E3 2019 prep: De geruchten, verwachtingen en voorspellingen 

E3 2019 prep: De geruchten, verwachtingen en voorspellingen 2019-06-04T16:03:49
De E3 2019 staat nu echt voor de deur en houdt de gehele gamesindustrie in zijn greep, helemaal sinds de maand juni is aangebroken. Wat gaan we dit jaar allemaal zien? Wat verwachten we en wat weten we zeker? Karim zet het allemaal voor je op een rijtje.

Met name de partijen die persconferenties organiseren zijn natuurlijk relevant, gezien zij zichzelf waardig genoeg vonden om een complete videopresentatie of persconferentie te wijden aan hun plannen voor de komende jaren. Daarom neem ik vooral die partijen mee in dit artikel en behandel ik ze allemaal in volgorde van persconferentie/videopresentatie.
   

Electronic Arts

Gelijk breek ik een beetje met de regel, want EA heeft dit jaar helemaal geen persconferentie of videopresentatie. Wel organiseert het nog altijd EA Play in Los Angeles, waar het ook flink zal gaan streamen op zaterdag 8 juni vanaf 18:00 Nederlandse tijd. Zo kun je de eerste gameplay van Star Wars: Jedi Fallen Order verwachten en wordt de toekomst van games als Apex Legends, Battlefield 5 en The Sims 4 uit de doeken gedaan. Daarnaast gaan we de nieuwe FIFA en Madden-games zien in deze livestreams.

Er lijkt tijdens deze streams echter weinig ruimte te zijn voor één of meerdere nieuwe games die we nog niet hadden zien aankomen. Wel weten we dat er dit jaar een nieuwe Need for Speed-game moet gaan uitkomen, maar Electronic Arts heeft besloten deze game nog niet te tonen tijdens EA Play 2019. Op Star Wars: Jedi Fallen Order na gaan we dus weinig nieuws zien en dat is toch spijtig te noemen.

De EA Play stream begint zaterdag 8 juni om 18:00

(Beeld: Star Wars: Jedi Fallen Order)
   

Microsoft

Misschien heeft Microsoft dit jaar wel de meest interessante persconferentie van allemaal. Niet alleen heeft Phil Spencer al aangegeven dat ze liefst veertien first-party titels gaan laten zien - hoewel onduidelijk is hoeveel hiervan al games zijn die we al kennen - ook zorgt de afwezigheid van Sony voor een interessant speelveld. Alle third-party partijen die niet zelf een persconferentie houden komen bijna automatisch op het podium bij Xbox terecht, wat weleens zou kunnen zorgen voor een persconferentie die niet alleen om Microsoft en Xbox gaat, maar gewoon om vette games voor iedereen.

Terugkomend op die veertien first-party titels; momenteel denken we dat al aangekondigde games als Halo: Infinite, Gears of War 5, een nieuwe Forza Motorsport, Ori and the Will of the Wisps, Battletoads en Sea of Thieves onderdeel zijn van die veertien titels. Dan nog lijken we een titeltje of negen over te houden die we dus waarschijnlijk niet kennen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Fable-game van Forza Horizon-studio Playground Games. Vorig jaar kondigde Microsoft aan dat het deze studio volledig had aangekocht, terwijl die studio volgens de geruchten al een poosje bezig was een waardige opvolger van Fable 3. Met alle andere studio’s die ze hebben aangekocht en wellicht nog aan gaan kopen, zitten er sowieso wel een aantal dikke verrassingen en nieuwe IP’s bij.

(Beeld: Halo Infinite)

Dan hebben we het nu nog niet eens gehad over Xbox Game Pass, Project XCloud en de nieuwe Xbox, waar Phil Spencer vorig jaar al gepassioneerd over vertelde. Wat we in ieder geval weten is dat we gaan zien hoe Microsoft Xbox Game Pass waardig naar de PC gaat brengen, met meer dan 100 speelbare games van partijen als Bethesda, SEGA en Xbox Game Studios. Misschien is de PC dan ook gelijk het ideale platform om Project XCloud mee te testen? Duidelijk is dat Microsoft een antwoord nodig heeft op het geweld dat Google Stadia heet en daar niet te lang mee moet willen wachten. Waar iedereen op deze aardkloot een Hotmail accountje heeft, heeft ook iedereen een Google account. Als beide streamingservices goed zijn, gaat het dus draaien om wie de eerste consumenten weet over te winnen. Microsoft gaat vanzelfsprekend die partij willen zijn en niet weer, zoals het in het verleden te vaak heeft gedaan, achter de feiten aan willen lopen.

Of die nieuwe Xbox volledig uit de doeken gedaan zal worden? We zullen het zien. Sowieso zal de nieuwe Xbox wel even genoemd worden en in het mooiste geval kunnen we eind dit jaar natuurlijk alweer hyped voor een gesloten gamewinkel staan om ‘m op te halen, maar misschien is dat wishful thinking.

De Microsoft persconferentie begint zondag 9 juni om 22:00.

Check hier een uitgebreider overzicht van alle Microsoft E3-geruchten van Droefus. 

(Beeld: Xbox Game Pass voor PC)
   

Bethesda

Ook Bethesda is dit jaar weer van de partij op de E3 2019 en houdt ook een gezellige persconferentie. Als je de zaal straks herkent waarin de persconferentie plaatsvindt is dat niet gek, dit is namelijk dezelfde zaal met het rode doek waar het dit jaar afwezige Sony haar memorabele persconferenties deed in 2016 en 2017.

De zaal brengt dus aardig wat verwachtingen met zich mee en Bethesda heeft in principe wel de mogelijkheden om dat waar te maken. De persconferentie die de Fallout-uitgever vorig jaar hield was zeer matig, tot de laatste twintig minuten aanbraken en Todd Howard even liet zien dat Bethesda werkt aan de nieuwe IP Starfield en The Elder Scrolls 6. Wat voor ons echter heel duidelijk is en voor Bethesda hopelijk inmiddels ook, is dat het echt beter moet met de kwaliteit van games. Fallout 76 was bij lancering een regelrechte aanfluiting en alhoewel RAGE 2 geen slechte game is, hebben we ook zeker weleens wat beters gespeeld dan dat. Laten we hopen dat nieuwe games als Starfield, die deze E3 helaas overslaat, echt zijn gemaakt met de passie en kwaliteit die we zo gewend waren van Bethesda.

(Beeld: Starfield)

Dit jaar gaan we ook ongetwijfeld wat zien van games als Wolfenstein: Youngblood, DOOM: Eternal, DLC-ondersteuning voor RAGE 2 en Fallout 76 en natuurlijk MMO The Elder Scrolls Online, waar je misschien niet altijd evenveel van hoort, maar flink gespeeld wordt.

De Bethesda persconferentie begint maandag 10 juni om 02:30

(Beeld: The Elder Scrolls VI)
   

PC Gamer

Ook dit jaar is PC Gamer weer van de partij, die ervoor moet zorgen dat PC gamers niet volledig vergeten worden in het circus dat de E3 heet. Na een aantal matige jaren wist vorig jaar iets van verbetering te brengen, maar nog altijd kan het allemaal een stuk vlotter en beter. Zou dit jaar hét jaar zijn?

De PC Gamer Show zou bijvoorbeeld de ideale plek zijn voor Microsoft om even langs te huppelen, op dezelfde manier als dat het dat deed in 2017. Destijds werd bij de PC Gamer persconferentie de terugkeer van de Age of Empires-franchise aangekondigd met de Definitive Edition van het eerste deel als gevolg. Een Gamescom later leerden we dat Age of Empires 2 en 3 ook flink opgepoetst zouden gaan worden, terwijl Age of Empires 4 ook in ontwikkeling is. Sindsdien hebben we niets meer vernomen van die drie games, maar gezien de Xbox persconferentie ongetwijfeld stampvol zit met games die op het eerste gezicht meer adrenaline doen opwekken dan Age of Empires, zou dit de ideale show zijn voor een reveal van deeltje 4. Ook zou Xbox Game Pass voor PC niet mistaan op de PC Gamer Show.

Echter verwachten we vooral een hoop indies die langskomen, wat zeker geen slecht ding hoeft te zijn. Eerder zagen we op de PC Gamer Show bijvoorbeeld games als Wargroove getoond worden, welke later ongelofelijk tof bleek te zijn. Kom maar op met die indies!

De PC Gamer Show begint op maandag 10 juni om 19:00.

(Beeld: Age of Empires Definitive Edition)
    

Ubisoft

Leaks zijn zeker niet exclusief voor Ubisoft, maar ze zijn wel de absolute koning. In het recente verleden lekte games als Mario + Rabbids: Kingdom Battle al vroegtijdig uit - inclusief screenshots en ander beeldmateriaal - en dit jaar is het niet anders. We kunnen de persconferentie helaas al zowat invullen.

Hoewel het al een publiek geheim was dat er een nieuwe Watch Dogs-game aangekondigd zou worden deze E3, weten we nu ook dat deze game Watch Dogs Legion gaat heten en iedere NPC speelbaar maakt. Een zeer interessante gimmick, waarvan ik persoonlijk liever had gehad dat we dat pas hadden gezien op de Ubisoft persconferentie zelf. Ook is er een competitieve game die de concurrentie aan moet gaan met games als Rocket League gelekt, in de vorm van Roller Champions. Deze game is zelfs al gelekt met alles erop en eraan: screenshots, artwork en zelfs bewegend beeldmateriaal is al opgedoken. Wel ziet de game er interessant uit en lijkt het een verfrissend concept te zijn, waarin je een soort handbal/basketbal speelt op skates.

(Beeld: Roller Champions leak)

Tel daarbij op dat we ongetwijfeld meer gaan zien van Rainbow Six Siege, DLC voor The Division 2 en dat we natuurlijk het jaarlijkse Nintendo-momentje niet mogen overslaan en dan hebben we al een aardige persconferentie vol zitten. Wel lijkt het er ook op dat we een nieuwe Splinter Cell-game gaan zien dit jaar, iets waar Ubisoft al jaren naar lijkt te hinten, maar steeds niet mee over de brug komt. Als een creative director bij Ubi echter z’n hele Twitter-pagina volstampt met Splinter Cell-plaatjes, durf ik wel te zeggen hoe laat het is. Of we daarnaast nog nieuwe dingen gaan zien is onbekend, maar persoonlijk sluit ik een nieuwe South Park of zelfs een terugkeer van Prince of Persia niet uit.

De Ubisoft persconferentie begint maandag 10 juni om 22:00

 

(Beeld: Watch Dogs 2)
    

Square Enix

Na een ‘forgetable’ videopresentatie vorig jaar, die tevens ongelofelijk kort was, hopen we dit jaar toch op iets beters van Square Enix. Voor Marvel fans wordt het sowieso episch, want Square Enix heeft bekendgemaakt het Avengers-project waar Crystal Dynamics al jaren aan werkt daar uit de doeken te doen. Gezien zij wel wat aardige games op hun naam hebben staan, zou dit weleens de droomgame kunnen worden van iedere Marvel-fan.

Daarnaast hopen we natuurlijk ook allemaal op meer beelden van Final Fantasy 7 Remake! In een State of Play-presentatie in mei bleek de game nog altijd springlevend te zijn en inmiddels zelfs wel aardig op weg te zijn. Aan het einde van de trailer werd er gehint naar meer beelden in juni en laat het nou net de maand juni zijn als Square Enix z’n videopresentatie houdt op de E3 2019!

Gezien Square Enix verder niet zoveel op de planning heeft staan momenteel, lijken die twee games de speerpunten van die videopresentatie te gaan worden. Just Cause 4 is al uit, Eidos Montreal heeft vorig jaar pas een Tomb Raider-game uitgebracht, Crystal Dynamics is dus bezig met die Avenger-game en bij Square lijken alle pijlen nu gericht op Final Fantasy 7 en MMO Final Fantasy 14. Stiekem zit er natuurlijk wel ergens een Disney-fan met een Nintendo Switch te wachten tot het moment dat Kingdom Hearts 3 voor dat platform aangekondigd worrdt. Tevergeefs?

De Square Enix persconferentie begint dinsdag 11 juni om 03:00

(Beeld: Square Enix)
    

Nintendo

De partij die naast Microsoft het grootste spektakel lijkt te gaan brengen deze E3 is op voorhand duidelijk Nintendo. Waar ze in 2018 eigenlijk alleen Kirby: Star Allies, Super Mario Party, Pokémon Let’s Go en Super Smash Bros. Ultimate klaar hadden liggen voor je, naast ports van Hyrule Warriors, Captain Toad en Donkey Kong Country: Tropical Freeze, zit dit jaar een stukje voller. Alleen in de periode eind juni t/m eind juli komen er al vier exclusives uit en dan is de herfst nog niet eens begonnen.

Een greep uit de titels die dit jaar op naam van Nintendo uitkomen zijn Super Mario Maker 2, Dragon Quest Builders 2, Marvel: Ultimate Alliance 3, Fire Emblem Three Houses, Astral Chain, Daemon X Machina, Animal Crossing, Luigi’s Mansion, Pokémon Sword & Shield, en The Legend of Zelda: Link’s Awakening. Gezien een E3 normaal gesproken nog wel wat nieuwe titels met zich meebrengt, is dit dus nog niet eens alles.

(Beeld: Luigi's Mansion 3)

Daarom zou ik je als Nintendo Switch-bezitter sterk aanraden om niet alleen de Nintendo Direct, maar ook de Nintendo Treehouse-presentaties te kijken in de dagen erna. Deze games, plus het feit dat er sowieso ook nog aankondigingen worden gedaan rondom Super Smash Bros. Ultimate, gaan echt niet allemaal in een Nintendo Direct van een ruim half uur passen, naast de vette nieuwe aankondigingen die ze willen gaan doen. Maak je dus ook niet direct zorgen als jouw favoriete game de Direct niet haalt, er komt een dagenlange nieuwstroom op gang vanuit de Nintendo Treehouse-presentaties.

Een probleem wat Nintendo deze E3 echter niet uit de weg moet willen gaan, is Nintendo Switch Online. Alhoewel de service haast niks kost en met een Twitch Prime-abonnementje zowat gratis wordt weggegeven, blijft het een service die wel erg veel features mist. Daarnaast komen de NES-games me onderhand een beetje de neus uit en zou ik graag minimaal een keer een collectie aan SNES-games willen zien op de Nintendo Switch. De toevoeging van meer oude Nintendo consoles aan de service zou een schot in de roos kunnen zijn op deze E3.

De Nintendo Direct, met aansluitend direct een Treehouse-presentatie, begint op dinsdag 11 juni om 18:00.

(Beeld: Super Mario Maker 2)

Wat verwacht en hoop jij tijdens de E3 2019? Drop het in de comments! 

REACTIES (10) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord