Duo-Interview: De echte Battle Royale-koningen 

Duo-Interview: De echte Battle Royale-koningen 2018-08-06T15:53:05
Dagelijks zijn er in Nederland honderdduizenden gamers die zichzelf helemaal de man/vrouw vinden in Fortnite en PUBG. Zo ook Aad Mostert en Anil Alders. Met dien verschil dat deze twee ook daadwerkelijk bazen zijn. Een duo-interview met de crème de la crème van de vaderlandse battle royale-scene.

Dit is een artikel uit Power Unlimited magazine nummer 296 die NU in de winkel ligt! Er staan nog véél meer toffe artikelen zoals dit in ons blaadje, dus ga 'm zeker halen.

Anil ‘DutchHawk’ Alders

De 23-jarige Anil Alders uit Deventer is een van de grootste Nederlandse talenten als het gaat om Fortnite. Op de online ranking wereldwijd staat Anil op de nummer 35-positie. Omdat Epic pas onlangs bekendmaakte dat het bedrijf met Fortnite de esports-wereld ging supporten (met een whopping 100 miljoen dollar!), kan Anil nog niet als Aad (zie pagina rechts) fulltime met de game aan de slag. Hij werkt daarom op zzp-basis als begeleider van kinderen met autisme en adhd. Dit biedt hem de ruimte en financiële basis om veel met Fornite te oefenen.

Anil was er vroeg bij wat Fortnite betreft. “Ik speel de game als sinds de dag dat de battle royale-modus van Fortnite als free release op de pc verscheen. Ik had de game al een paar weken daarvóór ontdekt op YouTube. Battle royale is echt mijn ding; ik speelde voor Fortnite H1z1, wat ook een BR-game is, en daar was ik altijd royalty rank.”

Fortnite Battle Royale    

Perfecte mix

Volgens Anil is Fortnite hem op z’n skillset geschreven. “Het is een perfecte mix van strategie en schieten. Het grootste deel van de match ben je namelijk strategisch bezig, met als doel je tegenstanders te outplayen in een buildfight. Tijdens deze buildfights moet je goed nadenken om je vijanden de baas te blijven. Deze mix in combinatie met het battle royale-principe spreekt mij ontzettend aan.”

Anil traint elke dag een aantal uren en doet dat – anders dan PUBG-concullega Aad – vooral solo. “Daarnaast heb ik een aantal vaste momenten in de week waarop ik met mijn team [Team Echo Zulu – red.] squads speel en train. En nu die immense geldpot is geopenbaard en toernooien gaan komen, gaat die trainingsfrequentie zeker omhoog.”

Net als bij PUBG zijn de hardcore esports-fans nogal sceptisch als het gaat om battle royale-games. Mede dankzij het cartooneske uiterlijk en het enorme aantal kids dat de game speelt, neemt die wereld Fortnite nog niet serieus. Anil is het daar niet mee eens. “Ik vind dat Fortnite zeker esports-ready is. Ze proberen de game ook met elke update meer die richting op te duwen. Oké, ze zijn er nog niet, maar de potentie is er. En een prijzenpot van 100 miljoen, tja …”

Fortnite    

Op de kaart

Anil is momenteel de nummer 2 van Nederland en nummer 35 van de wereld in Solo. “Met het totaalaantal wins over alle gamemodes sta ik ook rond de top 250 van de wereld. Ik probeer nog verder te komen het komende jaar. Ik wil mijn skills verder perfectioneren en meedoen aan veel toernooien om mezelf en Team Echo Zulu op de kaart te zetten.”

En dan de tips. Hoe word je goed in Fortnite? Anil begint met een dooddoener. “Je moet natuurlijk veel oefenen. Elk gevecht aangaan, ook al is de tegenstander beter. Want ook daar leer je van. Elk gevecht met een goede of betere speler maakt je beter, en van doodgaan leer je veel. Het is wel goed om een balans te vinden tussen agressief en passief spelen, want als je te agressief speelt, neem je waarschijnlijk overbodige risico’s, waardoor tegenstanders je makkelijk spotten en je dus onnodig dood kunt gaan. Ook raad ik de pc-spelers aan om goede keybindings te vinden voor het bouwen. Experimenteer net zo lang tot je de keybindings vindt die het best bij je passen. Ga niet af op wat bijvoorbeeld een bekende streamer aanraadt. Het goed en snel kunnen bouwen is het allerbelangrijkste in de game!”

Battle Royale    

Aad ‘Mockit Aadje’ Mostert

De 21-jarige Aad Mostert uit Maasland is een van de weinige fulltime PUBG-pro’s die ons land rijk is. Hij is wat je noemt ‘living the dream’. Elke ochtend staat hij in een gamershuis van Mockit in Zweden op, om na een gezond Viking-ontbijt de rest van de dag samen met zijn teamgenoten te oefenen in het spel dat de battle royale-hype deed ontbranden: PlayerUnknown’s Battleground.

Aad speelt PUBG al sinds de release van de game. “Ik was meteen vanaf de teaser al echt in PUBG geïnteresseerd. Ik wilde het meteen masteren. Voor het eerst. Want daarvóór speelde ik geen enkele andere game op pro-niveau. Geen behoefte aan ook.” Aad koos PUBG omdat hij battle royale tof vond en meer van realistische shooters houdt dan van non-realistische shooters. Wat we bij PU trouwens nogal opmerkelijk vinden, want hoe realistisch is het nu om met een steelpan op je hoofd door een landschap te springen? Maar goed, laten we niet al te veel zeuren en vooral nagaan hoe Aad pro is geworden.

“Pro worden was eigenlijk helemaal niet mijn doel toen ik met PUBG begon. Ik speelde de game gewoon omdat ik mezelf er ontzettend mee vermaakte en goed wilde worden.” Dat gewone gamersleventje werd doorbroken toen Aad op een dag een berichtje kreeg op het op gamers gerichte communicatieplatform Discord. “Ik werd daar benaderd door een destijds recent opgestarte PUBG-thread voor ‘goede’ spelers. Ik bleek over zeer degelijke stats te beschikken op de leaderboards, en zo is het balletje gaan rollen.”

PUBG     

Werkweek

Aad werd ingelijfd door de esports-organisatie Mockit en verhuisde naar Zweden om daar in een gamershuis fulltime bezig te zijn met het verbeteren van zijn PUBG-skills. “Eigenlijk hebben we een zevendaagse werkweek met halve dagen. We trainen doordeweeks ongeveer vier à vijf uur per dag. De weekenden houden we vrij voor de toernooien die doorgaans worden gespeeld op zaterdag en zondag. We trainen door middel van ‘scrims’. Dat zijn matches die we zelf opzetten op een custom server en waarbij we andere topteams uit de EU [denk hierbij aan onder meer Faze, Liquid, Kinguin – red.] uitnodigen om mee te doen. Met die scrims en trainingen valt niks te verdienen. Het geld verdien ik door middel van toernooiprijzen, het salaris dat betaald wordt door mijn organisatie en de inkomsten van eventuele streams of campagnes.”

Er wordt door esports-puristen vaak wat laatdunkend gedaan over PUBG. Het zou een game voor kiddies zijn. Aad is het daar uiteraard niet mee eens. “PUBG is zeker een echte esport. Oké, geluk is een factor binnen PUBG, maar dat kun je ook van een hoop andere games zeggen. Een goed voorbeeld is de Faze-clan, die in mijn ogen momenteel het beste team van de EU is. Zij presteren het om op een dusdanig hoog niveau te spelen dat ze meerdere toernooien achter elkaar winnen met een voorsprong die bijna als onmogelijk wordt beschouwd. Dat is geen geluk meer, dat is pure consistentie.”

PUBG 2    

Top 30

Faze is dus top, maar waar staat Aad zelf? “Om onszelf te vergelijken met andere teams is erg lastig binnen PUBG, aangezien de top van de EU constant verschuift. Ik denk wel dat we bij de top 30 van Europa horen. Als ik de PUBG pro-scene moet vergelijken met de eredivisie, dan zijn wij geen favoriet voor de titel, maar we vechten keihard om degradatie tegen te gaan!’

Aad moet dus nog wel even door oefenen voordat hij met zijn team in een winnende positie komt en dus grote bakken geld kan binnenharken. “Eigenlijk is goed worden in PUBG hetzelfde als goed worden in elke andere sport. Het is een kwestie van heel veel tijd investeren, leren van je eigen fouten en niet opgeven als het even tegenzit.” Een tip voor de gewone PUBG-speler heeft Aad nog wel. “Wees niet te gretig voor loot. Als je iemand doodschiet, is de kans groot dat er andere spelers op de schoten afkomen. Check je omgeving eerst goed voordat je gaat looten. Een tweede tip is niet te vaak wisselen van wapen. Zeker richting het eind van de game is het vergaren van informatie superbelangrijk. Alle tijd die jij spendeert aan het bekijken van iemand z’n inventory en het verwisselen van attachments of wapens kun je niet gebruiken om de omgeving goed te ‘scouten’.  Tot slot: denk voordat je schiet even na of het echt nodig is. Schoten trekken de aandacht van andere spelers, dus is het soms beter iemand te laten lopen dan beginnen met knallen.”

PUBG vs Fortnite

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord