Dit is waarom League of Legends: Wild Rift werkt 

Dit is waarom League of Legends: Wild Rift werkt 2020-12-22T11:00:44
Eén van de grootste competitieve games ter wereld overzetten naar zakformaat? Er zijn talloze slechte aftreksels de revue gepasseerd, totdat ontwikkelaar Riot Games eindelijk zelf het heft in handen nam en haar goudmijntje naar mobiel bracht. Dit is waarom League of Legends: Wild Rift wél werkt!

Je kent ze vast wel: die vervelende advertenties voor wazige Chinese mobiele spelletjes die verdacht veel op League of Legends lijken. Hoewel er wat te zeggen valt voor mensen die claimen dat League of Legends zelf ook weer een kloon van DotA 2 is, heeft de moba van Riot Games over de afgelopen elf jaar toch echt iets unieks neergezet. De game is op eigen houtje uitgegroeid tot de meest bekeken eSports-titel van de afgelopen jaren en dat valt te prijzen. Iets wat je niet kan zeggen over eerdergenoemde rip-offs, die schaamteloos alles van League of Legends lijken te kopiëren en er een eigen, generieke naam op plakken.

LoL: Wild Rift phone

Toch is de Chinese markt niet vies van een potje knip-en-plakwerk (komt door de regels omtrent copyrights aldaar) en lopen de spelersaantallen van dit soort spelletjes vaak in de miljoenen. Uiteindelijk moet dit voor Riot Games, ontwikkelaar van het populaire League, de trigger zijn geweest om nu toch eindelijk hun paradepaardje zélf naar de mobiele lulijzers te poorten. Zo gezegd, zo gedaan en League of Legends: Wild Rift is nu ook in Europa een feit. Of dat werkt? Kort antwoord: oh jazeker! Waarom? Dat ga ik je nu uitleggen!

League of Steroids

Spelers van de PC-versie van League of Legends wanen zich in bekend terrein wanneer zij Wild Rift opstarten. Inloggen doe je gewoon met hetzelfde account en hoewel het soms even zoeken is waar bijvoorbeeld je Loot-pagina en je Runes staan, heb je alles binnen enkele minuten onder de knie. Ook hoef je nagenoeg niet bang te zijn dat je alles opnieuw moet leren, want de game is grotendeels hetzelfde als zijn grotere broer. De runes zijn precies hetzelfde en hoewel sommige items iets anders worden opgebouwd (met name boots), zijn de effecten voor het overgrote deel vergelijkbaar met de pc-variant.

LoL: Wild Rift overview

Wat wel meteen opvalt als je een potje induikt, is het verschil in tempo van de gameplay. Waar een potje op de PC gemiddeld zo’n dertig minuten duurt, heeft Wild Rift aardig de dopingnaald erin gestoken en duurt een potje gemiddeld zo’n tien tot vijftien minuten. Dit komt doordat het verdienen van geld sneller gaat dan op PC. In Wild Rift krijgen spelers ook geld wanneer zij niet de laatste klap uitdelen aan een minion, maar simpelweg in de buurt zijn. Daarnaast is level 15 het maximale level wat je kunt bereiken ten opzichte van level 18 op PC.

Ook het ontbreken van inhibitors in Wild Rift valt op en draagt bij aan de kortere duur van een potje. Na het slopen van de laatste turret in een lane, krijg je een flinke boost in de vorm van Super Minions en ligt het veld open, waarna je als team alleen nog de Nexus van de tegenstander overhoop hoeft te halen.

LoL: Wild Rift Map

Het inkorten van de speelduur heeft natuurlijk een reden. Het is gedaan om casual gamers meer toegang te geven tot League of Legends. Niet iedereen zit te wachten op potjes van een uur als je even snel tijdens het kakken of voor het eten League of Legends wil spelen. De kortere duur van potjes is ideaal voor de bezige bijtjes onder ons en eerlijk gezegd betrap ook ik mezelf erop dat ik nog snel een potje opstart voor het slapen gaan.

Vingervlugheid

Wie niet vies is van een potje League of Legends weet dat een eeuwenoud gezegde vooral op deze game van toepassing is: easy to learn, difficult to master. De opzet van het spel is eigenlijk erg simpel: je kiest een coole champion, moordt zoveel mogelijk tegenstanders uit en maakt torens met de grond gelijk om uiteindelijk de basis van je tegenstanders plat te leggen. Ervaren spelers weten echter dat er zoveel meer komt kijken bij een potje LoL. Denk aan communicatie, positionering, timing en rolverdeling. In League of Legends zit het ‘m in de details en de kleinste foutjes kunnen op hoog niveau zorgen voor een volledige turnaround in het spelbeeld.

LoL: Wild Rift Braum

Hoe dat werkt op je touchscreen? Verrassend goed eigenlijk. Ik was heel sceptisch over het goed uitvoeren van skillshots op een mobiel apparaat, want ja, met een muis heb je natuurlijk veel meer precisie dan met je dikke vingers. Riot Games heeft er voor gezorgd dat Wild Rift ontzettend goed reageert op de kleinste bewegingen en dat is maar goed ook, want zoals gezegd zijn de kleinste misstappen of reacties essentieel in een spel als League of Legends.

Toch gebeurde het mij wel een aantal keer dat ik totaal mis klikte, waardoor je ultimate ability hopeloos verloren gaat op een kleine minion of zonder pardon de andere kant van de map op geschoten wordt. Ruimte voor verbetering is er dus zeker, maar het kan ook zomaar zijn dat ik gewoon een (nog) grotere telefoon moet kopen.

LoL: Wild Rift minions

Soepeltjes over de Rift

Over die telefoon gesproken: ik heb best een basic Android-apparaat, maar Wild Rift loopt er verrassend soepel op. Dankzij een fps-meter bovenin het scherm worden je frames per seconde bijgehouden en bij mij bleef de teller tot nu toe altijd steevast op 30 fps staan. Dat klinkt niet heel spannend, maar ik had eerlijk gezegd verwacht dat Wild Rift nog wel eens veel kon vragen van de wat mindere telefoons op de markt, maar tot nu toe wordt mijn ongelijk bewezen.

De balans opmaken

Het moge duidelijk zijn dat Wild Rift meer gericht is op casual gamers. Dat heeft in dit geval helemaal geen negatieve lading, juist omdat het originele League of Legends behoorlijk hardcore is wanneer je je er volledig op stort. Wild Rift maakt niet zozeer de drempel om in te stappen lager, maar wel de drempel om leuk mee te kunnen doen en op een casual manier bij te leren.

LoL: Wild Rift Champions

Wild Rift heeft zeker mankementen die in de PC-versie wél gladgestreken zijn (denk aan het selecteren van je rol voordat een game begint, of de onhandige pings waardoor communicatie soms stroef loopt), maar doet wat het moet doen en speelt gewoon erg lekker weg als een tussendoortje op een drukke werkdag. Wild Rift zal de nodige tweaks krijgen de aankomende tijd, zeker als je bedenkt dat er ook een versie voor consoles in het verschiet ligt. Tot die tijd vermaak ik me zeer met Wild Rift. Het is een gebalanceerd alternatief op de PC-versie en is het voor mij persoonlijk eigenlijk de enige mobiele game die ik met regelmaat opstart.

REACTIES (6) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord