Dit was Dreamhack Rotterdam – Esport Hitjes 

Dit was Dreamhack Rotterdam – Esport Hitjes 2019-10-23T09:02:00
Het gebeurt niet vaak, maar afgelopen weekend liet Brutus een dagje van het wereldkampioenschap League of Legends schieten. Reden? Hij moest naar Rotterdam voor Dreamhack natuurlijk. Daar hadden we namelijk een heuse gamepyramide gebouwd. De beste Fortnite-spelers mochten naar boven om te strijden voor cashmoney.

Terwijl een ongelooflijk vette Reinhard-cosplayer twintig meter op het podium verderop zijn spierballen aan het tonen is voor honderden aanwezige fans, gooit een dolenthousiaste Fortnite-speler zijn vuisten in de lucht. Hij heeft een Victory Royale gehaald en mag een Level Up. De middelbare scholier loopt trots in zijn Fortnite-trui de trap op om plaats te nemen. Voor hij gaat zitten roept hij nog naar zijn vader die hem een dikke duim omhoog geeft. Dit soort taferelen kunnen alleen op Dreamhack.

DHR

         

Pyramide

Midden in de hallen van Rotterdam galmden de stemmen van Tjeerd, Dennis, Lucas of Martin door de speaker. Weer een Victory Royale en dat mocht iedereen weten. Op zo'n viermeter hoogte stonden de vier baklappen verslag te doen van het Fortnite-toernooi dat we organiseerden samen met LG. Een man werd door zijn twee zoontjes gedwongen om te stoppen en keek naar boven, waar de scholier van zo-even een PU'tje en vijftig euro in ontvangst nam. Hij is de farao van Fortnite en dat kan iedereen zien.

Terwijl het volgende toernooi is begonnen, stoppen er steeds meer mensen om te vragen of ze ook zonder mee te doen een potje kunnen spelen. Dat is natuurlijk geen probleem. Net als gamen is Dreamhack voor iedereen. Voor kinderen die samen met hun ouders juichen als ze een kill scoren tot toekomstige esporters die binnen 23 seconden een M.C. Escher-achtige wolkenkrabber bouwen om tegenstanders een kilometer verderop neer te snipen.

DHR

            

Tactiek

Maar die pyramide stond er met een belangrijke reden: de beste Fortnite spelers moesten geëerd worden. Was je op tijd binnen en ingeschreven voor het toernooi dan mocht je onderaan beginnen. Het doel? De top bereiken. We begonnen met zestien en vier rondes lang valt de helft af, tot we een winnaar konden kronen. Behalve vijftig euro en een PU'tje kon je ook bovenop de pyramide neerkijken op iedereen die je net had verslagen en ook dat geeft lekkere voldoening.

Om die top te bereiken moest één van twee dingen doen: kills scoren of hoog eindigen. Die twee manieren van punten scoren zorgde voor veel verschillende tactieken: ga je als Rambp zeven potjes spelen en elke keer in druk bevolkte gebieden kills scoren? Of ga je verstoppertje spelen in de hoop op een goede klassering? Uiteindelijk maakte niet uit wat je deed, als je maar zorgde voor een Level Up.

Het niveau was gigantisch hoog. Een Victory Royale was geen uitschieter, maar werd de norm. Als je een potje met minder dan tien kills eindigde moest je vrezen of je wel doorging. Wist je in de halve finale niet te winnen, dan kon je net zo goed al richting de trap lopen en het gebeurde zo nu en dan ook dat een speler voortijdig de pyramide verliet; een ouderwetse ragequit.

DHR

                 

Professionals

Terwijl onze pyramide flink wat bekijks trok, was er honderd meter verderop een hal die net iets populairder was. Daar werd namelijk de Dreamhack Open Rotterdam 2019 gespeeld. Een CS:GO-toernooi waarbij $100.000 op het spel stond. Rotterdam was ook een plek waar Nederlands talent een gooi deed naar internationaal succes. Echter waren het toch de grote teams die lieten zien hoe professioneel Counter-Strike gespeeld hoort te worden.

Besiktas Esports (twee Nederlanders) en Asterion (drie Nederlanders) pakten helaas de laatste plek. Beide teams wisten geen enkele wedstrijd te winnen, maar dat is ook niet gek tegen spelers die er jaarlijks tienduizenden euro’s mee verdienen. Het CS:GO-toernooi werd verrassend genoeg gewonnen door CR4ZY dat onder andere titelfavoriet AVANGAR wist te verslaan. De winst leverde $50.000 op.

Behalve CR4ZY hadden ook de fans gewonnen. Ondanks dat op zaterdag nog redelijk kil werd gereageerd op CR4ZY toen ze de Nederlandse spelers van Asterion versloegen, waren ze zondag enthousiast. Nederland moet nog grote stappen maken om tot de giganten binnen e-sport te horen maar aan het publiek lag het niet.

Esports

In de hal ernaast lag het aantal decibel ook erg hoog. Tijdens Dreamhack vond namelijk het twaalfde seizoen van de Dreamleague plaats. Ondanks dat de opkomst daar iets lager lag, waren de aanwezige fans enthousiast en vooral luid. Dat team Demon Slayers, waarvan vrijwel niemand iets verwachtte, bijna het hele toernooi wist te winnen, zorgde alleen maar voor meer geluid. Zij legden het in een razend spannende finale echter af tegen Alliance dat met 3-2 wist te winnen.

De eerste editie van Dreamhack Rotterdam mag met recht een succes genoemd worden. Van gratis goodies tot vette cosplay. Nieuwe games, grote esporters en natuurlijk een gave Fortnite-pyramide. Nederland is klaar voor grotere game-evenementen, hopelijk heeft de rest van de wereld dat dit weekend ook gezien.

 

REACTIES (1) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord