Dying Light en andere vette zombie games 

Dying Light en andere vette zombie games 2015-01-28T14:15:56
Dying Light komt vandaag uit en daarmee is de zoveelste vette game met zombies in de hoofdrol een feit. Hoeveel brute zombie titels bestaan er ondertussen eigenlijk? Omdat Jokko er in het dagelijks leven regelmatig bijloopt alsof hij zelfs een zombie is, vroegen we hem om een lijst te compileren. Braaaaains.

De enkel op hersens gefocuste zombie is niet zo slim, beweegt raar en kent vaak niet een erg hoog tempo. Makkelijk te programmeren, dus spellenmakers stoppen graag zombies in hun games. Geen probleem, zombies zijn awesome en prachtig materiaal om de kop in te beuken. Wie vindt het nu niet bevredigend om een bijl in het hoofd te deponeren van een gedrocht dat enkel jouw hersens wil opeten? Kortom, de zombie titels waren, zijn en blijven populair. Met het prachtige Dying Light als een van de meest recente voorbeelden. Een topspel dat deze week zal verschijnen, alleen hoe zit het ook alweer met alle eerdere toppers? Er zijn zoveel zombie titels dat een versch overzicht helemaal geen kwaad kan. 

Braaaains

Om niet met een oneindig lang artikel te eindigen, een paar richtlijnen. Ten eerste, hieronder zullen geen baggergames te vinden zijn. Enkel series die kwaliteit leveren, origineel zijn of hun strepen al hebben verdiend, worden genoemd. Ik zal daarbij ingaan op series in het algemeen, of één bepaalde titel maar nergens verschelende delen binnen dezelfde serie apart gaan behandelen. Dying Light en Dead Island beschouw ik hier als aparte series. Het gaat verder om originele IP's, dus spellen gebaseerd op comics, films enzovoorts tellen niet. Sorry, geen Walking Dead. Ook DLC en uitbreidingen tellen niet. Sorry, geen Call of Duty. Enkel DayZ, wat zo'n grootse op zichzelf staande beleving is geworden, zie ik als uitzondering. Wat betreft genre en het jaartal van een spel zijn er geen beperkingen, zolang zombies maar een hoofdrol spelen. Wees gerust dat er genoeg moois overblijft. Aanschouw de complete lijst vol pracht, praal en afwisseling hieronder.

 

Dying Light

Genre: Actie
Jaar: 2015
Soort zombies: Trage lamzakken als wel sprintende agressievelingen, afhankelijk of het dag of nacht is.
Verhaal in een notendop: Zombie ellende en een dictator zorgt voor lastige keuzes, wordt het de missie uitvoeren of de burgers beschermen?Dit is typisch Dying Light: Erg indrukwekkende graphics en zeer soepele beweegmogelijkheden. Je voelt je haast Prince of Persia. Wapens, ook heel veel wapens.
Geschikt voor: Graphicshoeren en actieliefhebbers met een voorliefde voor pulp en uiteraard zombies
Score: Check Graddus zijn review in de PU, baklap!

DL

 

Stubbs the Zombie

Genre: Third-person Actie
Jaar: 2006
Soort zombies: Hoed dragende, sigaret rokende zombies.
Verhaal in een notendop: In het echte leven werd Stubbs ietwat genaaid, herrijzen uit de dood en een complete stad terroriseren is daarom de beste oplossing.
Dit is typisch Stubbs the Zombie: De setting is typisch jaren 50 sci-fi, wat de algehele sfeer sterk bepaald. Flauwe humor van het niveau scheten en boeren domineert Stubbs, hierdoor wordt al het geweld en zelfs het opeten van mensen erg luchtig gehouden.
Geschikt voor: Iedereen die eens zelf de zombie wil spelen, mensen wil slopen. Zonder dat het ook maar ergens echt serieus wordt.Score: 3 van de 5 rottende oogballen. Zeker een leuk spel maar niet heel relevant meer als je alle grappen en grollen weghaalt. Desalniettemin een van de meer originele zombie titels ooit gemaakt.

Stubbs

 

Dead Rising

Genre: Sandbox
Jaar: 2006
Soort zombie: Het makkelijk voor gek te zetten slome soort.
Verhaal in een notendop: Frank West de Journalist zit samen met ladingen zombies en enkele psychopaten opgesloten in een winkelcentrum. Zijn doel: de waarheid achter het zombiedrama ontdekken, onschuldige mensen redden en zombies killen als een malle.
Dit is typisch Dead Rising: Zoveel zombies, de eerste game waarbij we echt ladingen ondoden op ons dak kregen. De ontelbare manieren om je door deze ondoden heen te werken, met dank aan de vele wapens, blijft geweldig. Humor; van bizarre personages tot gekke pakjes die je kunt dragen, er valt altijd wel iets te lachen. Wees echter wel voorbereid op tijdsdruk. Er zijn altijd mensen in nood, maar iedereen redden binnen de beperkt tijd, gaat nooit lukken.
Geschikt voor: Iedereen die fan is van George A. Romero en iedereen die graag ondoden neermept met (zelfgemaakte) wapens in een winkelcentrum.
Score: 5 van de 5 grafstenen. Een serie die de essentie van de Dawn of the Dead films met zoveel liefde, detail en toch een eigen smoelwerk kan neerzetten, verdient de volle score. Een van de beste zombie spellen ooit.

DR

 

Resident Evil

Genre: Survival Horror
Jaar: 1996
Soort zombie: De 'ik verstop me in het donker/ laat je schrikken' zombie.
Verhaal in een notendop: Een 'elite task force' wordt er op uitgestuurd een serie moorden te onderzoeken. Chris Redfield en Jill Valentine, onderdeel van dit team, belanden in een verlaten mansion die al snel toch niet zo verlaten blijkt. Zombies!
Dit is typisch Resident Evil: Vaste camerastandpunten, listige puzzels en zombies plus andere gedrochten die met beperkte ammo aan gort geschoten dienen te worden.
Geschikt voor: Iedereen die houdt van spanning, puzzels en een verscheidenheid aan gedrochten om aan gort te knallen. Alles op een gestaag tempo. Mensen die een grootste klassieker alsnog willen meemaken, zitten hier helemaal goed. De opgepoetste remake is net uit.
Score: 5 van de 5 leeggelepelde hersenpannen. Dit is die grootvader van de zombie horror, wat dacht je dan? Dat de opgepoetste versie van de remake zo goed scoort is geen toeval.

RE

 

Left 4 Dead

Genre: first person co-op shooter
Jaar: 2008
Soort zombie: Het snelle luidruchtige type.
Verhaal in een notendop: Ellendig virus, wereld naar de klote, overal zombies.
Dit is typisch Left 4 Dead: Survival horror first person co-op stijl. Deze game is bedoeld om co-op te spelen, de zombies zijn snel en meedogenloos dus goed samenwerken is essentieel. Intelligente AI zorgt dat elke speelsessie weer net anders verloopt.
Geschikt voor: Mensen die fps co-op games vet vinden. Mensen die de actie en spanning uit veel Hollywood zombie flicks eens interactief willen meemaken.
Score: 5 van de 5 zombie-opblazende-handgranaten. Nooit werden spanning, actie en co-op geknal zo goed gecombineerd tot een dynamische gameplay ervaring vol zombie geweld.

L4D

 

Zombies ate my Neighbours

Genre: avontuur/top down shooter
Jaar: 1994
Soort zombie: Uit de grond kruipende.
Verhaal in een notendop: Gekke wetenschapper Dr. Tongue heeft ladingen monsters gecreëerd in zijn kasteel en deze op de bewoonde wereld losgelaten. Jeugdig hipsterduo met een goed humeur, Zeke en Julie, laat het er niet bij zitten.
Dit is typisch Zombies ate my Neighbours: Cartooneske graphics die anno 2015 nog steeds effectief zijn. Een grote verscheidenheid aan vijanden, levels en te vinden items. Uiteraard wel met een overheersend aantal zombies.
Geschikt voor: Iedereen die van een luchtig, vrolijk actiespel houdt, ook leuk met twee spelers.
Score: 4 van de 5 ondoden. Tijdloos vertier, scharrel deze game op en koop er meteen een Snes of Mega Drive bij.

Buren

 

Dead Island

Genre: Shooter, RPG
Jaar: 2011
Soort zombie: Die uit de gemiddelde pulpfilm.
Verhaal in een notendop: Leuk zo'n tropisch eiland, totdat ineens bijna iedereen is veranderd in een zombie.
Dit is typisch Dead Island: Deze game heeft echt perfect de vibe van een vermakelijke zombie B-Film. Het is niet mooi, werkt allemaal net niet, maar er is genoeg te doen en het is vermakelijk. Het GCI filmpje wat we te zien kregen nog voor de game zelf, maakte stiekem meer indruk.
Geschikt voor: Eigenlijk wel gewoon voor iedereen die van zombies houdt.
Score: 3 van de 5 Braindead grasmaaiers, geen bonuspunten voor afwerking, wel goed vertier.

DI

 

House of the Dead 

Genre: on rail shooter
Jaar: 1996
Soort zombie: Het 'spring recht voor mijn vizier' soort
Verhaal in een notendop: Gekke dokter mobiliseert ladingen ondoden. Schietgrage agenten worden geacht de boel op te lossen.
Dit is typisch House of the Dead: Zelfde verhaaltje als Resident Evil doch hetzelfde jaar uitgekomen. Alles in de House of the Dead serie is heerlijk over de top en extreem arcade. Schieten, herladen, een camera die alle kanten opschiet en gigantische hoofdbazen. Allen aanwezig.
Geschikt voor: Zombie liefhebbers die er graag aan worden herinnerd hoe awesome het was toen er nog arcades waren. Tenslotte toch de plek waar House of the Dead het beste tot zijn recht komt. Verder leuk als laagdrempelig schietvertier met vrienden.
Score: 3 van de 5 shotguns, geen serie waar je uren en uren in kan stoppen maar wel het zoveelste bewijs dat zombies en (overdreven) knallen een voorbestemde combi is.

HotD

State of Decay

Genre: Survival Horror, Sandbox
Jaar: 2013
Soort zombie: Het graag in groepjes rondhangende soort.
Verhaal in een notendop: Alles en overal zombies, zie maar te overleven met je eigen groepje mensen.
Dit is typisch State of Decay: Afschuwelijke graphics maar prima sfeer. Behoorlijke diepgang; houd je survival homies blij, zorg voor genoeg grondstoffen en train je characters. Een duidelijk hoofdverhaal wordt nergens opgedrongen. Dit is naar eigen inzicht overleven.
Geschikt voor: Mensen die een naargeestige wereld vol zombies in willen duiken met aardig wat diepgang en zonder opdringend verhaal. Kijk door de PlayStation 2 graphics heen en je hebt een prachtgame.
Score: 4 van de 5 afgekloven botten. Deze game weet het survival aspect toch wel erg netjes neer te zetten.

SoD

 

Lollipop Chainsaw

Genre: Actie
Jaar: 2012
Soort zombie: Psychopathische zombies met de nodige issues.
Verhaal in een notendop: geflikte knakker zet het portaal tussen aarde en de 'rotten world' open, zombies stormen onze wereld binnen. Gelukkig is hoofdpersonage Juliet naast cheerleader ook zombie slachter.
Dit is typisch Lollipop Chainsaw: Het vriendje van Juliet is een afgehakt doch nog levend hoofd. De hoofdbazen zijn verder knettergek
Geschikt voor: Fans van Suda 51 plus iedereen die een compact en originele actiegame vol grappen, grollen en ernstig vette eindbazen wil spelen.
Score: 4 van de 5 kettingzagen. Nooit eerder werden zombies ingezet voor zoveel grappen, grollen en vette eindbazen. Lollipop Chainsaw blijft drie jaar later na release met gemak dezelfde unieke ervaring.

LC

 

Plants vs. Zombies

Genre: Tower defense
Jaar:  2009
Soort zombie: Extreem traag vooruitstrompelend.
Verhaal in een notendop: Hersenetende zombies willen de huizen binnendringen. Gelukkig voor de mensen moeten ze hiervoor eerst door de tuin, een tuin vol zombie werende planten.
Dit is typisch Plants vs. Zombies: Deze game is casual Popcap, best een goed ding. Uitgebalanceerde gameplay, schattige graphics vol cartooneske zombies en fijne deuntjes laten je al snel terugkomen voor meer.
Geschikt voor: Iedereen die niet vies is van een laagdrempelige, casual tower defense game.
Score: 4 van de 5 geraniums, Plant vs. Zombies is simpelweg een uitstekende tower defense game. Verslavend en met een eigen smoelwerk, de zombies uit deze serie herken je van kilometers afstand.

PvsZ

 

ZombiU

Genre: Survival horror
Jaar: 2012
Soort zombie: Van het levensgevaarlijke soort.
Verhaal in een notendop: 'The Black Prophecy' voorspeld een shitload aan ellende voor 2012. En jahoor, een zombie outbreak is daar.
Dit is typisch ZombiU: Moeilijk, deze game is moeilijk! Een soort first person Dark Souls.
Geschikt voor: Jurjen zei het al, ieder die houdt van lekker traag survivalen en hard sterven.
Score: 4 van de 5 onthoofdingen. Eindelijk weer een spel dat spanning creëert door overleven tot een kunst te verheffen. Een reminder dat zombie survival geen pretje behoort te zijn.

ZombiU

 

Dead Nation

Genre: top-down shooter
Jaar: 2010
Soort zombie: Het soort wat altijd wel dertig zombie vrienden in de buurt heeft.
Verhaal in een notendop: Wereld is ingestort en bijna de hele wereld is in een zombie verandert dankzij een virus.
Dit is typisch Dead Nation: Knallen, knallen, knallen.
Geschikt voor: Iedereen die graag een no nonsense top down shooter speelt. Leuk met met meerdere mensen.
Score: 3 van de 5 chain guns. Deze game gaat niet je leven veranderen maar doet waar het goed in is; solide, non-stop shooteractie aanleveren waarbij zombies massaal worden omgelegd.

DN

 

DayZ

Genre: Survival horror
Jaar: 2012
Soort zombie: Het brommende en rennende soort.
Verhaal in een notendop: Je bevindt je in een post-apocalyptische wereld vol zombies, klaar.
Dit is typisch DayZ: Van origine een Arma 2 mod. DayZ kent amper een verhaal, het is puur in leven blijven. Naast zombies overleven en het bemachtigen van ammo heb je nog eens voedsel, water en medicijnen nodig. Dankzij permadeath zijn naast zombies, andere nieuwe spelers met een nog onduidelijk motief, ook doodeng.
Geschikt voor: Ieder die alles zelf wil uitzoeken zonder een afleidend verhaal. Wie geduld heeft gebieden uit te pluizen, permadeath en eventuele bugs aankan, vindt in DayZ iets erg moois.
Score: 4 van de 5 moordlustige psychopaten. DayZ is een almaar zichzelf verder ontwikkelde game met steeds meer content en belooft veel moois voor de toekomst.

Dayz


Tot zover de meest indrukwekkende zombie titels

Zo, daar heb je het, een grote afwisselende lijst met Dying light en alle andere zombie titels die er toe doen. Wat is jullie favoriete game met zombies in de hoofdrol? 

Braindead

REACTIES (45) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord