DLC voor retro games 

DLC voor retro games 2013-03-10T14:11:55
DLC , patches en microtransacties zijn aan de orde van de dag. Elke zichzelf respecterende game heeft minstens drie add-ons, ontelbare patches en soms een spin-off. Hoe zou dat 25 jaar geleden gegaan zijn als er toen internet was geweest?

In Dead Space 3 kan je aan de gang met microtransacties om betere guns aan te schaffen en ook kan je nog een dozijn DLC inzetten om je te helpen. In de volgende Dead Space slopen ze er waarschijnlijk alle gameplay uit en daarvoor in de plaats krijgen we slechts quick-time-events waarbij je geen knoppencombinaties, maar creditcardgegevens in moet voeren.
Enfin, ik vind het meestal geldklopperij, tenzij de nieuwe content écht 15 euro waard is. Vroeger had je geen DLC, maar gewoon een sequel, that’s it. Maar als het wel mogelijk was geweest om voor mijn Nintendo-apparaten toentertijd DLC te maken, heb ik nog wel een paar ideetjes.

Duck Hunt

Iedereen heeft er wakker van gelegen: de spottende lach van die gore hond zodra je de twee spastische eenden van je scherm liet ontsnappen. Het ergste is dat het jouw hond is, je hebt hem zelf getraind om dooie eenden voor je op te pikken, en dit is zijn manier van bedanken voor die bakken nat voer die je hem al die jaren hebt voorgeschoteld? Uncool bro. Uncool.

Duck Hunt
Een mode die het mogelijk maakt om op je hond te jagen zou immens populair zijn. In een extra level achter een schuur waar je trouwe metgezel van schuilplaats naar schuilplaats rent tot je hem met een welgemikt schot naar de eeuwige jachtvelden stuurt. The Old Yeller DLC is de voorlopige werktitel. Jeugdtrauma opgelost. En heel PETA over de zeik. Win/win.

Double Dragon 2

Deze NES classics’ multiplayer co-op heb ik waarschijnlijk duizend keer uitgespeeld. Ik was altijd ‘die blauwe’, want het was mijn NES, dus ik was player 1! Het enige minpunt aan dit spel was dat ik nooit met de grootste badass in game historie kont heb mogen schoppen: Bolo. Één van de vijanden van Billy en Jimmy (die namen kostte me even wat googlewerk).

double Dragon II
Deze baddie is vooralsnog ongeëvenaard in lichamelijke conditie, gevoel voor stijl en gezichtshaar. Daarnaast heeft hij de meest dode ogen waar hij zonder twijfel veel dames in heeft laten verdrinken. Ik wil nu DLCwaarin ik met Bolo kan spelen en kan aanvallen met zijn snor. Bij elke andere beweging scheurt hij waarschijnlijk toch uit zijn strakke witte pooierbroek. Nog beter: een spin-off! Een datingsim of iets dergelijks. Ik bedoel maar, met zo’n broek moet het hosselen van chicks toch wel in je bloed zitten.

Goldeneye 64

Misschien beschouw je het niet als een echte retrogame, maar legendarisch is ‘ie desalniettemin. 007 zette eigenhandig de FPS voor consoles op de kaart. Het had enorm veel speelbare personages, cheats (mijn persoonlijke favoriet was de Donkey Kong mode) en een flink aanbod aan wapens.
Van al die wapens is er slechts één waar ik nog steeds kippenvel van krijg. Het is de motherfuckin’ Klobb! De zwakste gun waar ik ooit virtuele poppetjes mee heb beschoten. Ik wilde gedood zeggen, maar dat was onmogelijk met dit wapen. Deze punaiseschieter was de term ‘gun’ eigenlijk niet eens waardig.

Goldeneye 64
DLC of iets met microtransacties waardoor de Klobb daadwerkelijk kogels af zou vuren in plaats van stukjes papier die heel vaak zijn dubbelgevouwen, daar zou ik makkelijk twee weken zakgeld voor over hebben. Een kleine kanttekening is dat ik zo’n 600 gulden zakgeld per week kreeg, dus dat wil nogal wat zeggen.

The Legend of Zelda

Nog steeds weet ik precies hoe ik naar de eerste tempel moet lopen in het Hyrule van weleer, maar daarna is het allemaal een beetje vaag. Het grootste gedeelte van de game banjerde ik namelijk maar een beetje doelloos rond over de map en probeerde hier en daar een boompje in de fik te zetten met een kaars. De enige houvast die ik had, waren cryptische aanwijzingen van mannen met baarden: “Eastmost penninsula is the secret” Goh, bedankt man... Wel tof dat ik je houten zwaard mag hebben trouwens.

Eastmost penninsula
Een paar bordjes of wegwijzers zouden wonderen gedaan hebben voor mijn tienjarige zelf. Noem het een n00bpack, maar de ‘bordjes DLC’ zou gretig aftrek gevonden hebben bij onervaren gamers. Het zou er voor gezorgd hebben dat de grootste gebeurtenis uit mijn leven het uitspelen van The Legend of Zelda zou zijn. Dan schuift het aankruisen van ‘misschien’ op een ‘wil je met mij verkering briefje’ naar de tweede plaats. Mijn leven is niet zo heel spannend.

Duck Tales

Ik wil beginnen met zeggen dat Duck Tales voor de NES de bom was. Met misschien wel de beste 8-bit muziek ooit en de meest diverse levels. Toen ik tien was, was ik sowieso een groot Disney-fan, net als iedereen die ooit tien is geweest, anders heb ik medelijden met je... Het enige wat klote is aan deze game, is dat hij zo awesome is.
Dat klinkt misschien vreemd, maar als iets echt heel vet is, wil je meer. Ik in ieder geval wel, en vijf levels was gewoon te weinig. Hoe tof de Moon en Transylvania levels dan ook waren, een paar extra levels had ik in een handomdraai aangeschaft. Ik miste de standaard lava- en waterwerelden een beetje. En als die oude eend op zijn stokje door de Amazone kan stuiteren, is een vulkaan niet te veel gevraagd toch?

Ducktales

Dat zijn waarschijnlijk de games waar ik de meeste uurtjes in heb gestopt, en in mijn nostalgische geheugen zijn ze perfect, in mijn grote-mensen-geheugen daarentegen laten ze hier en daar een steekje vallen of zouden ze gewoon een grote beurt kunnen gebruiken (voeg hier een ‘je moeder grap’ in). In de vorm van DLC o.i.d. zou dat mooi geweest zijn.
DLC hoeft dus niet altijd geldklopperij te zijn. Extra content kan een game soms écht naar een hoger level tillen of het simpelweg leuker maken. Nu zijn dit natuurlijk absurde voorbeelden, maar jullie kunnen ook vast wel (oldschool) games bedenken die daadwerkelijk beter zouden worden door de juiste DLC. Toch?

REACTIES (57) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord