De Zwakste Schakel: 5 games met irritante sidekicks 

De Zwakste Schakel: 5 games met irritante sidekicks 2018-09-17T19:16:53
Urenlang allerlei vreemde werelden doorkruisen in je eentje, of liever met een compagnon? Voor de meeste mensen is het antwoord op die vraag: gezellig samen! Dat kan heel erg grappig, handig en soms zelfs romantisch zijn, maar in het geval van de games die LauraJenny nu gaat opnoemen: bepaald niet.

frodo
   

Baby Mario

Een sidekick is iemand die je meestal iets actiever helpt dan Baby Mario, maar toch moet hij in dit lijstje. Bovendien helpt hij je wel een klein beetje. Je kunt namelijk een keertje extra geraakt worden door een vijand voordat hij zich huilend van je rug stort. ‘Je’ is in dit geval Yoshi, want Baby Mario zit in Yoshi’s Island. Het klinkt heel schattig, een baby-Mariootje, maar het is een groot drama. De krokodillentranen zijn om te huilen en de stress die bij Yoshi uitbreekt zodra hij niemand op zijn rug heeft, nou ja, die kennen we ook uit bijvoorbeeld debuutgame Super Mario World. Runnn! Ook eigenlijk wel logisch, want iedereen wil wegrennen van dat krijsende kind.

baby mario
  

Daxter

De game is geweldig, maar er zit een flink zwakke schakel in die de vorm heeft van een ottsel. Yup, een half-otter/half-wezel-achtig creatuurtje dat luistert naar de naam Daxter. Net als het personage dat zometeen aan bod komt, is de gamecommunity verdeeld over hem. Is hij nou grappig, of haalt hij alleen het bloed onder je nagels vandaan? In mijn geval is het het laatste. Zijn uiterlijk is niet vet, hij ratelt maar wat en het brengt niet eens een glimlachje op mijn gezicht: het tegendeel is waar. Er is wel een beetje zonneschijn na deze Daxter-regen: er zit wel een mooie gedachte achter dit personage. Volgens Naughty Dog is Jak de held die je wil zijn, en Daxter de held waarvan je bang bent dat je hem bent. Aaah…

daxter
  

Claptrap

Borderlands’ Claptrap is op zich een leuk personage, maar hij is wel nogal bang aangelegd. Hij is een aandoenlijk robotje dat goudeerlijk is. Tenminste, soms duurt het even... Hij ziet er tof uit, hij heeft een coole stem en hij komt op de juiste momenten tevoorschijn. Klinkt goed, maar dit is wel waar de Wall-E-vergelijkingen ophouden. Claptrap praat zoveel onzin, dat je hem constant naar de schroothoop wilt schoppen. Honderd keer roept hij “I’m over here!”, terwijl je hem helemaal niet wilt vinden. Soms raakt hij ook nog eens in de problemen, alsof er in Borderlands niet al genoeg ellende op je bordje komt.

claptrap
  

Navi

HEY, LISTEN! HEY HEY! LISTEN! Er is maar een manier waarop je een stuk tekst over Navi kunt beginnen en dat is met die verschrikkelijk irritante schreeuwmond van haar. Het feetje danst als een mug om Links hoofd in Ocarina of Time en geeft daarbij allerlei adviezen die je ten eerste niet hebt gevraagd en ten tweede niet wilt krijgen. Waarom niet? Omdat je dat allemaal allang weet. Navi vertelt zelden iets nieuws en het ergste van alles is dat je de tekst niet gewoon even snel kunt skippen. Hoe Link het volhoudt met haar in een game opgesloten te zitten, is een groter mirakel dan de Triforce zelf.

navi
  

Tails

Waar de meeste sidekicks in dit artikel vooral vervelend zijn omdat ze enorm veel praten, niet luisteren en constant om je hoofdpersonage heen zwermen zonder echt veel toe te voegen, is Tails net even anders. Hij is namelijk wel heel erg handig, omdat hij ervoor kan zorgen dat Sonic kan vliegen. Meestal is Tails dus hartstikke fijn om mee op reis te hebben. Hij ziet er prima uit, past goed bij Sonic en hij verzamelt onderweg ook nog wat voor je. Maar, ooit was er een game, waarin we hem tot op het bot hebben gehaat. Sonic the Hedgehog 2. Hij lijkt wel geen hersens te hebben in deze game, want elke keer laat Tails zichzelf weer op dezelfde domme manieren doodgaan. Steeds weer in dezelfde bommenregen terechtkomen en ook nog zorgen dat Sonic daardoor faalt. Faalvos.

tails
  

Er zijn nog talloze voorbeelden te noemen van verschrikkelijke sidekicks in games. Die langzame Lakitu uit de Mario-games is er bijvoorbeeld eentje die ik graag op de zesde plek had gezet, maar ik mag er maar vijf noemen. Welke ik overigens nooit aan bod zou laten komen, dat is Dog uit Duck Hunt. Hij is een van de meest gehate sidekicks, wat waarschijnlijk te wijten is aan zijn gegniffel. Niemand wil uitgelachen worden, maar een grinnikend hoopje pixels is toch alsnog heel erg schattig? En laten we eerlijk zijn: er is een reden dat hij lacht, en dat is omdat je overduidelijk wel een sidekick kunt gebruiken.

Welke sidekick had jij het liefst aan de kant geschopt?

In deze serial kun je 21 september genieten van games met tenenkrommende dialoog en 19 oktober van games met een superslecht einde. Voor nu zijn deze sidekicks de zwakste schakels, tot ziens!

disney

REACTIES (37) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord