Disney live action-remakes die we niet hoeven te zien 

Disney live action-remakes die we niet hoeven te zien 2019-09-05T10:38:16
Ze werden met liefde gemaakt, de handgetekende tekenfilms van Disney. We beleefden bekende sprookjes en originele verhalen op een heel nieuwe manier. Inmiddels zien we die tekenfilms uit onze jeugd steeds vaker terug in live action-vorm, zoals Belle & het Beest en Aladdin. Die waren helemaal niet slecht, maar Disniac LauraJenny kan genoeg Disney-films bedenken die ze nooit vertolkt wil zien worden door echte acteurs.

Home on the Ranch (2004)

Nu is Home on the Ranch met het grote aantal dieren sowieso een film die wat ingewikkelder is om naar live action te vertolken, maar laten we zeggen dat ook CGI erbij mag komen kijken zoals in bijvoorbeeld the Lion King. Dat zou bij de toch al niet fantastische film Home on the Ranch totaal niet overkomen, ook niet als je zou kiezen voor een hybride waarin bijvoorbeeld slechterik Alameda Slim door Seth Rogen zou worden gespeeld en hij het verder moet doen met CGI-beesten. Het is simpelweg zo’n vreemd verhaal over die drie koeien die de bad guy proberen te vangen, dat het beter niet meer moet worden naverteld. Zeker als het zo humorloos blijft als de originele Home on the Ranch. Het is eigenlijk spijtig dat juist deze slechte Disney-film een van de laatste handgetekende films was.

home on the range
    

The Black Cauldron (1985)

Ja, ik weet dat er een heleboel fans zijn die nu hun muizenoren spitsen, maar wees gerust. Ik vind dat The Black Cauldron niet moet worden geremaked juist omdat het een cult klassieker is. De film werd niet goed ontvangen omdat mensen bij Disney-films op zoek zijn naar iets kindvriendelijks. Hoewel in 9 van de 10 flicks van de Mouse House minimaal één van de ouders het onderspit delft, heeft de filmstudio toch het imago zeer family friendly te zijn. Dat één van zijn duurste tekenfilms ooit gemaakt, The Black Cauldron, juist heel duister was, bleek geen goede keuze. Disney schijnt nog steeds geïnteresseerd te zijn om de boeken van Lloyd Alexander op een andere manier te verfilmen, maar zo duister als The Black Cauldron zal het niet snel meer worden. Wat mij betreft hoeft dat dus ook niet, ook niet in een filmvorm met echte acteurs. Hoe geschikt Tom Holland ook zou zijn als Taran, ik wil niet meer zo lang moeten luisteren naar Gurgi.

the black cauldron
   

Robin Hood (1973)

Dit lijkt een ingewikkelde keuze omdat Robin Hood al heel vaak van live action-films is voorzien, maar dat is juist een reden dat er niet nóg één hoeft te komen. Een Lion King-achtige CGI-variant kan ook echt niet, want veel mensen hadden al problemen met een echt-lijkende leeuw die zijn mond open doet om te praten en zingen. Moet je nagaan als die leeuw ook nog in een koningsmantel is uitgedost met kroon op zijn kop. Om nog maar te zwijgen over zijn slangensidekick… Er is wel al enkele jaren een gerucht dat Disney wel degelijk werkt aan een live action Robin Hood genaamd Nottingham & Hood, maar daarover is nog weinig officieels bekend, als het al doorgaat. Hoe mooi het verhaal van Robin Hood ook is, en hoe betekenisvol, ik herinner hem liever als die getekende iele vos.

robin hood
    

The Wild (2006)

Over deze Madagascar-wannabe ben ik kort: hiervan is het origineel nog geen minuut van je tijd waard, laat staan een remake. Sommige projecten zijn niet meer te redden en dit is er één.

the wild
   

Bambi (1942)

Toen de remake van Lion King werd aangekondigd, ging ik meteen weer terug naar mijn zevenjarige ik. In de bioscoop, vechtend tegen -en verliezend van- het brok in mijn keel. Lion King is de meest emotionele film van Disney, na… Bambi. Hoe geweldig de remake van Lion King ook is geworden, de emotie en beladenheid van de iconische film Bambi, die kun je niet in een moderne film vatten. Er is naast de angst om keihard te gaan huilen in een volle bioscoop nog een grotere reden dat ik deze film niet in een nieuw jasje hoef te zien. Walt Disney leefde en was volop betrokken bij zijn bedrijf toen Bambi destijds verscheen. Disney zei zelf ooit: “I don't like to make sequels to my pictures. I like to take a new thing and develop something, a new concept." Remakes druisen dus aardig in tegen zijn gedachtegoed, dus laten we vooral de films waar hij zelf nog met hart en ziel bij betrokken was laten zoals ze zijn.

bambi
   

Lilo & Stitch (2002)

Als je ook al een oude sok bent, dan ken je waarschijnlijk Alf wel, of Mork & Mindy. Ik moet vaak aan die series denken als ik me probeer voor te stellen hoe een live action-remake van Lilo & Stitch eruit ziet. Een Lilo casten die de sterren van de hemel speelt, dat is makkelijk, maar wat ga je doen met de o-zo geliefde Stitch? Je zou hem nog met CGI kunnen maken, maar dan krijg je het Detective Pikachu-effect, waarin 2D-fantasiebeesten plotseling pluizige herkenbare-maar-toch-ook-onherkenbare versies van zichzelf worden. Moeten we dat willen? Ik denk het niet.

lilo
   

Gelukkig is er nog heel veel filmmateriaal over dat Disney in een nieuw jasje kan gieten, maar uiteindelijk is het het spannendst om een geheel nieuwe franchise te zien. Dat geeft artiesten aanzienlijk meer vrijheid en het publiek iets écht speciaals om naar uit te kijken. Wat vind jij?

mickey
   

REACTIES (8) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord