak om te zorgen dat beide gameplay-elementen in alle situaties goed werken. Te voet speelt de game als een FPS en dat kun je wel aan de makers van de originele Call of Duty overlaten, maar hoe zit het met die robotjes?

Titanfall

De game verandert compleet zodra je de Mech instapt. Ze zijn, volgens de ontwikkelaar, goed handelbaar en voelen niet lomp aan ten opzichte van de lopers. De Mech voelt natuurlijk wel heel erg badass aan dankzij zijn arsenaal aan wapens, maar je krijgt als speler ook voldoende toffe features om buiten je Mech kont te schoppen. We kunnen bijvoorbeeld wallrunnen en daar hebben we eigenlijk meteen een beetje Mirror’s Edge te pakken! Verder zien we heel veel vette wapens met enorm veel detail, waardoor het erop lijkt dat Microsoft hier een top-exclusive in handen heeft; de game komt namelijk niet naar de PS4. Titanfall krijgt trouwens wel een intens verhaal mee dat ons moet roeren, ondanks de online wereld waar we in gedropt worden!

En omdat die wereld online is zal het makkelijk worden om samen met je maten de wereld naar de verdommenis te helpen. De game komt in de lente van 2014 op de Xbox One uit.

 

Star Wars: Battlefront

Tussendoor liet EA ons nog even heel snel een kleine teaser zien. Het is eigenlijk schandalig dat we niet meer te zien kregen, maar EA zal de fans gerust willen stellen. We wisten dat ze met een Star Wars-game zouden komen, maar het is een aangename verrassing dat ze Battlefront hebben opgepakt. Die game komt dus toch nog uit! Check zelf de teaser; we hopen heel snel nieuwe info te hebben!

 

Need for Speed: Rivals

Racers kunnen ook komend jaar weer hun lol op met de nieuwe Need For Speed: Rivals. We zien in de trailer fantastisch mooie auto’s, maar of het mooier is dan Forza? Ach boeiend, het is een totaal andere game natuurlijk. We zien letterlijk het vocht op de wegen liggen. Marcus Nillson, de Executive Producer, vertelt het publiek dat All-Drive de lijn tussen singleplayer en multiplayer gaat vernietigen. Het switchen tussen single- en multiplayer  kan op ieder moment, wanneer je maar wil. EA legt het een beetje crappy uit, maar we zien dat een speler in zijn eentje een game opstart. Op dit moment is de game dus singleplayer.

Even later kan hij een race starten en zodra de race begint, dendert er meteen een groep tegenstanders voorbij en wij kunnen aansluiten. Op dit moment racen we dus nog altijd singleplayer, maar actief in een wereld waar deze race gaande is. Even later rijdt de groep voorbij de tweede speler, die 'toevallig' als politieagent het pad van de racers kruist. BAM! Opeens zitten we in een multiplayer chase tussen racers en de wouten! 

Need for Speed: Rivals

De races gebeuren tot dusver overdag en we hebben al flink wat bergweggetjes in de omgeving gespot. We zien een hele gave achtervolging met de politie, die ook ditmaal tijdens de race de klopjacht openen. De wegblokkeringen en de helikopters maken deze race behoorlijk hectisch en inmiddels is het dankzij hevige regen al een stuk grauwer in de game. Ondertussen vliegen de auto’s ons om de oren, of het tegenstanders zijn of wagens van de popo’s.. Who cares, het ziet er wel superdik uit! En voor je het weet zijn de beelden alweer voorbij..

Naast de game legt EA eventjes de aandacht op de aankomende Need for Speed-film. Aaron Paul uit Breaking Bad doet mee! In de trailer zien we natuurlijk veel vette races en ook in de film gaat menig politiewagen over de kop. In de lente van 2014 moet de film uitkomen, maar vult The Fast & The Furious die plek niet allang? Naja, die serie is natuurlijk een beetje van het tuneracen afgestapt.

 

EA SPORTS

Natuurlijk heet EA weer vijftig sportgames voor ons klaarliggen het komende jaar. Uiteraard draaien al deze titels op de Ignite engine en alhoewel we van iedere game een aparte presentatie kregen, valt voor iedere titel eigenlijk hetzelfde te zeggen: zogenaamde Human Intelligence moet de spelers een menselijk brein geven, terwijl de spelers nu met veel meer en vloeiendere animaties het veld op gestuurd worden. Dribbelen met de bal voelt niet langer statisch aan; in FIFA, NBA LIVE en zelfs een paar momenten in MADDEN moet de bal echt een eigen object worden. Vooral bij die eerste twee is de bal iets waar je als speler creatief mee om moet kunnen gaan. Balcontrole is alles!

Veel van dit alles heeft te maken met het analyseren van de omgeving. De spelers van een team denken nu daadwerkelijk na over wat er op het veld gebeurt. Zo moet de AI bepaalde dreigingen van de tegenstander al beginnen te bestrijden voordat de speler daar opdracht voor geeft. Bij MADDEN resulteert dit bijvoorbeeld in het ontwijken van een groep spelers die een bal proberen te onderscheppen. Bij UFC zouden we op deze manier zelf strategieën moeten kunnen verzinnen. Hoeveel heeft dit nu te maken met bewegingsvrijheid of met automatische invulling van de AI? We weten het nog niet helemaal zeker!

Wel een aparte melding voor de aankondiging van UFC. Daar stond een of andere spierbundel die zichzelf ‘president van de UFC’ (dat is Dana White, baklap! - Wouter) mag noemen nogal leip te doen. Hij wilde graag overbrengen dat iedereen eigenlijk van vechten houdt, of je nu een gamer bent of niet. En wie wil knokken kan dat het beste met UFC doen! We moesten ons er niet voor schamen, het zit namelijk in iedereen zijn DNA. De manier waarop deze man bijna lovend over geweld sprak zorgde ervoor dat het geheel een beetje awkward aanvoelde. Niet heel tactisch, gast!

 

Mirror’s Edge 2

Tot slot wordt er antwoord gegeven op de vraag van veel fans. Het is waar, DICE brengt ons een nieuwe Mirror’s Edge! In de trailer zien we hoe Faith haar tattoos aangemeten krijgt; is dit dus een prequel? De gameplay-beelden zien er lekker vertrouwd uit, al lijkt Faith wat nieuwe trucjes te hebben geleerd. Als een ware acrobaat sluit ze beide benen om haar vijand zijn nek om hem vervolgens met volle kracht op de grond te smijten! En verder is het vooral weer veel rennen geblazen. De kleine teaser is helaas alles dat we te zien krijgen, maar het publiek lijkt er heel erg blij mee te zijn! Hopelijk valt er nog wat over te vinden op de beursvloer, ons team in LA gaat vast een kijkje nemen! Voor nu; check de trailer!

Conclusie

De presentatie van EA was verrassend goed! We hebben heel veel leuke titels gezien, waarbij zelfs innovatie te ontdekken was! De Battlefield 4 footage wist absoluut te overtuigen en de franchise komt met verdomd veel vernieuwingen in de serie. De Commander mode spreekt bijvoorbeeld voor zichzelf. Ook is duidelijk dat Dragon Age: Inquisition de serie opnieuw wil uitvinden, laat het ze vooral proberen zou ik zeggen. Zelf ben ik erg nieuwsgierig naar de uitwerking van Plants vs Zombies: Garden Warfare, maar natuurlijk kan ik ook niet wachten om terug te keren naar de wereld van Mirror's Edge! De sportgames krijgen allemaal aanzienlijke verbeteringen en het is duidelijk dat EA klaar is voor de next-gen consoles. Nou, wij ook!

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord